patras522 patras522 komentáře u knih

☰ menu

Dlouhý, temný čas svačiny duše Dlouhý, temný čas svačiny duše Douglas Adams

Dal jsem knize druhou šanci a jsem za to docela rád, nicméně když bych si měl vybrat podobnou knihu, mnohem raději po něčem z dílny Bena Aaronovitche.

11.05.2021 3 z 5


Léčba neklidem Léčba neklidem Saki (p)

A tohle zase můžu. Humor ve stylu Leacocka, který mi velmi sedl, perfektně vyvažují hororověji laděné povídky jako Sredni Vaštar nebo Vlci z Černohradu.
Za mě plný počet a kniha ke které se budu často vracet.

15.05.2020 5 z 5


Americká modlitební příručka Americká modlitební příručka Lucius Shepard

Co kdyby modlitby opravdu fungovaly a lidé by si mohli přát všechno na světě, ale vy byste s tím nápadem přišli jako první?
Wardlin Stuart si odpykává test za vraždu a z dlouhé chvíle se začne ve vězení modlit, nalezne nový způsob modlení takzvanou modlitaci, který zdá se skutečně funguje a brzy již píše modlitby pro spoluvězně a dokonce si díky ní najde i lásku. Ovšem to jsme teprve na začátku, z Wardlina se stane díky modlitaci celebrita světového významu, jeho způsob modlení skutečně funguje, z jeho modlitební příručky je bestseller, lidé ho žádají o autogramy, časem dokonce dojde k založení nové církve Wardlinitů, což je samozřejmě trnem v oku puritánské jižanské církvi v čele s pastorem Monroem Treatem.
Wardlin a Treat jsou pozváni do talk show Larryho Kinga, kde Treat vyhlásí Wardlinovi válku a dá do pohybu řetězec událostí natolik bizarních, že na konci tohohle dobrodružství nezůstane kámen na kameni.
Román, který umně balancuje mezi obyčejným vyprávěním, magickým realismem a zároveň satirou, je ostrou a jízlivou fackou západnímu stylu života, života dychtícím po tom, aby vše mělo nějaký větší smysl, ale v zásadě se jen obklopujícím hromadou cetek, jak materiálních tak duchovních, života, který rezignuje na nějakou upřímnou snahu ve jménu pohodlnosti a permanentního maškarního bálu.

10.05.2020 5 z 5


V lesích V lesích Tana French

Šíleně rozvleklé, ve třech čtvrtinách jsem to vzdal, a to to na začátku vypadalo tak nadějně. :(

24.01.2018 2 z 5


Básně sebrané Básně sebrané J. H. Krchovský (p)

Ne, Krchovského poezie zkrátka není pro mě.

24.01.2018 2 z 5


Doba temna Doba temna Bill Willingham

Nejemotivnější díl Mýtů

03.11.2017 5 z 5


Třetí strážník Třetí strážník Flann O'Brien (p)

Rozhodně bych tuhle knihu neoznačil za humoristický román. Spíš jsem ji vnímal jako variaci na Kafkův Proces, bizarní osud bizarní postavy ve světě, kde zdánlivě neplatí žádná pravidla.

27.08.2017 4 z 5


Sága rodu Forsytů Sága rodu Forsytů John Galsworthy

Úžasná kniha s parametry řecké tragédie. S každou postav zároveň soucítíte i vnímáte jejich zápory a Galsworthy je mistrně vybalancoval tak, aby si váš soucit a porozumění udrželi přese všechny chyby a špatnosti jichž se dopustí.

13.02.2017 5 z 5


Vraní dívka Vraní dívka Erik Axl Sund

Nedávno jsem dočetl třetí díl trilogie a opravdu není moc dobré hodnotit knihy jednotlivě ale jako celek. Ikdyž mě konec trochu zklamal tak si mě tahle kniha získala naprosto ojdinělým stylem vyprávěním a naturalističností nad kterou by i Zola bledl závistí. Je pravda že konec bohužel autorům trochu utekl ale to už se většinou u rozkouskovaných děl stává.

16.06.2016 4 z 5


Měsíc nad Soho Měsíc nad Soho Ben Aaronovitch

Začínám mít pro tuhle sérii slabost. Ano, dá se tomu vytknout zdlouhavost a přílišná popisnost, ale jako milovníkovi Londýna a všeho britského mi tahle série opravdu přirostla k srdci, a hlavní postavy jakbysmet. Moc se těším na další díl. :)

23.04.2016 5 z 5


GOGO chalan z internetu GOGO chalan z internetu Daniel Štrauch

Mám chut' dát téhle knize odpad už jen za to jací jsou GoGovy fanoušci dementi, ale jsou vánoce tak to neudělám

https://www.youtube.com/watch?v=pROxs-qXQck&feature=youtu.be důkazy zde v komentářích.

23.12.2015


Hloupý žert a jiné příběhy Hloupý žert a jiné příběhy Edward Gorey

Asi nejlepší ze všech dosud vyšlých sborníků Goreyho. Nechutný pár se kvalifikuje na jednu z nejzvrácenějších Goreyho prací, ale Čtvrteční liják svou absurditou mile pobaví. :-)

30.10.2015 5 z 5


Kasta metabaronů Kasta metabaronů Alejandro Jodorowsky

Nádherný komiks. Oslava lidskosti uprostřed přetechnizovaného vesmíru. Láska je silnější než smrt!

26.07.2015 5 z 5


Pan Hú Pan Hú Hannu Mäkelä

Jedna z mých nejoblíbenějších dětských knih :)

24.06.2015 5 z 5


Sezóna v pekle / Iluminace / Dopisy vidoucího Sezóna v pekle / Iluminace / Dopisy vidoucího Arthur Rimbaud

První co mě napadlo po dočtení tohoto díla, bylo jiné Rimaudovo dílo a to opilý koráb. Tak nějak jsem se při četbě cítil. Zmatený, neustále bombardovaný krásnými, ale těžko zařaditelnými obrazy a pocity. Není pochyb o tom, že Rimbaud je jeden z největších básníků jací kdy žili. Mám ale pocit že toto dílo budu muset přečíst ještě mnohokrát, abych ho plně docenil.

28.05.2015 4 z 5


Dlouhý, temný čas svačiny duše Dlouhý, temný čas svačiny duše Douglas Adams

Nudné a nevtipné. Adams nejspíš není spisovatel pro mě

23.04.2015 3 z 5


Snídaně šampiónů Snídaně šampiónů Kurt Vonnegut Jr.

Nečekal jsem že přečíst tuhle knihu bude taková dřina. :D Vonnegut čtenáři rozhodně nic neulehčuje, a hraje s ním hru ve které je čtenář ze začátku v nevýhodě. Jakmile si ale na autorův styl zvyknete, začne do sebe všechno pomalu zapadat.

25.01.2015 4 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Zvláštní, magická, úžasná. To všechno tahle kniha je. Když se zorientujete v počátečním chaosu, tak před vámi vykvete nádherný příběh jenž je lovestory, kritika režimu i pokus o jiný pohled na poslední dny a smrt Ježiše Krista. Nikdy by mně nenapadlo že to může fungovat a že se z téhle knihy stane jedna z mých nejoblíbenějších vůbec.

02.01.2015 5 z 5


Obětina Obětina Sharon J. Bolton

Kniha je výborná. Ikdyž je místy opravdu neuvěřitelná, její atmosféra vás donutí ji neodložit. Trochu mne mrzí, že nebylo věnováno více prostoru Shetlandským legendám, ale to je pouze můj problém, protože jsem přes tyhle věci tak trochu blázen :D. Jinak všem kteří mají rádi svižné, napinavé knihy bezvýhradně doporučuji.

31.12.2014 5 z 5


Skála Skála Peter May

Obrovské zklamání. Podlehl jsem marketingu, a v očekávání temného thrilleru jsem knihu bez rozmyslu zakoupil. Bohužel více než o thriller, se jedná o to, jak se hlavní postava vyrovnává s minulostí, a na kriminální zápletce vlastně vůbec nezáleží.

28.12.2014 2 z 5