Poslední hvězda

Poslední hvězda https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481868/bmid_posledni-hvezda-Cyt-481868.jpg 4 191 36

Arila série

< 2. díl >

Výprava do fantasy světa podruhé! Z trosek pradávného Amdailu povstal nový Nurheim a zdá se, že je národ Nurů konečně v bezpečí před šílenou bohyní. Všichni ale tuší, že jde pouze o dočasné období klidu a že kdykoli může přijít bouře, která je smete. A ač vždy chtěla být hrdinkou, Arila nyní musí dělat něco mnohem náročnějšího – postavit se čelem šílené bohyni, jejíž hněv otřásá samotnou realitou.... celý text

Hanathor
Hanathor
27.02.2024 4 z 5

Mám poněkud smíšené pocity...
Kniha se četla dobře, celkově má svět dobrou myšlenku, ale...
Některé pasáže se mi zdály zbytečně krátké a když se pak na onu událost v knize postavy odkazovaly, vůbec jsem nechápala, o co jde/šlo.
A ten konec? Asi mi to přišlo divné, nevím. Rozhodně nečekané.
Kdyby to šlo, dala bych knize 3,5 hvězdy.

Temika
Temika
02.02.2024 4 z 5

Celkově musím říct, že to bylo velmi příjemné překvapení. Za mě velmi povedená fantasy, hezky propracopracované, navazující. Děj krásně ubíhá, promyšlené!
První dva díly jsem nakonec musela zhodnotit 4/5, ale u třetího jsem ubrala jednu hvězdu, byl o něco slabší, byť pořád moc fajn.
Ke čtvrtému dílu jsem se zatím nedostala, ale moc se na něj těším a rozhodně tuto sérii doporučuji!


verdulos7977
verdulos7977
26.01.2024

Vůbec nevím, co si o této knize, o druhém dílu Arily myslet. Přečetla jsem první díl jedním dechem a těšila se na další. Po přečtení recenzí jsem si říkala, že už vlastně vím, jak to celé dopadne a jak to celé bude. Mýlila jsem se. Od 200sté stránky jsem se nudila, nutila jsem se knihu dočíst, opravdu mě to nebavilo. Nesmyslné měnění zbraní, přesuny měst. Přijde mi, že auto prostě psal, jak ho napadlo i přes to, že to nedávalo smysl. Stránky mi přišly stejné ... Včera jsem dočetla posledních 30stránek a radovala se, říkala jsem si KONEČNĚ a rozhodla se, že si další díl už nepřečtu. Jenže to jen do chvíle, než se přečetla dvou stránkový epilog a v něm poslední odstavec... COŽE? Musím si knihu uložit a určitě si ten další díl přečíst, jen pro to, abych se dozvěděla, kdo přesně jsou ONI??!

Tituss
Tituss
09.01.2024 5 z 5

100% Arila 2 bola naozaj skvelé dobrodružstvo kde sa udialo veľmi veľa veci, som na konci a neviem ako poslednú štvrtinu knihy opísať... Všetko skončí, akonáhle sa dva stanú jedným... veľmi pekný príbeh, sú dve hodiny v noci...a dam si aspoň úvod do tretieho dielu, čert to vem že treba ísť ráno do práce :)

Mozny maly spojler:
Jedine co mi trochu vadi je tak trochu super-hrdinsky komplex bozstva ako to ja nazyvam, je to problem vacsiny pribehov, serialov, filmov...Hlavny hrdina je cely zivot nicka a zrazu v jednom okamihu v zapale boja mu dojde nejaka skutocnost a superhrdina v sekunde poskoci o 10 levelov vyssie oproti ostatnym ktory trenuju napriklad cely zivot. Arila vsetkych zachranila v prvom diely, a na konci druheho predcila aj samotnych bohov a v poslednej sekunde zachranila cely svet. Lusknutim prsta

Tituss
Tituss
03.01.2024 5 z 5

Prečítaných 30% , ďalší komentár napíšem do dočítaní.

Prvé dojmy:
Arila dospela, už nie je to vystrašené dievča, je z nej jedna z najsilnejších bojovníčiek Nurov. Rovnako ako dospela Arila dospeli aj Nurovia a kočovný národ sa usadil, zmenil svoju politiku, zmenili svoje zvyky a pokračujú v živote aký doteraz nepoznali, povedal by som že evolučná zmena k lepšiemu.
Priestor dostala aj nová rasa spojena so zlou Kthaarou, spojenci? Nepriatelia? Čas ukáže, "Temnooky" majú silnejšiu mágiu, vyvynutejsiu kultúru, iný spôsob života dokonca ak stravovania sa, či spôsoby cestovania medzi svetmi, jeden od druhého sa môžu veľa učiť...bude z toho silné spojenectvo proti Kthaare? Alebo je to iba hra?...to sa dozvieme čoskoro :)

Druhý diel ma naprosto pohltil, vidno pokrok ako vo svete tak aj u Autora a knihu si užívam.

martineknatasa
martineknatasa
30.12.2023 5 z 5

Kniha určitě stojí za přečtení, mně se líbila. Už mám rozečtený další díl.

M.C.SMITH
M.C.SMITH
11.12.2023 4 z 5

Autor je vážně velmi dobrý spisovatel. Je až s podivem co vše dokáže vymyslet a jak to vše dokáže zkombinovat tak, aby to fungovalo.
Arila je pro mne vždy lahůdkou. I když jsem našla i pár much v postavách, ale to je jen můj problém. Pár postav jsem si naopak oblíbila.
Určitě to zkuste, třeba vám knihy padnou do noty.

DomiPaulie
DomiPaulie
08.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Pozor spoiler! Knížka se mi opravdu líbila. Přečetla jsem ji asi za 4-5 dní. Až si říkám jak to mohlo autora všechno napadnout. Příběh jsem prožívala a nejvíc asi "smrt" Laraema. Postavu jsem měla opravdu ráda, hlavně spolu s Arilou a bavilo mě co společně dokázali. O to víc mě mrzelo, že ta postava zmizela. Opravdu doufám, že se znova nějakým zázrakem objeví jako samostatná postava (samozřejmě vylepšená a ještě více propojená s Arilou), ale něco mi říká, že se to nestane. Knížku ale hodnotím dobře.

Luigi1
Luigi1
28.09.2023 5 z 5

Nurové a Samatřané odvěký nepřátelé na život a na smrt k sobobě našli společnou cestu když samatřanům před hradbami nurovů hrozilo vyhubení tak ty je pustili dovnitř

Ailee
Ailee
23.09.2023 3 z 5

Bylo to dobré, snad i lepší než první díl. Arila mi byla mnohem sympatičtější, zatímco Harari mě iritoval každým slovem. Moc dobrým oživením byl Laraem. Možná je chyba, že tuto knihu poslouchám, místo toho, abych ji četla. Většinou to nebývá problém, naopak mě kolikrát audiokniha zaujme i v případě, kdy bych tištěnou knihu odložila. Ne že by byla špatně namluvená, to ne. Ale prostě u ní nedokážu udržet pozornost.

Lukioso
Lukioso
27.07.2023 4 z 5

Dobré, čekám na další díl.

cestina_s_linus
cestina_s_linus
27.07.2023 3 z 5

Nejprve se zaměřím na to, co se mi na knize líbilo:
- strany 253-255 - až mi slzička ukápla
- Laraem - nejsympatičtější postava v knize
- Harari - jeho ego na druhou k němu sedí, ale dost mi svým chováním připomíná šmoulu Koumáka
- vztahy - postavy projevují více emocí a máme tu i romanci
- papír - byl na omak příjemnější

Co se mi tolik nelíbilo:
- superhrdinský komplex - postavy nám zničehonic začnou ovládat vyšší stupně "magie"; rozpráší každého nepřítele a zejména u Arily je to ultra otravné (nic pořádně neumí, ale je vždy ta nejmocnější)
- opět toho bylo "moc" a člověk se místy do čtení musí i nutit

Lenka_S
Lenka_S
10.07.2023 5 z 5

I druhý díl se mi libil. Moc se těším na ten poslední. Jsem zvědavá co Arila teď dokáže.

Tucaka
Tucaka
25.06.2023 5 z 5

Předchozí díl jsem četla před rokem, tudíž mi dost trvalo si na některé věci vzpomenout. Samotná kniha je dost složitá a než člověk pochopí knižní "slang" a jednotlivý smysl všeho, tak to trošku bolí :D
Nicméně, smekám obrovský klobouk před autorem a jeho fantazií. Vymyslet takto složitý ultra fantasy děj tak, aby do sebe vše zapadlo bez jakýkoliv zbytečností muselo fakt zabrat.
A ten konec? No jednoduše tleskám.

Knihomolobecny
Knihomolobecny
29.12.2022 4 z 5

Neskutečně úžasná kniha. Když už jsem znala příběh a byla zapálená šlo to rychle. Ale nevím jestli mám být šťastná nebo ještě brečet ten konec? Haló??

sarekaslukova
sarekaslukova
23.12.2022 3 z 5

Ani nevím co k ní napsat, nejdříve jsem měla ten názor, že je druhý díl o dost slabší než jednička. Ale když se mi děj uležel v hlavě, tak se mi líbil vývoj postav a celá myšlenka dílu. Ale stejně se mi nešlo začíst. Když už jsem už už byla napnutá, tak se tam najednou objevila pro mne scénka a všechno napětí vyprchalo. Takže za mě krásná myšlenka příběhu, ale zbytečně moc odchylek.

Muffinko
Muffinko
18.12.2022

Knihu stejně jako Stříbrné město jsem tuto knihu přečetla jedním dechem. Styl psaní se mi moc líbí a pro mě čtivý způsob psaní. Příběh se začíná rozvíjet a postavy se vyvíjí. Jsem moc zvědavá, jak to bude dál pokračovat. I to, jak se hlavní hrdinka popasuje s novými možnostmi. Za mě moc pěkný propracovaný příběh.

dávám 5/5 hvědiček

Petr874
Petr874
22.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Tuto recenzi píšu po delší době od přečtení, takže ji prosím berte s širší rezervou.

Prvních, asi 30 stránek, mi tenhle druhý díl Arily přišel jako "data pack", aby se to nějak rozvinulo a prodalo (což jsem si říkal, že to není Sterakův styl a něco je špatně). Ale to jsem se šeredně spletl hned v momentu, kdy příběh začal pracovat s hlavní zápletkou děje. Ano, uznávám, že jsem si představoval něco trochu jiného (že je polovina knihy nebude točit furt okolo lásky mezi Arilou a Laraem), ale beru to a myslím si, že i přes to, to předčilo má očekávání a obohatilo mě. Jsem rád, že jsem svůj čas investoval tímhle způsobem a těším se na další budoucí pokračování tohoto úžasně-tajuplného děje.

PayaCZE
PayaCZE
28.03.2022 5 z 5

Napsat tuto recenzi mi trvalo déle než přečíst samotnou knihu. První díl jsem přečetl téměř za 24 hodin. U druhého dílu to bylo víc než měsíc a další 2 měsíce mi trvalo ji zpracovat a pochopit.
Rozhodně ale stojí za to, dát této knížce šanci a i když ji nepřečtete jedním dechem, nechte ji na sebe působit, má co nabídnout.
Každopádně oproti prvnímu dílu je tahle knížka těžší na čtení, náročnější na přemýšlení, ale zároveň mnohem hlubší v tom, co může nabídnout. Vlastně nevím jestli to je dobře nebo špatně, protože já, jakožto čtenář začátečník, jsem s tím měl trochu problém a trvalo mi dostat se k jádru celého dění. V celkovém pohledu ale nelituji investovaného času. V konečném důsledku mi kniha dala víc, než bych od "obyčejné" fantasy čekal.
Upřímně si nedovedu přestavit, kolik toho musel Sterak mít v hlavě, když vytvářel tento svět a udržoval při životě všechny postavy a jejich příběhy. Vzhledem k tomu, že tohle dokázal už při své druhé knížce, jsem vážně zvědavý, jakým směrem se budou příběhy světa Arily rozvíjet do budoucna. Za sebe mohu s jistotou říct, že některé příběhy jdou dál, než může obyčejná kniha nabídnout. Nofrana Hur.

Majka333
Majka333
27.03.2022 5 z 5

Jestliže jsem byla prvním dílem Arily nadšená, u jejího pokračování už nemám slov. Je to neskutečně poutavý příběh, při jehož čtení se mi celý děj odehrával před očima, jako kdybych se dívala na film nebo hrála RPG hru.

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Radek Sterakdary Starý (p)
česká, 1992
2021  79%Stříbrné město
2021  84%Poslední hvězda
2022  77%Odkaz lidské mysli
2022  75%Stíny Citadely
2023  80%Odkaz lidské rasy

Kniha Poslední hvězda je v

Právě čtených15x
Přečtených263x
Čtenářské výzvě31x
Doporučených33x
Knihotéce185x
Chystám se číst101x
Chci si koupit35x
dalších seznamech6x