petaSk petaSk komentáře u knih

☰ menu

Tátovy holky Tátovy holky Sarah Flint

Hloupější thriller jsem dlouho nečetla. Hrdinové se chovají jako idioti a těžko si k nim budovat vztah. Děj se táhne. Dealeři mluví jako kdyby vyšli z kostela. Autorka mi přišla, že se strašně drží zpátky, jako kdyby knihu měli číst ultracitliví lidé, kteří by umřeli, kdyby se jim dostalo něčeho syrovějšího. Moc tady toho celkově nedává smysl. Tak naivní, že na mnoha místech jsem se musela smát

13.10.2023 2 z 5


Děvčata z Firefly Lane Děvčata z Firefly Lane Kristin Hannah

Jsou 70. léta a nesebevědomá čtrnáctiletá Kate se seznámí s novou problematickou spolužačkou Tully. Jsou jako den a noc, ale brzy je spojí bolestivé tajemství a jejich přátelství překlene desetiletí.
Miluji 70. léta a knížka, kde je hlavním tématem přátelství dvou různých žen, je pro mě vždycky lákadlo. Od Kristin Hannah jsem četla Slavíka, a ačkoliv téma Druhé světové války není něco, co bych vyhledávala, tak musím uznat, že ta ženská umí psát. Od Děvčat jsem si tedy slibovala hodně.
Jedná so o obsáhlou knihu a autorka tedy měla spoustu prostoru vykreslit postavy, nabídnout nám uvěřitelné pevné přátelství, postavit je přes různé překážky a nechat je vyrůst. Podle mě autorka selhala v tom všem. Přátelství považuji za velmi toxické, hrdinky řeší stále stejné situace, jsou šablonovité a neprojdou žádným vývojem, pokud nepočítám vyvrcholení na konci knihy, které mě ale také zklamalo, měla jsem pocit, že autorka sáhla po nejjednodušším řešení. Příběhu taky chyběl výraznější dějový oblouk. Kniha má hezký stylopis a dobře se četla, ale to je tak všechno. Nevyužitý potenciál.

26.03.2023 2 z 5


V temnotě V temnotě Mike Omer

Thriller o sériovém vrahovi, co pohřbívá holky zaživa
Druhá kniha ze série o Zoe Bentleyové, geniální forenzní psychoanalytičce s vlastním traumatem a ohroženou sestrou.
Kdesi v Texasu začal řádit sériový vrah, který si natáčí oběti, co pohřbívá zaživa a doufá v mediální slávu. A aby její nadřízená předešla možnému průšvihu, posílá Zoe na místo, aby přišla na jiné myšlenky. Samozřejmě sebou bere i svého sympatického parťáka, detektiva FBI Tatuma.
Nenadchne, neurazí. Sériový vrah, trauma z minulosti a sociálně neschopná geniální vyšetřovatelka. To všechno tady bylo. Pokud máte rádi detektivní thrillery o sériových vrazích, nesáhnete vedle. Ale jedním z mnoha, které ničím nevyčnívají.

04.06.2022 3 z 5


Malíř duší Malíř duší Ildefonso Falcones

Moje první setkání s autorem.
Musím přiznat, že knihu jsem dost podcenila. Ačkoliv jsem na čtení bichlí zvyklá, tato mi zabral 2x více času, jednat díky zahuštěnému textu a potom kvůli faktu, že jsem nebyla zrovna nedočkavá se do knihy ponořit.
Čekala jsem stylově vypiplanou náročnější knihu s hrdiny, kteří mě budou zajímat. Zde máme Emmu a Dalmaua, kteří se mají rádi a jsou součástí dělnické třídy, která se začala bouřit proti církvi a buržoázii. Hlavními hrdiny ale nejsou podle mě ti dva, ale Barcelona, revolucionářství a architektura. Jde vidět, že autor si dal na knize záležet a musel provést spoustu rešerší. Díky němu jsem se dozvěděla o relativně nedávné historii velkého evropského města.
Emma i Dalmau jsou zanicenými revolucináři, nebo k tomu spějí. Dalmau je ale jednou rozkročen do světa, proti kterému jeho přátele bojují. Autor nám přitom jasně říká, kdo je špatný a jeho podání je dost černobílé. Jasně, já jsem v té době nežila, a asi bych tamní situaci taky vnímala černobíle, ale autor mi nenechal ani malý prostor k vlastním úvahám.
Dalmau je docela sympatický hrdina, co projde proměnou. Proměnou projde i Emma, ale ta byl podle mě vykreslená docela nepovedeně: v podstatě jako krásná smyslná dívka, kterou autor popisuje hlavně jako někoho, kdo má sex, nebo koho chce někdo znásilnit nebo si na ni brousí zuby. Podle mě Falcones s ženskýma hrdinkama moc pracovat neumí. Její zapálenost pro věc mi přišla někdy až karikaturní.
Autor také podle mě spadl do pasti mužů středního věku, kteří potřebuji všude cpát sex a nepřiměřeně na něj klást důraz. V knize je mnoho scén, kde detailně popisuje, jak kdo s kým kopuloval nebo se osahával. Byla to spíše onanie autora, než že by to mělo nějaký přínos.
Autor se podle mě taky dost točí v kruhu. V podstatě krom toho, že se neustále ocitáme na nějakým demonstracích a spolu s hlavními hrdiny křičíme revoluční hesla, se toho moc neděje. Stejně tak mě už štvalo, jak nám autor pořád opakuje, co se stalo někde jinde v knize. Malíř duší není až tak rozsáhlý, aby mi autor musel připomínat, proč Emma a Dalmau spolu zrovnu nemluví, nebo co si Emma sebou nese za rány na duši. Přičemž ty rány a její úvahy jsou popisovány jak z červené knihovny.
Knihu spíše oceňuji jako opus na Barcelonu začátku 20. století, a jako dílo, které mi přineslo nové informace než za knihu, který by mě nějak extra bavila. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, ale nemám důvod si od autora číst něco dalšího.

20.12.2021 3 z 5


Zima čarodějnice Zima čarodějnice Katherine Arden

Co se to stalo?
Z prvních dvou dílů jsem byla naprosto nadšená a dušoval se, že se v žádném případě nejedná o young adult literaturu. Sice druhý díl mě nenadchnul jako první, ale pořád se pro mě jednalo o unikátní fantasy s tématem slovanského folkloru.
Ale třetí díl?
Ten do té Young adult sklouzl. Láska Mrazíka a Vasji je divná a málo uvěřitelná, a to jak Vasja přinutila Mrazíka si vzpomenout. Takové klišé.
Tajemné kouzlo prvního dílu je v nenávratnu. Je skvělé, že se kniha jen hemží čjorty, ale zde to autorka podala tak nějak kostrbatě, jako kdyby si nevěděla se vší tou magií rady. Následkem je, že jsem se v knize ztrácela. Dialogy působily zmatečně a mnohdy mi nedávaly smysl. Vztahy mezi postavami byly dost patetické a utápěly se ve vzletných proslovech.
Autorka nám navíc pořád dokola opakovala stejné věci, mnohdy jsem měla pocit, že se točím v kruhu. Samotná Vasja už zde působila napůl jako mučednice, napůl jako fracek, a už ne jako ta kurážná holka s úctou ke skrytému světu.
Pořád se jedná o fajn knihu, ale pro mě nejhorší díl, který sklouzl až do průměru.

11.12.2021 3 z 5


Zemřu o Vánocích Zemřu o Vánocích Tammy Cohen (p)

Thriller s vánoční atmosférou.
Jessica se v obchoďáku při nákupu vánočních dárků seznámí s přitažlivým mužem. Věci vezmou rychlý spád a ona se ocitá u něj doma, přičemž brzy zjistí, že se stala jeho vězněm na dvanáct dní, po které se mají navzájem poznat. Přitom doba s ním nebude zrovna příjemná.
Vyšetřování se ujímá policistka s vlastními rodinnými problémy.
Jessica nebyla typická hrdinka, taková ta klaďačka, se kterou chtějí čtenářky ztotožnit. Není moc důvěryhodná a občas jedná dost zvláštně. Mně to ale nevadilo, tuctových hlavních hrdinek mám dost. Zemřu o Vánocích není zrovna trhriller plný zvratů, ale proč by měl být? Kniha těží hlavně z izolace dvou lidí, z nichž jeden je v ní nedobrovolně. Jejich vztah graduje, až do bodu, kdy se vše převrátí a my se dozvídáme úplně jiný příběh.
S některých situací mě mrazilo, některé mi přišly tak praštěné, až jsem si říkala, jestli to autorka myslí vážně a u psaní se taky nepochechtávala.
Zemřu o Vánocích se mi líbilo. Splnilo to mé očekávání: dostala jsem psychothriller s Vánoční atmosférou. Pro mě jeden z nápaditějších thrillerů, ale pořád lehce nadprůměrná knížka.

11.12.2021 3 z 5


Kolibřík Kolibřík Sandro Veronesi

Kniha o rodině, lásce a vztazích v nich. Hlavní hrdina Marco, oční lékař, nás provádí svým životem napříč desetiletími pomocí dopisů, vzpomínek a SMS. Vyprávění není chronologické, i když částečně spěje od mládí ke stáří.
Líbil se mi způsob psaní, místy horečnatý, jindy plný výstižných dialogů. Myslím, že autorovi se dobře podařilo vystihnout spletitost vztahů.
Co mi ale chybělo, byl popis vztahu k Luise, protože ačkoliv to byla Marcova životní láska, nedostala jsem v knize k tomu žádný důkaz, jen fakt, že je to životní láska, což měly podpořit jen dopisy, kde to je už hotová věc.
Konec byl slabší a na mě příliš utopistický, ten člověk budoucnosti mi trochu naháněl husí kůži, což je oproti Marcově pocitu naděje asi to, co autor nezamýšlel.

03.12.2021 4 z 5


Být s tebou Být s tebou Antonie Nováková

Jedná se o New adult romantický příběh o dvou vysokoškolácích, kteří se perou s vlastními démony. Základní zápletka knihy je hlavně v tom, že se o své těžkosti Vaja, ani Madden navzájem nepodělí. Kniha je psána čtivě, i když místy kostrbatě, a je vidět, že autorka ještě není vypsaná, ale časem se to utřepe. Líbil se mi vztah Vaji a jejího bratra Matta, který mě zajímal víc, než příběh Vaji a Maddena, kteří se spolu seznámili za zajímavých okolností, ale úplně jsem té "lásce" na první pohled nevěřila.
V příběhu jsem také našla pro mě logické chyby, pro které jsem nedostal vysvětlení. Vaja se tady například popisuje jako ta nezajímavá, protože zajímavý byl její bratr. Prostě dívka, které si nikdo nevšímá. Ale pro Maddena a jeho přátele je výjimečná a krásná. V tom případě nevím, jestli se Vaja jen strašlivě podceňuje a byla aspoň tak zajímavá jako její bratr, ale to mi pak na druhou stranu zase úplně boří vše, co jsem se o sourozencích dozvěděla a alternativní vysvětlení jsem nedostala.
Vaja v příběhu projde jakousi proměnou, což bylo fajn, ale Madden mi přišel neuchopitelný, a u některých věcí se mi zdálo, že by je spíše dělala holka. Myslím, že šlo ubrat scén, které se točí v kruhu a moc děj neposouvají, natož abychom se o hrdinech dozvěděli víc. Možná mohlo ubýt Vajiných slabostí a třesů, kterými vygraduje spousta kapitol, a mohli jsme místo toho dostat situace, které děj více posunou a postaví postavy do nových výzev, které nám charaktery pomůžou více pochopit. Na druhou stranu některé části naháněly husí kůži.
Jedná se o začínající autorku, o které si myslím, že má dobrý potenciál.

01.12.2021 2 z 5


Hostina pro vrány Hostina pro vrány George R. R. Martin

[audiokniha]
Opět paráda. Nejnenáviděnější osoba je Cersei, u které jsem se konečně dočkala nějaké satisfakce. Jaime Lannister se definitivně stal jednou z mých nejoblíbenějších postav a v Hostině pro vrány dostal hodně prostoru, abychom ho poznali lépe. Brianne je taky skvělá a jsem zvědavá, jak to s ní nakonec dopadlo. Osud Fialky a jejího synáčka mi rval srdce a já doufám, že v Tanci s draky vše dobře dopadne. Sansa nám dospívá a získává sebevědomí, ale rozhodně se z ní nestává taková bitch, jak bylo znázorněho v seriálu.
Naopak, nejméně mě pořád baví Arya Stark. Tyrion mi tady nechyběl, aspoň dostaly prostor jiné postavy. Ale do dalšího dílu se na něj těším.

30.11.2021 5 z 5


Letní srst Letní srst Jaap Robben

Kniha o rozbité rodině z okraje společnosti. Nefunkční otec, u kterého jsem i přes jeho nespolehlivost a nezodpovědnost cítila k synům jistý druh lásky a starostlivosti. Třináctiletý Brian se snaží být dospělý, přesto to jediné, po čem touží je opět láska, ať už k nemocnému bratrovi, o kterého se stará nebo otec, o kterého se bojí a jehož uznání potřebuje.
Kniha se mi moc líbila, zvláště dialogy byly hodně povedené.

30.11.2021 4 z 5


Tajná manželka Tajná manželka Steve Robinson

Při čtení jsem si říkala, že příběh je variací na Mrtvou a živou, ve které Rebecca nezemřela a role a motivace všech jsou převrácené naruby. Pak jsem si přečetla ohlasy na obálce knihy a zjistila, že rozhodně nejsem jediná. Na rozdíl od díla Daphne du Maurier se ale nejedná o "vyšší" literaturu, ale o žánrovku, thriller z viktoriánského období. Kniha rychle odsýpá a přináší přesně tu dávku napětí, aby vás nutila číst dál a nenáviděli jste ty správné postavy. Autor u charakterů nejde nijak do hloubky a nad logikou jsem musela dost přivírat oči, ale byla jsem si vědoma toho, že kniha je spíše zábavným dílem bez velkých ambicí, takovou fajn jednohubku na dva večery.
Rozhodně se nenechte nachytat tím, že byste dostali kvalitu knih Pokoj nebo Mrtvá a živá, na které se odkazuje obálka. Společné mají jen téma,.
Čtení mě bavilo, ale myslím, že za měsíc už ani nebudu vědět, že jsem knihu četla.

28.11.2021 3 z 5


Ze sídliště Ze sídliště Jonas T. Bengtsson

Moje první setkání s autorem.
Líbil se mi námět "drsného chlapského" přátelství z dětství a prostředí lidí z okraje společnosti.
Autor nám dal tři kamarády s různou povahou. Kniha obsahuje vyprávění každého z nich, v různých časových rovinách, ne příliš od sebe vzdálených. Tyto pohledy potom odhalují motivace každého z nich. Nejvíce prostoru dostal propuštěný vězeň Danny, který se rozhodne za přispění Christiana, dnes již policisty, vypátrat jejich zmizelého přítele Malika.
Danny nás provede skrz hospody a stará místa, kde si stýská, že nic není jako dřív.
Autor nám předkládá vše, co si představujeme, že najdeme, pokud se do takových míst vydáme. Neustálé nám připomíná, že Danny je násilnický, ale to jen připomínkami, že si přeje do někoho praštit. To co ale autor ukazuje je v podstatě kladný hrdina, který si praští jen do špatných hochů. Dostaneme tady i vybydlené prostory, gangstery a lehké děvy. Ale ačkoliv autor o nich mluví jako o antihrdinech, té jejich násilnosti a špatnosti se nedočkáme. Tak trochu mi to připadalo, jako kdyby mě někdo jako turistku chtěl do Sídliště vzít, a ukázat mi, vše co čekám, ale tak nějak umělé vystavené a vzdálené od reality, jako kdyby si na to všichni jen hráli. Autor nám pořád omílá, jak je drsný ten nebo onen ale nic z toho neukáže.
Kniha se mi četla dobře. Příběh byl zajímavý, ale ne překvapivý. Bohužel se mě ,ale nijak zásadně nedotkl.

26.11.2021 3 z 5


Malá Malá Edward Carey

Lehce fantaskní životopis o Madame Tussaudové se hlavně zabývá jejím dětství a dospíváním, mnohem rychleji prolétneme věk do čtyřiceti let a její život v Londýně je shrnut na pár posledních stránkách.
Autor sám se v doslovu přiznává, že i přes rešerše nechal tvořit hlavně svou fantazii, aby vyplnil bílá místa, o kterých nenašel informace. Podle toho, co jsem našla, tak upravil změnil i fakta, která dostupná jsou.
Kniha samotná má zajímavé postavy, z nichž každá si projde svým vlastní vývojem. A ač jsem spolu s Marii na mnoha místech skřípala zuby, nemůžu říct, že bych si ji obzvlášť oblíbila. Možná za to mohlo její zvláštní vyjadřování hraničící s chytrolínstvím. A zřejmě bylo autorovým záměrem, že i v dětském věku mluvila jako stará žena.
Příběh je místy morbidní, jelikož se hemží popisem vnitřností, useknutými hlavami a zvláštní posedlostí těly.
Život Marie se odehrává na pozadí francouzské revoluce, kdy všichni víme, jak skončí, a dostavuje se pocit z neodvratnosti osudu. Taky se tady setkáváme se spousty známých osobností z daného období, jak procházeli voskovým kabinetem.
Knihu k přečtení určitě doporučuju, ačkoliv spíše než plnohodnotný životopis se jedná o fantazii, která mi v lecčems připomínala Barona Prášila, i když postrádala nadpřirozené prvky.

24.11.2021 4 z 5


Paní Degasová Paní Degasová Arthur Japin

O Degasovi jsem samozřejmě jako o mnoha velkých umělcích neměla ani páru, o to více ráda o nich čtu.
Tajemná pomocnice na začátku 20. století pomáhá už starému a slepému Degasovi utřídit jeho záležitosti, a přitom se vracíme do jeho mladých let, kdy vítá svou tetu a sestřenice, které k němu uprchly před občanskou válku v USA.
Degase se okamžitě zamiluje do sestřenky Estelle, se kterou se za různých okolností setkáváme několikrát v průběhu jeho života.
Kniha je psána krásným poetickým jazykem, ale na rozdíl od Degase, který chtěl ženy malovat v jejich přirozenosti, autor knihy nám Estelle zpodobňuje jako nedosažitelnou ideální bytost. Tenhle kontrast mi dost bil do očí.
Kniha je potom hodně o umění a o Degasově vztahu k němu, ale je možná až příliš vzletná na to, aby dokázala být upřímná.
Linka z mladší časové doby mi přišla úplně zbytečná a rušila mě.
Celkově se jednalo o krásnou knihu o jednom tápajícím velkém umělci.

20.11.2021 3 z 5


Kim Čijong (ročník 82) Kim Čijong (ročník 82) Čo Namdžu

Útlá knížečka, které její strohý styl svědčí. Kim Čijong je postava založená na statistikách o průměrné ženě, která se potýká se sexismem a přehlížením. Která je svědkem toho, jak se zásluhy přidělují mužům a od žen se čeká, že se postarají o domácnost, aniž by za to čekaly jakékoliv ocenění. A Kim Čijong se z toho jednou "zblázní" a vypráví příběh svého života, který je příběhem její matky, babičky a mnoha dalších žen.
Skvělá kniha o dnešní Jižní Koreji a za mě velké doporučení.

20.11.2021 4 z 5


Rusovláska u cesty Rusovláska u cesty Anne Tyler

Kniha o osamělém IT "opraváři", který řeší klasické nešvary uživatelů PC a přitom je jejich nedobrovolnou vrbou.
Micah je puntičkářský a má rád svou rutinu a pořádek, ale není to žádný podivínský sociopat, s lidmi si rozumí, s ženami mu to ale nevychází.
A pak je tady jeho rodina, ztělesnění chaosu, které je navzdory rozdílům součástí.
Nejdříve jsme svědky Micahova obyčejného dne, abychom s ním později překvapeně zjistili, jak se mu život tříští pod rukama, a že si za to možná může tak trochu sám.
Síla autorky je dle mého v dialozích, které se mi hodně líbily.

20.11.2021 3 z 5


Ďábel a temné vody Ďábel a temné vody Stuart Turton

Před dvěma lety jsem četla autorovu knihu Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové, a byl to pěkný mindfuck. Pěkně zapeklitá kniha, u kterého musíte držet pozornost, žádné oddechovka, kterou můžete číst v polospánku. A ten konec...
Agatha Christie čiší i z Ďábla a temných vod a záhadná anotace slibuje další lahůdku.
Autor zde opět představí několik figur, které umístí do uzavřeného prostoru lodi, striktně rozdělenou na část pro obhroblou posádku a zhýčkané šlechtice. A kdesi v podpalubí jsou chudáci.
Příběh se odehrává v 17. století, kdy magie a strach z démonu byli součástmi každodenního života lidí, a zde na lodi se možná vyskytuje ďábel, který možná všem usiluje o jejich duše.
Autor si se čtenářem hraje. Vodí ho za nos a odkrývá skryté motivace postav. Zde ale máme knihu s celistvým dějem a mám dojem, že postavy tentokrát nejsou schopny knihu utáhnout. V předešlé knize byly postavy spíše křoví pro časovou smyčku a hrály druhé housle, zde je tomu jinak a jde to vidět. Zde už působily tak trochu ploše.
Příběh a zápletka se mi líbily, ačkoliv se mi zdálo, že autor je možná až příliš zamotal, a to vodění za nos bylo příliš zdlouhavé.
Zápletku lze celkem snadno odhadnout, ale úplný konec překvapil a nemůžu říct, že by se mi nelíbil.
Kniha určitě pořád stojí za přečtení, protože se odlišuje od dnešního mainstreamu, což je vzácné, a nabízí kvalitní román, kterému jeho chyby rádi odpustíte.

20.11.2021 3 z 5


Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

Moc pěkná hra o daru nesmrtelnosti a o tom, jak na ni nejsme připraveni.
Některé dialogy jsou z dnešního pohledu úsměvné, ale přesto je to originální příběh.
Přečteno během večera.

20.11.2021 3 z 5


První herečka: Román o Sarah Bernhardtové První herečka: Román o Sarah Bernhardtové C. W. Gortner

Přiznám narovinu, že o Sáře Bernhardtové jsem nevěděla a jsem knížce vděčná, že mě seznámila s jejím životem. Herečka byla živel a určitě hodně charismatická, ale i pánovitá. Bohužel pro mě se román stáčí do žánru čtení pro ženy a Sára přebírá patos hrdinek takových děl. Ztrácí se tím uvěřitelnost a pro mě i zajímavost. Čekala jsem větší objektivitu a upřímnost v popisu hereččina života, ne knihu líznutou červenou knihovnou o neohrožené hrdince hledající lásku.

20.11.2021 3 z 5


Čtenáři, vrať se: Mozek a čtení v digitálním světě Čtenáři, vrať se: Mozek a čtení v digitálním světě Maryanne Wolf

První část knihy o tom, jak čtení působí na mozek a jak ho ovlivňuje bylo fajn. Bohužel pro mě, se kniha potom hlavně zabývala dětmi, což je třeba a čekám to, ale ne v takovém rozsahu. Dalším nešvarem je americký styl, kdy autorka vytahuje vlastní příběhy, jak už to známe třeba z knih osobního rozvoje.

20.11.2021 3 z 5