patch patch komentáře u knih

☰ menu

Dívka ve věži Dívka ve věži Katherine Arden

Druhý díl snad ještě lepší než první. S hrdiny jsem už byla seznámená, vyprávění plyne a je napínavé a plné zvratů.

11.04.2024 5 z 5


Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

Kniha plná mytologie a archetypálních vyprávění, úplně mě to uhranulo. Zjistila jsem, že všechna ta slova a spojení z ruštiny na mě dýchají něco z dětství. I když samozřejmě všechno ruské je nyní nepopulární. Bojaři, sarafán, mráz jako smrtící síla... Skvělé čtení, přečtu si i další díly.

11.04.2024 5 z 5


Habermannov mlyn Habermannov mlyn Josef Urban

Četla jsem v češtině. Asi jsem čekala trochu víc. Víc dusivé hrůzy, která je ve filmu. Příběh s vyzněním, které se dalo očekávat. Oceňuji krásný jazyk, popisy přírody.

15.03.2024 3 z 5


Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Zase ne taková bomba, jak bylo uváděno. Ale četlo se to plynule a rychle. Krátké kapitoly mě docela bavily.

15.03.2024 3 z 5


Kniha zvláštních nových věcí Kniha zvláštních nových věcí Michel Faber

Faber je borec. Četla jsem od něj Kvítek a teď toto. Někdy jsem četla do noci, nedalo se to odložit. Velmi přesvědčivé, realistické, i když je to sci-fi. Velmi dobře popsaný rozklad vztahu mezi Peterem a Beou, kdy každý zažívá vlastní příběh a nakonec nedokážou najít splečnou řeč. Konec nic moc, čekala jsem nějakou katarzi, ale nedostavila se.

01.03.2024 5 z 5


Rozbité světy Rozbité světy Markéta Prášková

Velmi dobré. Zajímavý příběh, dobře napsané. Na konci trochu málo uvěřitelné, ale což. Jediné, co mi vadilo, je používání slova "zašvitořila" Fakt divné slovo.

02.01.2024 4 z 5


Anansiho chlapci Anansiho chlapci Neil Gaiman

Přečteno na základě zadání z čtenářského klubu KKV. Bylo to výborné! Místy jsem se smála i nahlas. Trochu jako Pratchett a příběhy jako El-hrér-ran. Doporučuji.

02.01.2024 5 z 5


Dlouhá noc v Paříži Dlouhá noc v Paříži Dov Alfon

Detektivové jsou vtipní a bystří, příběh dobře odsejpá.

20.12.2023 3 z 5


Jamrachův zvěřinec Jamrachův zvěřinec Carol Birch

Docela překvapení. Hlavně obsahově, moc takové knihy nečtu. Pasáž po ztroskotání lodi se ale trochu vlekla a byla morbidní. Přála jsem si, aby je už někdo zachránil nebo umřeli.
Ale líbilo se.

20.12.2023 4 z 5


Než potkala mě Než potkala mě Julian Barnes

Lehce z toho mrazilo. Jak snadno spadnout z normálna do smrtící žárlivosti.

01.12.2023 3 z 5


Dlouhá válka Dlouhá válka Terry Pratchett

Fascinující imaginace. Jak může někdo něco takového vymyslet? Jedná se spíš o sled obrazů než děj, ale bavilo mě to velmi. Až tady jsem se dozvěděla, že v této řadě je více knih. Takže už vím, co dál číst.

15.11.2023 5 z 5


Húrinovy děti Húrinovy děti J. R. R. Tolkien

Přečteno pro čtenářský klub kkvysočina na téma Draci a saně. Sice trochu odbočka, ale drak tam je a hraje velkou roli. Asi by mi pomohlo, kdybych před tím četla Silmarilion, takhle jsem se trochu ztrácela v tom, kdo je kdo. Taky to chtělo hodně listovat na předsádku s mapou. Ale celkově hodně dobrá kniha, asi si i ten Silmarilion přečtu.

07.11.2023 4 z 5


Dívka s modrým šálem Dívka s modrým šálem Sylvia Sherry

Celé je to prodchnuté silný smutkem a beznadějí. Chudým není pomoci a ti bohatší umřou. Nedoporučuji číst na podzim, vyvolává deprese. :-)

07.11.2023 3 z 5


Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

(SPOILER) Přečteno pro čtenářský klub kkvysočiny. Asi bych se jinak nedonutila. Plastický obraz všeho možného okolí z viktoriánské Anglie. Jidlo, oblečení, interiéry domů, způsob práce v nevěstinci. Hluboké rozdíly mezi vrstvami obyvatel. Nejvíc mě ale na knize zaujalo, že nemá žádný konec. S těmi postavami to nijak nekončí. Tolik slov a nakonec nic.

07.11.2023 2 z 5


Muž se srdcem kovboje Muž se srdcem kovboje Jack Schaefer

Přečteno v rámci Čtenářského klubu kkvysočiny. Už asi potřetí v životě. A na konci zase slzy, prostě hlavní hrdina přiroste k srdci.
Jedná se spíše o sled historek, ale dobře vykreslí konec 19. století na rančích a stezkách.

15.08.2023 3 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Hutné, barevné, čtivé. Přestože je to dlouhé, vyprávění má spád a překvapivá odhalení. Při čtení jsem si ale neustále musela připomínat, že se jedná o román, ne o skutečnost. Některé skutečné osoby bylo možné rozeznat, ale jejich osud byl jiný, než v knize.

15.08.2023 4 z 5


Všichni krásní koně Všichni krásní koně Cormac McCarthy

Asi příliš mnoho umění pro mě. Sice jsem to dočetla, ale nějak nepochopila, proč ten člověk odešel a znovu se vrátil a kdo to na konci umřel. Text bez uvozovek se mi četl špatně a španělské překlady až na konci knihy? Ztrácela jsem přehled.

18.07.2023 2 z 5


Mossad - Izraelské tajné války Mossad - Izraelské tajné války Ian Black

Trochu složité čtení, přestože o této oblasti mám docela přehled. Trochu jsem se ztrácela v tom, kdo je kdo a do jaké patří organizace. Jak uvedl @saxofonista, hodily by se nějaké vysvětlivky ke zkratkám. Díky knize jsem si udělala jasněji v izraelské historii.

18.07.2023 2 z 5


Slušní lidé Slušní lidé J. P. Delaney (p)

Výborně napsané, zkousla jsem to za jeden den a šla spát asi o půlnoci. Jak se zcela běžné situace rodičů mohou změnit v rukou psychopata, který slídí, špehuje a ubližuje.

21.06.2023 5 z 5


Výkvět mužství Výkvět mužství David Lodge

Skvěle napsané, životné, přehledné. Nejlepší jsou ty části, kdy Ejčí polemizuje s Osudem, Smrťem nebo kým. Obrázek doby na životě reálného člověka se všemi jeho chybami i přednostmi.

05.06.2023 4 z 5