Kocovina

Kocovina https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418106/mid_kocovina-9tI-418106.jpg 4 82 30

Sudety jsou v knize Kocovina vykresleny jako místo, kde lidi zůstávají jen proto, že nemají jinou možnost. Místo plné marasmu, jehož obyvatelé ztratili zájem o zbytek světa a začínají se tak trochu podobat zvířatům. Nedávná historie je ve vesnici v blízkosti rakouských hranic stále přítomná: postava místního blázna Honzíka, syna Češky a odsunutého Němce Hanse, je středobodem vyprávění. Kolem něj se rozvíjejí příběhy ostatních, nejčastěji místních, ale i Rakušanů, co sem přijeli za levným nákupem a levným sexem, nebo turistů, kteří chtějí na chvíli vyměnit kancelář za přírodu. Od konce války po současnost se před námi otvírají jednotlivé šuplíky osudů – svět malých, obyčejných lidí žijících či živořících na místě, na které se zapomnělo.... celý text

Přidat komentář

Hakl54
08.02.2024 5 z 5

Zajímavé povídky, propletené a smutné osudy z pohraničí.

JurijMilkovic
03.12.2023 4 z 5

Ikdyz mě kniha bavila, na plný počet hvězdiček to necítím


ještěrka38
09.08.2023 3 z 5

Přečíst se to dalo... Povídky, které jsou propojené, ale žádná sláva to není.

iceVS
30.06.2023 5 z 5

Retrospektiva, ke které si musíte najít klíč sami.
Z mého pohledu - kam se hrabe Mornštajnová...

PMR
10.06.2023 5 z 5

Slušný pokus o postižení genia loci jedné zničené vesnice v Sudetech - svého času všem ukradené zemi nikoho...
Tak James Joyce by to asi napsal jinak, ale atmosféra tam je :-) Ona je to dnes kolem Nové Bystřice a bývalých Nových Mlýnů spíš taková turistická idylka, tak je těžko si představit, že by to mohlo být takové "peklo na zemi"...

boox
12.02.2023 3 z 5

Čtení této knížky určitě nebyla ztráta času. Bylo to celkem dobré, ale na druhou stranu to asi není něco, k čemu bych se vracela.

blaho
07.01.2023

Zajímavý pohled na Sudety a osudy jejích lidí

katasukivasukim
31.05.2022 4 z 5

Kniha mě bavila,postupně jsem poznávala v každém příběhu osoby z minulé povídky a pěkně to do sebe zapadlo.Zároveň se připomíná doba nedávno minulá a život který se tam lidem otočil o mnoho stupňů.

Dziras
01.03.2022 4 z 5

Kniha měla strhující spád. Beran si s tématem poválečného dění na území Sudet, pohrál neobyčejným způsobem. Retrospektivní forma příběhu mě nutila k občasnému listování zpět, bylo příjemné s autorem postupně navazovat na dějové linky jednotlivých postav a tvořit z nich celistvost v komplexnosti knihy. Otevřený konec dává čtenáři možnost vlastního domýšlení jeho charakteru, kterého chtěl autor zřejmě dosáhnout. Já osobně jsem nebyla schopna jej pochytit a konec tak pro mě byl menším zklamáním. Přesto však knihu doporučuji komukoliv, kdo má zájem o kvalitní čtivou literaturu.

pakoshka
15.02.2022 5 z 5

Stanislav Beran mě naprosto míjel, ale teď mu budu věnovat pozornost. Kocovina byla VYNIKAJÍCÍ a já se moc těším na další autorovy knihy. Sudety jsou mi, jakožto rodačce z Hané, naprosto vzdáleny, ale tahle novela mě tam přenesla dokonale. Různý pohledy, různý časy, různý obyčejný životy. Tak to mám přesně ráda. Nejlepší kniha za posledních pár měsíců.

Nehorazna
22.03.2021 3 z 5

Ke konci jsem byla napjatá, jak se děj rozuzlí a otevřený konec mě zklamal... nebo mě někde něco uniklo ... ani už nevím, tím, jak to bylo na přeskáčku.
Přijde mi , že některým knihám neprospívá dělení děje... nezvýší to jejich hodnotu ani zajímavost a tohle je ten případ.

Ninushka
28.02.2021 5 z 5

Líbí se mi to jako komplexní obraz života v sudetech, kde nikoho neznám, a tak jsem ráda, že mám alespoň nějaký obrázek. Kniha pojednává o několika obyčejných lidech, jejich osudech a běžných starostech.

Stolda
07.12.2020 5 z 5

V komentářích dole pode mnou je v jednom komentáři sděleno čtenářům....Žádný silný moment... Ano, kniha o obyčejném životě obyčejných lidí ve věčně bolavých Sudetech. Nic nového . A kdo si myslí, že je to uzavřená věc, lže sám sobě.
A kdo žije v tom, že je tady nuda a šeď lže si sám sobě taky. Všude přece žijí lidé. Lidé se svými radostmi a starostmi. Tam , kde se člověk narodil, prožil dětství s rodiči, dospělost se svými dětmi a stáří s vnoučaty na kolenou a pořád má tomu svému rodnému kraji co říct - ten je spokojený. Ať je to ve středu Václaváku, nebo na pasece na vesnické samotě . Sudety- oblast věčně vřící národnostními sváry , ať už z jedné strany s německou národností, po válce pak s tzv. přesídlenci, ke kterým patřili i moji rodiče, kterým česká vláda nabídla práci v pohraničí a tím i částečné zabezpečení rodiny. Přivezli si sem i své zvyky a tradice , které se zdály a do současnosti i zdají některým domorodcům nepochopitelné. Já jsem tady doma a při představě, že by mně, mým dětem a vnoučatům chtěl někdo tento domov opětovně vzít se mi , tak jak v roce 1938 našim vojákům, otvírá kudla v kapse. V knize velmi dobře popsána atmosféra pohraničí. Kdo tady žil a žije pochopí zdejší atmosféru a kdo sem jezdí jednou za rok na lyže nemůže tento kraj a lidi zde žijící soudit.

Hildasbooks
07.12.2020 5 z 5

Poutavý román. Zdánlivě nesourodé roviny tvoří komplexní příběh. Opravdu dobré.

Damato
06.10.2020 3 z 5

Možná proto, že jsem se do tzv. Sudet v době kdy začínal skomírat socialismus přistěhovala, do místa Bohem zapomenutého, ale bývalými německými Sudeťáky neustále navštěvováno a i finančně podporováno. Jsme celkem empatická povaha a po pár vyprávění místních , českých občanů, jsem tady začala cítit tíhu, kterou tenhle, ano krásný,ale neskutečně smutný kraj v sobě a sebou nese. Neštěstí, které se touto krajinou od roku 1938 až do dnů sametové revoluce prohnalo, je bytostně cítit do dnešních dnů a v knize je to nádherně popsáno. Ta bolest lid - ať už Čechů nebo těch ostatních tady prostě je . Starousedlíci pomalu vymírají, mladí , kteří se sem ( málokdy) vrací ze studíí a kteří jsou tu doma, tady sice trochu rozčeří vodu svou energií, ale je to žalostně málo. Pořád - stejně jak v této smutné knize je celé naše pohraničí kraj zapomenutý, kde infrastruktura prostě nefunguje a když funguje, tak špatně. Kniha je velice smutná a velice výstižná. Bude vás u čtení bolet duše, bude vám smutno- ale tak to prostě je.

alnahu
06.09.2020 3 z 5

Osudy lidí a jejich příběhy ze Sudet v minulém století,které se vzájemně propojují.Kniha se četla dobře.

salamandrina
15.08.2020 3 z 5

Dobrý příběh, jen mám pocit, že jsem něco takovýho četla už sto krát: proplétajicí se příběhy, střídání dob, zbabraný životy. Dobrý, ale žádný silný moment.

Lidmila_2008
09.07.2020 5 z 5

Román v povídkách. Nahodilá setkání, různé časy, odlišná vnímání doby. Výborné je to.

hapac
07.05.2020 4 z 5

Život v Sudetech - život v "kocovině", dost často to tam ani jinak nešlo. Kraj, kde lidský pelmel, chudoba, nepropustná hranice vykonaly své, kraj, který jsem si zamilovala a ráda navštěvuji a ráda si o něm čtu, kraj, kde nevím, zda bych tenkrát dokázala žít bez kocoviny.

Chytuš
25.02.2020 5 z 5

Bolest, nevolnost, zmatek v hlavě a tísnivý pocit, že tomu neujdeš. Že to prostě musíš přežít... Taková je kocovina - kdo by to neznal? A taková je, přátelé, i Kocovina. Není to veselé a milé čtivo. Zakousne se a bolí.... A to obzvláště ty, kteří mají i jinou zkušenost - zkušenost s místem. Sudety - konec světa, samoty... Kraj, kde se po dlouhá století mísily odlišné národy. Kraj chudý, přesto krásný - kdo mu propadl, není pro něj úniku... Na Kocovinu budete chtít buď rychle zapomenout, nebo se vám vryje do šedé kůry mozkové na hodně dlouho.