Americká modlitební příručka

Americká modlitební příručka https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431481/bmid_americka-modlitebni-prirucka-4F9-431481.jpeg 4 67 18

Wardlin Stuart objeví, jak se modlit tak, aby se vám plnila drobná přání a váš byznys prosperoval. Proto se stane celonárodní americkou celebritou. Je však sláva požehnáním, anebo prokletím? A nevstoupil s Wardlinovými modlitbami do světa i poněkud sarkastický bůh, který jej pronásleduje? Žánrové zařazení knihy: někam k dark fantasy/urban fantasy, trochu i k hororu, a zároveň k tradici textů satiricky komentujících americký způsob života, svět celebrit a organizované náboženství. (Kromě toho obsahuje tato eklektická knížka i poezii, maskovanou jako modlitby. Aneb, slovy jedné z postav: „Americkou modlitební příručku lze nahlížet jako instruktážní text, který učí lidi, jak psát špatnou poezii, a tím dosáhnout naplnění jejich soukromých cílů.“)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Gnóm!
Originální název:

A Handbook of American Prayer , 2006


více info...

Přidat komentář

vendylein
01.06.2023 5 z 5

Jako obvykle u Gnómu za mě velký dobrý. Chvílema nevíte, zda čtete satiru, fantasy, černou komedii, existenciální román nebo co jako. A víte co? Vlastně všechno dohromady. Originální mix žánrů, zábava i mrazení.

Finn69
24.05.2023 5 z 5

Nakonec přidám i pátou hvězdičku, tohle bylo totiž hodně dobrý. Docela dlouho jsem váhal, jestli si to mám vůbec pořizovat, ta "Americká modlitební příručka" mě až tak nelákala. Ale je to fakt dobrá, chytrá, originální, trochu filozofická ale i docela drsná knížka, a Wardlin, ten "Bižuterní Ježíš", mi taky hodně seděl.
Kdyby se dohodli Tarantino s Lynchem, mohli by podle téhle příručky natočit vážně dobrej film. Jestli je někdo znáte, zkuste jim to navrhnout.


jaroiva
01.12.2021 5 z 5

Připadalo mi, jako by se během čtení několikrát změnil žánr knihy. A asi jen jeden z nich mi neseděl tak docela.
Musím teda dát plný počet. Do škatulky fantasy bych to asi zrovna nezařadila, ale román, akční bojovka, trochu motivační literatura, vyberte si...

Yorika
16.09.2021 4 z 5

Je to neobvyklé. Překvapivé. Neokoukané. Svěží.
Autor má talent vykreslit atmosféru, až má čtenář pocit, že je tam vlastně taky. Knihou se jako červená nit linou narážky na konzum a povrchnost lidského pokolení. Na neschopnost dívat se na věci s nadhledem. Na věčnou lidskou touhu něčemu/ někomu věřit.
Toto se zdaleka netýká jen Američanů. Přídavné jméno ,,Americká" je tedy nutno brát s rezervou. Příběh se může odehrávat kdekoliv na Zemi.

Greenfingers
24.07.2021 3 z 5

Knihu nepovažuji za vyslovený propadák, ale asi jsem na základě přečtených recenzí očekával něco zajímavějšího. Příběh je poměrně jednoduchý, satirické narážky na různé církevní "apoštoly" znám i z jiných románů, takže nic nového (převratného). Takový lepší průměr.

Šáfa_vole
06.07.2021 5 z 5

Asi takhle, o autorovi jsem před koupí knihy věděl kulový. O knížce jakbysmet.
Tak trochu mi v knihkupectví skočila sama do ruky, když jsem tahal knihu vedle. Asi osud nebo co.. Po přečtení první stránky jsem utíkal k pokladně a nemohl se dočkat až po tom skočím, protože mě naprosto uchvátilo to, jak surově a bez pozlátka to bylo napsaný.
Pro mě to teďka bude asi dlouhou dobu nejlepší knížka co jsem za poslední rok četl. Příběh napínavej, satirickej a zanechá takovou tu hořkou pachuť na patře.
Klobouk dolů před překladatelem!

"Nepotřebujete Ježíše"

jarynek
07.05.2021 4 z 5

Těžko knihu zařadit do nějaké škatulky. Na vyprávění lze pohlížet různou optikou a ve čtenářích mohou po dočtení zůstat poměrně různé pocity. Por mne to bylo především zábavný originální příběh plný myšlenek a pohledů na současou americkou (tedy nejen tu) společnost, především pak různé náboženské organizace a jejich manipulace s lidmi. ale i plnou falešných proroků a kýčovitých věcí. Příběh hodně mění tempo, především střední pasáž je taková pomalá, snivá, naopak závěr je pak až překvapivě hodně akční. Od Gnomu jsem četl několikátou knihu a opět jsem nebyl zklamán.

KapitánSmrt
08.02.2021 4 z 5

Příběh je celkem přímočarý, bez odboček a zvratů, zároveň je tak poměrně předvídatelný. Nejvíce se mi líbily úvahy ohledně současné formy náboženkých hnutí nejen v USA (letniční hnutí, televizní kazatelé apod.) a kritické poznámky ohledně úpadku kultury. Zároveň text pěkně odsýpá, dobře se čte a potěší i překlad. Celkově je vidět, že si nakladatel dal na knize dost záležet. Určitě si od Gnóma ještě něco přečtu.

Tyet
07.02.2021 5 z 5

(SPOILER) Ze všech knih, které jsem z produkce nakladatelství GNÓM! četla, se mi tahle knížka od Lucia Sheparda líbila nejvíc. Je zábavná, napínavá, nápaditá, vtipná a především tím správným způsobem obskurní, především závěrečnou třetinu jsem si fakt užila.
Citát zobrazuje scénu, kdy hlavního hrdinu přesvědčuje jím invokovaný Pán osamění, aby spáchal vraždu:
"Mám takovou teorii." Darren se posadil a pistoli si opřel o koleno. "Když se někdo vzdá vlastního života...a teďka mluvím o každým, je jedno, jestli je to žebrák na ulici, kterej má pár zlámanejch grešlí, nebo Bižuterní Ježíš, co má v bance milióny. Když se někdo v klíčovým okamžiku vzdá vlády nad vlastním životem, když tu tíhu svalí na někoho jinýho, tak vo ni přijde až do konce svejch dní. Je pak jako třtina ve větru, je větru vydanej na pospas a kam ho to zavane, tam taky skončí. Některý lidi tvrděj, že taková vláda nad životem je iluze, ale ty a já, my dva víme svý. Teda aspoň já to vím. Ty si to připouštíš jenom vobčas." Natáhl ke mně ruku se zbraní. "Chceš ztratit vládu nad vlastním životem? Možná už se to stalo, ale ještě je šance, že bys ji znova získal. Tohleto je šance."

zahadum
13.07.2020 4 z 5

Čo sa stane ak sa vaše modlitby začnú plniť ? necháte si to pre seba ? začnete písať pre ľudí a firmy za peniaze ? zmení sa tým vo svete niečo ? zvláštna kniha ktorá má silný odkaz pre našu už stratenú západnú civilizáciu a ukazuje,že v podstate už niet nádeje. Prejedli sme všetko čo sme mohli a prejedli sme to aj druhým a hráme sa na humanistov a dobro ľudí ktorí tým,že sa modlia si naivne myslia,že svet sa dá zachrániť imaginárnou silou a nadprirodzenou bytosťou. Kdeže, ten čas čo sa márni modlením a sedením v chrámov by vystačil aby sa pomohlo tým ktorí to potrebujú naozaj a prostriedky sa mrhajú na chválu a slávu celej našej bohatej a nenažratej cirkvi. Kniha vtipne, sarkasticky poukazuje na to kam dospeje rozpor o tom kto má svoju pravdu a koho boh je lepší. Vytýkam len zbytočne natiahnutú strednú časť a myslím si,že knihe by prospelo ubrať tak sto strán. Ak ste nečítali dávno knihu ktorá si dovolí nastaviť zrkadlo dnešnému človeku tak smelo do toho. Pohľad to ale nebude krásny a veľká väčšina bude smutná tak ako ja kam sa svet uberá. Dovolím si použiť jeden citát z knihy ktorý sa parádne hodí na dnešné temné časy a dokonale vystihuje ducha knihy. Kniha nie je samozrejme len o morálke. V prvom rade je to dráma a temná fantasy v ktorej nejde o dobro alebo zlo v pravom slova zmysle.

Uvedený citát je silne depresívny a našu budúcnosť vidí veľmi tmavo ale sú obavy,že reálne:

„Nakonec nebude společnost produkovat nic jinýho než cetky. Nakonec bude všechno úplně zbanalizovaný. Všechny zdroje vyplundrovaný, všechny myšlenky proměněný ve slogany, všechny skálopevný monumenty lidskýho snažení proměněný v suť. Budem bydlet v krajině plný ještěrčích popelníků, digitálních cvrčků a kuchyňskejch chňapek s Harrym Potterem. Umění se bude vyrábět, a ne vyrvávat z hlubin duše. A co je velkolepý, to budou určovat obchodníci. Láska, která kdysi inspirovala básně, romány, symfonie a teď inspiruje popový písničky… bude inspirovat nějakou ještě nudnější formu bezvýznamnosti.“ 

Däniken
15.06.2020 4 z 5

Tohle bylo velmi dobre. Takovy hybridni synacek Davida Lynche a Alejandra Jodorowskeho. Asi si to slehnu koncem roku jeste jednou.

patras522
10.05.2020 5 z 5

Co kdyby modlitby opravdu fungovaly a lidé by si mohli přát všechno na světě, ale vy byste s tím nápadem přišli jako první?
Wardlin Stuart si odpykává test za vraždu a z dlouhé chvíle se začne ve vězení modlit, nalezne nový způsob modlení takzvanou modlitaci, který zdá se skutečně funguje a brzy již píše modlitby pro spoluvězně a dokonce si díky ní najde i lásku. Ovšem to jsme teprve na začátku, z Wardlina se stane díky modlitaci celebrita světového významu, jeho způsob modlení skutečně funguje, z jeho modlitební příručky je bestseller, lidé ho žádají o autogramy, časem dokonce dojde k založení nové církve Wardlinitů, což je samozřejmě trnem v oku puritánské jižanské církvi v čele s pastorem Monroem Treatem.
Wardlin a Treat jsou pozváni do talk show Larryho Kinga, kde Treat vyhlásí Wardlinovi válku a dá do pohybu řetězec událostí natolik bizarních, že na konci tohohle dobrodružství nezůstane kámen na kameni.
Román, který umně balancuje mezi obyčejným vyprávěním, magickým realismem a zároveň satirou, je ostrou a jízlivou fackou západnímu stylu života, života dychtícím po tom, aby vše mělo nějaký větší smysl, ale v zásadě se jen obklopujícím hromadou cetek, jak materiálních tak duchovních, života, který rezignuje na nějakou upřímnou snahu ve jménu pohodlnosti a permanentního maškarního bálu.

yerry
09.05.2020 5 z 5

Od knihy som očakával trochu niečo iné. Niečo v duchu autorových poviedok z juhoamerického prostredia v ktorých gringos nevyznievajú ako hrdinovia, ktoré sú nabité cynizmom, naturalizmom a ozvláštnené magickým realizmom. Taký Salvador, Lovec jaguárů či Dovolená na zotavenou ma úplne dostali. Kniha je uvádzaná ako zmes vonnegutovského sarkazmu a beatnických vízií.

Americká modlitební příručka je trochu iná. Ten cynizmus a naturalizmus sú v nej prítomné. Je tu veľa popkultúrnych odkazov, Sharon Stoneová je dokonca zakomponovaná priamo do deja a letmo aj Tom Cruise, či iní. Dej sa síce trochu vlečie ale vyvažuje to kvantum myšlienok na zamyslenie, šplechov a narážok nielen na americké reálie, i keď tie prevládajú.

Knižka nemusí sadnúť každému. Ja na tento typ intelektuálskej literatúry veľmi nie som. Ale ako celok je to vynikajúce čítanie. Shepard síce intelektuálsky je, ale spôsobom, ktorý ti má čo povedať. Autora oceňujem ako majstra poviedkovej tvorby a i keď tento jeho román je trochu iný, svoj štýl v ňom nezaprel. Ako každá dobrá kniha, zanechá ťa aj táto v obkľúčení myšlienok, ktoré ti tu navodzuje, a to ani nemusíš byť fanúšikom SF/Fantasy literatúry. Napriek tomu, že pútavosť miestami kolíše, ako celok je to poriadna rana kladivom do palice...

Ikkju
29.04.2020

Silná myšlenka táhla první část knihy, prostředek knihy se vlekl jako horké odpoledne na mexické hranici, akční závěr. Nejvíc se mi asi líbil nápad a uvažování hlavního hrdiny, davy příznivců a fanatiků, které jeho kniha přitáhla, jsou příznačné. Kdysi se mi povedl náznak něčeho podobného jen na studentskou recesi a byl jsem překvapen, kolik lidí čeká, aby se něčeho chytlo s vervou a někdy bezhlavostí, nad kterou zůstává rozum stát.

Pochyby ohledně mechanizmu plnění přání mě samozřejmě zajímají, je to přeci to nejlidštější co může být, přičemž pojmout jde uvažováním, pochybami, nebo vírou. Hrdina románu se nechtěně otřel o tu poslední, ale nedotčen žádnou filosofií vypreparoval jenom samotný mechanismus. A nebo také ne.

Chtě nechtě jsem se mi při čtení několikrát vybavil Carlos Castaněda, už kvůli prostředí či zvláštnímu zemitému nádechu. Ten ale místo pochyb dospěl asi k nejobsáhlejší sbírce vědění/věření. Aktuálně mi jsou ale výrazně bližší úvahy a pochybnosti téhle knihy.

kralika
27.03.2020 5 z 5

„…všeobecný konsenzus ohledně toho, co je realita, je něco jako univerzální konfekční velikost.“

Tento citát podle mého vystihuje téměř vše, co je v této knize obsaženo. A vlastně se vztahuje i na knihu samotnou, kterou prostě do žádné škatulky nevrazíte. Občas je to možná trochu utopené v mysli hlavního hrdiny, ovšem ani v nejmenším mi to nevadilo. Dostal jsem do ruky inspirující knihu, která se navzdory poměrně těžkému tématu ve mně rozplynula snáze, než jsem sám čekal.

„Nejsem si jistý, jestli člověk může změnit to, čím je, ale můžeš změnit to, čím se snažíš být.“

„Víte, se slovama je problém. V poslední době si uvědomuju, že zrovna moc významu nenesou. Jsou skvělý v tom, že mají určitej účinek, a v tom je taky jejich skutečnej smysl, v tom jejich dopadu. Ale jako forma komunikace jsou dost na prd.“

reliox
09.03.2020 5 z 5

Víkendová oddechovka z útrob malého, českého nakladatelského zázraku jménem Gnóm. Pominu-li perfektní ilustrace, dvojí verzi obálky a super kýčovitou nálepku na konci, kterou si můžete nalepit někam na svý fáro, jedná se o velký překvapení. Neotřelej příběh kombinující super poezii z dob starý dobrý betanický školy, trochu rádoby magickýho realismu a společenský satiry vám servíruje jedno životní moudro za druhým a vy se u toho královsky bavíte.
AMERICKÁ MODLITEBNÍ PŘÍRUČKA DO KAŽDÝ RODINY!!!!

zanetkov77
05.03.2020 5 z 5

Tahle knížka ve mně zanechala spoustu super dojmů. Je to žánrově těžko zařaditelný příběh, ale šmrncnutý magickým realismem, a na to já slyším. Zvlášť s tím, jak děj graduje, se tahle složka ozývá víc a víc. Konec je snový a strhující. Skvěle vykreslená atmosféra na hranicích USA a Mexika – ještě teď cítím za nehty pouštní písek. Jemná, ale jasná narážka na nejen americký materialismus, povrchnost. Filozofický přesah. Prostě radost číst.
Bonus: dvojí verze obálky, nahlédněte pod přebal.))

cyb0y
02.03.2020 5 z 5

Skvela kniha, plna zajimavych uvah a postrehu, v mimoradne ctivem prekladu.

Štítky knihy

americká literatura USA (Spojené státy americké) sarkasmus modlitby magický realismus obchodníci

Autorovy další knížky

Lucius Shepard
americká, 1947 - 2014
2020  87%Americká modlitební příručka
1996  64%Ten válečný život

Kniha Americká modlitební příručka je v

Právě čtených1x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených9x
Knihotéce49x
Chystám se číst51x
Chci si koupit15x
dalších seznamech3x