Stíny Citadely

Stíny Citadely https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503210/bmid_stiny-citadely-42m-503210.jpg 4 101 20

Arila série

< 3. díl >

Vydejte se do fantasy světa již potřetí! Arila prozkoumává své nové síly a vydává se do pouštního města Salroa, aby pomohla zachránit spícího boha Rooaka. Ten se nachází ve špičce Citadely, obrovské sochy nesoucí jeho vlastní podobu, obklopený děsivým nepřítelem, který se do Aldolonu prodral skrz skuliny reality a který dokáže zasít strach do všech, včetně bohů samotných. Svět umírá a konec se nevyhnutelně blíží!... celý text

Přidat komentář

Temika
02.02.2024 3 z 5

Celkově musím říct, že to bylo velmi příjemné překvapení. Za mě velmi povedená fantasy, hezky propracopracované, navazující. Děj krásně ubíhá, promyšlené!
První dva díly jsem nakonec musela zhodnotit 4/5, ale u třetího jsem ubrala jednu hvězdu, byl o něco slabší, byť pořád moc fajn.
Ke čtvrtému dílu jsem se zatím nedostala, ale moc se na něj těším a rozhodně tuto sérii doporučuji!

Tituss
28.01.2024

(asi Spojler - taký všeobecný)

Arila 3 si tak nejak ide rovnakou šablónou ako druhý a prvý diel.

Tento krát ako v druhom diely je na inej planéte, kde jeiný boh, Arila je 3/4 knihy neista a bezbranná, nikto nič nevie, všetci sa vzdávajú a na poslednú chvíľu Arila objaví svoje opäť novo získané superhrdinske schopnosti a rázom dokáže to čo nikto iný vo vesmíre, všetkých porazí, všetko výhra všetkých zachráni :) Naozaj prezlečený druhý diel, tu už dávam -1 hviezdičku dole, knihu som čítal asi 3 týždne a nebyť toho že autora "poznám" ako Youtubera tak neviem či by som pokračoval ďalej... každopádne začínam hneď so štvrtým dielom... obávam sa že to pôjde opäť podla zabehnutej šablóny, no nechám sa prekvapiť


martineknatasa
03.01.2024 4 z 5

První dva díly byly lepší. Proto ubírám jednu *. Ale přesto se mi kniha líbila a jako odpočinkové čtení bezva. Jdu na další díl.

M.C.SMITH
31.12.2023 3 z 5

Kniha byla moc dobrá, ale musím říci, že se mi četla o trochu hůře než předchozí dva díly. Nevím, čím to bylo.
Pro mne tento díl průměr, škoda. Autor píše moc dobře.

DomiPaulie
09.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Je to tak, postava Laraema mi bohužel stále chybí a celou knihu jsem čekala, kde se objeví a jak. Jednou se tedy objevil jako nějaká "vzpomínka" (to bylo fajn), ale vzhledem k tomu, že ho má Arila nějakým způsobem v sobě, se jinak moc neprojevil - škoda. Každopádně kniha se mi líbila, ale poutavější byli první dva díly. I tak ale sérii nezavrhuji a netrpělivé očekávám další.

MatesMatesak
08.10.2023 5 z 5

Miluju tuhle sérii, miluju i Sterakova videa a streamy, takže je možné, že je můj názor ovlivněn.
Kniha je plná zvratů, které člověk nečeká a dobře se čte. Místy je teda až moc urychlená a některé pasáže by mohly být delší a více rozvedené, ale jde vážně vidět posun v psaní mistra Radka Starého a těším se na další díly!

Luigi1
02.10.2023 3 z 5

Z tohoto dílu jsem velice zklamaný,moc se to vleklo a schopnosti které Arila nabyla se nikde neukázaly což mě velive zklamalo a celou řadu dala do průměru

cestina_s_linus
31.07.2023 1 z 5

(SPOILER) Nechci být zlá, ale bojím se čtvrté a páté knihy...

První kniha měla nějaké své mouchy, ale svět byl zajímavý a Harari perlil jednu dobrou hlášku za druhou. A přivřela jsem očko - byl to první díl...

Druhá kniha - prvních cca 100 stran bylo otravným opakováním s ukňouranou Arilou a nepochopitelnými "Marvel momenty"... Laraem tento díl dost potahal...

Třetí kniha
- po stranu 100 - se člověk musí nutit, aby četl
- opět tady máme ukňouranou Arilu (vedle toho Roakovo kňourání je úplné nic)
- jeden retardovaný plán za druhým, který vždy záhadně vyjde
- práce s časem - za jeden den se toho stane až moc a všimla jsem si, že mnohdy to působí tak, jako by postavy nemusely ani spát
- Arila opět dojde jako slepá k houslím k nové síle
- Arila dovede nové schopnosti používat lusknutím prstu a nemusí nic objevovat a trénovat (pouze zjistíme, že musí mít u sebe "element", který nakonec využije)
- Sterak furt utíká od "hlavního" úkolu a kniha má vibe "Žaludovy reakce", kdy dokáže Czechcloud mluvit půl dne o informaci, která je na max. 5 minut
- šablona - už u druhé knihy si člověk všimne "stejného scénaře", který se opakuje i v této knize
- jde poznat, že je kniha napsaná dost hooorkou jehlou...
- místy kniha připomíná motivační deník - některé se opakují FURT
- výskyt slov: činka a propaganda - jako proč? nikde o "posilovně" se doposud nemluvilo... a slovo propaganda se také nehodí

Ale na knize se mi i něco líbilo:
- máme naději, že svět bude zničený a Arila nebude - ju chú
- svět Našeptávačů je zajímavý
- Harari a jeho vztah k násilí (z pacifisty - splétačská mlátička)

Nečekala bych, že třetí knize dám tak nízké hodnocení, ale přijde mi, že tady má nakladatelství/knihkupectví jistotu, že se knihy prodají (protože Sterak) a to se odráží na (ne)kvalitě příběhu... Jsem zvědavá na další knihu (ano, jakmile bude venku čtvrtý díl, tak knihu přečtu) a doufám, že nebudu nucena dát nižší hodnocení...

Tucaka
18.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Jak píší ostatní, třetí díl na mě působí jako kdyby byl na rychlo "sešitý horkou jehlou". Jakoby nápady došly, ale čas u psaní tlačil.
Arila neumí používat své nové nabité schopnosti. Dříve ji trvalo velmi dlouho, než své schopnosti ovládla. A teď? Teď je ovládne lusknutim prstů. Jakoby bylo vše jen o štěstí a střeštěných nápadech zrozených v hlavě hlavní hrdinky.
Též spousta odboček od hlavní dějové linie nedává žádný smysl.
Abych jen nekritizovala, samotný svět Našeptávačů je perfektní. Aneb nic není jak se zdá, vše je jen iluze tak "aby to vypadalo hezky". Působivé.

Lenka_S
12.07.2023 3 z 5

Třetí díl mě celkem zklamal. Celou dobu jsem čekala až si Arila začne zkoušet a rozvíjet své nově nabité schopnosti a ono nic. Myslím, že je to nejslabší díl, který vlastně ani pořádně neskončil. Škoda, srazilo to celou sérii do průměru.

tyseven2854
04.06.2023 3 z 5

Do tohoto dílu se mi bohužel nedařilo začíst, možná i proto to má zase o další hvězdičku nižší hodnocení než předchozí díl, který jsem dočetl před rokem a půl na pár posezení. (Knihy od Steraka si předobjednávám, takže jsem ji měl rozečtenou téměř od doby kdy vyšla) Celkově mi většina knihy přišla jen jako takový méně zábavný filler, kde na pár stránkách Arilla objevuje své nové síly a zbytek jen víceméně povrchně představuje postavy a město. I nový svět na kterém se tato kniha odehrává na mě působil jako by neměl duši, ale možná je to jen tím jak dlouho jsem tuto knihu s přestávkami četl. Rozhodně se těším na další díl, i tato kniha stejně jako ostatní mají skvělé myšlenky a nápady, jen mi nepřišla tak čtivá jako ostatní.

robin9739
04.03.2023 4 z 5

Třetí Arila pokračuje ve šlépějích svých předchůdců a přináší nám barvitý a pěkně propracovaný svět plný nevšedních bytostí a bojů proti zlu. Poznáváme nové tváře i utužujeme vztahy se starou partou. Kniha se čte lehce a není nikterak čtenářský náročná. Arila: Stíny citadely je povedená fantasy kniha, která prohlubuje a rozšiřuje svět Aldolonu.

MilanKop
08.01.2023 5 z 5

Velice povedené pokračování Arily a jejich přátel. Celou knihu jsem si velice užil a stránky se jen otáčely. Kniha mne zcela pohltila stejně jako oba dva předchozí díly. Za mne rozhodně doporučuji.

Petr874
25.12.2022 4 z 5

Za mě lepší, než druhý díl, ale prvnímu se to nevyrovná. Četlo se to dobře a svižně. I Sterakovo pokroku v psaní jsem si všiml. Ale abych to tady zase nepřechválil, cítil jsem z toho nějakou cizotu, než u těch dvou předchodích dílů. A zápleta taky lehce prokouknutelná.

dpxcz
24.12.2022 2 z 5

Třetí pokračování série Arila mě nebralo stejně jako dvojka. Nesedí mi, jakým to je napsáno stylem. Připomíná mi knihy, které si autoři vydávají sami crowdfundingem proto, že by jim je žádný nakladatel nechtěl vydat. Zde má autor výhodu svého širokého publika a tak i zřejmě zajištěný prodej. Nejvíce mě ale vadila ta neustálá moudra rozesetá po celé knize a vysvětlování, kdo co proč udělal. Proto nechápu ta nadšená pětihvězdičková hodnocení, zřejmě už nejsem adekvátní cílovka.

Teldorn
23.12.2022 4 z 5

Na Citadelu padly stíny a blíží se konec Aldolonu, který nemůžou zastavit ani samotní bohové.

Arila: Stíny Citadely mě uchopila a nepustila až do samotného konce. Než však začnu mluvit o knize jako takové, musím opět složit poklonu autorovu posunu ve psaní, u kterého jde s každou další knihou vidět stále větší a větší pokrok.

Jeden z největších plusů knihy je velmi poutavý příběh, který se čte opravdu skvěle a odsýpá bleskovým tempem. A tady přichází za mě největší mínus - příběh odsýpá AŽ MOC rychle. Místy jsem měl pocit, že bych se rád zastavil a s některými postavami se seznámil blíž. Občas jsem chtěl jen posedět s Arilou, Hararim či dalšími postavami, abych se o těch nových dozvěděl více, nebo abych naopak nahlédl do mysli postavám už známým. Kvůli nedostatku podobných scén na mě postavy v knize místy působily skoro až "ploše", a to včetně těch, které už znám. Pokud by kniha měla o řekněme 20 stránek více a těchto 20 stránek by se soustředilo na osobní příběhy postav, na jejich charaktery, motivaci či backstory, byl bych v sedmém nebi.

Na zážitku mi i mírně ubíraly momenty, kdy se vyskytl nějaký problém, který bylo potřeba překonat, a v zápětí se zrodilo řešení, které až na pár drobností fungovalo. Přestože to samy postavy několikrát řekly, já jsem jako čtenář nikdy neměl pocit "nacházíme se v zoufalé situaci a hledáme zoufalé řešení, které nejspíš nebude fungovat". I v tomto ohledu bych se přiklonil k pár stránkám navíc, které by mi více přiblížily zoufalost celé situace, abych potom se zadrženým dechem čekal na to, jestli ten absurdní plán nakonec vyjde. Přestože se tedy kniha bezesporu četla skvěle, napětí jsem během čtení moc necítil.

Co je na druhou stranu potřeba opět vyzdvihnout jsou "moudra" rozesetá do celé knihy. Ať už je to koncept, kolem kterého se celá kniha točí, nebo jen větička tady či tam, třetí Arila nabízí spoustu momentů k pozastavení se a popřemýšlení nad slovy postav.

I přes všechny výtky, které jsem zde zmínil, jsem ale zvědavý, jakým směrem se příběh Aldolonu vyvine, protože je to rozhodně příběh, který stojí za to následovat až do samotného konce.

Muffinko
18.12.2022

Po pár měsících od prvních dvou knih jsem se začetla do dílu třetího. Autor nezklamal a stále si drží to, co již měl v prvních dvou knihách. Řekla bych, že svůj styl psaní zdokonaluje. Je schopen vás vtáhnout do děje, nejen popisem scenérie a okolí, ale i vykreslením postav a toho jak se cítí.
Za mě jsou všechny tři knihy moc povedené a jsou čtivé. Přečetla jsem ji jedním dechem a velmi se těším na pokračování.

dávám 5/5 hvězdiček

pan_paramedic
06.12.2022 5 z 5

Jestliže vás nadchnul již 1. díl, který beru sice jako autorovu prvotinu, ale skvěle napsanou prvotinu, následně 2. díl, kde bylo velmi krásně vidět jak se autorovo vyprávění posunulo mílovými kroky kupředu, tak tento rozdíl byl, tedy alespoň u mě, byl ve 3. díle ještě větší. Zaujalo mě jak ladně autor dokáže pracovat s popisem nejen scenérií, samotné architektury, postav, ale zejména jejich vlastních pocitů, vztahů a vnitřních bojích, které neustále musejí svádět. A i přes komplikovanost postav jsem stále schopný se v ději skvěle orientovat. Ikdyž mi ve srovnání s 2. dílem děj zprvu přišel pozvolnější, má zvědavost byla neustále nenásilně popoháněná dál až samotný příběh vyvršil v grandiózní finále a já vlastně ani netuším, jak jsem skoro jedním dechem zhltl celý příběh. Arila si zaslouženě našla své místo v mém srdci a už teď se nemůžu dočkat jejího dalšího pokračování.

Natty
02.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Pocity: Proč to uteklo tak rychle?! Já chci vííííc!

Primárně bych chtěla napsat, že už u dvojky bylo znát, jak se autor zlepšil, ale u trojky to vnímám ještě tisícinásobně více. Všechny emoce jsem sdílela s postavami a měla pocit, že všechny popisované prostory byly okolo mě, cítila jsem hrozné horko jednoho světa, ochlazení po příchodu na druhý nebo i velikost citadely - až jsem u některých úvah postav chtěla říct - „Děláte si srandu?! Až nahoru přece nechcete jít po svých!“ :D Děj je opět napěchovaný tak, že vás nepustí, abyste odešli od knihy na moc dlouho a když si myslíte, že je v příběhu něco definitivní, objeví se něco nového a nečekaného, co by vás rozhodně nenapadlo. A i když u toho vždycky z nějakého důvodu bulim a Stéru bych za to rozcupovala, budiž mu odpuštěno, protože já asi okoušu půlku knihovny, jak moc se těším na další díl.. Arila se mi prostě usadila v srdci. :) A tak nějak mě popošoupla alespoň k pokusu postavit se svému největšímu strachu čelem. Za to děkuji.

Fidibus
16.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Tak tenhle díl mne po předchozím zaujal. Bylo to plné akce, vtipů, neboť Harari se stal jedním z hrdinů :), a příběh i s teorií byl zajímavý a čtivý. Arila se hledá a ocitá se v Citadele, kam je pozvali s bohy příšery, bůh Roak spí. Vše se zvtne a Arila s Dobrou a Hararim za pomoci dalších přátel hledá sílu pro boj se zlem a samu sebe, přičemž důležitá je návštěva Oázy. Podaří se jí dosáhnout probuzení? Jakých obětí bude třeba? Přesto příběh končí přiblížením zla, o němž bude evidentně další díl.
Některé zajímavé filozofické myšlenky, hezký vykreslený svět, princip dýmu jako opiátu a postavy, s nimiž příběh opravdu prožíváte.

Autorovy další knížky

Radek Sterakdary Starý (p)
česká, 1992
2021  79%Stříbrné město
2021  84%Poslední hvězda
2022  78%Odkaz lidské mysli
2022  73%Stíny Citadely
2023  81%Odkaz lidské rasy

Kniha Stíny Citadely je v

Právě čtených13x
Přečtených135x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených11x
Knihotéce111x
Chystám se číst62x
Chci si koupit33x
dalších seznamech4x