Stolda Stolda komentáře u knih

☰ menu

Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Trvalo mi delší dobu, než jsem se prokousal celou knihou. Pocity různorodé. Ale za přečtení to stálo. Jen u toho člověk musí víc používat kůru mozkovou, aby přišel na to, co tím chce "básník říci. "

11.11.2021 4 z 5


Kocovina Kocovina Stanislav Beran

V komentářích dole pode mnou je v jednom komentáři sděleno čtenářům....Žádný silný moment... Ano, kniha o obyčejném životě obyčejných lidí ve věčně bolavých Sudetech. Nic nového . A kdo si myslí, že je to uzavřená věc, lže sám sobě.
A kdo žije v tom, že je tady nuda a šeď lže si sám sobě taky. Všude přece žijí lidé. Lidé se svými radostmi a starostmi. Tam , kde se člověk narodil, prožil dětství s rodiči, dospělost se svými dětmi a stáří s vnoučaty na kolenou a pořád má tomu svému rodnému kraji co říct - ten je spokojený. Ať je to ve středu Václaváku, nebo na pasece na vesnické samotě . Sudety- oblast věčně vřící národnostními sváry , ať už z jedné strany s německou národností, po válce pak s tzv. přesídlenci, ke kterým patřili i moji rodiče, kterým česká vláda nabídla práci v pohraničí a tím i částečné zabezpečení rodiny. Přivezli si sem i své zvyky a tradice , které se zdály a do současnosti i zdají některým domorodcům nepochopitelné. Já jsem tady doma a při představě, že by mně, mým dětem a vnoučatům chtěl někdo tento domov opětovně vzít se mi , tak jak v roce 1938 našim vojákům, otvírá kudla v kapse. V knize velmi dobře popsána atmosféra pohraničí. Kdo tady žil a žije pochopí zdejší atmosféru a kdo sem jezdí jednou za rok na lyže nemůže tento kraj a lidi zde žijící soudit.

07.12.2020 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Víc než je dole v komentářích ze mě nevyjde. Kniha zasáhne snad každého, komu zůstalo alespoň trocha srdce v těle. Emotivní, smutné, děsivé, lidské....

07.12.2020 5 z 5


Nedělňátko aneb S Cimrmanem v zádech Nedělňátko aneb S Cimrmanem v zádech Miloň Čepelka

Jako Jasoň a Drsoň nepřekonatelný, jako člověk nadmíru člověčí. Čtení je o pohodě a optimismu, v téhle době bych toto půvabné čtení doporučoval ordinovat ve všech ordinacích.

07.12.2020 5 z 5


Dopisy Mileny Jesenské Dopisy Mileny Jesenské Milena Jesenská

Naprosto dokonalá kniha o dokonalé ženě, kterou bychom v dnešní době potřebovali jako ... jako sůl...

06.06.2018 5 z 5


Chlapec a hvězdy Chlapec a hvězdy Jaroslav Seifert

Byl jsem svědkem toho. když ji vnučkám k hezkému usínání četla babička - moje žena. Holkám se čtení moc líbilo, my se ženou jsme u čtení pár slzí otřeli- u těchto veršů si člověk uvědomí, jak život letí. Jak s oblibou citujeme doma ( propůjčili jsme si to z Nikoly Šohaje - Bylo tu, není tu, havrani na plotu... )

11.04.2018 5 z 5


Guláš pro Masaryka Guláš pro Masaryka Milena Štráfeldová

Doma jsme nad touto knihou diskutovali, ale já přesto dávám 5*. Ať už je to pravda-nepravda, celá kniha ukazuje na naši ryze českou povahu- na jednu stranu naši hrdinskou povahu, ale běda, jak se někde něco mele, je hned po hrdinství , na druhou stranu, když nám jde všem společně o krk, tak jsme na chvilku schopní jít "Proti všem". Škoda, že nám to dlouho nevydrží a bojovná povaha s prvními nástrahami klesá na dno všech bouřlivých myšlenek.

11.04.2018 5 z 5


Nezbedný mistr balad Nezbedný mistr balad John Erskine

Za tenhle komentář se na mě asi snese snůška zloby, ale ač mám Villona hodně rád, tohle přeci s Villonem nic moc společného nemá - jestli vůbec něco. . Jedině, že by se z rebela stal romantik. A to si až tak doopravdy nemyslím.

05.04.2018 3 z 5


Kdo jsem Kdo jsem Bohumil Hrabal

Rozhodně mi to Hrabala přiblížilo a trochu i poodhalilo to "tajemné " spisovatelské zákoutí. Doporučuji všemi deseti...

22.03.2018 5 z 5


Zázračný Josef Zázračný Josef Mika Waltari

Jako dárek k svátku, to bylo příjemné překvapení, Waltari, to je moje krevní skupina.
Ale za mě- četl jsem hodnotnější knihy od pana Waltariho. Proto nehodnotím , ale chápu, každé dílo se nepovede.

20.03.2018 3 z 5


Listy Emilovi / Na fašírky mi nesiahaj Listy Emilovi / Na fašírky mi nesiahaj Milan Lasica

Nejprve měla tuto knihu moje drahá polovička půjčenou z knihovny, ale nestihl jsem ji prozkoumat, protože vzápětí zmizela a když jsem se ptal, kde je, tvářila se tak tajuplně, jak jsem jen očekával věcí příštích a dočkal jsem se. A jsem rád, že je již součástí naší knihovny , kde i zůstane. Opravdu velice příjemné čtení se spoustou životních pravd, které kolem nás procházejí, aniž si to uvědomujeme.

12.03.2018 5 z 5


Retro ČS 1–3 (box) Retro ČS 1–3 (box) Michal Petrov

Žena tak dlouho napovídala, že by chtěla celou sérii, že jsem jejím žalostným očím neodolal a pořídil ji celou tuto sérii , jako dárek supr. Opravdu jsme se u toho pobavili a zavzpomínali na staré časy, opravdu nostalgie, náramně dobré zpracování, klobouk dolu před autorem, jak to všechno dokázal zkombinovat, ale hlavně, tyto časy, kdy " jsme poručili větru dešti" nechtějme vracet. V této knize je úžasné, že se tam až tak nepropírá politika tehdejší doby, nebylo to všechno tak idylické...

04.03.2018 5 z 5


Idiot Idiot Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Ta jsem se trochu přiživil na rodině, kdy se nedávno rodina sešla a došlo i na debatu o kultuře. Byl jsem asi jediný, kdo knihu nečetl, tak jsem se - vlastně ne zcela dobrovolně, ale proto, že jsem nevěděl o čem je řeč- dal do čtení této knihy. A byl jsem překvapen, vlastně se mi stalo, že jsem se v polovině knihy přistihl, že přemýšlím, proč jsem se ruské literatuře tak tvrdošíjně vyhýbal. Takže jestli mohu napsat nějaký komentář, tak jedině v tom smyslu, že se jedná o nesmírně poutavou literaturu a kdo se ji vyhýbá- jeho veliká, převeliká chyba. Ale nepočítejte s tím, že to bude čtení na jednu noc- pokud se s ruskou literaturou potkáváte prvně, tak jak já, nechte ji k sobě přijít pomaloučku, po krůčkách ji nechte k vám přibližovat, ať se nevyplašíte vy , a ona- má čas a prostor vám ukázat, co se v ní skrývá.

18.02.2018 5 z 5


Devatero pohádek Devatero pohádek Karel Čapek

Tak se mi tak přihodilo, že i já jsem se k této knize dostal- díky mé ženě, která má u svých rodičů zázračnou truhlu, kde najdete jakékoli poklady naší literatury. Pohádku o černokněžníkovi, co spolkl pecku ze švestky jsem poslouchal, když ji četla nemocné vnučce a tak se smály, že jsem neodolal a poté, co obě holky usnuly nad nedotčenou pohádkou jsem potichu zhasl lampu a pohádku si dočetl vedle v pokoji - přiznám, že nejen pohádku, ale když dnes odpoledne obě holky odjely, zašil jsem se s těmito pohádkami před celým světem a bylo to opravdu velice poklidné a milé nedělní odpoledne . A přiznám se, že jsem se i kolikrát zasmál, jen mi chybělo jedno - přeci jen, když to čte babička a já jen s vnoučaty poslouchám, je to o moc příjemnější- přeci jen ty babičky to čtení zvládají a jejich změny hlasu při čtení jsou nenahraditelné. Už moje babička to uměla famózně a moje žena je v tomto naprostý profík.

18.02.2018 5 z 5


Dýka s hadem Dýka s hadem Vlastimil Vondruška

Pan Vondruška a jeho knihy - v poslední době ( od té doby co se žena dostala na jeho besedu jsou jeho knihy a jeho jméno u nás častěji řečeno než třeba ještě nedávno standardní otázka- copak chceš k večeři miláčku? ...), ale nestěžuji si, jeho knihy to je vskutku velice příjemné a trochu adrenalinové čtení, takže mám na další roky s přemýšlením co kupovat za dárky vystaráno - obzvláště, když udělají ženě radost a následně zůstanou doma v naší knihovně :-) .

18.02.2018 5 z 5


Vila Tugendhat - Prostor ducha a umění Vila Tugendhat - Prostor ducha a umění Jan Sedlák

O vile a její dokonalosti bylo již napsáno tolik, že bych se jen opakoval pořád dokola. Její prostory mluví za vše a jsem moc rád, že jsme se tam vydali a strávili úžasnou neděli v režii Brna a této vily.

18.02.2018 5 z 5


Baťa v kostce Baťa v kostce Zdeněk Pokluda

Na nedávné rodinné oslavě se sešlo příbuzenstvo ze všech koutů republiky a debata se stáhla přes vzpomínky mé partnerky na prázdniny v tzv."Baťovských domcích" a dále přes vzpomínky té nejstarší generace, kdy jsme se dostali až k samotnému rodu Baťů. A bylo o čem povídat a toto povídání mě přivedlo k této knize. A rozhodně doporučuji k přečtení. Neboť, takhle si já představuji fungující tržní ekonomiku, kdy majitel firmy zná provoz do toho nejmenšího detailu, funguje stejně spolehlivě jako jeho dělníci a ví o čem je a má být plnohodnotná ekonomická řeč, kdy dělníci nerobotují, ale pracují, mají kde bydlet- a docela luxusně a nemají strach o budoucnost ani svou ani firemní - mohou se dokonale soustředit na práci, o které již předem vědí, že bude náležitě finančně ohodnocena Generace 1925-1935 ještě zastihla jeho naprosto přesně fungující provoz a po znárodnění viděli, jak se z fungující firmy může stát ne až tak dobře fungující gottwaldovský monopol .

12.02.2018 5 z 5


Terezínská epopej Terezínská epopej Karel Hartmann

Nějak mi docházejí slova a proto si pár myšlenek musím vypůjčit z recenzí, které jsem prostudoval před samotným osobním čtením. S „úsměvem skrze slzy“- velice za srdíčko beroucí zveršovaný popis života v ghettu. Každopádně člověka znovu a znovu mrazí, jak se mohlo stát, že se člověk k člověku takhle mohl chovat.

09.02.2018 5 z 5


Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku Giles Milton

Vyloženě unešen ze čtení nejsem, trochu mi to tu historii znevažuje. Ale již předem hlásím, neznevažiji knihu jako takovou, pouze mi to tak přijde . Doma jsme vedli velice horkou debatu o této knize, číst se opravdu dala ( to se dá každá kniha), ale nějak mi tento formát nepřipadá takový- pravý, ořechový. Jsem konzervativní člověk a tak možná proto.

09.02.2018 1 z 5


Fotbalové deníky Fotbalové deníky Jiří Hájíček

Jako sonda do hlubin lidské společnosti možná , ale jinak jsem od pana Hájíčka četl rozhodně lepší knihy. Tohle pořád ne a ne dočíst. Možná moje smůla, ale prostě kniha šla mimo mě.

06.02.2018 3 z 5