Děti hněvu

Děti hněvu https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278850/bmid_deti-hnevu-tPU-278850.jpg 4 158 53

Druhá detektivní kniha ostravské spisovatelky. Příběh s detektivní zápletkou zavádí čtenáře do neutěšeného prostředí ostravské periferie, kde je nalezeno tělo zavražděného a profesionálně vypreparovaného muže. Ačkoli první stopy policejního vyšetřování vedou téměř neomylně k místnímu profesionálnímu preparátorovi, vyšetřovatelé začínají postupně rozkrývat složitě spletenou síť mezi lidmi ze zcela odlišných společenských vrstev. Na jedné straně tak stojí novodobá „elita“ v podobě podnikatele Gavly a Pavly Bittnerové, proti nim pak gambler Pavel se svou sestrou a otcem. Přestože by se mohlo zdát, že jediným pojítkem mezi těmito postavami je více či méně zdařilé balancování na hraně zákona, čtenář brzy začíná tušit, že je spojuje daleko víc. Děj doplňuje třetí vyprávěcí linie, sahající až do předválečných časů. Díky tomu můžeme sledovat nejen postupné rozuzlení detektivní zápletky, ale především to, jak snadno se člověk stává obětí lhostejnosti, hněvu a dějinných událostí a jak fatálními důsledky může končit promlčená spravedlnost.... celý text

Přidat komentář

Kochy84
28.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Tohle vůbec nebylo zlé. Brutální severská detektivka z Ostravy. Vlastně ne, severská detektivka by vám dovolila udělat si vztah k vyšetřovatelům, tady se to nějak nedařilo. Naopak ty "zlé" postavy jsou prokreslené do detailů, dovídáme se jejich motivace a pozadí staré mnohdy i desítky let, ačkoli kniha není takovou tou tradiční "dávnou křivdou".
Bavily mě mnohé Ostravské reálie, potěšilo mě, že si ještě některá místa dokážu celkem živé vybavit a že ještě rozumím "po jejich", ačkoli je to už pomalu deset let co jsem v Ostravě trávil delší pracovní čas.
Jinak kdybych to měl shrnout, je to hodně brutální, plné třídní nenávisti, nízkých pudů a zbytečného násilí. Rozhodně si rád přečtu další autorčiny knížky.

Mirin1349
15.10.2021 3 z 5

Dům č.6 byl dokonalý, Děti hněvu v mých očích až tak vynikající nebyly, i když stále to byla velice dobrá knížka. Zasazení do ostravské periferie bylo zajímavé, místní autentická mluva to opět okořenila. Z celé knihy jsem měla velice silný porevoluční pocit, nejsem si jistá, ve kterých letech se měla odehrávat, ale až na pár detailů to pro mě byly devadesátky jak vyšité. Zápletka byla zajímavá, návraty do minulosti se mi také líbily. Celkově vzato doufám, že autorka ještě nějakou knihu napíše.


jitka7326
15.08.2021 4 z 5

Svižná detektivka z Ostravy.

Tina.orl
03.08.2021 3 z 5

Dle hodnocení celkem opěvovaná kniha. Já osobně jsem z ní zas tak nadšená nebyla. Neříkám, že je špatná, to rozhodně ne. Prostě nenadchne ani neurazí.
Některé pasáže mi přišly naprosto zbytečné, např. návraty do válečné a poválečné minulosti. S aktuálním dějem to nemělo mnoho společného. Kniha je také kritizována kvůli nestandardní přímé řeči. Ano, ze začátku je to matoucí, ale nakonec to podle mě není velký problém.
Poslední třetina se nevleče, ale už vlastně tušíte kdo je vrah a spíše čekáte, až na to přijdou i kriminalisté.

Jiitush
09.07.2021 3 z 5

(SPOILER) Tento detektivní případ pro mě nebyl nijak lákavým ani napínavým, bylo mi celkem ukradené, co se stalo podnikateli Bittnerovi, ale knihu jsem chtěla dočíst, abych se seznámila s autorkou. Na celém románu se mi nejvíc líbila historická linka, na konci se však ukázalo, že vůbec nesouvisí s případem, tak proč se autorka nevykašlala na detektivní příběh a nenapsala spíše historický román?
Na stylu psaní mě nejvíce rozčilovaly nerozlišené přímé řeči! Proč má někdo potřebu takhle prznit přímou řeč?! Je to otravné a pro čtenáře mnohem náročnější čtení, protože musí přemýšlet nad tím, co tedy bylo vysloveno a co už ne.
- Už nikdy více. Přímá řeč má být označena uvozovkami. Povzdechla si a doufala, že její přání bude vyslyšeno. - Prosím!

ArwenAragorn
31.05.2021 4 z 5

80%
Hej? ozval se kamarád opatrně směrem k neznámému. Nic. Ticho. Podivný stín stál jako zařezaný, nevydával žádný zvuk. Oba chlapci trochu couvli. Zírali do tmy a v mihotavém plamínku světla už nebylo pochyb, že se jedná o postavu nějakého muže.

Výborná detektivka. Jsem překvapená, autorku jsem vůbec neznala a tato knížka je podle mě na žebříčku českých detektivek hodně vysoko. Atmosféra je dokonalá, postavy jsou uvěřitelné. Moc se mi líbil i ostravský dialekt. Dobré byly prostřihy do minulosti. Přečtu si určitě i Dům číslo 6.
K přečtení doporučím.

faba
17.05.2021 4 z 5

Tak to bylo pro mě překvapení! Jak to že se o této knize nemluví? Nebo mluvilo a já spal? Bylo tu vše, co si kdokoli může v knize přát. Detektivka, která nemůže nikoho nechat v klidu a neodloží ji dokud nedočte. Konec? Šílený! V dobrém slova smyslu (i když to dobře nedopadlo). Něco tak dobrého jsem už dlouho nečetl.
Škoda jen, že se autorka odmlčela a nepokračovala v trendu, co tři roky kniha. :-)

Valdora
20.03.2021 4 z 5

Vážně dobrá detektivka českého autora a odehrává se v Ostravě, takže plus pro autora. Bavily mě obě detektivky, tahle možná ještě víc. Líbily se mi prostřihy do minulosti.

Leona333
14.01.2021 4 z 5

Jo jo. Už je to tak, že našinec pokukuje po cizím a naopak. Na této knize, detektivce je krásně demonstrováno to, že se nemusí pokaždé nutně sáhnout po napínavém thrilleru, detektivce od zahraničního autora, autorky pro uspokojivý pocit ze čtení. I my zde máme jasný příklad, že naši autoři umí! A umí vážně moc dobře. Ostravský dialekt celkový dojem napínavých, někdy až nervy drásajících situací vše ještě více podtrhuje.

brabofka
13.12.2020 5 z 5

Zajímavý příběh. Ostrava, dvě časové linie příběhu. Dalo by se i říct že lepší propracovanost obou linií, méně popisu vedlejších postav a naopak věnování se více hlavním by příběh posílilo. I tak ale byl děj čtivý a napínavý. To, že od cca půlky tušíte kdo je vrah ( samozřejmě, že zahradník) tomu vůbec nevadí. Za me 5*.

Marika Vanova
06.10.2020 4 z 5

Pro mě taková taková dost svérázná a syrová detektivka, která se někdy až moc táhla, ale konec to vylepšil.

Eicherik
09.08.2020 5 z 5

Povedená detektivka z ostravského Přívozu. Proč taky donekonečna číst jen knihy z Prahy že? V tomto případu se kříží svět společenské spodiny se světem novodobé elity. Přičemž ten svět vyvrženců mi připadá čtenářsky zajímavější a ostravština dodává vyprávění na autentičnosti. Jedna linka příběhu se zabývá minulostí a je mimořádně smutná. Musím taky pochválit originální obal. Vypadá to, že česká detektivka se budoucnosti bát nemusí.

pennyamarri
02.08.2020 5 z 5

Po domu c. 6 jeste lepsi prace. Napinavejsi, uveritelnejs, pristredi Ostravy dokonale, jazyk taky. Do posledni stranky autorce zobu z ruky a tleskam! Huraaa dobra ceska detektivka mlade autorky!

Sůvička4
21.07.2020 5 z 5

Strhující příběh, knihu jsem objevila jen díky čtenářské výzvě a jsem za to ráda. Drsná detektivka a prostřední, zajímavé historické souvislosti i vykreslené osobní příběhy postav a uvěřitelné dopady složitých životů. Jen jedna věc pro mě neuvěřitelná, ale beru to jako součást fikce. Určitě si přečtu další knihy autorky.

evajs.evajsek
07.06.2020 5 z 5

Přečteno na jeden zátah! Pro mě druhé setkání s autorkou. Pěkně vykreslené charaktery postav zasazené do ostravského Přívozu. Příběh postupně graduje, rozplétají se vazby jednotlivých aktérů. Doufám v další pokračování ostravských detektivních románů a vývoj postavy mladého vyšetřovatele Adama Vejnara.

orinka3
21.05.2020 5 z 5

Výborně čtivá a dobře sestavená detektivka. Postavy příběhu jsou vzájemně propojené svou minulostí a důkazem toho, že nic na světě se neděje náhodně. Je poznat, že to psala žena, protože celou knihu prostupuje citlivý rozbor duševních pochodů hrdinů. Okořeněním četby je rázovitá ostravská mluva, která podtrhává děj a přispívá ke koloritu prostředí. Autorce děkuji, doufám, že ve své tvorbě bude pokračovat.

janka3232
28.04.2020 3 z 5

Velmi slibná zápletka, dobrý vyprávěcí styl, ale konec chaotický a příliš komplikovaný.

esfinge
06.04.2020 5 z 5

Za mě naprostá spokojenost. Nemohla jsem se odtrhnout od cteni napinaveho pribehu, skvěle popsaného ostravského prostředí a obyčejných policistů. Návraty do minulosti mi přišly strašně smutné, takové bohužel pravdivé. Nad tímto vrahem jsem chvíli uvažovala, ale pak jsem ho zavrhla....a ejhle, nechci spoilerovat proč jsem ho zavrhla, ale byl to on. Jinak jedna linka pribehu ukončena drsně a jedna tak jakoby poamericku.

Aprilek
12.02.2020 5 z 5

Výborná kniha

DarthElle
02.01.2020 3 z 5

Nenadchne, neurazí. Předešlá kniha mě oslovila víc, lépe se zaměřovala na příběhy lidí, tady kolem některých pouze prolétla. Vrah mi nějak neseděl k tomu všemu, ale naštěstí se vrátil starý, dobrý Vejnar, který mě držel u předchozího případu, ač si na něj ani nevzpomněl. Chyběla mi přímá řeč, nechápu, co je to za móresy s těmi lomítky. Nepatří to tam a vypadá to hrozně. Nelituju času u knihy, přesto si nemyslím, že si jí budu pamatovat dlouho.

Štítky knihy

Ostrava české detektivky

Autorovy další knížky

Nela Rywiková
česká, 1979
2013  78%Dům číslo 6
2016  77%Děti hněvu

Kniha Děti hněvu je v

Právě čtených4x
Přečtených213x
Čtenářské výzvě109x
Doporučených3x
Knihotéce76x
Chystám se číst72x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x