Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku

Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284577/bmid_kdyz-hitler-bral-kokain-a-stalin-vy-DQ5-284577.jpg 3 294 71

Giles Milton je mistrovský vypravěč historických příběhů. V poutavé próze Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku uvádí 50 těch nejbizarnějších historických „perliček“. Budete se podivovat nad příběhy, které se čtou jako fikce, a přitom jsou zcela pravdivé. Přečtete si o Hiróovi Onodovi, japonském vojákovi, pro nějž druhá světová válka skončila až v roce 1974; o tom, jak Agatha Christie v roce 1926 na jedenáct dní záhadně zmizela; o Mallorym, který možná jako první člověk zdolal Mount Everest; nebo o tom, kdo doopravdy zabil Rasputina. „Fascinující poznámky pod čarou z historie“, jak Milton v originále nazývá svou knihu, jsou podloženy autorovým výzkumem. Galerka špiónů, darebáků, lidojedů, dobrodruhů a otroků, která se na těchto stránkách sešla, zahrnuje dvacet století na šesti světadílech. Kniha vrhá světlo na některé z nejvykřičenějších příběhů dějin a jejich nejokázalejší a nejbarvitější postavy – zvířata nevyjímaje.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historie

Vydáno: , Jota
Originální název:

When Hitler Took Cocaine; When Stalin Robbed a Bank , 2015


více info...

Přidat komentář

Dragoness
05.04.2024 3 z 5

Varování pro slabší povahy: dost příběhů je z války nebo popisuje jiné drastické události.

Docela mě udivují komentáře stěžující si na ,,bulvárnost textu". Opravdu od knihy s tímto názvem napsané novinářem očekáváte odborný historický text? Já jsem očekávala nenáročné krátké příběhy a v tomto ohledu jsem spokojená.

Ulala
30.03.2024 4 z 5

Historická fakta - nikoli, ale poznámky k historickým událostem - ano. Skvěle by mohly sloužit jako pomůcka pro učitele historie, aby trochu zpestřili výuku. Není to světoborné dílo, obsahující možná trochu bulvarizované informace, ale dá se číst a o některých událostech by měl člověk vědět.


Janadvorackova
30.09.2023 5 z 5

O některých příbězích jsem už slyšela. Celek byl podaný velmi čtivě.

Alma-Nacida
20.06.2022 odpad!

Snůška nepravděpodobných skutečností ze všech oblastí historie povětšinou z 20. století. Podáno je to tak bombasticky, že je to místy až nechtěně komické. Co pro bohy znamená např. věta, že "poprava byla sice brutální, ale účinná"? To jsou nějaké neúčinné popravy?
Celkově to bylo zklamání a nezdráhám se říci katastrofa. Těch pár zajímavostí, které nejsou notoricky známé, zcela utonulo v přívalu bulvárně podaných nechutností.

FMMMM
08.06.2022 1 z 5

Jaké zklamání mě přepadlo po přečtení této knihy. Z obrovského nadšení jsem přešel až k nechutenství knihu dočíst. Historické příběhy mi připomněly "plátky" stylu Hrom, Blesk apod. Nic zajímavého, kromě bulvárních příběhu, jsem se z této knihy nedozvěděl.

NikolOt
02.03.2022 5 z 5

Super zajímavé čtení. Historie napsaná zajímavým poutavým způsobem. Takové perličky co vám ve škole v hodinách dějepisu neřeknou.

Kajetrina
22.02.2022 4 z 5

Poduk si vás baví historie a máte chuť se dozvědět nějaké ty zajímavosti tak neváhejte a čtěte. Já osobně doporučuji to číst současně s jinou knihu. Myslím že je to dobrá kniha, ale já ji nedokázala přečíst na jednou, musela jsem si ji rozdělit a číst postupně. Ale za mě je rozhodně plus, že je psaná jednoduše a nepřipadáte jako by jste četli učebnici.

Nelly
14.02.2022 2 z 5

Některé historky byly opravdu zajímavé, některé známější než jiné a bohužel pro mne se jich poměrně dost týkalo válečných let (to mne prostě moc nezajímalo). Ale oceňuji autorovu "historickou slídivost", se kterou povídky napsal.

Nyctophile
03.02.2022 1 z 5

K slovenskému vydaniu od Ikaru z roku 2016 asi toľko, že sa jedná o pravdepodobne najhorší preklad profesionálne vydanej knihy, aký sa ku mne dostal. Pán prekladateľ si môže preložiť akurát nohu cez nohu, prípadne papier A4 na dve polovice. Celkovo je čítanie tejto knihy len strata času a ani najlepší preklad by nezabránil dojmu, že sa jedná o náhodný výber z wikipédie. A to som ešte nespomenul typickú anglo-saskú nadradenosť. Lebo celá história, milé deti, to je len Británia a USA, občas aj nejaký ich nepriateľ.

Iki1
13.09.2021 4 z 5

Kniha mě zaujala, je psána jednoduchým jazykem. Většina historek doplnila můj všeobecný historický přehled. Zároveň jsem se pobavil.

Gweny
01.06.2021 5 z 5

Zajímavá kniha, která ač díky nevelkému počtu stran představuje informace, o jakých jsem neměla ani potuchy. Hitler na drogách, vyznamenaný holub a pes z první světové, nezvěstná královna detektivek, falešné paleontologické nálezy a mnoho dalších. Každý příběh vydal maximálně na 4-5 stran, takže člověk nemusel mít strach kdykoliv přestat se čtením. Hodně povedená exkurze do minulosti. :-)

Amy27
08.04.2021 4 z 5

Vymazlená knížka. Milton si s tématem moc pěkně pohrál. Kniha obsahuje 50 různých zvláštních, zajímavých, brutálních, ale i legračních příběhů z naší historie. Dozvíte se (včetně slíbeného v názvu) o opilci na Titaniku (kterému alkohol zachránil život), o zvířatech, jež byla klíčová pro vítězství ve válce nebo i o tom, kam se zničehonic ztratila Agatha Christie a jak je možné, že ji nenašla celá pátrající Británie spolu Arthurem Conanem Doylem (ať žije skloňování v češtině). :D

Kniha se četla sama a "začtení se" do jednotlivých kapitol nebyl žádný problém. Ovšem byly tam i příběhy, které mě příliš neoslovily, trošku nudily nebo naprosto znechutily. Ale těch pár bych napočítala na prstech jedné ruky, takže za mě velká spokojenost. :)

pablito
14.12.2020 2 z 5

Takový lepší bulvár napříč historií. Jako oddychovka, nejlépe audiokniha do auta ale neurazí.

Veru.nka
29.11.2020 2 z 5

Kniha je (s trochou nadsázky) takovým velmi jednoduchým "historickým bulvárem", spojujícím výhradně profláknuté bizarnosti z novodobých dějin. Možná kdyby mi bylo třináct a měla bych minimální povědomí o historii, tak bych ji označila za celkem povedené dílo. No, třináct mi už dávno není.
I tak jsem ji ale dočetla - možná v rámci prokrastinace (a nechuti pustit se do vánočního úklidu) a možná proto, že jsem chtěla vědět, jestli najdu alespoň jeden příběh, který bych vůbec neznala (a ne, nenašla jsem).
Takže verdikt... Pokud máte rádi takové ty "zajímavosti" jakože Hitler trpěl plynatostí, měl poruchy erekce nebo jiné "strašně závratné informace", bude vás knížka pravděpodobně bavit. Pokud ji chcete k Vánocům koupit synovci, kterému teprve před měsícem vyrašil první knírek, který odmítá číst a myslí si, že Hitler byl středověký vládce Mongolska, máte (díky "šokujícímu" titulu knihy) relativní šanci, že do jeho pubescentního mozku dostanete alespoň nějakou tu informaci (k maturitě to sice stačit nebude, ale v hospodě se s tím docela vyšvihne). A jestli vás zajímá historie, vemte do ruky raději jiné čtivo.

MiGran
30.08.2020 3 z 5

Kniha je vskutku fajn. Tak ako som ju ohodnotila 3hviezdicky. Boli tam príbehy, ktoré som doslova "hltala" a cez niektoré som sa horko ťažko prelúskala, napriek tomu, že tie príbehy sú krátke. Ale to veľmi záleží na čitateľovom vkuse a záujmoch.

NikitaGalita
10.02.2020 2 z 5

Čekala jsem od toho víc...

JurijMilkovic
21.01.2020 odpad!

Velké zklamání.

akamasu
03.01.2020 2 z 5

Nic mě nepřekvapilo, takže nuda.

Sjuzz
16.12.2019 3 z 5

Veľmi zaujímavé a poučné príbehy. Niektoré ma však skôr budili, tých bolo ale menej.

twigxi
12.12.2019 4 z 5

Zajimave vice ci mene zname pribehy. Napsano velice svizne a ctive. Tesim se na pokracovani.