sofi987 sofi987 komentáře u knih

☰ menu

Dračí chůvy Dračí chůvy Petr Kopl

(SPOILER) Kdyby Bábi Zlopočaná chtěla vystupovat v knihách pro děti, vypadalo by to přesně takhle. Autor si ale zachovává svojí originalitu a vlastní šmrnc. Při hodnocení knihy mě napadají slova jako vtipný, inteligentní, nevtíravě poučný.

Pár věcí bych vytkla - třeba Morgavsy pohlavek Morgance, nebo nesmyslný trest v podobě žížaly. Ale zdá se (soudě podle komiksů vycházejících ve Čtyřlístku v minulém roce), že na tomhle autor zapracoval.

Úžasná kniha pro děti, která je věnována i dospělým. Kéz by takových knih vycházelo více!

01.01.2024


Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Dominik Landsman

Knížku je třeba brát s nadhledem a humorem, pak je to poměrně zábavné čtení. Zvlášť, pokud máte doma taky takového "Čeňka")." :-)

28.03.2023 4 z 5


Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Kniha mě zaujala svojí obálkou a námětem. Jenže když jsem jen na první stránce napočítala asi dvanáctkrát "to", začala jsem tušit, že tahle kniha pro mě nebude. "Vlasy už se nedají vydžet." Co je to za větu? Odkládám a obávám se, že se už ke knize nevrátím.

12.01.2022 1 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Zajímavá kniha, dobře se četla, zasmála jsem se. Pár hvězdiček dolů, čekala jsem trochu víc, cestopisem bych knihu určitě nenazvala. Tipy na zajímavá místa tu ale najdete.

03.01.2022 3 z 5


Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Z knihy jsem na rozpacích. Otevřený konec mi nevadí. O uzavřený konec v knize myslím ani nejde, spíše jsme měli sledovat vývoj hlavní postavy. Ale ani ten nebyl popsán moc dobře. V knize byly pasáže, které byly zbytečné. Jednání hlavní hrdinky úplně nesmyslné. Hlavní hrdinka totálně nesympatická. Měl to být záměr? V knize nebyla snad jediná "normální" postava, která by neměla nějaký psychický problém, bylo to příliš koncentrované. Vykreslení a jednání některých postav nedávalo vůbec smysl. No, jsem zvědavá na Houbařku, kterou mám v plánu dál.

14.12.2021 2 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Patrik Hartl píše oddechové knihy, a proto ho mám ráda. Fajn nenáročné čtení k vodě, na výletě do vlaku... Ale okamžiky štěstí? To už bylo trochu moc. Neuvěřitelný, nereálný až skoro hloupý příběh o ničem. Na autora jsem ale nezanevřela a číst ho budu dál, doufajíc, že tohle byla výjimka.

02.12.2021 1 z 5


Pohodové rodičovství Pohodové rodičovství Milan Studnička

Přínosná kniha o respektujícím rodičovství. Možná, stejně jako já, nebudete souhlasit s autrorem třeba ve všem, ale kniha rozhodně stojí za přečtení.

30.11.2021 4 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

V roce 89 jsem ještě ani nebyla na světě a jsem vděčná, že ti, kteři na světě v té době už chvíli byli, zabojovali za naší svobodu. Jak už je u autorky zvykem, kniha je krásně a čtivě napsaná. Autorka skvěle vykreslila hlavní postavu. Také mi v knize chybělo trochu více detailů ze života. Ale pak jsem došla k názoru, že v této knize jde především o její myšlenku a více detailů není potřeba.

19.11.2021 5 z 5


S láskou ke zdravému pohybu našich dětí S láskou ke zdravému pohybu našich dětí Jana Skalová

Tezko knihu hodnotit, byla vydana pred 12 lety a v necem jiz neni aktualni. Naprilad noseni deti v satku/nositku dnes vypada opravdu jinak nez jak to uvadi autorka, resp. jsou zde i jine moznosti. Obecne mi kniha prisla zbytecne zdramatizovana a desici rodice. Kazdopadne je to ale dobry zdroj informaci, ktery by si mohl kazdy rodic, spolu s dalsimi zdroji, precist a nasledne si udelst svuj zaver.

21.07.2021 3 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Nádherná kniha. Není co víc říkat, přečtěte si jí.

26.12.2020 5 z 5


Němý křik Němý křik Angela Marsons

Tak nějak nevím, Kim si mé sympatie zatím nezískala, její postava je tak trochu předvídatelné klišé. Kniha mi přišla bez hlavy a paty, minulost Kim autorka plácala nahodile sem a tam. Rozhovory mezi detektivy mi přišly nereálné. Překladatel si také moc práce nedal. Nicméně detektivní zápletka byla zajímavá, rozuzlení taktéž. Na autorku slyším samou chválu a další díly jsou prý lepší, takže šanci Kim a jejímu týmu ještě dám.

21.12.2020 3 z 5


Aristokratka u královského dvora Aristokratka u královského dvora Evžen Boček

Zábavná kniha, skvělá oddechovka. Jen mi trochu připadá, že autor už trochu vyčerpává sám sebe. Romantická zápletka na konci mi tam vůbec nesedla. Ale celkově hezké počtení.

07.12.2020 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Kdo nema smysl pro lehkou ironii, satiru, humor a zakladni znalosti z dejin 20. stoleti, toho kniha asi nezaujme. Ja se zasmala, pobavila a premyslela, co by se asi tak stalo, kdyby se Alan setkal s Jarou Cimrmanem :-)

08.05.2020 5 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Ze zaveru knihy jsem byla vylozene zklamana. Od poloviny lze tusit, jak se veci maji a kdo je vrah. Jen si rikate, ze to ne, to by byla moc jednoducha zapletka, urcite je v tom neco vic. Ale ne, neni. Ani posledni odstavec nesokoval, dal se tusit od poloviny knihy. Namet knihy prevzaty od Agathy Christie, zadna originalita. Za me celkove bohuzel uplne zklamani :-(

15.02.2020 2 z 5


Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek

Tahle knížka má tak málo stránek a přesto je v ní napsáno o tolik víc, než v mnohých knihách, které dnes vycházejí ❤

28.09.2019 5 z 5


Pax, můj liščí přítel Pax, můj liščí přítel Sara Pennypacker

Nádherný příběh o přátelství malého chlapce a lišáka. Veselý, smutný, vážný, hravý, hlavně ale dojemný. Příběh je doplněn krásnými ilustracemi. Knížku bych nedoporučila příliš mladým čtenářům, pro ty by mohla být možná příliš temná.

12.09.2019 5 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Musím bohužel říct, že za mě naprostá hrůza. Knihu jsem dočetla do konce jen proto, abych si na ní mohla udělat ucelený názor a nehodnotila jí, když bych jí neměla přečtenou celou. Jak psal někdo níže, začátek, který se odehrával v současnosti, mě zaujal a líbil se mi, ale po tom, co se Claire dostala do minulosti se z knihy stala naprostá slátanina bez příběhu, bez myšlenky a bez nějaké podstaty. Ta kniha je v podstatě o ničem. Nudný příběh, který místy ani nedává smysl.. Claire, která miluje Franka najednou strašně miluje Jameiho, aniž bychom se dozvěděli něco hlouběji o jejích pocitech a o tom, co prožívá. A co nezpackala autorka sama, dodělal překlad do češtiny a vydavatel. Mít na každé stránce překlep, pravopisnou chybu, chyby v interpunkci, to je opravdu umění. A co mě nejvíce iritovalo - nevím, jak je to v originále, ale v české verzi Clarie často oslovují "děvče"... Muselo jí být něco okolo 27 let, pokud se nepletu. V té době 27letá žena rozhodně nebyla "děvče"....
A zmiňovaný seriál byl vrcholem všeho :-D Nízkonákladový, romantický, efekty naprosto příšerné... No, každý máme jiný vkus a já ho nikomu rozhodně neberu :-) Ale pokud někdo touží po kvalitní četbě, tohle ho asi nenadchne ;-) Taky si ráda přečtu něco oddychového, ale i literatura na oddych může být kvalitní.. a tahle k ní podle mě nepatří..

26.01.2017