Streva Streva komentáře u knih

☰ menu

Severka Severka Nina Špitálníková

(SPOILER) Má první kniha od autorky. Příběh a kulisy pro Severku - nedobrovolnou emigrantku, která v Severní Koreji nijak netrpěla, jsou natolik atraktivní, že není třeba velkého spisovatelství a pokusy o ně jsou spíše na škodu. Vytkla bych nakonec asi hlavně krátký rozsah a jednoduchou příběhovou linii (výpověď z pracovního tábora působí příliš nuceně, "pro ilustraci" spíše než organicky), téma by sneslo bohatší zpracování.

21.03.2024 4 z 5


Vzestup po úrovních vědomí Vzestup po úrovních vědomí David R. Hawkins

Přečtěte si to, ale neberte to doslovně:)


A k tomu, jak se tu všichni pohoršují nad tím, že autor zdůrazňuje, že v USA je pod úrovní 200 jen 49% osob, zatímco ve zbytku světa (průměrně) 78% (to vše k r. cca 2005), tak to možná bude tím, že zbytek světa (asi chápu, že zamrzí, že nevypíchnul zvlášť Evropu) je o dost chudší a v podmínkách nedostatku je těžší se pro běžné lidi vymanit z úrovně, řekněme, přežití a soutěživosti.

03.02.2024 4 z 5


Jako pes Jako pes Filip Topol

Jako pes is the best.

03.02.2024 5 z 5


Muž, který si pletl manželku s kloboukem Muž, který si pletl manželku s kloboukem Oliver Sacks

Mind blowing kniha o schoúnostech našeho mozku (z mého pohledu, v knize jde o "defekty").

03.02.2024 5 z 5


Hněv a jeho smysl Hněv a jeho smysl Verena Kast

První (v tom smyslu, že je to možná již obecně známo) knížka, ve které jsem se (kdysi) dočetla, že deprese může být neprojevený hněv. Není to self-help ale zajímavé čtení.

03.02.2024 4 z 5


Americký deník Americký deník Jana Ciglerová

Čtivý exkurz do běžného života v USA, oceňuji, že lze otevřít kdekoliv. Jak sama autorka připouští, asi dost ovlivněno tím, že žila na Floridě, v jiném státě může být ledacos jinak. Asi jsem ale čekala hlubší ponor, je vcelku povrchní a výběr témat omezený právě tím každodenním životem ve vlastní sociální bublině. Nedobré grafické zpracování - malé písmo, tlusté okraje s malými fotkami, proč?

03.02.2024 3 z 5


Tahle kniha vám možná zachrání život Tahle kniha vám možná zachrání život Graham Lawton

Asi jo. Autor, snad zodpovědně, rešeršoval vědecké poznatky o opravdu široké sbírce témat - od základních živin až po spánek a drogy (o těch se tam ale opravdu moc nedozvíte) - s otázkou, co je tedy zdravé. Pokud nejste velcí fandové do zdravého života (zejména stravování), kteří hltají nové poznatky, a zároveň chcete mít rozumný náhled (konec konců jde o život), tak lze doporučit. Asi nejpozitivněji hodnotím uměřený přístup, zchlazující hype kolem nejrůznějšího superpotravin a výživových doplňků. A závěr mezi řádky, že zdravá životospráva nemusí vyžadovat moc.

03.02.2024 4 z 5


Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Pěkný jazyk, příjemný exkurz do života určité společenské vrstvy v určité době, nakonec ne až tak vzdálený tomu, v čem žijeme dnes.

03.02.2024 4 z 5


Umění jako terapie Umění jako terapie Alain De Botton

Krásná kniha seznamující laiky (bože, málem jsem napsala "lajky"...) s možnostmi jak nahlížet na umění, vysvětlující, proč je někdy nudné, někdy "divné" bez nutnosti zabývat se historií umění.

03.02.2024 5 z 5


Chytrozemě Chytrozemě Lucy Crehan

Kvalitní čtivá kniha jak pro pedagogy, tak pro rodiče uvažující nad vzděláváním svých dětí (zvláště na základním stupni).

03.02.2024 5 z 5


Svět, který skončil včera: Co se můžeme naučit od tradičních společností? Svět, který skončil včera: Co se můžeme naučit od tradičních společností? Jared Diamond

Měla by to být povinná četba. Boří idealizovanou představu o přírodních ("primitivních") společnostech. Civilizační skořápka, která nás od "nich" dělí může být dost křehká. Čtivé, poutavé.

03.02.2024 5 z 5


Dědeček Oge: Umění sibiřského šamana Dědeček Oge: Umění sibiřského šamana Pavlína Brzáková

Etnografický exkurz mezi Tunguzy... a tamtéž žijící Rusy.

03.02.2024 3 z 5


Tři kapitoly Tři kapitoly Daniel Hradecký

V některých momentech geniální jazyk i myšlenky. Nejslabší v oblasti "úvah" nejlepší tam, kde je alespoň náznak děje - proto se mi asi nejvíce líbila prostřední povídka Výlety s otcem, kde v jedné fázi hrdina, ehm, šel a cestou někoho potkal. Zamrzí, že je to možná tak trochu ne úplně nová póza (intelektuál mezi "spodinou"), ale pěkná. Poezie v próze, líbilo.

03.02.2024 4 z 5


Oběžník Oběžník Jiří Dědeček

Vracím se k ní opakovaně, hravá, vtipná, autentická.

03.02.2024 5 z 5


Směna Směna Anna Beata Háblová

Jo. Sebrala jsem naslepo v knihovně a líbilo. Díky za vhled do dvou světů - (bývalé) studentky AVU a pokladní v supermarketu, oba přinejmenším působily autenticky. Citace profesora velmi zajímavé, stejně tak pohled na dnešní umění, resp. umělce. Příběh losera může dost dobře odrážet pocity mladých dnes - úspěšní jsou vidět na každém kroku, já mezi ně nepatřím. Příběh jednoduchý, ale tak akorát na rozsah knihy. Je vidět, že autorka je básnířka, místy mi repetetivnost přišla až možná trochu nucená, ale v podstatě nemám knize co vytknout, vnitřně se mě také dotkla.

28.09.2023 5 z 5


Pohřešuje se prezident Pohřešuje se prezident James Patterson

Za mě dost špatně napsaný thriller, mihne se tam asi 60 postav, všude přímá řeč, dost často zbytečná a ještě zbytečnější úvahy prezidenta, který je vylíčen zcela nekriticky - umí to s pistolí a ještě má fištróna nad všechny své poradce. Ostatní píší, že děj je svižný, ale za mě tedy ne, je to právě hrozně natahované výše uvedeným způsobem, v krátkých kapitolách se toho děje minimum a šups další kapitola. Zápletka asi ok, byť jednání postav mi přijde občas dost podivné, mlčí, když by člověk čekal, že budou mluvit a naopak, spíš takové kulisy pro pana prezidenta. Asi mi jen představa prezidenta jako akčního hrdiny přijde taková směšná (s ohledem k tomu, v čem se asi takový prezident celý život zdokonaloval) - jenže na tom to je postavené.

11.01.2023 2 z 5


Pod skleněným zvonem Pod skleněným zvonem Sylvia Plath

Popisovat nástup deprese zploštělým způsobem je naprosto v pořádku. Vlastně mi přijde nejzajímavější, že autorka/hlavní postava vůbec neřeší proč se cítí, tak jak se cítí, ale jen jak se z toho dostat (zabít). (A v rámci ženské literatury je to osvěžující.) To z ní svým způsobem dělá hrdinku, ženu činu, i v takto mizerné situaci. Nečetlo se to moc dobře, místy zdlouhavé, ale jako sonda do této nemoci, reakcí okolí a doby skvělé.

18.12.2022 3 z 5


Ciao bella Ciao bella Serena Giuliano

(SPOILER) Asi chápu, proč autorka tuto knihu napsala, ale nechápu, proč bych ji měla číst.

"Zápletka" je postavená na rozhovoru při terapeutických sezení. Terapeutka se jednou zeptá, pak autorčin výlev. Nic se tam neděje. Její humor, založený na přehánění mě neoslovil, někoho možná jo. Celé je to totální jájínkovství, zahleděnost do sebe. Přitom to asi nic nedá ani člověku v podobné situaci psychických problémů, protože si může říct - nojo, když ona ale má toho dokonalého manžela nebo nojo, když ona uměla psát a začala s tím v době, kdy byla mezi prvními. Dočetla jsem na sílu.

Pozitivum: asi první čtenářská zkušenost, že nesympatické hlavní hrdince všechno bez peripetií daří, zvláštní pocit.

Obálka je zavádějící, žádná prázdninová (námořnické proužky) atmosféra se nekoná. Název s knihou nijak nesouvisí, pro mě jen známka nesmyslnosti tohoto "románu".

05.12.2022 2 z 5


Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

O něco slabší než první a druhý díl. Kniha fakticky vrcholí někde za půlkou, ale pak, jakoby autor chtěl toho ještě strašně moc říct o vesmíru, tak si vymýšlí děj už za hranici uvěřitelnosti i v rámci sci-fi, hlavně nepropracovaně v kontrastu se zbytkem trilogie. Kdyby to dal do dalšího dílu, udělal by líp.
Jinak opět zábavné, nesmírně oceňuji, jak autor dokáže intelektuálně překvapovat. Slušel by tomu kratší rozsah - takto už působí často vykonstruovaně, občas se ztrácí tempo, ani jedné hodně nepravděpodobné náhodě s vlekým dosahem se nevyhnul (deus ex...).
Na trilogii oceňuji i náhled do postojů v čínské kultuře - je to vidět u jeho popisu rozhodování ve společnsoti, které myslím, že by (v evropské kultuře) takto neprobíhalo, ale je to velice subtilní linka. Zajímavé je i číst čínsko-centrickou literaturu.

16.07.2022 4 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Nejlepší část trilogie - z detektivky se stal poutavý thriller, který nepříjemně vypovídá o lidské společnosti - byť ne se vším bych se v tomto s autorem shodla.

16.07.2022 5 z 5