Aha! Rodičovství – Sourozenci

Aha! Rodičovství – Sourozenci https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363017/bmid_aha-rodicovstvi-sourozenci-dwl-363017.jpg 4 60 17

Jak zabránit sporům mezi sourozenci a vychovat z nich přátele na celý život. V této dlouho očekávané knize se známá doktorka Laura Markhamová, autorka úspěšné knihy AHA! Rodičovství: Jak přestat křičet a začít s dětmi žít v harmonii, zabývá sourozeneckými vztahy. Poskytuje jednoduché, ale účinné návody, které dětem pomohou zvládat jejich emoce, vyjadřovat jejich potřeby a samostatně řešit spory. Díky těmto postupům si děti budou schopné vytvořit se svým sourozencem láskyplné pouto a vyrůst v empatické, chápající a spolupracující dospělé. Kniha obsahuje praktické a výzkumem podložené rady, jak: - si vytvořit hluboký vztah ke každému z vašich dětí, aby skutečně uvěřily tomu, že nikoho jiného nemůžete milovat více; - vytvořit láskyplné rodinné prostředí, které podněcuje smích a minimalizuje hádky; - naučit děti zdravému emočnímu sebeřízení (samostatné řešení konfliktů, které jim umožní naplnit vlastní potřeby a respektovat potřeby druhých); - pomoci dětem vypěstovat celoživotní sourozenecké pouto a prohloubit v nich vztahové dovednosti, které budou potřebovat k vytváření zdravých přátelských i pracovních vztahů a posléze i vztahů v jejich vlastních rodinách.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Rodina
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Peaceful Parent, Happy Simblings , 2017


více info...

Přidat komentář

Kája_95
15.02.2024 3 z 5

Tato kniha je něco, co třeba využijeme do budoucna na dvě děti :-D Tato kniha se četla rychle, obsahuje mnoho příkladů, jak řešit vypjaté situace mezi sourozenci. Najdete zde např. Příchod nového sourozence domů, co zhoršuje sourozeneckou rivalitu, zmírnění soutěživosti, nástroje k předcházení rivalitě a posílení hlubokého pouta mezi sourozenci.

Za mě cenné rady, některé využijeme a jiné nám tak sympatické být nemusí. Padlo tam i pár užitečných informací, které byly i v prvním díle AHA! rodičovství, což je super pro osvěžení paměti. Sama aktuálně při výchově své dvouleté dcery některé věci aplikuji a musím říct, že to funguje.

Proto tuto knihu doporučuji :-). Nezaměřuje se jen na batolata, ale i na starší děti.

muchomurka
03.01.2024 3 z 5

Některé myšlenky a tipy byly fajn, spoustu jsem toho už měla načteno z jiných knih. Ale teda hodně mi neseděla poslední cca třetina knihy. Ty příklady a rozhovory, to bylo úporné. Nejvíc mi bylo líto v jednom rozhovoru, když rodič měl něco řešit, že místo nějakého napojení, jak to autorka pořád omílala dokola, bylo to, že řešila jak si to mají sourozenci vyříkat a jak má nahlas říct, co chce. Takže něco si z knížky odnáším, ale jsou mnohem lepší a čtivější knihy na tohle téma.


Andzelka85
17.09.2023 3 z 5

Myšlenky a tipy dobré, ale četla jsem to dloouho a moc mi to neutíkalo. Přišlo mi, že se to opakuje pořád dokola... ale někomu to může vyhovovat, že se ty principy probírají v mírných obměnách víckrát. Víc čtivé mi z této oblasti přijdou knížky od Faberové a Mazlishové.

sheldon8410
10.09.2023 5 z 5

Tuto knihu doporučuju všem rodičům více dětí, i (hlavně) těm nastávajícím. Já, jakožto teprve budoucí máma dvou dětí oceňuju spoustu přínosných rad, rozdělených v knize podle věku dětí. Své si tam najdou nejen budoucí rodiče sourozenců (jak na příchod sourozence připravit starší dítě, jak starší zabavit, když se zrovna musím věnovat miminku apod.), ale kniha je vhodná i pro rodiče již starších sourozenců (jak reagovat na sourozenecké neshody apod.).
Od autorky jsem četla a i Aha! Rodičovství a z obou knih jsem nadšená. Respektující přístup k dětem (i sobě) v podání dr. Markhamové mi dává velký smysl.

MamaKnihomolka
07.11.2022 4 z 5

Většina má nějakého sourozence a jistojistě si vzpomene na nějaké milníky z dětství. Samozřejmě ty pozitivní, na které rád vzpomíná, ale byly i negativní. Hádky, rvačky, naschvály, nadávky, bonzování apod. A to mě jako mámu dvou dětí docela děsí. Řekla jsem si, že zrovna tato kniha by mi mohla trošku pomoci v tom udělat si obrázek o vztahu sourozenců a jak těm dvoum dětičkám pomoci se sžít a mít co nejlepší vztah.
Problém je v tom, že čím více jsem knihu četla, tím více jsem se bála všech těch věcí, které nastanou a budu je muset řešit.
•••
Jako první bych chtěla zmínit, že se mi ne úplně dobře četla. Text mi občas přišel moc zmatečný a kolikrát jsem si připadala, že jsem se třeba z dané kapitoly nic moc nedozvěděla.
Další, za mě, docela negativní věc je příliš pevná vazba. (Rozhodně mě pochopí ti, kteří četli první vydání Navždycky). Hrozně mě při čtení bolely ruce a stále jsem hledala vhodnou polohu, jak jim ulevit.
Autorka se samozřejmě hodně obrací na svou předešlou knihu AHA! Rodičovství, ale nepřišlo mi, že bych byla nějak ochuzená o nějaké téma právě proto, že to tolik zmiňuje.
Velmi vhodné byly i příklady komunikace nebo vět, které použít, ale občas jich tam na mě bylo příliš.
•••
Kniha se zabývá mnoha tématy. Např. jak moc ovlivňuje výchova prvního dítěte vztah k tomu druhému nebo co zhoršuje sourozeneckou rivalitu a jak nějaké situace řešit, jak prvorozeného připravit na příchod sourozence, soutěživost mezi sourozenci a jak posílit jejich pouto.
•••
Rozhodně je to velmi poučná kniha, která v mnoha věcech pomůže, ale zase vím, že v některých případech mě konkrétně rady nepomůžou. Už vidím jak můj rozdováděný raubíř uprostřed hry zareaguje na můj milý a klidný hlas s tím, že hra skončila a jdou se uklízet hračky.
No prostě si z toho každý vytáhne to své.

Turmee
04.09.2022 3 z 5

Kniha slibuje návod, jak vychovávat děti, které umí projevit lásku, zvládat emoce a vytvářet zdravé vztahy.
Základem je dle autorky vyrovnaný rodič, kterému se více věnuje v předchozí knize. Nepřináší žádné objevné myšlenky, všechno to už asi znáte - děti se učí nápodbou, odměny a tresty jsou kontraproduktivní, je potřeba rozlišovat hranice a přirozené důsledky, na řešení konfliktů by se děti měly podílet...Popravdě mi to hodně přijde jako opsané návody ze Sourozenci bez rivality. Ve velmi americkém podání. Každopádně tón knihy je milý, neobviňuje, poskytuje konkrétní návody, rady, hry a věty.
Velmi se mi líbil nápad na oslavu Dne sourozenců. Ocenila bych seznam a přehled her na konci knihy.

Podobně jako v první knize je to ale pořád dokola. Omáčka, žvásty a opakující se věty mě po pár kapitolách docela otravovaly. Na konci každé kapitoly je odkaz na shrnutí na internetu - proč? To shrnutí nemohli napsat přímo tam? Celkově mi kapitoly přijdou divně tvořené a nelogické. Úplně chybí jakékoli citace zmiňovaných výzkumů, freestyle v používání kurzívy je vtipný jen chvíli, překlad je občas velmi neohrabaný, komiksy jsou nečitelné a zbytečné. Ony simulované proslovy jsou fakt hodně dlouhé - zvlášť pro malé děti, na které se kniha slibuje zaměřit.
Vlastně nějde o kontaktní knihu v pravém slova smyslu - odstavuje dítě, ukončuje plenky, doporučuje oddělené spaní. Některé rady mi přijdou hodně mimo - nechte partnera, ať dítě uloží ke spánku, vybíjet si vztek na polštáří je špatně, ale boxovací Bobo je OK? A jestli ještě jednou uvidím slovo "koučování", asi mě klepne.

Romanka89
19.05.2022 3 z 5

Oproti první knize Aha! Rodičovství je tato zaměřená na vztahy mezi sourozenci a jak jednat s dětmi, pokud jich máte více. Zatím jsem těhotná, každopádně některé věci zajímavé, jiné nic nového pod sluncem, jiné na mě moc zdlouhavé, ty fiktivní rozhovory. Ale v zásadě s konceptem takového respektujícího rodičovství souzním.

a304
28.02.2022 5 z 5

Seznamte se s autorkou. Nenároční dílko by neměli opomenout maminky, tatínkové, tetičky, strejdové, babičky, dědečkové, nevěsty a jiní.
Rodičovství je láska, ale i věda, titěrná každodennost, systematičnost, nezbytná znalost..

Pianistka
09.09.2021 5 z 5

Hodnotím lépe než Aha rodičovství, nesmírně přínosná knih i co do modelových situací a dialogů s dětmi. Mnoho věcí intuitivně používám, ale mnoho návrhu mi přijde nesmírně přínosných.

Anya636
04.11.2020 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, i když zatím nemám srovnání.
Jen je škoda, že jsem knihu nepořídila již v době těhotenství a taky, že jsem si jí jen půjčila. Zasloužila by si místo v mé minimalistické knihovničce.
Kniha totiž provádí matku už obdobím těhotenství a seznamování a přípravou na příchod sourozence. Jedna třetina knihy, pro mě ta nejužitečnější (alespoň prozatím), se týká příchodu se sourozencem domů a prvních měsíců doma. Další část, kterou jsem ještě nečetla (a kvůli které se vyplatí si ji koupit), navazuje návody, jak přistupovat k výchově a sporům dětí, když se z nového miminka stane batole a začne se zajímat o sourozencovo hračky atd.
Co se obsahu týče, musím říct, že pro mne jakožto rodiče, používající respektující výchovu, bylo hodně věcí naprosto samozřejmých a intuitivních. Ale potěšilo mě si přečíst, že vše dělám dobře a jdu správnou cestou.

simona5r
21.12.2019 4 z 5

Obzvlášť zpočátku se hodně informací opakuje z předchozí knihy. Ale spousta informací a přístupu k dětem jako sourozencům se mi líbí a rozšířila mi obzory.

Verrrunka
21.11.2019 4 z 5

Spousta věcí hlavně v začátku se opakuje z prvního dílu, takže to byla trochu nuda, jelikož jsem je četla poměrně brzy po sobě. Rozhodně jsem tam ale opět našla mnoho užitečných rad, které se snažím aplikovat. Když je člověk důsledný, tak to opravdu funguje.

fifejda
19.11.2019 2 z 5

Děti potřebují naši lásku nejvíc tehdy, když si ji nejméně zaslouží...Kniha mi ukázala zajímavou perspektivu pro komunikaci s dítětem. Zároveň se však často opakovala. Takže čtenář opravdu nemá šanci zapomenout hlavní myšlenky.

Petrush
02.11.2019 3 z 5

Po přečtení knihy Aha rodičovství jsem se rozhodla určitě přečíst i tohle pokračování. V knize je nespočet výborných tipů, jak podpořit hezký vztah mezi sourozenci. Jak před narozením sourozence, tak později v různém věku. Těch tipů je tolik, že i sama autorka píše, že není cílem vyzkoušet všechny, spíše si jich pár vybrat a ty zkusit aplikovat.
Na druhou stranu, některé nápady mi moc nesedly. Nedovedu si představit, že si každý večer připíjíme na úspěchy každého člena rodiny (a třeba i úspěchy typu "Hanička dnes sama tlačila nákupní vozík") nebo říkat batoleti a miminku "Vidíš, Jiřík si od tebe vzal hračku. Jste opravdu skvělý tým!"
Knížka se mi nelíbila tolik jako ta předchozí. Možná je to tím, že zde je více patrný rozdíl mezi českým a americkým rodičem.

posterez
30.08.2019 5 z 5

Na začátku knihy jsou shrnuté principy pozitivního rodičovství, kdy si člověk ujasní základy dětské psychologie a připomene si, jak s dětmi vlastně pracovat. Po té se kniha zaměřuje na určité etapy sourozeneckých vztahů. Od Vašeho těhotenství, po příchod miminka na svět až po jejich soužití. Musím říci, že při jejím studiu jsem si opravdu hned několikrát řekla: "AHA" a že mi obsah dodal informace, jakých se mi bohužel třeba od rodiny nikdy nedostane. Tuhle knihu by si měl přečíst skutečně každý, kdo plánuje anebo má doma více, než jedno dítě. Naučil by se pak lépe dělit mezi své děti čas a hlavně lásku. Protože možná svoje děti všichni milujeme stejně, ale těm starším to často dáváme najevo méně a to je chyba.

Bustedka
15.06.2019 4 z 5

"Sourozenci jsou ti, na kom trénujeme, na kom se učíme spravedlnost a spolupráci a laskavost a ohleduplnost. Často poměrně drsným způsobem."
Pokud jste již četli první díl AHA rodičovství, máte solidní základ. Základní myšlenky se v knize opakují. Tentokrát jsou však ukázány na sourozeneckých vztazích a to už od prenatálního období. Kniha je velmi dobře zpracovaná. Je důležité si připomínat, že je třeba přemýšlet nad tím, co děláme, proč to děláme a jaký dopad to bude mít na naše děti.

misa.novakova
01.06.2019 4 z 5

Zajímavá kniha s mnoha doporučeními jak zapracovat na tom, aby si sourozenci byli blíže

Štítky knihy

sourozenci

Autorovy další knížky

Laura Markham
americká
2015  83%Aha! Rodičovství
2017  84%Aha! Rodičovství – Sourozenci

Kniha Aha! Rodičovství – Sourozenci je v

Právě čtených30x
Přečtených85x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených5x
Knihotéce70x
Chystám se číst66x
Chci si koupit27x
dalších seznamech4x