Malá

Malá https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422736/bmid_mala-Rxb-422736.png 4 78 25

V této naprosto originální, fantasmagorické knize sleduje Edward Carey životní kroky Marie Grosholtzové, maličké Švýcarky, která se dostala do revoluční Paříže a nakonec se proměnila v legendární Madame Tussaud. Tento barvitý příběh o revoluci, paměti, ztrátě a lásce vás zavede do tří zemí, setkáte se se ztracenými dětmi, ztracenými rodiči, opičími duchy, krejčovskými pannami, králem, princeznami i doktory a s mužem, který prochodil celou Paříž. Budete se smát, plakat i kulit oči překvapením.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Little , 2018


více info...

Přidat komentář

orinka3
29.10.2023

Hvězdičkami nehodnotím, nebylo by to ode mě poctivé. Protože mám ráda "praštěné" autory, doufala jsem, že je to knížka mé krevní skupiny. Zpočátku se tak jevila. Ale bizarnosti pokračovaly, navíc umocněné i kresbami a nezdálo se, že se to změní. To už je tedy moc i na mě, tak knihu zavírám a pošlu dál. Méně je více, platí i pro romány.

Dela111
30.07.2023 3 z 5

Malá je rozsáhlá kniha vyprávějící životní příběh Madame Tussaud. Nejde však o běžnou biografii ani o klasický historický román, autor tady naplno zapojil svoji fantazii a vytvořil příběh plný kuriózních nehod, neštěstí a fantaskních příhod.
Příběh je podaný v první osobě samotnou Marií a jde o hodně sugestivní vyprávění, občas se zaměřením na morbidní detaily. Kniha je plná nejen historických, ale i fantaskních postav.
Já mám z této knihy dost smíšené pocity. Malá je román o výjimečně houževnaté ženě a její biografie by mě zajímala, ale bez té hromady podivností. Na mě bylo té fantasmagorie příliš. Začátek mě bavil, v polovině jsem těch výstředností už měla dost a dočítala jsem s vypětím sil. V tomto případě bych rozhodně uvítala kratší verzi, kde bych se nestačila všech těch podivností tak přesytit a možná bych pak hodnotila výše.
Zpracování je neotřelé a pro spoustu čtenářů to bude úžasné počtení, pro mne však tahle bizarní forma vyprávění tak úplně není.


Janadvorackova
09.07.2023 3 z 5

Začátek byl extrémně zajímavý, vtipný a trefný. Postupem čtení mě to ale úplně přestalo bavit...
Trvalo dlouho, než jsem dočetla, nechtěla jsem to úplně vzdát, protože v muzeu v Londýně jsem se kdysi byla mrknout. Životní cesta jeho zakladatelky byla zajímavá, těžká, autorem kapku přikrášlená a místy neuvěřitelná.

soukroma
19.03.2023 5 z 5

Uhrančivý román.
Postavičky a dialogy často jak z Alenky v říši divů. Však taky zavítáme na královský dvůr...
Parádní ilustrace.

Elayna
21.01.2023 5 z 5

Malá, Edward Carey
Malá je opravdu malá, má asi 150 cm, dlouhý nos a dlouhou bradu, které se téměř dotýkají. Narodila se ve Švýcarsku jako Anne Marie Grosholtzová. Otec umřel po válce a zůstala po něm jen stříbrná protéza. Mandibula, největší kost v lidském obličeji.
Matky i dcery se ujal jejich strýc doktor Curtius, kterého nebavilo léčit lidi, ale místo toho dělal voskové části lidského těla. Využil šikovných ručiček Marie, ale protože už nechtěl dělat lékaře, uprchl i s těmi dvěma do Francie. 1789. Tam si našel pronájem u vdovy po krejčím, která Marii nesnášela. Marie byla odsouzena k domácím pracem, ale i tak se dostala na popud sestry Ludvíka XVI do Versaille, kde byla poslední z posledních, mimochodem spala a žila ve skříni. Marie dělala spoustu posmrtvých masek popravených, nejvíc si vydělala na Dantonovi a později se z malé stala Velká Madame Tussaud, která s udělala jméno v Anglii.
Knihu jsem dočetla a pak se vrátila na první stránku a četla znovu. Je to šílené , makabrózní, ale stojí to za to.

jolana9997
21.01.2023 5 z 5

Přečtěte si recenzi jiných lidí, já nemám, co dodat, jen, že jak jsem knihu dočetla, obrátila jsem ji a začala číst znovu.

Pett
19.12.2022 5 z 5

Bravurně odvyprávěno... bez zbytečných cirátů mi houževnatá malá Marie zalila srdeční chlopeň voskem a adieu, milá zpustošená záložko... ta nemilosrdně zlá krutost osudu mi totiž nejednou řádně zalomcovala slezinou... naservírováno se syrovou surovostí dané doby... navíc ta spousta detailů... z toho mi až brzlík přecházel... užila jsem si zkrátka tuhle jízdu napříč lidským tělem až do morku té nejposlednější kosti.

iška
08.12.2022 5 z 5

Asi nelze napsat nic objevného, nic co by již nebylo podchyceno v předešlých komentářích. Po přečtení charakteristiky: “fantasmagorická kniha” jsem měla ze čtení trochu obavy, ale bylo to skvěle napsáno a já dávám plný počet hvězdiček.

Kaduri
31.10.2022 5 z 5

Podtitulok knižky neklame: Senzačný životný príbeh Madame Tussaudovej!
Pretože to bol senzačný príbeh. Mierne desivý, občas morbídny, fantazmagorický...
Marie Grosholtzová, alias "Malá", sa ako učnica doktora Curtiusa sťahuje do Paríža v predvečer Veľkej Francúzskej revolúcie. Ich podnik - voskové hlavy.
A tak sledujeme dejiny cez odliatky hláv vrahov i kráľov, živých i mŕtvych, hláv s telom i bez tela, ...
Príbehom sa vinú rôzne kuriózne postavičky a mňa trošku mrzí, že som si vopred neoživila históriu Francúzska, lebo takto mi pár bonmotov zjavne uniklo.
Nebude to knižka pre každého čitateľa, no pre mňa je to jedna z tých, na ktoré sa nezabúda.
Odporúčam.

„První konzule, víte, o hlavách si úsudky nevytvářím,“ řekla jsem. „To mě naučil život. Některé hlavy přežijí věčně, ale není to obvyklé. Franklina jsme nikdy neroztavili. Ani Voltaira. Jenže lidi zapomenou na leckoho, dokonce i na vraha Desruese. To se nedá říct předem, žádnou záruku nikdy nedostanu. Přesto jedeme dál, první konzule, nikdy se nezastavíme, pořád je koho vyrábět, pořád je koho tavit.“

JeKa
12.10.2022 5 z 5

Malá vzrůstem a názvem, velká dějem i stylem vyprávění. Konečně zase jeden román, ve kterém si užijete nejen napínavý děj, ale i způsob, jakým je vyprávěn. Těla, figuríny, předměty. Detaily, detaily, detaily...hmatové vjemy. VOSK. Vše umně zamíchané do fantastické směsice plné života, smutku a samoty.

los
09.09.2022 2 z 5

hloupoučká a naivní disneyovka, akorát místo Popelky je tam Marie; autorova naprostá neznalost prostředí a každodennosti konce 18. století, pohádka pro starší školní věk

Natyna3
04.09.2022 5 z 5

Tohle bylo něco! Těžko se mi vůbec hledají slova, kterými bych tuto knihu popsala a hlavně vyjádřila, co vše ve mně její četba probouzela. Ohromila mě úžasným stylem a jazykem, kterým je psána, atmosférou, která mě pohltila, prostředím Londýna, který miluji... A samozřejmě nejvíce ze všeho mě uhranula hlavní hrdinka - její osobnost i životní cesta...

Můj zážitek z knihy byl ještě umocněn tím, že jsem měla příležitost osobně navštívit Londýnské muzeum Madame Tussauds. Tehdy to byl pro mě splněný sen. Po přečtení této knihy mám chuť se tam rozjet znovu a vše vnímat úplně jinak... I proto pro mě už jen samotné téma knihy bylo úžasné, a když jsem se ponořila do toho krásného vyprávění, musela jsem zkrátka jen číst a číst...

,,Vyprávěly jsme si příběhy. Zas a znovu. Ty pravdivé od smyšlených poznáte snadno, protože ty smyšlené se s každým vyprávěním pozměnily. Pravdivé zůstaly stejné. Co je život? Tohle nám z něj zůstalo: příběhy. Do těch jsme se odívaly."

Marcela52
05.08.2022 5 z 5

Životopisný příběh legendární Madame Tussaud jsem přečetla doslova jedním dechem. Osud maličké Švýcarky, která se dostala do revoluční Paříže se svým učitelem a ochráncem, aby mu pomáhala vytvářet voskové hlavy význačných osobností, ale také známých zločinců, zavede čtenáře do 18. století, kdy byl život v Paříži velmi vzrušující a hlavně nebezpečný. Této fyzicky malé ženě se podaří přestát všechny nástrahy, které jí osud klade, a po odchodu z Paříže vybuduje v Londýně světoznámé muzeum voskových figurín. Přestože se jedná o popis velmi drastických událostí, autorovi se podařilo fantaskním, zábavným a také melancholickým stylem vytvořit román, který určitě potěší nejen jeho fanoušky, ale získá si i spoustu nových čtenářů. Tato mimořádná kniha vyšla už ve 20 zemích, tak si ji nenechte ujít...

Ditules
01.06.2022 4 z 5

Bezvadná kniha, napínavá a zábavná do poslední stránky.

MartinaP
08.05.2022 5 z 5

Malá je úžasná. Na tuto knihu a její postavy asi nikdy nezapomenu, hlavně na Marii - vtipnou, oddanou, trochu poťouchlou.
Nemohla jsem uvěřit, že tuto knihu nenapsal autor v 19. století, ale v současnosti.
Moc se mi líbilo zasazení děje do francouzských dějin 2. poloviny 18. století.
A ty krásné ilustrace příběh a postavy skvěle doplňují. Vřele doporučuji.

Melanka
19.02.2022 5 z 5

Lehce morbidní, vskutku fantasmagorická a skvěle napsaná kniha. Pátou hvězdu dávám autorovi za nádherné ilustrace.

ivetdos
20.01.2022 4 z 5

Malá je pro mě opravdu překvapením. Jak příběhem, tak formou vyprávění. Zvláštní, ale zábavné, smutné i dojemné. Přemýšlela jsem, co je na této knize tak výjimečného, že ji nechci odložit - asi ten její styl, krásné kresby i dialogy. Velké doporučení, nic podobného jsem ještě nečetla!

Atuin
04.01.2022 5 z 5

Není to kniha ani divná ani bizarní. Má své zabarvení. Je to kniha skvělá. Směle napsaná, s použitím drobných ( konkrétních) ilustrací jako doplňků, které dokreslují už tak velmi nabitou atmosféru. Výborný vypravěč a výborný překlad. 5/5
A výborný nápad..:-)

mysterygirl
01.01.2022

Opravdu bizarni pribeh, ktery jsem po 1.tretine vzdala

Mona-Lisa
31.12.2021 5 z 5

Toto je přátelé příběh o proslulé Madame Tussaud, známé zakladatelce muzea voskových figurín v Londýně.
Čekala jsem drsnější pohádku o neduživém stvoření a co jsem dostala!? Mnohem, mnohem víc.
Ten jazyk! To prostředí! Ty postavičky jak vyšité z mysli Tima Burtona!
Poslední letošní dočtená kniha a zrovna jedna z nejlepších. Juch!
Marie to v životě nemá lehké, když tě provází svým celým životem vměstaným na 463 stran srší to z každé stránky.
Mě ale především uhranulo kouzlo dialogů v knize, jejich pikaresknost, která paradoxně v mých očích přidávala k opravdovosti příběhu.
Bála jsem zkostnatelosti, nebo naopak zbytečného romantizovaní, ale nic takového se nekonalo.
S Marii pár roků prožiješ ve Švýcarsku, větší část života doprovodíš v Paříži a na skok pobudete v Londýně. Toto připodobnění je tady opravdu na místě , protože tato knížka má moc vzít tě do těch míst, zaktivovat všechny tvé smysly. Nahmatat tavící se vosk, cítit páchnoucí dno společnosti , zakusit bolest pálivé tváře po facce vdovy, vidět Paříž v jednom ze svých největších milníků. V tom s nálepkou 1789.
Krásná knížka, vskutku.