sheldon8410 sheldon8410 komentáře u knih

☰ menu

Kdo to je, kdo to je, kdo ten záchod blokuje? Kdo to je, kdo to je, kdo ten záchod blokuje? Hynek Vilém

Knihu jsem půjčila v knihovně, dceři přečetla 2x, ale nějak extra nadšená nebyla. A já pořád nevím, jestli to pro děti není už moc...
Nejsem si jistá, jestli pouhé přečtení knížky namotivuje dítě, aby se odplenkovalo, jak tu někdo psal...Ale možná s jiným problémem jako třeba psychogenní zácpa by pomoct mohla (všechna zvířátka konají svoji potřebu a je to normální)...
Verše mi zas tak hrozné nepřijdou, ale Co má v plínce myš mi přijde ve všech ohledech lepší.

04.02.2024 3 z 5


Kdo je rychlejší? - Příběh o tom, jak se mít rád Kdo je rychlejší? - Příběh o tom, jak se mít rád Iryna Zelyk

Nádherný! Půjčila jsem to dceři v knihovně, ale určitě to pořídím domů. Krásný příběh i ilustrace.

17.01.2024


Králík málem králem Králík málem králem Klára Smolíková

Krásná, poučná knížka, kterou dcera objevila v knihovně.
Velice zajímavě propojený příběh králíčka Káji, který si v ničem nevěří a postupně získává sebevědomí i kamarády, s historickými fakty o králi Karlu IV.
Opravdu velmi hodnotná kniha.

25.09.2023 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Někdo o této knize napsal, že se v lecčem podobá Stoletému staříkovi, ale s tím nemůžu souhlasit. Stařík nesahá Ovemu ani po kolena!
Knihu jsem zhltla za pár večerů a Ove mi byl sympatičtější čím dál víc.
Nádherná knížka.
"Na smrti je nejstrašnější to, že by mohla projít kolem. A nás tu nechat osiřelé."

25.09.2023 5 z 5


Máma není služka, máma je dáma Máma není služka, máma je dáma Marek Herman

Ze začátku mi docela trvalo, než jsem si zvykla na to, jak je kniha psaná (kratičké fejetony, které na sebe většinou nijak nenavazují), nakonec jsem to ale přelouskala, je to celkem milá knížka. Jen věta "Nebo co myslíte vy?" na konci snad každého druhého fejetonu mi lezla na nervy.

24.09.2023 3 z 5


Madlenka a jednorožec Madlenka a jednorožec Briony May Smith

Krásné ilustrace, jednoduchý a krásný příběh, tříletá dcera při čtení ani nedutala a prý se jí moc líbila.

24.09.2023 5 z 5


Aha! Rodičovství – Sourozenci Aha! Rodičovství – Sourozenci Laura Markham

Tuto knihu doporučuju všem rodičům více dětí, i (hlavně) těm nastávajícím. Já, jakožto teprve budoucí máma dvou dětí oceňuju spoustu přínosných rad, rozdělených v knize podle věku dětí. Své si tam najdou nejen budoucí rodiče sourozenců (jak na příchod sourozence připravit starší dítě, jak starší zabavit, když se zrovna musím věnovat miminku apod.), ale kniha je vhodná i pro rodiče již starších sourozenců (jak reagovat na sourozenecké neshody apod.).
Od autorky jsem četla a i Aha! Rodičovství a z obou knih jsem nadšená. Respektující přístup k dětem (i sobě) v podání dr. Markhamové mi dává velký smysl.

10.09.2023 5 z 5


Než zjistíš pravdu Než zjistíš pravdu Elena Minářová

Přečteno jedním dechem, moc se mi líbil autorčin styl psaní. Hlavní hrdinky mi tedy moc sympatické nepřišly, ale čím víc jsem se dozvídala o jejich osudech, tím větší jsem pro ně (pro obě) měla pochopení. Příběh krásně plynul, děj skvěle gradoval až do konce. Určitě doporučuju.
A pokud jste milovníci kávy, zákusků a dobrého jídla, tak doporučuju přečtení o to víc! Ty kratičké vsuvky, popisující lahodnou kávu, výtečné dortíky a vydatné večeře knihu krásně oživily. A mě, jako mlsnou čtenářku, namotivovaly někam si na něco dobrého zajít, třeba ke Křupavému koblížku :))

09.09.2023 5 z 5


Žil byl kdysi kdesi Žil byl kdysi kdesi Hana Zobačová

Nechápu, proč tu má kniha tak nízké hodnocení. Mně se moc líbil princip této knihy, kde jsou pohádky seřazené od nejjednodušší na čtení (kraťoučká pohádka složená pouze z jednoslabičných slov - ok, když to čte dospělý, tak si připadá jak tydýt :D) až po "normálně" napsané pohádky. Jako motivace pro začínající čtenáře mi to přijde ideální. Pohádky jsou pěkné, stručné, ale i poučné. Dcera si ji půjčila v knihovně, ale zvažuju, že až se bude učit číst, tak ji koupím domů.

30.08.2023 5 z 5


Kouká Mína do Komína Kouká Mína do Komína Jana Havlíčková

Moje tříletá dcera si tuto knihu sama vybrala v knihovně, je z ní nadšená a čteme ji pořád dokola. Nehledě na logopedický přínos je kniha plná krásných ilustrací a milých básniček.

29.08.2023 5 z 5


Mám tě ráda Mám tě ráda Astrid Desbordes

Půjčila jsem dceři v knihovně, ale nejsem schopná jí to číst, protože u toho brečím. Opravdu krásné a dojemné.

20.07.2023 5 z 5


Sourozenci bez rivality Sourozenci bez rivality Adele Faber

Určitě doporučuji přečíst všem vícenásobným rodičům. Jako asi všechny knihy od autorek je kniha krátká, stručná, ale plná mnoha zajímavých informací. Líbil se mi i styl, jakým je kniha napsaná.
Jen bych uvítala více informací pro rodiče menších dětí / miminek, ale na toto téma snad bude víc zaměřeno Aha! Rodičovství - sourozenci.

20.07.2023 5 z 5


Jak krtek uzdravil myšku Jak krtek uzdravil myšku Hana Doskočilová

Když jsme to s dcerou četly poprvé, přišel mi text až moc stručný, víc obrázků než textu a docela mi to vadilo. Ale pak jsem za nějakou dobu viděla tuto pohádku v televizi a nakonec jsem byla ráda, že kniha je oproti filmu stručnější a Krtek v ní není takový lump, který například schválně provokuje lva, zlobí slona apod.
V knížce naštěstí Krtek zůstal dobrákem, jako si ho pamatuju ze svého dětství z ostatních knížek.

09.04.2023 4 z 5


Děti nade vše Děti nade vše Delphine de Vigan

Na knihu jsem narazila díky čtenářské výzvě a jsem tomu moc ráda. Velmi aktuální téma, precizně popsané všechny postavy. Do všech jsem se díky autorce dokázala vcítit a pochopit, proč jednají, jak jednají. Super.

19.02.2023 5 z 5


Panda v nesnázích Panda v nesnázích Markéta Lukášková

Velmi čtivá kniha, ze začátku mi vadilo střídání dějových linek (kdyby ty kapitoly byly aspoň delší...), ale zvykla jsem si.
Při čtení o Marii jsem byla napjatá a bála se, co ji za takové odvážné protirežimní činy může potkat. Krásně byla vyjádřená její láska k dceři Milince.
A u Terezy se mi líbilo, jak popisuje své úzkostné stavy - ačkoliv to není žádná legrace v takových stavech žít, mnohokrát jsem se při jejích myšlenkových pochodech zasmála.
No a Lenka... Nemám slov... Jasný příklad toho, jak vám rodiče můžou pos*at celej život...

15.02.2023 5 z 5


Krtek a maminka Krtek a maminka Hana Doskočilová

Myslím si, že pan Miler byl na svoji dobu docela nadčasový, tady krásně ukázaný porod, v jiné pohádce v televizi (Krtek ve snu) zase běhá nahatý pán :) a vlastně proč ne, vždyť to k životu patří, tak proč to před dětmi skrývat (jako to bylo za mého dětství)...
Jediné, co mi tady vadilo, byly Zajdovy sebevražedné úmysly, když Zajdulka dělá drahoty. To při čtení dceři přeskakuju.

12.02.2023 5 z 5


O pejskovi a kočičce: Jak si pejsek roztrhl kalhoty / O panence, která tence plakala (adaptace) O pejskovi a kočičce: Jak si pejsek roztrhl kalhoty / O panence, která tence plakala (adaptace) Eduard Hofman

Dcera si od babičky přinesla domů vydání ze 70. let a miluje to. Krásný text a ještě krásnější ilustrace. Příběh o panence má navíc hezké ponaučení, že si děti mají svých hraček vážit.

11.02.2023 5 z 5


Kouzelné bobulky Kouzelné bobulky Marianne Poncelet

Dcera ji miluje, aktualne ji cteme porad dokola.

11.02.2023 5 z 5


Krtek na návštěvě Krtek na návštěvě Kateřina Miler

Původně jsem byla trošku skeptická, přece jen jsem "odkojená" na originálech od Zdeňka Milera, ale dceři se knížka moc líbí a mně nakonec taky, na odlišné ilustrace jsem si zvykla a ten příběh je krásný - jednoduchý, ale přitom poučný. Navíc jak píše paní v komentáři níže - doslov od autorky mě taky dojal :)

03.02.2023 5 z 5


Krtek a orel Krtek a orel Hana Doskočilová

"Déšť přicházel pomalu. Kapka sem, kapka tam, jako když se ptáčci honí v lupení. A všichni se radovali: jen ať prší, budeme mít zalito..."
Čteme každý večer před spaním a už to znám nazpamět´.
Krtka jsem jako malá milovala, a teď ho miluje moje dcera. Moc ráda se k němu vracím.

02.02.2023 5 z 5