Směna

Směna https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499080/bmid_smena-4bt-499080.jpeg 4 155 39

Románový debut ostrého zraku. Hrdinkou knihy je mladá výtvarnice Petra, která trýznivě balancuje mezi touhou po uměleckém uplatnění a odvržením všeho, co souvisí s její prvotní životní volbou. Jako ostře řezané reliéfy se jí vynořují vzpomínky na studium malby, které ji podstatně formovalo. A vedle toho je tu i namáhavá, neradostná přítomnost spočívající v monotónní práci pokladní v supermarketu, k níž se z pragmatických důvodů uchýlila. Sugestivní líčení těchto dvou kontrastních světů nabízí nezvyklou perspektivu, která nespočívá jen v ponoru do vnitřního zápasu románové protagonistky. Svorníkem díla je téměř až detektivní zápletka vyjevující vášeň, s jakou je možné nořit se do umění. Autorka si klade podstatné otázky ryzosti tvorby i lidských vztahů. Její příběh není zprávou o unikání, ale spíše zdařilou konfrontací s hranicemi vztahů i sebevyjádření. Člověka popisuje jako křehkého tvora, který ve svém letu nevyhnutelně naráží do skla globalizované civilizace, vlastní samoty i osudu. Ten je možné snad poznat, pochopit, přijmout, ale ne už tak snadno změnit.... celý text

Přidat komentář

zuzulique
08.04.2024 4 z 5

Výborná výpoveď súčasných mileniálov o tom, že v živote sa vám skrátka sny splniť nemusia aj keď máte talent, o tom, že šťastným vás môžu urobiť úplne obyčajné veci.

Vrbická1999
25.03.2024 3 z 5

Kniha, která ve mně vyvolala vzpomínky na dobu, kdy jsem chodila na brigádu do výroby a pracovala u pásu. Moc se mi líbilo, jak autorka popsala pocity mladé dívky během práce za kasou a její pohled na fungování supermarketu. Musím pochválit i styl psaní a poetičnost celého textu. Bohužel hlavní zápletka knihy a vzpomínky na studia na vysoké škole mi nic neříkaly. Proto knihu hodnotím průměrně.


kopeceli
24.03.2024 5 z 5

Četla jsem jedním dechem. Zajímalo mě téma, ale líbil se mi i použitý literární jazyk.
Hlavní postava se zmítá mezi povinnostmi, které ji přibíjí k zemi a uměleckou duší, která by se chtěla vznášet. A jako obvykle spokojenost přijde až s nalezením nějakého středu - kus jistoty a přitom možnost tvorby.
Neotřelá, netuctová kniha, takhle si představuji dobrou literaturu.

tereza0319
09.02.2024 2 z 5

Tenata kapitalistického systému jsou tu popsána tak děsivě, že to připomíná sci-fi, mrazí o to víc, když člověk ví, že je to reál. Tím myslím supermarket i trh uměleckých děl. Já v takovém světě odlidšťujícím člověka nechci žít! Moc jsem si užila vhled do duše i oka výtvarného umělce a zamyšlení nad otázkami umění. Jenomže děj, směs detektivky a dívčího románu, lehce křečovité příhody ze života jedné slušňačky (ale dovídáme se, že její osobnost ovlivnilo trauma). Souhlasím s veriszv a přílišným tlačením na ártovou notu, ty začátky kapitol, to už byla manýra. Zas na druhou stranu jsem ocenila Alenu a její makaronismus, mám kamarádky, které tak mluví, a já můžu vyletět z kůže, tady to na mě překvapivě působilo jako terapie. Z toho konce mi bylo trapně, ale po pracovní stránce vlastně autorka nabídla variantu, jak z toho hnusného života vybruslit.

emilieselden
29.01.2024 3 z 5

Kniha zpracovává velmi zajímavé téma, které mě bavila. Bohužel styl psaní mi úplně nesedl.

Romča11
31.12.2023 5 z 5

Tahle kniha nabízí velmi originální téma, kdy se pozastavuje nad tím, že aby se dnešní běžný umělec uživil, musí k tomu pracovat v supermarketu a čistě malováním si vydělá jen pár vyvolených jedinců. Tohle téma se mi neskutečně líbilo, je velice aktuální a autorka ho vyobrazila velmi dobře.
Líbila se mi i hlavní zápletka s ukradeným obrazem a následné pátrání hlavní hrdinky po něm. Dodalo to knize napětí a dynamiku, kdy jsem až do konce byla napnutá, kam se obraz poděl.
Celkově se mi kniha přišla dobře napsaná, dobře a rychle četla, stránky mi mizely pod rukama.
Zároveň se mi i líbilo téma vztahu mezi hlavní hrdinkou a jejím bývalým přítelem, jak s ní manipuloval a snažil se ji využít.
Celkově se mi Směna hodně líbila, hlavně svým tématem. Doporučuju!

Vivetkav
23.12.2023 3 z 5

Ze začátku jsem se nemohla začíst připadala mi kniha zmatená, ale potom už to začalo vše nějak dávat smysl a začala být zajímavá a trochu i napínavá jak to vše dopadne.. celkem chudák hrdinka a i příběh působil smutně, ale takový život někdy je, že se vše zamotá

TadyTali
22.11.2023 5 z 5

Velmi krásná, něžná až zranitelná kniha. Hlavní hrdinka je někdo, koho bych nejspíš ve skutečném životě nemohla vystát. Myslím, že to, že se mi díky Anně Beatě podařilo nahlédnout do duše takové ženy, mě obohatilo. Knížka pro mě znamenala kromě estetického zážitku a socioekonomického zamyšlení i novou porci empatie se světem a za to moc děkuju. Doporučuju všem, kteří se spokojí s výborně obyčejným příběhem, kterých se odehrávají denně tisíce. Který je ale vyprávěný upřímným a inspirativním způsobem.

AdamMez
11.11.2023 4 z 5

Tohle je přesně ten směr, způsob, ta cesta, jak dneska „dělat" literaturu, aby se i za padesát let dala považovat za umění... Můžeme se toho držet, prosím?
Podle mě se po technické stránce autorka musí prózou ještě trochu propsat a zbavit některých schématických postupů, pak to bude jednoduše dokonalé. Doufám, že další její propisovací počin přijde brzy.

vendy246
10.11.2023 5 z 5

Jedním dechem. Něco takového jsem ani náhodou nečekala. Nadstandardní forma i obsah. ABH má co sdělit a umí to. Evidentní orientace v mnoha oborech a "světech". Dokonale podle mého gusta - příběh, postavy, pocity a jako bonus edukace v oboru umění, ptactva a fungování supermarketů.
"Všechno shnilé, vadné a pochmurné vystihuje realitu nejlíp"

vystredni
16.10.2023 5 z 5

Nádherná kniha. Já ani nevím, co psát, autorka úžasně vystihla to bezvětří, strach z budoucnosti, samotu a únavu, která v životě občas nastane a taky úzkosti a vášeň umělců. Procházím si momentálně něčím dost podobným... proto mi hlavní postava přirostla k srdci a jen tak na ten příběh a úvahy nezapomenu.

Streva
28.09.2023 5 z 5

Jo. Sebrala jsem naslepo v knihovně a líbilo. Díky za vhled do dvou světů - (bývalé) studentky AVU a pokladní v supermarketu, oba přinejmenším působily autenticky. Citace profesora velmi zajímavé, stejně tak pohled na dnešní umění, resp. umělce. Příběh losera může dost dobře odrážet pocity mladých dnes - úspěšní jsou vidět na každém kroku, já mezi ně nepatřím. Příběh jednoduchý, ale tak akorát na rozsah knihy. Je vidět, že autorka je básnířka, místy mi repetetivnost přišla až možná trochu nucená, ale v podstatě nemám knize co vytknout, vnitřně se mě také dotkla.

tabula.rasa
07.09.2023 5 z 5

Nenápadná kniha s krásnou obálkou. Neměla jsem žádné očekávání, ale páni, to byla síla! Autorka je talentovaná, dokáže skvěle zachytit emoce, úplně mě to dostalo jakou dlouho žádná jiná kniha. Hodně mě bavilo zachycení toxického vztahu a konec, kdy hlavní hrdinka říká "Neuměla jsem to uchopit. Musela jsem počkat, až si to uchopí mě." Tleskám a těším se na další knihu.

karaliene
20.08.2023 5 z 5

Tohle bylo milé překvapení! Poprvé od puberty jsem měla chuť si nějaké pasáže opsat ne pro jejich obsah, ale pro nádheru jazykového podání. Autorka má pro jazyk cit a pro psaní nadání.

klarisaa
14.07.2023 3 z 5

Směna je přesně ta knížka, která mě na první pohled zaujala, ale nakonec jsem byla přece jenom lehce zklamaná, protože jsem čekala trošku víc. Celou dobu jsem měla pocit, že všechno jen tak klouže po povrchu a řeší se nepodstatné věci. Marně jsem hledala postavu, která by mi byla v něčem sympatická, ani hlavní hrdinka mi k srdci nepřirostla. Ten kontrast mezi životem prodavačky a duší umělkyně mě ale bavil, jen jsem prostě měla pocit, že pátrání po ztraceném obrazu není úplně to, kvůli čemu jsem si tuhle knížku koupila.

elenai
08.07.2023 4 z 5

Tahle kniha stojí a padá na hlavní hrdince a jejím umu vás zaujmout či nikoliv. Petra je vystudovanou umělkyní v oboru malba, ale není zřejmě na umělce dostatečně nekonvenční, aby se uměním mohla živit. Zároveň ve svém zaměstnání neskutečně trpí a je ubíjena každodenní rutinou a šedí všedního dne. Co jí pomůže? A může vůbec něco? Postupně se s Petrou vracíme do minulosti, odkrýváme kostlivce ve skříni, do toho se Petře do života přichomýtne její ex, což je docela hustej psychopat. Hned bych ho vzala po hlavě mečem. Nakonec, když už si říkáte, jak tohle vlastně skončí, je konec. Ale budu hodná a neporozradím ho. 78%

kessey
23.06.2023 3 z 5

Vůbec to nebylo špatné, knížka si zaslouží 3,5* určitě! Místy byl příběh fakt zajímavý, ale za mě to nedrželo úplně dohromady. Možná by si zasloužil víc prostoru a propracovanosti v některých pasážích. Každopádně zajímavý počin a těším se na další díla autorky.

Kopta
13.06.2023 4 z 5

V něčem niterná kniha. Číst o realitě toho sedět za kasou a sedět za ní i v reálním životě a pociťovat odcizení je v celku síla. Tak jak se dalo čekat, i zde je světlo na konci tunelu. A cesta k němu se za mě Háblové povedla. Krásný přírůstek do moderní literatury.

wendys93
09.06.2023 5 z 5

Spisovatelka Anna Beata Háblová otvírá každodenní rutinu života jednoho člověka, který by si rád plnil svoje sny, ale nezbývá mu na ně energie, motivace, chuť I když je pravda, že se ve Směně nic velkého ani dramatického neděje a celý děj spíš jen poklidně plyne v celkem jednotvárném a monotónním tempu, neustále udržuje čtenáře v jakémsi vnitřním pnutí a pocitu, že se přeci musí něco stát. Že ta všední šeď bez záblesku vášně nebo alespoň náznaku živočišnosti musí být něčím narušená. Že se ten, vlastně nudný života běh musí nějak vychýlit z kolejí, že se na té rovné cestě se stále stejným horizontem musí najít nějaký výmol nebo aspoň odbočka, která člověka vytrhne z letargie a otevře mu pohled na obzor, který mu byl dosud odpírán.

Audrina
18.05.2023 5 z 5

Po přečtení některých komentářů jsem se trochu bála, jak na mě kniha bude působit. Musím ale říct, že mně se celý příběh líbil moc. Opravdu jsem ocenila, jak autorka vykreslila pocity a myšlenky hlavní postavy.