Pine Pine komentáře u knih

☰ menu

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

I přes to velké wow, které knihu doprovázelo, jsem neměla zásadní očekávání. Přesto jsem si přišla zklamaná, až podvedená. Nepochopila jsem nadšení většiny čtenářů. Námět zajímavý, rozhodně s potenciálem. Asi by mě víc chytlo, číst jen o příběhu Dory nebo komu a jakým způsobem dokázala Surmena pomoci. Někdy jsem měla pocit, že čtu jakousi vatu, podivně nafouklý příběh a toužila jsem po konci, abych už knihu mohla zaklapnout. Nemastné, neslané, kouzlo tomu chybělo. Začátek slibný, ale od poloviny jsem se do čtení nutila.

09.02.2024 2 z 5


Paní z námoří Paní z námoří Henrik Ibsen

Děj je zcela jednoduchý, postav pár, psychologické dialogy nejsou náročné, tedy se snadno zorientujete. Těch pár letních dní v malém městě na fjordu severního Norska mě bavilo. Dozvídáme se o rozdílu mezi otevřeným mořem a zálivem, povahou lidí, kteří zde vyrůstali. Moře je hlavním motivem hry, jedná se o symbol absolutní svobody. Rozebírá se však i jeho proměnlivost, stejně jako proměnlivost lidské povahy. Moře působí na city a mysl každého.
Hodně je zde poukazováno na právo žen svobodně volit svůj osud.


Úryvek obsahuje SPOILER:
WANGEL: A to neznámo – tě už nevábí a neláká?
ELLIDA: Nevábí mne a také neděsí. Mohla jsem v to neznámo nahlédnout, kdybych sama byla chtěla. Vždyť jsem si je mohla zvoliti. A proto jsem se ho dovedla zříci.
WANGEL: Počínám tě pozvolna chápat. Tvým chtivým toužením po moři – čímsi, co tě lákalo a vábilo k tomu cizinci – tím se vyjadřoval pud za svobodou, jenž se v tobě probudil a vzrostl.

28.01.2024 4 z 5


Let do nebezpečenstva Let do nebezpečenstva Arthur Hailey

Jediná noc s dramatickými událostmi po otravě jídlem na trase Winnipeg – Vancouver. 
Poslechnuto na ČRo, skvělá dramatizace, skvělí herci - chvílemi jsem měla pocit, že sedím na palubě letadla.

„Mayday, mayday, mayday. Zde 714, letadlo Kanadské společnosti příležitostných letů. Jsme v nebezpečí. Oba piloti a několik cestujících jsou postiženi otravou žaludku. Kapitán a pilot jsou v bezvědomí. Hovoří George Spencer. Jsem jedním z cestujících, nouzově zastupuji pilota. Létal jsem ve válce, mám za sebou asi tisíc letových hodin, ale pouze na jednomotorových stíhačkách. Naposledy jsem měl letadlo v ruce před dvaceti lety. Tak, a teď najděte urychleně někoho, kdo mi bude rádiem dávat pokyny, co mám dělat, abych tuhle strašnou bednu dostal na zem.“

20.01.2024 4 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Sever Anglie. Mokřady. Vřesoviště. A spoustu svérázných lidí kolem. Ponurá atmosféra, tajemno, láska, nenávist, bolest, pomsta. Příběh, který není složitý, přesto se v něm tolik skrývá!
Číst knihu by mě rozhodně tak nebavilo (spíš bych se u ní trápila), ale rozhlasová dramatizace byla sakra povedená a já k tomuto dílku získala pozitivní vztah.

13.01.2024 4 z 5


Hloubka nenávisti Hloubka nenávisti Sharon J. Bolton

Setkání po tolika letech! Knížku jsem v ruce držela až obřadně a bála se mít jakékoli očekávání. Námět sice nebyl přesně mým šálkem kávy, přesto velmi oceňuji jeho originalitu a chválím, jak trefně se podařilo téma zapracovat i do samotného názvu knihy. Při čtení jsem si užívala napětí a jen tušila, jak se bude vyvíjet vztah mezi Lacey a Markem. Knížka se mi četla lehce a svižně, i přes vyšší počet stran jsem byla brzy na jejím konci. Tento díl se od ostatních liší, přesto věřím, že si vás získá stejně jako mě.
SJB je bez pochyb skvělou představitelkou krimirománu, což také dokládají mnohá literární ocenění, která doposud získala.

19.11.2023 5 z 5


Atlas majáků na konci světa Atlas majáků na konci světa José Luis González Macías

Majáky. Ty fascinují moji mámu, pro kterou byla knížka dárkem. A ani mě nenechala chladnou, navíc se mi hodila do výzvy.
Krátké příběhy, ilustrace a námořní mapy. Pustit se do čtení a listování stránkami - to bylo jako výlet do vzdálených míst a dávno minulých časů. Vyloženě mě lákalo vyzkoušet si pobyt o samotě, spolehnout se sama na sebe a čelit rozmarům počasí. Ale představy v pohodlí domova budou dosti vzdálené realitě... Věřím totiž, že pak samota přestává být odměnou a v bouři nebo nekonečné mlze se prohlubuje opuštěnost.

18.11.2023 4 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Jatka popsaná přesvědčivě a šefíci jednotlivých sekcí přiblíženi důvěryhodně. Co se mi protivilo nejvíc, to bylo chování Marcusovy sestry. Konec byl naprosto předvídatelný, nic jiného jsem ani nečekala, což je podezřelé - obvykle jsem vedle jako jedle.
Chytla jsem se od první kapitoly, žádné potíže s jazykem se nekonaly, vlastně jsem nebyla ani extrémně šokovaná - anotace a obálka (mimochodem fakt povedená) nedaly šanci pochybnostem, o čem kniha bude.
V komentářích zaznívá, že knize chybí děj. S tím se tedy neztotožňuji - vždyť dějem je námět. Mně nic hlubšího nechybělo. Autorka si to vybrala takhle, což plně respektuji. Způsob podání byl jasný, stručný, syrový, což k atmosféře knížky skvěle sedlo. V těch krátkých větách bylo jednoduše všechno.

12.11.2023 4 z 5


Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

První čtení se v mém případě konalo na základní škole. A pocity supr! Knížku jsem si oblíbila a vnímala všechny ty roviny: ach, tohle je ten těžký život dospěláků, tohle je silná vůle ženy poprat se s osudem a výzvami všedního dne, smála jsem se a obdivovala jak Betty dokázala ten zmar čtenářům vtipně zabalit, ale zároveň jsem si uvědomovala schované hlubší myšlenky. 
Střih. Skok v čase o 20 let. A já nenacházím nic z toho... a Bob mě přivádí k šílenství!

11.11.2023 3 z 5


Boletus arcanus Boletus arcanus Miloš Urban

Po jazykové stránce jsem si to užila, pochytila odkazy na Čapka, cítila tajemno a napětí. Kdo při četbě nezažil pocit, že musí okamžitě vyrazit do lesa na houby, pravděpodobně četl jinou knihu :)
Nápad suprový, ale čím víc se blížil konec, tím se z tohohle dílka stávala větší a větší slátanina. To houbaření se nám nějak zvrhlo... ale jo, mně se líbilo, jak to bylo ujetý.

08.11.2023 4 z 5


Dokonalá lítost Dokonalá lítost Helen Fields

Fieldsová nás už několikrát postavila před vypjaté situace, v téhle sérii má na svědomí několik velmi drsných scén. Možná si budete myslet, že jste na stopě vrahovi, ale věřte mi - nevíte nic. Tenhle příběh vámi dokonale otřese, pokud jste se během čtení série do všech postav vžili. Připravte se na horskou dráhu emocí!

Jedna část příběhu je současný Edinburgh a jeho obyvatelé vystavení teroru. Druhá část čtenářům odhaluje motiv - zde jsme oproti Avě a Lucovi ve výhodě. A právě ta druhá část pro mě byla velmi tragická. Autorka dokázala do každého řádku knihy vtisknout obrovskou bolest. Tento díl je stejně napínavý a intenzivní jako ty předchozí. Pokud pro vás Dokonalá lítost nebude nezapomenutelná, minimálně ve vás zanechá silný dojem.

20.10.2023 5 z 5


Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Vítejte ve Wind Gap, americkém jižanském maloměstě, kde hlavní roli hraje sex, drogy... a místo rockenrollu sebepoškozování, narušené vztahy a alkohol. Ústřední postava tu není na to, aby si ji čtenář oblíbil, má ale zásadní roli průvodkyně a dává nahlédnout do života postav, které dost divoce válčí s různými démony. Jo, všichni jsou tu značně pošahaní.
Za doprovodu dusné, temné atmosféry se nakonec podaří poskládat drobky indicií a odhalit pachatele.
(...dále SPOILER)
Nic pro puritánky, které jsou přesvědčené, že děti ze základní školy nevědí, co je sex nebo čtenářky, které odmítají věřit, čeho jsou některé mámy schopné... A vy ostatní? Přečtěte si kroniku rodinky Crellinových a vychutnejte zrychlení ve finiši.

03.09.2023 4 z 5


Holkám se nedá věřit? Holkám se nedá věřit? Stanislav Rudolf

Tak tohle prosím ne.
Jasně, nejsem cílovka, ale jedno vím jistě: i kdyby mi bylo -náct, knížku bych odložila stranou. Marně jsem hledala příběh, děj, logické chování některé z postav, smysluplný dialog,...
Vůbec mi nejde na rozumum, že je knížka z roku 2000?! Podle slovníku by můj osobní tip byl spíš kolem roku 1990. Dnešní 15letí puboši řeší úplně jiné problémy, podobnou literaturu by jistě pokládali za vrchol trapnosti.
Otevřeno kvůli čtenářské výzvě, včas zaklapnuto s ohledem na zachování zdravého rozumu.

27.08.2023 1 z 5


Temné ozvěny Temné ozvěny Loreth Anne White

Joo, spokojenost byla, ale předchozí díl si mě získal víc.
Zápletka promyšlená, vyšetřování napínavé, mám ráda nebezpečné pátrání na vlastní pěst, atmosféru autorka vykreslila báječně, líbily se mi kapitoly, které nabízely střípky událostí 20 let staré a hlavní postavy mi byly sympatické. Jestli tahle série bude mít pokračování, ráda si přečtu další díl, ty příběhy z kanadského prostředí mě fakt baví!

27.08.2023 4 z 5


Temné vábení Temné vábení Loreth Anne White

K přečtení mě nalákala krásná obálka.
Boží prostředí ranče, nespoutaná divočina, pod kůži lezoucí zima, povedenej psychouš a bezvadně vykreslené postavy - každá bojující s vlastními démony a minulostí. Někdy toho popisu bylo trochu příliš, pár stránek bych ubrala, ale jinak se tomuto knižním počinu mnoho vytknout nedá. No a že autorka chtěla svůj thriller okořenit špetkou erotiky? Kombinace nezvyklá, ale nijak mě to neuráželo...
Teď akorát nevím, jestli se vrhnout na další díl nebo shánět letenky do Kanady :)

28.07.2023 4 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Nejsem na českou literaturu. Nejsem na knihy pro ženy. Nejsem na historické romány. Tak proč jsem se do té knížky pouštěla? Zvědavost mi nedala! Chtěla jsem si rozšířit obzory a mít zkušenost s literaturou, kterou jsem byla doposud nepolíbená. Plus jsem chtěla, aby moje máma měla možnost o přečtené knížce s někým popovídat...
Nemohu tvrdit, že by ve mně tři příběhy mapující 20. století zanechaly něco hlubokého. Bylo to takové rodinné povídaní o obyčejných lidech. Vyprávění žen jsou sice smutná, ale koho ze čtenářek osud ušetřil bolesti, rozvodů, předčasných ztrát, slepých uliček, zamotaných hlav, falešných představ o partnerském soužití, životních křižovatek? Spíš zde lze hledat inspiraci a sílu jak jít dál, přežít. Že když je zle, může být i hůř...
Vyhovoval mi styl, jakým autorka píše - jednoduše, neroztahaně, jasně. Hezky vypracovala hlavní postavy, tak akorát po povrchu - ne zbytečně do hloubky; množství vedlejších akterů mi kolikrát pěkně zamotalo hlavu. Furt jsem byla napnutá, jak Mornštajnová vyřeší závěr, jak tu ságu utne... a byla jsem spokojená. Moc spokojená.

17.07.2023 4 z 5


Dokonalá tma Dokonalá tma Helen Fields

Ufff, to byl případ! Vlastně dva: skotský a francouzský. Je to vůbec možné? Šestá kniha v pořadí a série si stále drží vysokou úroveň!
Napínání čtenářů kolem vztahu Luca a Avy Fieldsová tentokrát nechala u ledu, o to víc se vyřádila v násilnostech příběhu. Děj byl místy skutečně drsný, opět jsem se divila, jestli Fieldsová není převlečený chlap :) některé pasáže mi k ženě příliš nesedí, ale nevadí - jsem cílová skupina těchto nechutností. Moc se mi líbil Lively, předvedl totiž, že kromě drsného já v sobě skrývá i citlivou povahu. Navíc ve vypjatých situacích umí zachovat chladnou hlavu a přijít s chytrým nápadem. Vážně se těším, co pro nás autorka přichystala dalšího!

12.07.2023 5 z 5


Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Příběh je jednoduchý a pointu odkrývá postupně. Autorův nápad patří k originálním a kniha se rozhodně nevleče. Vážně jsem nezaznamenla žádné nudné pasáže. Naopak. Napětí gradovalo a v závěru jsem byla dost překvapená. Ilustrace jsou naprosto boží, perfektně dotvářejí atmosféru.
Sice jsem čekala, že vše bude mít racionální vysvětlení, ale tentokrát jsem to překousla a věřím, že kdo má rád duchařinu, přijde si na své.
Kniha se mi těžko odkládala, měla jsem chuť číst dál a přijít tomu všemu na kloub. Skvěle zpracované, díky za bezva čtení!

04.07.2023 5 z 5


Cesta domů Cesta domů Sebastian Fitzek

Knížku jsem četla před 4 měsíci a furt se mi její děj (i mnoho detailů drží) v hlavě. Protože se to neděje příliš často, je to jasná známka kvality :)
Kdo Fitzeka zná, předem počítá, že nic není, jak se na první pohled zdá a tuší, že od autora lze čekat nějakou podpásovku. Jednu, dvě, tři, nekonečno! Jenže... mě si zase povodil. Na téměř 400 stranách se nebudete ani jednou nudit, naopak - protože vám osud Klary nebude lhostejný, přimějete se příběh hltat dál a přijít na kloub těm nečekaným zvratům.
Takže si rvu vlasy, co to ten Fitzek vymyslel, jak to vymyslel... dokonce se přistihnu, jak listuji v knize zpět, abych ho nachytala při nějakém nedostatku odůvodnění a nelogičnosti. Jenže tady žádné mínusy nejsou, je to vážně supr čtení! Víc takových knih. Tuto si umím představit i zfilmovanou.

14.05.2023 5 z 5


Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

Ententýky dva špalky, kdopak tady lže?
Hned několik postav tu aspiruje na lháře roku, sympaťáka tady nenajdete, ale to vůbec nevadí - stejně se přistihnete, že fandíte každou chvíli někomu jinému, s nedočkavostí a touhou po pravdě budete otáčet stránky dál a dál. Autorkou budete ušetřeni zbytečných popisů, naopak vás bude držet v napětí, které s blížícím se koncem knihy bude solidně stoupat.
Asi to není nijak originální dílo, ale zpracované je kvalitně, že...
SPOILER

...snad přetrpím i ten sladký závěr. Tenhle žánr a styl, kdy nic není, jak se na první pohled zdá, jednoduše miluju!

14.05.2023 5 z 5


Terapie Terapie B. A. Paris (p)

Alice rozhodně není hrdinka, se kterou bych sympatizovala. Nicméně postavy na mě působily reálným dojmem, tento pocit umocňovaly i delší dialogy, které jako by byly vytržené ze skutečného života. Některé informace se opakovaly, protože co si řekla Alice s Leem, to pak znovu vyprávěla Eve nebo jinde a přiznám se, že místy mě to až otravovalo.
Nápad se mi líbil (navíc mám ráda sousedské thrillery), užila jsem si i závěr knížky, jenže jsem se nedočkala žádného wow. Tentokrát mi to dílko přišlo jak od Shari Lapena, kterou moc nemusím, protože kvalitou psaní je níž. U Za zavřenými dveřmi jsem se namlsala a nyní měla asi přehnané očekávání, což se promítá i v mém hodnocení - škoda, že nejde udělit 3,5 hvězdičky...

05.05.2023 3 z 5