Ze sídliště

Ze sídliště https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462037/bmid_ze-sidliste-ZGH-462037.jpg 4 71 11

Danny je nečekaně propuštěn z vězení, kde si odpykával osmiletý trest za násilnosti a ublížení na zdraví. Přijíždí do Kodaně, aby vyhledal své nejstarší a v podstatě jediné přátele, Malika a Christiana. Všichni tři pocházejí ze stejného prostředí, vyrůstali na neutěšeném sídlišti, kde bylo násilí a kriminalita na denním pořádku. S mizerným dětstvím a mládím se však každý dokázal popasovat jinak… Z Dannyho je kriminálník, jehož majetek se vejde do dvou igelitek, Malik studuje na zubaře a snaží se udržet nad vodou otcovu restauraci a Christian pracuje jako policista na protidrogovém oddělení. Danny chce nejdřív navštívit Malika, od jeho rodiny se však dozvídá, že před několika týdny zmizel. Během pátrání po něm se pozvolna odkrývá nejen Malikův osud, ale i okolnosti Dannyho odsouzení stejně jako Christianovy finanční problémy. Do centra pozornosti se pozvolna vkrádá zásadní otázka: proč byl vlastně Danny předčasně propuštěn právě teď?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Fra blokken , 2020


více info...

Přidat komentář

Teclaireddy
04.08.2022 4 z 5

Zajímavé vykreslení osudů tří mužů pocházejících z podobného prostředí. Styl je podobně strohý jako příběh a k románu se hodí. Jednu hvězdičku však ubírám, protože nemám pocit, že by se mě kniha nějak výrazněji dotkla a měla mi zůstat v paměti.

jiri77
22.06.2022 4 z 5

Příběh tří kamarádů, kteří mají společnou minulost a hlavně prostředí, ze kterého pochází. Nakonec je život zavál každého jiným směrem, ale kořenům se velmi špatně uniká ,a tak se opět jejich cesty střetnou. Velmi dobrý psychologický román, který čtenáři přiblíží život v Kodaňském ghettu.


bilamyska
28.05.2022 3 z 5

Četli se to skvěle. Napínavé, chytlo a nepustilo. Ačkoliv konec jsem v podstatě čekala, tak mi tam neseděl. Víc kvůli spoilerům psát nebudu. Kdyby nějdo chtěl podiskutovat, klidně pište :)

karol.cadex
18.03.2022 5 z 5

Popravdě jsem šla nejdřív po obálce. Pak po Dánsku. A pak po samotným Dannym.
A autorovi klobouček teda. Naprostá instantní depka. Perfektně popsanej rozdíl mezi Dánskem s jeho social welfare a tou druhou odvrácenou stranou. Dvakrát jsem měla slzy v očích díky naprostý predestinaci Dannyho osudu, tam to je prostě jasný, dobře by to dopadlo leda by to byla pohádka.
Navíc mi autor nepěkně zahrál i na tu nostalgickou - Malá mořská víla v kombinaci s Dannyho příjmením a jeho přilnutí k ní by všude jinde byl kýč jako bič, ale tady to fungovalo naprosto opačně.
Je mi to strašně líto, celý ten příběh. Sídliště z kluka nedostaneš.

Petra21
14.02.2022 5 z 5

Aha...! Tohle není jen příběh o kodaňském podzemí, o němž autor zřejmě ví daleko víc, než by mu mohlo být milé. S lehkostí a úderností se prolistujete skrz odpuštění a zrady do více či méně pěkných přátelstvích na život a na smrt. Takových, které potkáte za jedno lidské bytí doslova jen párkrát, pokud ovšem máte to štěstí. Obdivuji, s jakou korektností a s citem lze napsat surový, explicitní příběh, aniž by používal laciné naturalistické nechutnosti. Zkrátka skvělý vhled do osobních bojů za spravedlnost v nespravedlivém křivém světě. Drsnější Cervantesův boj s větrnými mlýny...

petrarka72
16.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Pohádka mě svého času okouzlila, Dívka Sus méně. Do třetice všeho dobrého - Ze sídliště vnímám jako nejlepší autorovu věc, s nejednoznačnými, přesto identifikačními postavami a při vší věcnosti silnou emocionální působností (autorka doslovu Radka Stahr je tentokrát úplně mimo). Příběh tří kluků, kteří spolu vyrostli na sídlišti, kriminálníka Dannyho, policajta Christiana a černošského studenta Malika, je komplikovanější, než se na první pohled zdá; obsahuje antickou inspiraci (mýtus o Antigoniných bratrech, třeba) a podobu s nejlepšími současnými autory noir žánru (Dennisem Lehanem a Tajemnou řekou, kupříkladu). Těším se na další překlady Bengtssona - a asi se podívám po filmech, které podle jeho příběhů vznikly.

Clair16
29.12.2021 3 z 5

Příběh tří kamarádů z dětství, jimž se kodaňské sídliště vrylo navždycky pod kůži, je přímočarý. Krátké věty dohromady netvoří obsáhlý celek, ale přesto říkají dost – o vyrůstání v drsných podmínkách, drogách populárních u dětí ulice i policistů, všudypřítomné bídě a násilí.
Typická „noir“ žánrovka má i neotřelé nápady. Hořce zábavná je třeba zmínka o chystaném seriálu o speciálně vycvičeném psovi, který ovládne noviny namísto podstatných informací o proběhlé vraždě. Anebo kritika pokrytectví konzumních ideálů: „Danny pracuje ve vězeňské truhlárně. Vyrábějí vysoké dřevěné židle pro děti. Neuvěřitelně drahé, ale když lidi vidí cedulku Vyrobeno v Dánsku, nevadí jim si trochu připlatit. Nevědí, že vězni berou jen deset korun na hodinu ani co by Flemming, který tak zručně přidělává dřevěné tyčky na sedátka, udělal jejich dětem, kdyby dostal příležitost.“
Sama knížky tohoto druhu neumím chápat jako psychologickou sondu, na to jsou pro mě příliš neskutečné… Vzpomínáte, že Mikaelu Blomkvistovi otevírala všechna vrátka pouhá novinářská průkazka, a podobně stačilo Tomu Cruisovi v Eyes Wide Shut zamávat lékařským potvrzením, a už se nacházel v nejtajnějších komnatách podsvětí? I zdejší předčasně propuštěný recidivista Danny jen pohrozí násilím, a gangsteři se mu automaticky svěřují se svými životními příběhy i poklesky. Výhodou vyprávění je ohraničený počet osob, který sice napomáhá rychlé cestě k rozuzlení, ale zároveň si alespoň odpouští ještě nepravděpodobnější vnější vlivy.
Jazyk knížky s jejím obsahem dobře koresponduje, je strohý, ale ne přehnaně drsný. A ačkoli tu skoro chybí popisy, odvíjí se děj tak, jako by už byl zfilmovaný. Kdo má rád Larssonovu trilogii a zároveň dává přednost kratším útvarům, mohl by být spokojený; já se přes 3,5 hvězdičky přehoupnout neumím.

Dela111
08.12.2021 4 z 5

Hlavní hrdinové knihy tvoří na první pohled značně nesourodou trojici, vyrůstali však na jednom sídlišti a v dětství byli kamarádi. Příběh postupně odhaluje jejich životní dráhy, které jsou sice velmi odlišné, ale zážitky z neutěšeného místa jejich mládí se do všech tří nesmazatelně vryly...
Nejvýraznější roli zde má z vězení předčasně propuštěný Danny, který se vydává hledat pohřešovaného kamaráda a zároveň odhalit okolnosti jeho zmizení.
Příběh má výborný námět zpracovaný tak, že vyniká neutěšená atmosféra a násilí, které k ději patří a dotváří jej. Rozuzlení je dobré, ale nepřekvapilo mě, toto jsem celkem brzy tušila.
Přestože jsem po předchozí autorově knize čekala o kapku víc, celkově hodnotím vysoko, kniha za přečtení určitě stojí.

petaSk
26.11.2021 3 z 5

Moje první setkání s autorem.
Líbil se mi námět "drsného chlapského" přátelství z dětství a prostředí lidí z okraje společnosti.
Autor nám dal tři kamarády s různou povahou. Kniha obsahuje vyprávění každého z nich, v různých časových rovinách, ne příliš od sebe vzdálených. Tyto pohledy potom odhalují motivace každého z nich. Nejvíce prostoru dostal propuštěný vězeň Danny, který se rozhodne za přispění Christiana, dnes již policisty, vypátrat jejich zmizelého přítele Malika.
Danny nás provede skrz hospody a stará místa, kde si stýská, že nic není jako dřív.
Autor nám předkládá vše, co si představujeme, že najdeme, pokud se do takových míst vydáme. Neustálé nám připomíná, že Danny je násilnický, ale to jen připomínkami, že si přeje do někoho praštit. To co ale autor ukazuje je v podstatě kladný hrdina, který si praští jen do špatných hochů. Dostaneme tady i vybydlené prostory, gangstery a lehké děvy. Ale ačkoliv autor o nich mluví jako o antihrdinech, té jejich násilnosti a špatnosti se nedočkáme. Tak trochu mi to připadalo, jako kdyby mě někdo jako turistku chtěl do Sídliště vzít, a ukázat mi, vše co čekám, ale tak nějak umělé vystavené a vzdálené od reality, jako kdyby si na to všichni jen hráli. Autor nám pořád omílá, jak je drsný ten nebo onen ale nic z toho neukáže.
Kniha se mi četla dobře. Příběh byl zajímavý, ale ne překvapivý. Bohužel se mě ,ale nijak zásadně nedotkl.

LaDela
06.10.2021 5 z 5

90%
No...po Králi od Twardocha jsem měla pěknou čtecí kocovinu a nechtělo se mi pouštět se vůbec do ničeho ve strachu, že to nebude tak dobré jako předchozí kniha. Ale nakonec to bylo fajn.
Bavily mě dialogy, postavy i styl autora. A bylo to přečtené raz dva. Příjemné překvapení, takže palec nahoru :)

Ahmose
20.09.2021 5 z 5

Tak táto kniha je pre mňa jednoznačne prekvapením roka. Ani vo sne by mi nenapadlo, že pod tou žltou obálkou sa skrýva príbeh, ktorý mi tak skvele sadne a tak výrazne sa ma dotkne. Danny, hlavný charakter knihy, je síce malý psychopat, ktorý sa nezastaví pred ničím, ale nemohol som si pomôcť, veľmi som si ho obľúbil a celú dobu mu strašne fandil. Autorov štýl a jazyk je naozaj strohý, ale o to viac úderný. Viem si predstaviť, že nesadne úplne každému, ale práve toto dodáva knihe jedinečnú atmosféru. Bengtsson si proste neberie servítky. Tempo príbehu je primerané, nezamotáva sa v zbytočných opisoch, ale zároveň prezradí dosť na to, aby postavy a príbeh nepôsobili plytko. Čítanie som si naozaj užil. Táto kniha je horúci kandidát na zaradenie medzi mojich top 5 kníh tohto roka. Jednoznačne odporúčam.