robin9739 robin9739 komentáře u knih

Obálka knihy Cesty Kabanu Cesty Kabanu Vojtěch Mokrý

Lesočert I je přesně tím druhem české fantasy, která nesází na bezhlavou akci ani okázalé hrdiny, ale na poctivě vystavěný svět, syrovou atmosféru, pomalé budování univerza, odhalování tajemství a prozkoumávání různých charakterů. Už od prvních stránek je patrné, že autor nechce čtenáře pouze provést příběhem, ale vtáhnout ho do živoucího a nebezpečného prostředí, kde každý krok může znamenat střet s něčím neznámým, a přesto velmi zajímavým a osobitým.

Největší předností knihy je za mě bezesporu worldbuilding. Krajina a svět, ve kterém se příběh odehrává, nepůsobí jako kulisa vytvořená jen pro potřeby děje, ale jako skutečné místo s vlastní historií, legendami a pravidly. Lesy, horské stezky, odlehlá sídla i prastará města mají svůj charakter, příběh a minulost. I přes menší stránkový rozsah jim autor věnuje dostatek prostoru, aby si je čtenář dokázal živě představit. Hodně k tomu využívá i bonusový obsah před kapitolami, kde za pomoci různých krátkých bájí, příběhů či jen přísloví rozšiřuje svůj svět o reálie, které knize dodávají na hloubce. Svět není rozdělen na černobílé dobro a zlo. Naopak působí drsně, nepředvídatelně a často krutě, což příběhu dodává na uvěřitelnosti.

Mě osobně velmi baví zdejší atmosféra. Potěší také skutečnost, že autor nespoléhá na známé fantasy šablony. Každá postava je originál – máme tu čerty, démony, trpaslíky, lesní lid, čaroděje a spoustu dalších bytostí. Místo kopírování zahraničních vzorů nabízí autor osobitý příběh s českým rukopisem a silným důrazem na prostředí. Děj skáče nejen mezi postavami, ale i v čase a místě. Občas jsem se musel pozastavit a zorientovat v tom, co zrovna čtu. Věřím, že mi pár věcí uteklo, a o to víc se těším na další čtení. Je to ten druh příběhu, ke kterému se člověk rád vrátí a pokaždé v něm objeví něco nového. Určitě si dám reprinting před druhým dílem. Z textu jasně vyplývá, že autor si nechal otevřená vrátka pro pokračování, a tím pádem zůstává příběh po dočtení otevřený a láká na další díl. Díky tomu všemu působí Lesočert svěže a autenticky.

11.06.2026

Obálka knihy All-Star Superman All-Star Superman Grant Morrison

All-Star Superman je mnohem víc než superhrdinský komiks – je to moderní legenda, která oslavuje to nejlepší, co může nesmrtelný hrdina, který umírá svým čtenářům předat. Morrison a Quitely zde vytvořili dílo zajímavé ve světě supermana originální, které ve mně rezonovalo ještě nějakou dobu. Po přečtení komiksů jsem byl plný emoci a toto dílo má mé plné uznáni… Toto dílo zařadím mezi mé asi nejoblíbenější komiksy, co se týká Supermana,

20.03.2026

Obálka knihy Liga spravedlnosti: Zrození Liga spravedlnosti: Zrození Geoff Johns

Liga spravedlnosti: Zrození je komiks v moderním podobě – rychlý, efektní, plný energie a nezapomenutelných momentů. Geoff Johns a Jim Lee vytvořili příběh, který jsem přečetl jedním dechem a který dokáže oslovit jak nováčky, tak fanoušky, kteří chtějí vidět ikony DC v jejich nejklasičtější, a přitom současné podobě. Ve formátu Kapesní komiksové klenoty se navíc jedná o dostupný a praktický způsob, jak si tento zásadní příběh pořídit, aniž by člověk musel investovat do velkého sběratelského vydání.

Obálka knihy Stachanovec in Space 1 Stachanovec in Space 1 Blażej Kurowski

Silné stránky
originální svět
výrazná kresba
chytrá kombinace satiry a emocí

Slabší stránky
občas nevyrovnané tempo
některé motivy jsou jen načrtnuté (čekají na další díly)

Závěrem

Jedná se o velmi originální sci-fi komiks/mangu, který si jde svou cestou. Pokud chcete něco jiného než mainstreamovou mangu a máte rádi alternativní historii a vesmírné výpravy, tohle je trefa přímo do černého.

Obálka knihy Začátky a konce Začátky a konce Jan Kucin

I přes menší rozsah má novela silnou atmosféru a překvapivou hloubku. Styl je svižný, čtivý a soustředěný na to podstatné, bez zbytečných odboček. Příběh se četl úplně sám, "Začátky a konce" fungují skvěle jako doplněk k hlavní sérii, ale zároveň obstojí i jako samostatná ochutnávka autorova fantasy světa. Pokud má člověk strach z obrovských fantasy knih, tak takhle novela je přesně pro něho... Třeba si potom přečte i hlavní knihy a svůj strach překonáte, tak jako hlavní hrdinové knihy.

Obálka knihy Malá zaklínačka Malá zaklínačka Bartosz Sztybor

Malá zaklínačka je kvalitně zpracované dílo s jasnym cílem zapůsobit na celou rodinu hlavně na nejmladší čtenáře. Na čtenáře, kteří mají rádi kouzla, dobrodružství a laskavé příběhy. Malá zaklínačka je tak ideálním prvním setkáním se světem Zaklínače, ale také jako první setkání s komiksy vůbec.

Obálka knihy Futuro Darko Futuro Darko Krzysztof Nowak

Futuro Darko je komiks, který baví a překvapuje – má šmrnc, osobitý humor a vizuální odvahu. Není to klasická epická sága, ale spíš divoká, energická koláž momentů, která dává čtenáři pocit svobody i chaosu post-apokalyptického světa.

Obálka knihy Šangri-La Šangri-La Mathieu Bablet

Šangri-La je komiks se silnou atmosférou a poukazuje na aktuálnost různých témat – ekologická krize, moc korporací, manipulace informacemi. Jako slabší vidím pomalejší tempo a fakt, že některé vedlejší postavy zůstávají jen načrtnuté.

Šangri-La inteligentní a vizuálně podmanivý komiks, který neohromuje akcí, ale postupným rozplétáním neznámého a stálým posunováním se v ději. Komiks je nepříjemně přesným nastavováním zrcadla naší společnosti.

Obálka knihy Carbona a Silicius Carbona a Silicius Mathieu Bablet

Toto dílo má pomalé tempo a emocionální napojení může být pro někoho obtížné. Postavy – byť konceptuálně zajímavé – zůstávají spíše symboly než plnokrevnými charaktery. Dialogů je minimum a vyprávění spoléhá především na obraz a náznak. Kdo očekává dramatické zvraty nebo akční dynamiku, může být zklamán.

Carbona & Silicius je komiks, který vyžaduje soustředění a trpělivost, ale odměňuje hlubokým myšlenkovým přesahem. Jde o meditaci nad technologickým pokrokem, ekologickou odpovědností i samotnou podstatou vědomí.

Obálka knihy Jack Lampička Jack Lampička Jan Hlubek

Jack Lampička je čtivý, napínavý a sympaticky tak trochu strašidelný dětský horor, který neurazí ani dospělé. Potvrzuje, že i v českém prostředí vznikají kvalitní žánrové knihy pro mladé čtenáře. Které zabaví a nejsou nikterak násilné či blbé.

Obálka knihy Rudý Děs 3 Rudý Děs 3 Kryštof Franciško

Rudý Děs ! 3 je osobitá, teď už sci-fi srdcovka, která ukazuje, že český komiks může být odvážný, osobní i vizuálně atraktivní. Autor nabízí dílo, které stojí za pozornost každého fanouška alternativní historie a domácí tvorby.

Třetí díl je spíše taková výplň, věnujeme se tu hlavně nezdolnému charakteru hlavní hrdinky a připravujeme se na něco velkého. Sára se tu musí poprat s nelehkým úkolem, který je smrtelně nebezpečný. Mně osobně přišly vedlejší postavy nedůležité a méně výrazné. Jedná se o osobitý komiks, který dýchá autorovou osobností a energií.

Obálka knihy Pocahontas Pocahontas Walt Disney

Kniha Pocahontas je už dnes klasika a snad každý tento příběh zná. Děj je jednoduchý, ale poutavý příběh o odvaze, porozumění a střetu dvou odlišných světů. Čte se velmi snadno a je ideální především pro mladší čtenáře nebo nenáročné čtení. Děj je sice předvídatelný a nepřináší mnoho nového, ale i tak dokáže zaujmout svou atmosférou a poselstvím o toleranci a lásce.

Obálka knihy V říši stínů V říši stínů Libor Pelcman

V říši stínů je výborným startem série, která sází na temnotu, morální šedé zóny a nekompromisní vyprávění. Někomu může připadat utahaná a příliš pomalá, ale já osobně velmi obdivuji autory, kteří i dnes píší starším, klidnějším tempem a dávají prostor budování světa a postav, místo aby sázeli na moderní YA klišé a nekonečné řetězce „wow“ momentů. Pokud máte rádi fantasy, která se nevyhýbá bolesti ani brutalitě, tohle je přesně ono.

18.03.2026

Obálka knihy Šmoulové ve filmu - Kdo je šmoula? Šmoulové ve filmu - Kdo je šmoula? kolektiv autorů

Velmi jednoduché a rychlé čtení, vlastně se o Šmoulech nic extra nového nedozvíme… Je to takové představení pro neznalé.
Kresba je modernější a drží novější vizualizace.

18.03.2026

Obálka knihy Klasické pohádky – slabikové čtení Klasické pohádky – slabikové čtení Adolf Dudek

Pěkné čtení, které zvládne i žáček první třídy. Knihu a samotný příběh jsme si s dcerou užili.

18.03.2026

Obálka knihy Plameny války Plameny války František Kotleta (p)

„Legie: Plameny války“ je kniha, která nešetří akcí, vtipem, krví ani emocemi – přináší další příběh a zážitek na pozadí strhujícího válečného konfliktů, který i přes všechny hrůzy války, tu máme stále moje oblíbená posádka, která nezapomíná, co to znamená být člověkem. Pro fanoušky české sci-fi je tohle další kniha, který by neměla chybět v čtecím seznamu.

Obálka knihy Magické relikvie I. Magické relikvie I. Natali Fox

Katja – Magické relikvie je kniha, která splnila má očekávání a já jsem se při její četbě bavil. Některé části byly delší a já nedostal odpovědi na všechny své otázky jsem i tak velmi spokojený. Hlavní hrdinka, která je silná, složitá a lidská, je to pravé pro tento příběh. Je to příběh, který stojí za pozornost nejen díky svému magickému prostředí, ale především díky postavám, které se budou vyvíjet a měnit – stejně jako můj pohled na ně a na tento svět.

Obálka knihy Němé duše Němé duše Jitka Ládrová

„Němé duše“ jsou příběhem, který se může setkat s rozporuplnými reakcemi – buď si vás získá, nebo se vám do vkusu netrefí. Osobně jsem byl více a někdy méně nadšený, záleží v jaké fázi příběhu jsme se nacházel. Jsem zvědavý, jak autorka výstavy pokračování a co všechno nový díl přinese. Není to kniha pro milovníky klasické fantasy, je to spíše mocenský thriller zasazený do originálního světa, který působí velmi živě. Tento příběh doporučuji všem, kteří mají rádi pomalu budovanou atmosféru, komplexní politické hry a lidská dramata.

Obálka knihy Strážci osudu Strážci osudu L. B. Arling

„Strážci Osudu“ jsou velmi originální a zábavnou knihou, která je kombinací sci-fi a fantasy, tyto dva žánry se tu prolínají velmi zajímavým způsobem, a kniha se čte sama. Máme tu sice několik míst, kde jsem se jako čtenář ztrácel a říkal jsem si, že by to už stačilo, ale humorně podaná a krvavá zábava mě u četní velmi lehce udržela. Jde o menší bizár, který nebude pro každého, ale má svou duši a kouzlo.

19.03.2025

Obálka knihy Česká démonologie: Tucet příšerných strašidel Čech, Moravy a Slezska Česká démonologie: Tucet příšerných strašidel Čech, Moravy a Slezska Jan Kravčík

„Česká démonologie“ od Jana Kravčíka a Ligy Klaviny je pór mě osobně velmi cenným přírůstkem do mé knihovny. Kniha přináší nejen fascinující pohled do mýtických bytostí, které formovaly českou lidovou kulturu, ale také nabízí čtenářům možnost hlouběji se zamyslet nad tím, jak se v průběhu staletí vyvíjela naše kolektivní představivost a víra v nadpřirozeno. Pro milovníky historie, folklóru nebo záhad je tato kniha vynikajícím čtením. Pokud máte rádi české pověsti a zajímá vás, odkud pocházejí naše představy o strašidlech, skřítcích či čarodějnicích, „Česká démonologie“ je rozhodně kniha, kterou byste neměli minout.

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi