Dívka s modrým šálem

Dívka s modrým šálem https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93483/bmid_divka-s-modrym-salem-3rv-93483.jpg 4 15 5

Společenský skandál ve viktoriánské Anglii se stal Sylvii Sherryové podnětem k rekonstrukci zajímavého dobového obrazu i navození otázek a úvah nad předkládanými "autentickými" výpověďmi. Román vypráví napínavý příběh o přátelství mladé nadané malířky s mužem, který chtěl napravit společnost. Odehrává se v Liverpoolu v devadesátých letech minulého století. Muž jménem Lionel Wigmore odhalí v tisku fakta o dětské prostituci a o nepředstavitelné hmotné i mravní bídě nejnižších vrstev. Jeho článek působí mezi maloměšťáckou společností jako bomba. Aby dokázal svá tvrzení, učiní Wigmore na radu detektiva Monihana riskantní pokus. Najde zprostředkovatelku a předstírá zájem o jistou dvanáctiletou dívenku, kterou sám zachránil před smrtí hladem. Je to dívka s modrým šálem, kterou na jeho popud portrétovala jeho přítelkyně. Wigmore zjistí, že za peníze může mít všechno, a získá důkazy, že dětská prostituce existuje. Ve snaze ukázat na otřesné stránky tohoto jevu zkontruuje plán, který se nezdaří, a události se vyvinou zcela jinak, než Wigmore předpokládal. Vypukne neuvěřitelný skandál, jenž otřese přátelskými vazbami a nakonec vyústí i v tragický konec. Zcela záměrně zůstává několik otázek v závěru příběhu nezodpovězeno.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

The Girl in a Blue Shawl , 1978


více info...

Přidat komentář

patch
07.11.2023 3 z 5

Celé je to prodchnuté silný smutkem a beznadějí. Chudým není pomoci a ti bohatší umřou. Nedoporučuji číst na podzim, vyvolává deprese. :-)

Atuin
05.01.2022 5 z 5

Takový skrytý poklad, loni jsem přišla na několik takových vyloženě lahůdek a zdá se že i letos mi štěstí přeje. Konec 19.století, atmosféra silně dobová a styl velmi osvěžující, tím myslím nápad rozčlenění na několik částí, kde v jedné si vede jedna z postav denik, v druhé jiná postava ukazuje jinou perpektivu, v další jsou pouze dopisy ... Stejně silně na mě zapůsobila i kniha Lucy Gayhaertová i s tím nemilosrdným koncem.


mcabr
13.07.2020 5 z 5

krásná kniha.

amyssonner
18.08.2017 5 z 5

Moje úplně nejoblíbenější kniha.

Kniha je z velké části o mladé umělkyni z bohaté rodiny, Kasandře, která má snad vše, kromě zdraví a vyhlídek do budoucnosti. Svůj čas se snaží zasvětit hlavně umění.
V její blízkosti se vyskytuje tajemný Lionel, se sny o záchraně chudých, či rovnoprávném světě bez lží a nevědomosti. Ona mu naprosto propadne.

Se záměrem mu pomoci, namaluje chudou dívku, která byla nalezena samotným Lionelem, když přišla o svou rodinu.
Dívku ve které se odráží všechna ta pravda z chudého světa.
Dívku s modrým šálem.

Venezia
09.06.2013 4 z 5

Román vo viktoriánskom duchu v tom najlepšom zmysle slova. Príbeh je vyrozprávaný zo štyroch pohľadov: denník dvadsaťročnej Kasandry, listy novinára Wellbourna, rozprávanie malej Luisy a kapitoly z autobiografie inšpektora Monihana. V podstate je to smutná kniha, i keď má romantické a detektívne prvky. Pripomenula mi Útulek pro padlé ženy.

Štítky knihy

Anglie 19. století prostituce viktoriánská doba

Autorovy knížky

Sylvia Sherry
britská, 1932
1986  76%Dívka s modrým šálem

Kniha Dívka s modrým šálem je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce20x
Chystám se číst12x
Chci si koupit1x
dalších seznamech3x