Sůvička4 Sůvička4 komentáře u knih

☰ menu

Dlhodobá psychodynamická psychoterapia Dlhodobá psychodynamická psychoterapia Glen Gabbard

Skvělá kniha nejen pro začínající dynamické psychoterapeuty. Postihuje nástrahy zahájení terapie, průběhu i ukončování. Procesů přenosu, protipřenosu. Čtivé, na konci kapitol oceňuji shrnutí.

30.09.2022 5 z 5


Rozbouřený mozek dospívání, teenageři a jejich výchova Rozbouřený mozek dospívání, teenageři a jejich výchova Daniel J. Siegel

Další skvělá kniha Dana Siegela. Mnoho praktických cvičení, čtivě a srozumitelně popsané vysvětlení našeho chování v závislosti na mozkových činnostech, velmi laskavý ale upřímný a nezastírající pohled na strasti i radosti dospívání. Moc doporučuji odborníkům i rodičům k zamyšlení a náhledu na to, co se s jejich dospívajícím děje a co se taky děje s námi dospělými, kde narážíme na své vlastní limity, minulost. Vše s pochopením a respektem i návrhy, co dělat, kam a jak se posouvat.

31.07.2022 5 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Audiokniha namluvená Martinem Stránským je opět strhující, nešlo přestat poslouchat. Drsná ale skvěle napsaná.

03.09.2021 5 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

První polovina mě bavila jen málo, kapitoly mi přišly od sebe odtržené, jak se skákalo v letech (asi to byly ty povídky). Druhou část jsem přečetla rychle a se zaujetím (souvislý příběh). Podle první části bych řekla ztráta času, zpracování povrchní, vadilo mi, ze díky povídce jsem se nedozvedela, jak dany kus příběhu bezprostředně dál pokračoval, bez přímé řeči jsem se ztrácela, těžké bylo i zorientoval se, o kolik let se příběh posunul. Druhá část byla výborná -pohled na krizi vztahu a prožívání každého člena rodiny, zejména dětí na rodiče a to když se začínají chovat jinak, co si o tom myslí. Díky druhé části mi 3hvězdy přišly málo....

28.02.2021 4 z 5


Ginny Napořád Ginny Napořád Benjamin Ludwig

Skvělý příběh, neskutečně lidský a realistický. Četla jsem jedním dechem.

07.02.2021 5 z 5


Mé cesty do hlubin mozku Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Velmi čtivý rozhovor. Na jedné straně mě moc zaujaly části o mozku, operacích, zdravotnictví u nás i ve světě. Pro mě jako laika velmi poučné, působilo na mě upřímně, otevřeně. V dalších částech bylo z rozhovoru velmi patrné velké Ego pana prof.a s některými lidskými názory nesouhlasím, včetně názoru na psychickou podstatu nemoci, kterou pro me devalvuje. Nicméně jako celek moc doporučuji ke čtení. Myslím, že úspěšní lidé mají i velké Ego :-) ať se nám to líbí nebo ne :-)

01.02.2021 5 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Napínavé, četla jsem knihu jedním dechem..

04.01.2021 5 z 5


Jáma Jáma C. J. Tudor

Knihu jsem přečetla skoro jedním dechem. Líbí se mi autorčina schopnost stupňovat napětí a rozkrývat dávné příběhy. Vadilo mi ale pozadí a vyústění příběhu, mám raději příběhy méně záhadné.

04.01.2021 3 z 5


Wim Hof – Ledový muž Wim Hof – Ledový muž Wim Hof

Skvele popsaná podle mě výborná metoda, velmi zajímavý životní příběh, vědecké pokusy a podpora této metody. K těmto částem se budu vracet a zkoušet dechová cvičení a otužování. Vadily mi ale některé pasáže, které byly chaotickým slepením myšlenek, filozofických úvah. Mám filozofické i transcendentalni přesahy ráda, ale takhle chaoticky předložené mě od knihy odpojovaly.

02.01.2021 4 z 5


Úzká cesta na daleký sever Úzká cesta na daleký sever Richard Flanagan

Dlouho mi trvalo se začíst. Jak už psali jiní bylo i pro mě těžké se zorientovat v časovém přeskakování. Později mě děj pohltil. Určitě doporučuji k přečtení.

28.10.2020 4 z 5


Tajemství výchovy dívek Tajemství výchovy dívek Steve Biddulph

Velmi srozumitelné, lidsky a s hlubokým porozuměním vývojovým aspektům dívky. S mnoha praktickými tipy pro rodiče i odborníky.

07.08.2020 5 z 5


Suši v duši Suši v duši Eva Urbaníková

Na knihu jsem se těšila - zajímaly mě jejich zvyky a tradice. Určitě jsem se dozvěděla mnohé zajímavé a z tohoto hlediska mě kniha zaujala. Ale celkově se mi nečetla moc dobře. Zdálo se mi, že se hrdinka stále kvůli něčemu lituje a i když to neměla jednoduché, tak toho litování na mě bylo moc. Vadilo mi i zvláštní přeskakování děje do budoucna a zase zpátky...

30.07.2020 2 z 5


Děti hněvu Děti hněvu Nela Rywiková

Strhující příběh, knihu jsem objevila jen díky čtenářské výzvě a jsem za to ráda. Drsná detektivka a prostřední, zajímavé historické souvislosti i vykreslené osobní příběhy postav a uvěřitelné dopady složitých životů. Jen jedna věc pro mě neuvěřitelná, ale beru to jako součást fikce. Určitě si přečtu další knihy autorky.

21.07.2020 5 z 5


Říjnový seznam Říjnový seznam Jeffery Deaver

Zajímavý nápad, vlastně nevím, co bude důležité z konce sledovat a veci nejsou tak jasné jak na první pohled vypadají.... Vlastně typem psaní jako ze života. Napadla mě paralela s tím, jak běžně v životě někoho poznám a vidím jeho přítomnost a teprve postupně se dozvídám o jeho minulosti a začínám trochu rozumět, proč je z něj nyní takový člověk. V příběhu jsem se občas vracela k prvním kapitolám, když jsem se dozvěděla nové souvislosti a nepamatovala jsem si přesně jak to dopadlo :-). Víc mi ale vyhovuje běžné časové odkrývání příběhu. Také jsem měla pocit finální překombinovanosti a dějem nabité rychlé vyústění (teda začátek příběhu :-). Je těžko uvěřitelné, co se stihlo v prvních pár hodinách stát.

19.07.2020 3 z 5


Úterní ženy Úterní ženy Monika Peetz

Oddychová četba k vodě. Hezké momenty, ale celkově se mi to textu hůře začítalo a proti jiným knihám jsem nedala jedním dechem...

01.07.2020 3 z 5


Fáma Fáma Lesley Kara

Námět byl vážně zajímavý a vlastně v něčem moc blízký dennímu životu- co dělá roznášení klepů se životem lidí. Jak si klepy žijí vlastním životem a ubližují. Zpracování mě ale chvilemi nudilo, spousta nezáživných scén. Kolikrát jsem se přistihla, jak rychle přelétnu řádky a ani si neuvědomím obsah. Zdá se mi nevyužitý potencial námětu i vyústění.

28.06.2020 2 z 5


Potopa Potopa Kristina Ohlsson

Opět strhující příběh. Ano, na začátku bylo moc postav a příběhů, musela jsem se i vracet, protože jsem si nepamatovala detaily. Knihu jsem ale přečetla jedním dechem, nešlo se odtrhnout.

09.06.2020 5 z 5


Biosyntéza: Výběr z textů Biosyntéza: Výběr z textů David Boadella

Chvílemi náročnější texty, předpokládám, že se k nim budu opakovaně vracet. Jedinečný soubor textů. Oceňuji zejména ukázky minisesí pod vedením Boadelly, teorie motorických polí, strom života a paralely se základy biosyntézy, představení biosyntézy, souvislosti či rozdílnosti s dalšími psychologickými školami, psychoterapeutickými směry.

08.05.2020 5 z 5


Dítě v síti Dítě v síti Daniel Dočekal

Pro mě jako rodiče, jednoznačně hodně užitečná kniha. Mě osobně vede k tomu, abych víc přemýšlela nad svým chováním na sociálních sítích, nad algoritmy fungování soc.sítí, nad ověřováním informací. Nad tím, jak málo s dětmi mluvím o bezpečí na internetu. Resp.že mluvím, ale méně diskutujem. Z knihy si odnáším podněty k diskusi a k vedení dětí uvažovat nad přijímanými informacemi ( nejen na netu). Pro mě, ne tolik digitalniho světa znalé, byly užitečné odkazy a praktické tipy. Objevilo se mi taky hodně otázek. Vzbudila ve mě zvědavost, zjišťovat si další informace. Knihu i vnímám, jako základní přehled, který si chci dál rozšiřovat dalšími knihami a články.

12.04.2020 5 z 5


Pokoj smrti Pokoj smrti Jeffery Deaver

Dlouho mi trvalo se začíst. Nakonec se podařilo, ale skoro 600 stran pro mě tentokrát bylo celkově méně záživných. V sérii byly lepší, ale tady pro mě byla zajímavá linie intrik na úrovni vedení státu,...

29.03.2020 3 z 5