Paní Degasová

Paní Degasová https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475419/bmid_pani-degasova-Z4P-475419.jpeg 4 44 12

U dveří pařížského domu stárnoucího malíře se jednoho dne objeví mladá žena. Oficiálně proto, aby slepému Edgaru Degasovi pomohla uspořádat jeho sbírku písemností a uměleckých děl. Mluví přízvukem Francouzů z New Orleansu a svými neodbytnými dotazy otevře v zahořklém starém muži Pandořinu skříňku vzpomínek na doby, kdy jeho život byl plný citů i světla. Při třídění nánosů minulosti se Degas ve svých myšlenkách i vyprávění vrací do dob, kdy jako mladý umělec se svými slavnými současníky v polovině 19. století obíhal pařížské salony umění, kreslil baletky v opeře i koňské dostihy, kdy se poprvé a naposledy fatálně zamiloval a kdy ve své umělecké rozevlátosti nedokázal učinit to správné rozhodnutí. Arthur Japin v životopisném románu Paní Degasová téměř vizuálně, na základě dopisů, deníkových záznamů, úředních dokladů, dobových svědectví a skic slavného malíře strhujícím způsobem rekonstruuje Degasovo umělecké tápání i zrání, životní vítězství i prohry včetně jeho nezapomenutelné cesty do New Orleansu, které se po americké občanské válce vzpamatovávalo z důsledků zrušení otroctví, a kde žila jediná žena jeho života, která byť nesla jeho příjmení, jemu nikdy nepatřila.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Mrs. Degas , 2020


více info...

Přidat komentář

kopeceli
10.04.2023 5 z 5

Čtenář se nemusí bát klasické životopisné knihy se spoustou faktů a pomalého tempa děje. Toto je román a velmi čtivý. Zahrnuje pouze malou část Degasova života, nepopisuje techniky malby, ale vjemy, které k malování vedly. Ukazuje strasti stáří umělce, který je slepý, který vidí vzpomínky.
Opravdu zajímavý román.
Líbí se mi i kniha sama - kvalitní papír, hezké desky, trochu větší písmo, jež se pohodlně čte.

lexikon_tf
19.08.2022 5 z 5

Životopisný román o francouzském malíři Edgarovi Degasovi jsem vyhrála v soutěži u Argo, z čehož jsem měla nesmírnou radost, jelikož jsem si knihu moc chtěla přečíst. A byla jsem velmi příjemně odměněna.
Kniha je krásně a čtivě psaná, příběh mě hned strhnul a úplně jsem měla chuť něco začít malovat a tvořit - tak inspirativně a poutavě je popsán život i dílo tohoto slavného francouzského umělce.
V příběhu se krásně prolíná Degasův podzim života s jeho mládím, cestou do New Orleans i osudem jeho životní lásky.
Vypravěčkou příbehu je mladá žena, která se hlásí do služeb starého, slepého a zahořklého umělce. Tento se má brzy stěhovat ze svého starého pařížského domu, proto je potřeba pomoci mu roztřídit a katalogizovat jeho domácí sbírku, která čítá nepřeberné množství obrazů, skic, sošek a všeho možného. A samozřejmě dojde i na “třídení” jeho vlastních vzpomínek, jitření minulosti a odhalení starých tajemství!
Opravdu krásná kniha, pokud máte rádi tak jako já umělecký svět a životopisná díla, velice doporučuji k přečtení!


SlamLenka
29.03.2022 4 z 5

Po přečtení naprosto úžasné knihy to má ta další čtená vždy dost těžké. Právě v takové výchozí situaci se u mě ocitla Paní Degasová, ovšem musím říct, že se s tím po trochu vlažnějším nástupu nakonec popasovala velice dobře!
Nizozemec Arthur Japin nám ve svém románu předkládá beletrizovaný příběh slavného francouzského malíře Edgara Degase, který bývá řazen mezi impresionisty, i když on sám se za něj nepovažoval. Autor se do toho pustil ze zajímavého úhlu pohledu a čtenář se s umělcem na prvních stránkách setkává skrze neznámou mladou ženu, která se náhle objeví v jeho životě. V té době už je Degas starý a slepý, ve své osamělosti se zdá být zatvrzelý a zdá se, že o jakékoli sociální kontakty ani za nic nestojí. Příběh se tedy postupně začíná odvíjet v jeho domě, který je od střechy po podlahu plný výtvarných děl a malíře sledujeme ženinýma očima, ovšem tato rovina se nám pak postupně prolíná s epizodami z jeho dřívějšího života.
Co se týká malířství, nejsem na něj žádná odbornice a orientuji se v něm jen velmi málo, ale tady to skutečně nebylo zapotřebí. Celá ta kniha je prostě hlavně o jednom muži, o jeho životní pouti, nadějích a zklamáních, lásce… A i když je z něj na konci jeho života tak trochu zapšklý stařec, nakonec jsem si ho oblíbila. Nadchly mě i odkazy na jeho tvorbu, která mě nakopla, abych si dohledávala jeho obrazy, obzvlášť pak portréty aktérů jeho života. A na fotku jsem nakonec použila i publikace, které jsem našla u nás v knihovně.
Zajímavé čtení, při němž mě mnohokrát napadlo, kolik z toho je asi doložená historie a co je už imaginace autora. Ale to vlastně nakonec není podstatné – hlavní je, že to bylo příjemné čtení.
PS: Myslela jsem si, že na obálce jsou za ženou namalovaní plameňáci, ač tedy s divným zobákem… Kdybyste to snad taky nevěděli, jsou to ibisi rudí. =))

Coupekradka
15.03.2022

Kniha se pěkně četla. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí z Degasova života, nicméně čekala jsem širší záběr.

Bramborak81
06.03.2022 5 z 5

Krásně napsaný životopisný román, výborný překlad a moc pěkná obálka. Další knížka s tématem malířství, díky které jsem se blíže seznámila tentokrát s obrazy Degase a po dočtení jsem si vyhledala další informace o malířově životě.

Lenka4
11.02.2022 5 z 5

Šerosvit osamělého stáří s nádechem smutku a roztrpčenosti se střídá s dobou, kdy tento závoj začínal zakrývat barvitost zážitků mladí. Výhodou zidealizované nenaplněné lásky je její věčný krásný obraz, z něhož se barva neoloupe a lak neztratí svůj lesk. Velmi pěkný román.

niknikita
08.02.2022 5 z 5

Nečekané a překvapivé setkání s mým oblíbeným impresionistou, s malířem něžných linií baletek, které mne dokázaly nejednou okouzlit.
Arthur Japin vylíčil jedinečnou osobnost a složitou povahu Edgara Degase dokonale a protože jsem trochu postrádala reprodukce jeho obrazů, dohledávala jsem si je postupně na internetu.
Nádherně jsem si tuto skvělou knihu užívala.

Musím tentokrát pochválit taky krásnou obálku, vazbu a bezchybné korektury.

Atuin
07.01.2022 5 z 5

Příjemně napsane, vkusně zachycené a moderně podané, nemám co bych tomu vytkla a jelikož jsem si v knize začmárala celkem dost citací pastelkou nemohu se z toho vykroutit jinak než 5 *..

Márinka
19.12.2021 5 z 5

Autor skvěle vyvážil historická fakta, shrnutá v doslovu knihy, s románovou fabulací, takže si na své přijdou jak čtenáři faktu, tak romantikové.

intelektuálka
13.12.2021 4 z 5

Paříž roku 1912 ....

a u dveří starého slepého a mrzoutského malíře se zjeví mladá neznámá dívka, aby mu pomohla uspořádat jeho nemalou sbírku ....

Postupem času se ti dva sbližují a odekrývají se zde vzpomínky na malířův život ....
a jeho celoživotní láska k Estelle, která nebyla naplněna ....

Pro mne byla tato kniha plná zajímavých informací - s jeho jménem se mi vybavují portréty tanečnic či žen v koupeli ....

O jeho pobytu v New Orleansu - s jeho rodinou- jsem se dočetla teprve nyní ....

Kniha je čtivě psaná na podkladě historie - a mne pouze mrzelo, že nebyla doplněna ukázkami jeho díla ....

petaSk
20.11.2021 3 z 5

O Degasovi jsem samozřejmě jako o mnoha velkých umělcích neměla ani páru, o to více ráda o nich čtu.
Tajemná pomocnice na začátku 20. století pomáhá už starému a slepému Degasovi utřídit jeho záležitosti, a přitom se vracíme do jeho mladých let, kdy vítá svou tetu a sestřenice, které k němu uprchly před občanskou válku v USA.
Degase se okamžitě zamiluje do sestřenky Estelle, se kterou se za různých okolností setkáváme několikrát v průběhu jeho života.
Kniha je psána krásným poetickým jazykem, ale na rozdíl od Degase, který chtěl ženy malovat v jejich přirozenosti, autor knihy nám Estelle zpodobňuje jako nedosažitelnou ideální bytost. Tenhle kontrast mi dost bil do očí.
Kniha je potom hodně o umění a o Degasově vztahu k němu, ale je možná až příliš vzletná na to, aby dokázala být upřímná.
Linka z mladší časové doby mi přišla úplně zbytečná a rušila mě.
Celkově se jednalo o krásnou knihu o jednom tápajícím velkém umělci.

iška
08.11.2021 5 z 5

Moc pěkně se mi to četlo. Byl to román, ale i tak tu byla spousta nových poznatků, které odpovídají historické skutečnosti. E. Degas byl velmi zajímavá osobnost. A velmi zajímavý byl i pohled na americký jih těsně po ukončení občanské války.