Kolibřík

Kolibřík https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460355/bmid_kolibrik-Sxc-460355.jpg 4 107 32

Je těžší setrvávat na místě, nebo být neustále v pohybu? Má neštěstí vyhrazené jízdní pruhy, nebo to do nás napálí nazdařbůh? Nejnovější román uznávaného italského spisovatele Sandra Veronesiho Kolibřík (Premio Strega 2020) klade čtenáři řadu otázek a všechny se nějak dotýkají tajemství a ironie lidského osudu, pomíjivosti našich životů i snahy zabránit tomu, aby se chvíle, jež jsme prožili, „neztratily v čase jako slzy v dešti“. Nenápadným hrdinou příběhu jedné rodiny, který si čtenář musí poskládat sám ze střípků života zprostředkovaných empaticky ironickým vševidoucím vypravěčem, z dopisů, e-mailů, esemesek a záznamů telefonních rozhovorů, ze seznamů a inventářů – neboť věci mají v životech lidí svůj význam a svou roli – je oční lékař Marco Carrera přezdívaný Kolibřík: zpočátku kvůli svému malému vzrůstu, později pro své urputné úsilí udržet se na jednom místě i navzdory pohromám, jež se na něj řítí. Číst Kolibříka, melancholický román, jehož tematickou konstantou je smrt a umírání, a přesto z něj sálá víra v život a v lidské pokolení, je jako listovat albem fotografií, probírat se zaprášeným archivem, dívat se na staré filmy, poslouchat staré desky. Sandro Veronesi potvrdil svou pověst jednoho z nejlepších současných italských romanopisců, neboť se přesvědčivě vypořádal s nesnadným úkolem zachytit ducha času i jeho plynutí a vtisknout individuální zkušenosti kolektivní rozměr.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Il colibri , 2019


více info...

Přidat komentář

Ahmose
25.03.2024 4 z 5

Táto kniha je oveľa náročnejšia než sa na prvý pohľad zdá. Napriek tomu, že má len necelých 300 strán, tak som ju čítal skoro týždeň. Myslím, že je to dané predovšetkým tým, že rozprávanie nie je plynulé. Autor vám odhaľuje jednotlivé čriepky, ktoré postupne vytvárajú mozaiku celého príbehu. Za na prvý pohľad bežnými situáciami, iróniu a nevinnými rozhovormi či už osobnými alebo elektronickými, sa skrýva veľké množstvo depresie. V tomto útlom románe sa skrýva aj pestrá paleta ďalších tém. Sú to hlavne psychické problémy, smrť a predovšetkým veľké množstvo sklamania. Hlavný hrdina je nenápadný a jediné po čom v živote túži je, aby sa život aspoň na chvíľu zastavil. Vynakladá veľkú snahu, aby sa všednosť bežného dňa z jeho života nevytratila. K záveru kniha nabrala až filozoficko-politický rozmer. Práve ten záver ma trochu mrzí, pretože mi prišiel patetický. Možno to bol autorov pokus vniesť do knihy trochu optimizmu, ale mne to tam nesadlo. Kolibrík je veľmi silná kniha, ktorú odporúčam hlavne pokročilým čitateľom.

broskev28
14.01.2024

Kolibřík je další knihou, kterou jsem si našla právě na základě zdejšího hodnocení. Tentokrát ovšem musím přiznat, že tohle určitě není kniha, kterou bych nechtěla minout.
Podobně jako mnozí další čtenáři jsem ji četla poměrně dlouho a občas jsem se musela vracet a připomínat si souvislosti. Humor je zde vzácné koření; mě jako Češku ovšem pobavil rozhovor Carrera – Carradori o tenisové turnajové prohře 6-0 a 6-1, respektive jeho pokračování, kdy Carreru o dva roky později deklasoval jistý Ivan Lendl: „A byl navíc o rok mladší, hubený jak lunt a měl jen jeden dres, ten, ve kterém nastoupil proti mně.“
Ne, není to snadné a jednoduché čtení, a já nepatřím mezi ty oslovené. Třeba Polední hodina se taky rozjížděla ztuha a dlouho mi trvalo, než jsem konečně začala chápat souvislosti, ale potom mě vtáhla a nepustila. Tady mě asi nejvíc zaujaly ty „střípky“, z nichž se životní osudy hlavní postavy postupně skládaly, ale stále jsem zůstávala v roli nestranného a hlavně nezaujatého pozorovatele.
Nelituju času stráveného s Kolibříkem, protože jsem zjistila to podstatné: určitě to není kniha pro běžné čtenáře naší knihovny.

„Nebyli stvořeni jeden pro druhého. Po pravdě řečeno, nikdo není stvořen pro nikoho dalšího a lidé jako Marina Molitor nejsou stvořeni ani sami pro sebe. Ona hledala jen nějaké útočiště, nějaký diskurs, aby mohla jít ještě chvíli dál, ale on nehledal nic menšího než štěstí. Ona mu vždycky lhala, to je pravda a to je špatné, to je moc špatné, protože lež je rakovina a šíří se dál, zapouští kořeny a mísí se se samotnou podstatou, kterou ničí, ale on udělal něco horšího: on jí věřil.“


tralaláček
01.01.2024 3 z 5

"Faktem je, že je snadné pochopit, že za pohybem je vždycky nějaký důvod, zato pochopit, že se nějaký důvod skrývá i za nehybností, je těžší."

EvaEma
08.10.2023 5 z 5

První stránky mě navnadily, těšila jsem se, byla jsem nedočkavá... pak jsem se začala ztrácet v čase a pochopila jsem, že tuhle knihu nejde číst rychle. Jsem moc ráda, že mě kniha donutila věnovat se jí soustředěně a pozorně. Stálo to za to.

TaJeMa
23.07.2023 2 z 5

Bohužel jsem čtení v půlce vzdala.

painthers
03.06.2023 4 z 5

Tenhle román mi od začátku čtení asocioval slova synchronicita a pomíjivost. Netypická forma, jakou je sestaven, ještě víc umožňuje dojem, že svět jsou naházené střípky náhod, událostí, známostí a že svět běží překotně dál a neumí se nikdy zastavit. Kousky příběhů skládají Kolibříkův život plný štěstí i neštěstí, a ač ten si zakládal být pořád stejný a stát na místě, i jeho nakonec pohřbil čas a přenechal jen ve vzpomínkách dalších generací.

lidunka1
15.05.2023 3 z 5

Nemám na tuto.knihu náladu.

Martica
14.05.2023 4 z 5

Nádherný román plný působivých momentů. Čtení bych si víc vychutnala, kdybych na něj měla víc času v jednom kuse. Trochu střípkovitý styl vyprávění nešel dohromady s mým současným střípkovitým stylem čtení, chtělo by to více se do toho ponořit. Po hodně dlouhé době byla toto kniha, o které jsem přesvědčená, že si ji brzy přečtu ještě jednou, ona za to stojí. Nálada jak ze Salmana Rushdieho, skvělé!

ladyka
03.05.2023 5 z 5

Po Nebi nad Perninkem jsem po Odeonce vděčně "čapla" všemi deseti a byl to balzám na duši - ne dějem, ten je poměrně tklivý, ale stylem i originálním pojetím vyprávění. Chvíli mi trvalo si ty střípky smysluplně poskládat a možná mi i něco uniklo, ale čtení jsem si vychutnala. Pokud máte náladu na něco hloubavého, lehce neuchopitelného a přitom hutného, zkuste Kolibříka...

sicilia14
30.04.2023 5 z 5

Uzasny klasicky roman. Citliva sonda do intimnych hlbok zivota . Krasne napusane, precitena kazda veta, kazde slovo ma hlboky zmysel. Nezabudnutelne.

zuzulique
02.01.2023 4 z 5

Po sklamaní z pokračovania Tej, čo sa vracia, mi chuť napravila iná talianska kniha. Kolibrík rozhodne stojí za prečítanie viac ako všetky talianske autorky, ktoré sa vezú na talianskej vlne, ktorú spustila Ferrante. Jedinečná kniha!

MiJant
20.09.2022 4 z 5

"... musíte myslieť výlučne na seba, na to ako, ako si zachovať chuť vstať každé ráno z postele... Tú chuť, tú vôľu musíte nachádzať v sebe samom. Len takto sa budete môcť skutočne starať o vnučku. S deťmi je to šialené, veď to viete: vnímajú živšie to, čo sa im zamlčí, než to, čo sa im povie. Keby ste sa starali o Maraijin s prázdnom v duši a v srdci, túto prázdnotu by ste jej odovzdali. No ak sa budete usilovať túto prázdnotu vyplniť, a nie je dôležité, či sa vám to bude dariť, alebo nie, dôležité bude len to, aby ste sa o to usilovali, tak potom jej odovzdáte toto vaše úsilie a toto úsilie, to je, celkom jednoducho, život." (cit.)

mařinka.vonná
17.09.2022 3 z 5

Mi ta zvláštní forma ani střídání děje nevadilo, spíš naopak... Autor rozhodně umí psát, ale rád si pohrává se čtenářem, napíše skvělé, cituplné pasáže o životě a umírání, aby je vzápětí vyplnil výčtem negativ nebo mýtickou pohádkou... Kniha mi přijde nekonzistentní a překombinovaná... při čtení autorova doslovu mě napadlo, že se snažil spoustu nápadů zbytečně naroubovat do sebe - zpracovat svoji povídku, filmy, příběhy jiných... možná, když by z knihy udělal dvě kratší, byly by lépe konzistentní...

Disease
14.09.2022 3 z 5

Zvláštní a asi i originální forma je tu tak trochu na škodu. Od cca poloviny mě postavy a jejich osudy přestaly zajímat.

Dani25
13.08.2022 4 z 5

Kniha napísaná nezvyčajným štýlom. Poprehadzované príbehy rôznych časových období, vsunuté listy, SMSky, telefonáty. Táto kniha sa ma dotkla. Len to dieťa budúcnosti mi prišlo nasilu (môj subjektívny názor), preto 4*.

Clara_C
15.07.2022 5 z 5

To byla kniha. Není to žádná bichle, přesto mi její četba zabrala poměrně dost času. Ale u takové knihy to ani nejde jinak. Neustálé třídění myšlenek a děje. Navíc autorovy vysvětlivky na konci..no mohla bych díky nim začít číst znovu od začátku. Škoda, že není přeloženo víc děl od autora případně děl, na které odkazuje.
Každopádně nezapomenutelná kniha. Bude ve mně ještě dlouho rezonovat. Pouze kapitola Nový člověk ve mně nechává rozporuplné pocity, ale i to je inspirativní. Kde končí starý člověk a začíná nový? Co jednomu přijde hloupé, považuje jiný za geniální.
Děkuji překladatelce, i díky ní neměla knížka žádnou vadu na kráse.

marlowe
09.07.2022 5 z 5

Né, že bych úplně všemu tleskal, několik pasáží (především v závěru) mně vůbec nesedlo a přimělo k nespokojenému poreptávání, ale ani tyhle drobné šmouhy na jinak perfektně vyleštěném zrcadle mě nedokázaly odradit od pětihvězdičkového hodnocení, protože jako celek je ta knížka naprosto úžasná. Stylistika, jazyk a forma zpracování (skládání jednotlivých izolovaných střípků) si těch 95% zaslouží.

janamaluveckova
28.06.2022 5 z 5

Postmoderní hravý balanc mezi vysokou literaturou a kýčem. Autor nikdy z lana naštěstí nespadne. Zajímavý motiv: eutanázie.

Acamar
26.05.2022 4 z 5

Mám ráda romány, kdy si čtenář musí z nechronologicky rozházenych střípků příběh zrekonstruovat sám, a ani nevadí, jsou-li některé události naznačeny předem, zde to spíš působí jako ochranné změkčení dopadu... Kolibřík je v tomto ohledu ideální koláží klasického vyprávění a dialogů (nebo monologů), ať už v dopisech, nebo soudobých mailech, telefonátech a SMS.
Příběh nejen o vztazích, nesouladech, míjení se i rozhodnutích být tu pro potřebné blízké, o ztrátách opakovaně rozmetavajicich starý život ... ale v základním plánu o životních přístupech k pohybu v proudu událostí, který se na člověka valí z vnějšku. A Sandro Veronesi ve své postavě Kolibříka (takového novodobého Joba) nepokrytě obhajuje - v kontrapunktu moderní doby změn jako úniku a změn pro změnu samotnou - sílu nudné a nedoceněné stálosti.
Taky by se mi asi více líbilo, kdyby autor své "sdělení" místo do utopicky horečnaté kapitoly o člověku budoucnosti nějak nenásilně rozesel mezi řádky ostatního vyprávění...ale jinak je to jemná a citlivá (a občas i snesitelně sentimentální) kniha, která snadno dokáže jak vtáhnout, tak přimět se zastavit a zapřemýšlet nebo zapolemizovat.

booklovertina
10.04.2022 4 z 5

Rukami mi tento rok prešla nejedna MM-ka, každá svojsky jedinečná, každá pútavá a obohacujúca, no ako sa hovorí, to najlepšie prichádza na koniec a Kolibrík je toho žiarivým dôkazom. Spoločenský román skrz-naskrz prešpikovaný úzkosťou? Áno, prosím.

Nenaplnená láska, narušené vzťahy, naštrbené putá, k tomu psychické problémy, psychoanalýza, nekonečné pády či sklamania a veľa, veľa smrti v tých najrôznejších podobách... Oceňovaný autor Sandro Veronesi prostredníctvom Marca Carreru, očného lekára zdanlivo ustrnutého v priestore a čase, vykreslil tragédiu jednej rodiny v priebehu niekoľkých desaťročí, no hoci si Marco (i ďalší rodinný príslušníci) užili drámy a depresívnych chvíľok viac než dosť, Kolibrík ani zďaleka nie je len o tom zlom či drastickom. V príbehu sa tvárou v tvár fackám, ktoré protagonistom uštedril život, stretávame i s nemalou rezistenciou, odporom či vnútornou silou, spolu s Marcom padáme, no opäť vstávame, bojujeme.

Do istej miery spoločenský, do istej miery psychologický, miestami až filozofický román však neočarí len pestrou paletou neľahkých tém, ktorých sa na svojich stránkach dotýka, ale ohúri i samotnou formou. Nelineárna štruktúra, skákanie v čase, prúd myšlienok či striedavé rozprávanie prekladané mailovou a listovou korešpondenciou, Veronesi svoju kreativitu na uzde rozhodne nedržal. Pohral sa s úsekmi i slovami, behal z miesta na miesto, no i tak nám prostredníctvom útržkov poskytol komplexný obraz neľahkého života.

K záveru sa príbeh síce trochu zopsul, zakopol o polienko sentimentálnej patetickosti, no tých pár strán mu dokážem odpustiť – veď prižmúriť očko kvôli zvyšku románu, ktorý pokryl celú škálu tém, zosobnil toľko emócií a zachytil život v tých najkrajších i najhorších okamihoch, nie je vôbec problém. Nečakajte nijaký akciou preplnený dej – tú vám Kolibrík skutočne neponúkne – no ak túžite po troške drámy, existenčnej úzkosti či štipke filozofie zaobalenej do jedinečnej mozaikovitej štruktúry, potom je to román ako stvorený pre vás. Je drsný i dojímavý, kreatívny, miestami ironický. Slovom – úžasný.