Jako pes

Jako pes https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168413/mid_jako-pes-KXi-168413.jpg 4 106 17

Tři dosud oficiálně nepublikované povídky Filipa Topola z osmdesátých let. Autobiografický hrdina v trojici povídek Filipa Topola je klímovským štvancem týraným vzpomínkami a přízraky, které mu ztělesňují triádu neodbytných vášní: klasickou hudbu, osudovou ženu a démona jménem Alkohol. Svými pokusy vzdorovat jejich magickým atakům, nemilosrdně rozrušujícím hranice mezi realitou a fikcí, dosahuje protagonista pokaždé jenom zdánlivé úlevy.... celý text

Streva
Streva
03.02.2024 5 z 5

Jako pes is the best.

666Jitka
666Jitka
31.01.2024 5 z 5

Skvělý výběr autobiografických povídek Filipa Topola nás vezme na procházku autorovou rozervanou duší, kterou rozezní tóny vážné hudby, bodne u srdce při vzpomínce na milovanou ženu a depresi utěší alkohol a jím způsobené sladké nevědomí, ovšem pouze dočasně, protože se brzy opětovně přihlásí tíživé pocity zmaru, opuštěnosti a hledání sebe sama. Jako bych tak trochu četla o sobě...


ozzak
ozzak
04.01.2023 5 z 5

Moc pěkné povídky s 80 let od Filipa topola nejvíc mne dostala povídka o alkoholu ztělesněním starým dědou rád se k ní budu rád vracet

los
los
02.11.2022 2 z 5

no nevím, v tomhle případě se prodává spíš jméno než obsah

i žánr povídky má svá pravidla, tyhle čtyři texty jsou spíš stylizovanými deníkovými zápisky o slastech a strastech chlastu

RomanTilcer
RomanTilcer
30.05.2021 3 z 5

Krotší než Kilián Nedory a ne tak vybroušený jako Karla Klenotníka cesta na Korsiku nebo Zápisky milencovy. Ne že by to bylo úplně marný, jakožto topolofil jsem si to užil, ale o něčem myslím vypovídá už to, že když autora po letech od původních samizdatovejch vydání oslovili s tím, že by tyhle povídky rádi vydali oficiálně, ani si nepamatoval, že je napsal.

VikyKleinik
VikyKleinik
29.08.2019 4 z 5

Povídka o zlidštěném alkoholu, který jako kouzelný dědeček vysedává v hospodách a pozoruje, jak si s ním lidé zahrávají, jak se stávají jeho nejlepšími přáteli a jak si nedokážou dát pokoj. Dědeček alkohol měl docela dobré argumenty.
Povídka "Den a noc" je pak jedna z nejlepších povídek, kterou jsem kdy četl. Úžasně nápadité, hravé i zábavné. No ano, povídka má být úderné a už kvůli téhle mi stálo za tuto knížečku utratit 4 kila.

NancyBlack
NancyBlack
31.01.2019 5 z 5

Dokonalá témata, originální styl psaní, ah, ta skvostná čeština, a všechno zkrátka tak, jak to mám ráda, bez zbytečných keců, trochu vulgárně, filosoficky a poeticky. Jen škoda, že to nebylo delší, jelikož jsem se zamilovala na první přečtení.

petrarka72
petrarka72
21.05.2018 5 z 5

Trojlístek beznadějných stavů. Dvacetiletý Filip Topol s Depresí pod paží, Alkoholem v závěsu a Láskou všeobjímající v krku cestou
ze žaludku. Humor a metafory. Jednohubky ne úplně příjemné, ale autentické.

dav110
dav110
13.04.2018 4 z 5

Na úvod trochu matematiky: "Na zdraví" (4*) + "Noc a den" (3*) + "Jako pes" (5*) = 4*

Jára Cimrman, krášle za škopky interiér liptákovské hospůdky U Sirotků, se po osmém pivečku zmohl už jen na lapidární "Chlast slast".
A o nějakých sedmdesát let později pak - jak si to představuji - zasedl po tomtéž výkonu Filip Topol za svůj psací stroj, aby v trojici nahořklých povídek - v trojici povídek nahořklých jako ta dobře vychlazená dvanáctka - ukázal čtenářstvu, že chlast nerovná se automaticky slast... Poučení z četby: Život zkrátka může bolet i po deseti frťanech.

gersie
gersie
02.03.2017 4 z 5

Povídky ovlivněné alkoholem , ostatně asi jako veškerá autorova tvorba. Mám dojem , že nejvíc zapůsobí na lidi co občas prožívají stejné pocity jako Filip. Zřejmě to taky znám, takže jsem je pochopil.

timelady
timelady
17.02.2017 5 z 5

Jako pes je snad nejpoutavější kniha, co jsem za poslední dobu četla. Je napsána takovým způsobem, že mne děj naprosto pohltil a já spolu s Filipem flirtovala s Depresí a bojovala s Potřebou pít. Cítila jsem tíhu celého světa na svých bedrech, krátce na to se rozezněla Lacrimosa a pak nebylo už nic?
Naprostý literární skvost!

Nadda
Nadda
19.08.2016

Dost depresívní povídky. Rozhodně mi jako letní četba moc neposloužila.

memphisz
memphisz
24.07.2016 4 z 5

Zajímavá sbírka tří krátkých povídek. Na zdraví je vcelku lynchovská záležitost, Den a noc je napsané neobyčejnou formou a Jako pes je správně depresivní tečkou.

"Ponořen v Mozartovi a ve svém vlastním rozpadu jsem cítil, že pro mne začíná znamenat jedinou možnou duši, která by mne mohla pochopit a případně i pomoci či alespoň ještě nějakou dobu podržet nad vodou, nad peklem, do kterého jsem se řítil. Bylo to trochu sobecké a byla v tom i notná dávka romantismu."

Lucieee91
Lucieee91
08.03.2016 3 z 5

Prvni pocin, ktery jsem od Topola cetla a nejak nevim, co si o tom myslet. Prvni povidka fajn, druha je fakt crazy a ta treti to celkem zachranila, i kdyz je to fakt smutny. Alkohol je proste vsude...

embi
embi
08.11.2015

Tři literární skvosty!

MissBlack
MissBlack
30.01.2014 3 z 5

Čekala jsem trošku víc. Líbilo se mi to, speciálně teda první a třetí povídka, z té druhé - ač jí teda kvalitu neupírám - jsem byla tak trochu nesvá, asi jsem ji moc nepochopila a nebyla mi nijak blízká. A taky to možná bude tou klasickou hudbou:D Ale líbí se mi tam zosobnění pocitu - Deprese, Potřeba, Alkohol, to se mi opravdu moc líbilo.

salamandrina
salamandrina
02.07.2013 5 z 5

genitální! genitální! genitální!