Pád temnoty

Pád temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523730/bmid_pad-temnoty-651d29e7263a9.jpg 4 33 6

Arila série

< 4. díl

Čtvrtý díl fantasy série od youtubera Sterakdaryho. Vítězství v Citadele získalo všem drahocenný čas, během nějž se svět Aldonolu připravoval na příchod nevyhnutelného. Ale vypůjčený čas vypršel. Temnota z oblohy padla na lidský svět a bohové jdou do války. Arila si konečně přizná skutečný rozsah svých sil a zjistí, jestli je za ně připravena zaplatit krutou cenu. Sestoupí přízraky z nebes, nebo se pád temnoty ponese ve znamení jejich porážky?... celý text

Přidat komentář

Nataliereader
09.04.2024 2 z 5

Prvni dil me nadchnul, ale s kazdym dalsim, se porad opakuje jedna sablona porad dokola. Misto gradace a uzivani si zavrseni sagy, jsem mela pocit, ze uz po 4x ctu jednu a samou knihu, jen lehce predelanou.

cestina_s_linus
22.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Procházela jsem si své poznámky a recenze k předchozím dílům. U prvního jsem byla zmatená, ale říkala jsem si, že je to začátek a pokračování bude lepší. Druhý díl byl o něco lepší - měli jsme tu nové a zajímavé postavy. Objevila se tu romance. Harari stále perlil, ale způsob vyprávění odpovídal první knize. Arila byla opět na facku a opět v roli “superspasitelky. Třetí kniha... no... vysloužila si nejnižší hodnocení. Opět stejný průběh vyprávění, jen jiná lokace. Nechyběla Arila a její fňukání a posunutí superschopností na další level. Neustálé opakování stejných informací (zejmená v bojových scénách)... ve výsledku to byla nuda a zase knihu dost tahal Harari. Já to nevzdávala a věřila jsem, že čtvrtý díl bude super... možná jsem neměla očekávat nic, protože...

..pokud Sterak pracoval se zpětnou vazbou a recenzemi (jak tvrdí v poděkování), tak se do tiskárny dostala asi špatná verze.

Kupodivu jsem na knize našla i plusy:
- obálka - tady grafik hodně Sterakovi pomohl...
- okamžik, kdy Dola utře Atrilu

A teď negativa (spíš se budu opět opakovat):
- vše se točí kolem “superspasitelky Arily (ona má najít řešení, ona má všechno zachránit,... na dost věcí přijde úplně random, ale to už je klasika)
- bohové jsou v této pentalogii žabaři - Arilka je 100x mocnější než oni (sice to nedává smysl, ale ok)
- kniha působí jako motivační brožurka (Marcus Revolta + “síla přátelství à la My little pony)
- popis světa je tak slabý, že nebýt obálky, tak Raalmu podle Sterakova popisu nesložím
- i přesto, že se více soustředil autor na postavy, tak se jen dočkáme docela “zvláštních změn v chování postav (některé dialogy byly fakt “meh)
- opakované popisy toho, jak probíhají magické procesy, když Arila bojuje (TO UŽ ZNÁME!!!) + barva vlasů a run byla kapku random

Přečtu si i poslední díl, protože mám stále naději... naději, že to bude super.

Hodnocení: 2,5 z 5 (2/5 za obálku a Dolu; 0,5 za příběh).


MoireDeTardis
16.01.2024 3 z 5

Arila sérii mám ráda a jsem ráda za každej další díl. Bohužel když mám odstup mezi jednotlivýma Radkovýma knihama, vždycky mi vadí tytéž věci - neustále se opakují stejny vnitřní úvahy, až je to otravny. Mám taky problém s popisností, ačkoliv je ten svět skvělej, barvitej, různorodej a krásnej, dlouho mi trvá, než věcem obtisknu obrázek v hlavě. Dlouho jsem nemohla pobrat logiku vznášejícího se města a kdyby nebylo obálky, nejspíš bych tam ani nedoiterovala. Je to škoda. Jinak příběhově fajn, zajímalo by mě ale, jak bude Arila pokračovat vzhledem k tomu, jak dopadla v tomhle díle. Mou srdcovkou i nadále zůstává druhá kniha, ta byla příběhově zatím nejlepší.

martineknatasa
06.01.2024 5 z 5

I ten poslední (zatím?) díl se mi moc líbil. Přečetla jsem ho během dne, ale spát jsem šla v 1/4 na 4 ráno. Doporučuji

Petr874
20.12.2023 4 z 5

Rok se s rokem sešel a Radek nám přichystal další pokračování neobvyklého příběhu Arily.
Ze začátku jsem se bál, jak se děj bude rozvíjet, protože na začátku se to všechno velice rychle zvrtlo a říkal jsem si, "ti snad není možně!". Ale později se to srovnalo. Město Raalma je opravdu zajímavé místo.
Sterak se tentokrát upřednostil pozornost více rozvoj postav. Zajímavá změna, ale na děj samozřejmě také. Příběh se točí okolo jedné myšlenky, kterou vám neřeknu (přečtěte si to) a ke konci jsem to výrazně pocítil. Zajímavý koncept. Jenom ta pestrost míst scházela, ale chápu.
Zajímá mě, jak se finále bude rozvíjet.
Nofrana Hur

Natty
02.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Tuto sérii knih naprosto zbožňuji a svůj názor rozhodně neměním ani po přečtení čtvrtého dílu. S každou knihou se jen stále prohlubuje moje svázanost s příběhem a dychtivost po dalším pokračování z tohoto světa, i když vnitřně tuším, že závěr, který nás čeká v pátém díle, nebude přívětivý pro všechny mé milované postavy. Linka Harariho, který má očividně taky nějaké ty emoce a city, mě tentokrát ještě více usvědčila, že je mou nejoblíbenější knižní postavou všech dob. A uvědomila jsem si, že mě Arila vlastně neustále něčím rozčiluje, byť je hlavní postavou, ale to je právě asi to, co mě na tom všem baví.

Samotný text je s každým dílem čím dál více propracovanější, mění se jeho struktura a děj se snáze vrývá pod kůži. Opět ve mě zanechal hlubší myšlenky k zamyšlení, které by člověk u fantasy knihy běžně příliš neočekával.

Četlo se to velice dobře a pokaždé mě neskutečně mrzelo, když jsem knihu musela odkládat. Věřím, že pokud bych na ní měla dostatek času, padla by celá za jediný den.

Moc děkuji.