ParallyShawy ParallyShawy komentáře u knih

☰ menu

Klinika smrti Klinika smrti M. H. Steinmetz

Nejprve jsem si říkal, jestli nejsou hodnocení některých lidí až moc přísná. Pravdou je, že jsem párkrát narazil na nelogičnost (spíše v začátku příběhu), takže tomuto argumentu jsem se nedivil.

Příběh mě, ale vtáhl na 5h + čistého hraní. Začátek jsem si užíval, ale ten uběhně docela rychle a moc bojů jsem si neužil, což je možná díky tomu že jsem neobjedoval kdejakou uličku či chodbu. Poslední část knihy mi však zabrala nejvíce času a tam jsem se nedokázal ubránit, že jsem se tématicky přesunul jinam, nehledě na to že konec, a to jsem to zakončil asi nejpozitivněji jak to šlo, tak ten mě zklamal hlavně v tom, že nepřišla žádná zajímavá informační odměna. Spíš se sám sebe ptám jestli teda nemá přijít další díl???

Při psaní komentáře jsem si vzpomněl na film Hon na čarodějnice s Nicolasem Cagem, protože tam ten obrat děje byl taktéž, ale ve filmu mě teda naštval mnohem víc, nehledě na to jakej ten film je kravina, což o Klinice říci nemohu. Klinika je takovej zlatej střed a mě nakonec bavil slušně.

08.05.2023 3 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Někdo se ke knize dostal skrzeva seriály a jiní, jako například já, přes dokumenty typu Legendy kriminalistiky. Díky nim jsem si pořádně uvědomil, že tu máme schopné lidi, kteří vženou kriminálníky do náruče spravedlnosti. Jedním z těchto lidí je i Josef Mareš a tak, když jsem procházel knihkupectvím a viděl jsem tuto knihu, tak jsem neváhal a koupil si ji.
Kniha se čte velice rychle, některé případy jsem znal a tak bylo dobré nahlédnout i na jiné a to vše propletené do života pana Mareše.

12.12.2022 4 z 5


Hrad temnoty Hrad temnoty J. H. Brennan

Tohle byl můj první gamebook v životě, takže proto se mi to tolik líbilo. Z dnešního pohledu se nejedná o tolik promakanou knihu svého druhu. Vyskytuje se zde poměrně málo odkazů.

26.09.2022 4 z 5


Armády smrti Armády smrti Ian Livingstone

Jeden z těch klasických FF gamebooků, avšak tady vedete do boje armádu. Procházíte tedy menšími šarvátkami, ale i velkou bitvou a občas prostě... umřete, tak jak je to u těchto GB zvykem. Za mě super díl.

26.09.2022 4 z 5


Třicetiletá válka 1618 - 1648 Třicetiletá válka 1618 - 1648 Eduard Wagner

Další obrázková encyklopedie s obrázky Eduarda Wagnera, kde je vše pěkně vyobrazeno, ale i napsáno. Dozvíte se jaké bojové formace se používali, jak fungovalo vojsko při pochodu nebo jak se stavěli pevnosti své doby. Samozřejmostí je velká škála zbraní i oblečení vojáků jak před samotným tažením, tak i poté, kdy většina z nich vypadala spíš jako otrhaní žebráci.

26.09.2022 5 z 5


Logické hádanky a jak je řešit Logické hádanky a jak je řešit Muriel Mandell

Zábavná kniha plná hádanek, do kterých jsem se ve svém dětství začetl. I dospělí občas měli co dělat, aby přišli na správnou odpověď.

26.09.2022 5 z 5


Král noci Král noci Václav Kroc

Tento díl ve mě na delší dobu zahubil chuť hrát gamebooky. Je blbost postavit příběh o zloději na tom, že od jisté části jdete ze souboje do souboje a vaše bojové umění tomu neodpovídá. Jste přeci zloděj a ne bojová mašina.

26.09.2022 1 z 5


Pekelný dům Pekelný dům Steve Jackson

Dlouho jsem se těšil až se mi tento gamebook dostane do ruky. Zasazení je super, počítání strachu je zajímavá nádstavba, najdete spoustu slepých uliček a situací, které neovlivníte.
Mě třeba dostala místnost s upírem, kdy jsem na něj byl připraven ale při špatném výběru odkazu se postava zachovala jako úplný idiot. Ale asi to dělal nával strachu v danou chvíli.
Jediné co mě zamrzelo byl závěr. Dokázal bych si představit poslední odkaz rozepsaný alespoň na dvě strany, abych si připadal odměněn.

04.08.2022 4 z 5


Návrat mistra Návrat mistra František Niedl

Knižní trilogie uzavřena a to epickým vyvrcholením na konci knihy, které vlastně epické je a zároveň není, chápete ne? Že ne? To vůbec nevadí, dobrý konec zde najdete a to postačí. Platnéřské práce a detektivních zápletek tu ubylo, přesto vás kniha nezklame, jelikož tam pár parchantů opět zařve a tak to má být. Navíc se zde setkáte i s králem Václavem.

26.04.2022 4 z 5


Krutí Římané Krutí Římané Terry Deary

Tak si říkám, jestli mám komentovat každou knihu z Děsivých dějin. Když už jsem si dal tu práci se čtením všech dílů a v některých případech i vícekrát, tak proč si nedat práci se psaním a hodnocením. Ano, moje cancy nejspíš nikdo číst nebude, ale Terryho Dearyho doufám číst budete. Dospělí už asi moc ne, ale pro mladší ročníky rozhodně doporučuji.

21.04.2022 5 z 5


Verax – Experiment Verax – Experiment Jörg Benne

Když si vezmete tento gamebook do ruky, tak vám příjde, že to hraní bude sakra dlouhý. Nenechte se však tím odradit, dohrát tento GB můžete poměrně rychle, ale můžete se do něj ponořit a hrát ho vícero způsoby, dokonce jsou k dispozici dvě odlišné postavy. Na konci knihy je také jakýsi seznam achievementů, které vás nabudí pro opětovné hraní. Skvěle psaný úvod i zbytek hracího textu vás nenechá si odpočinout. Za mě skvělý sci-fi počin a víc takových pěkně prosím :)

11.04.2022 5 z 5


Stín na písku Stín na písku Joe Dever

Pátý příběh Lone Wolfa Vás vezme do světa plného písku, exotiky, ale také krutosti, zoufalství i naděje. Práci s mapou tentokrát pořádně využijete a u starší verze gamebooku se možná u ní trochu zapotíte. Příběh krásně graduje a nenechá vás knihu jen tak odložit. Joe Dever očividně s každým dílem rostl a rostl. Nemohu nic než doporučit a také doufat, že většina čtenářů/hráčů postupuje díl po dílu. Dost možná by se totiž ošidili a ve finále se také znevýhodnili při hraní (mrk, mrk).

27.02.2022 5 z 5


Rokle zkázy Rokle zkázy Joe Dever

Příběh obsahuje jak putování, boje i bitvu a tak má vše co si člověk od knihy tohoto žánru může přát. Souboje jsou už druhým dílem lehčí, ale to neznamená vždy stoprocentní úspěch. Navíc zde miluju soubojový systém, který odsýpá oproti systému ze série FF a jim podobným. Čeká mne tedy další dobrodružství Lone Wolfa a já se nemohu dočkat.

23.02.2022 5 z 5


Kaltské jeskyně Kaltské jeskyně Joe Dever

U LW je to poprvé co jsem knihu dal na první pokus. Oproti dvěma předchozím dílům je v hratelnosti lehčí, ale minimálně na začátku jsem se zapotil a brzy na mě padl nádech trudnomyslnosti - asi to bylo tím sněhovým zoufalstvím. Ale to celé plnilo tu správnou atmosféru. Přemyšlím však nad jednou věcí a to než se pustím do čtvrtého dílu, jestli si neprojdu Kalte ještě malinko jinak.

19.02.2022 4 z 5


Pavoučí síť Pavoučí síť František Niedl

Ač jsem dočetl první díl této trilogie už před delší dobou, stále mám v paměti její příběh a to možná svědčí o kvalitě příběhu, který dostává další rozměr v druhém díle Pavoučí síť. Jakmile se do knihy začtete, tak Vás nepustí a hltáte stránky plné napětí, nebezpečí, zajímavých charakterů, lásky a pro někoho také nových výrazů, obzvláště italských :)
Už se nemohu dočkat až se pustím do třetího dílu... aha, já už ho držím v ruce a obracím první list.

28.01.2022 5 z 5


Jeskyně a draci Jeskyně a draci kolektiv autorů

Na knihu jsem se těšil mnoho měsíců a nezklamala mě. Propojení pravidel napříč známým fantasy světem, kde za zmínku stojí hlavne DnD 5 edice, se kterou jsou tyto pravidla kompatibilní. JaD si také berou věci ze starého Dračího Doupěte. Pro nováčky je tu krásný úvodní komiks, který zhruba načrtne jak takové hraní her na hrdiny probíhá. Grafika je druhý tahák a na tu já jsem ujetej. Dost dobře se vyrovná zahraničním publikacím co se týče profesionálního zpracování. Jediná menší výčitka je ten bestiář, který je udělán v úsporném režimu, aby z toho nebyla ještě větší bible. Ale kdo chce tak si pořídí Monster Manual k DnD 5e (je nutné umět trochu anglicky) a má vystaráno. Já tedy doufám, že tvůrci příjdou s vlastním Bestiářem. Hrajte si a nezlobte :) Stojí to fakt za to.

21.12.2021 5 z 5


Oheň na vodě Oheň na vodě Joe Dever

Zajímavé, že vždy když hraji nějaký gamebook, tak až na čtvrtý pokus to dám. Tady jsem po druhém hraní měl jistý pocit, že to budu hrát tak stokrát než najdu to co mám.
Mimichodem ta několikrát zmiňovaná pasáž s kopím se dá malinko obejít skrze disciplínu kai. Svojí obtížností to dohání některý GB ze série Fighting Fantasy.
Každopádně parádní díl.

07.09.2021 5 z 5


Šílený les Šílený les Vladimír Šlechta

Pěkně napsaná kniha, kde ve vedlejší roli vystupuje Roger Schnirega. Při čtení si připadám trochu jako v české verzi Her o trůny. Ale co můžete čekat od knih s podtitulem Krvavé pohraničí. Trochu té krve tam bude :)
Ač je smrt poslední postavy popsána vcelku brutálně, tak jsem se neubránil vtipnějšímu vyobrazení ve své mysli.
Strašně rád bych se dočkal dotisku Nejlepšího den pro umírání. A to nejen proto, že mi jako poslední chybí v mé knihovně, ale prostě proto, že si to musím přečíst.
Jedná se o dobře čtivé fantasy, které vás vtáhne a nepustí. Stejně tak jako šílenství v onom lese Izironku.

29.08.2021 5 z 5


Krvavé pohraničí Krvavé pohraničí Vladimír Šlechta

Dřív než jsem začal vůbec číst první díl z Pohraničí, tak jsem posbíral téměř všechny knihy a řekl bych, že jsem neudělal hloupost. Kniha mě bavila od začátku až do konce. Vyprávění surových událostí panu Šlechtovi jde velice dobře. Místy vložená geografie a historie Pohraničí mi také sedí.
V tomto momentě, kdy píši tento komentář mám rozečtenou povídku z tohoto světa a baví mě nacházet místa, která jsem již v knize objevil a také lidi, orky, půlelfy a jiné tvory, kteří zabarvují tento svět, a o kterých vím už nyní, že se s nimi setkám v dalších dílech.
Za mě super počin. Posledním kouskem z tohoto světa je kniha Hraničář a tak nějak doufám, že to nebude doopravdy poslední.

24.07.2021 5 z 5


Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Jana Fischera Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Jana Fischera Jaroslav Foglar

Znáte ten pocit, kdy jste třeba na koncertě a čekáte na hlavního interpreta, který má klidně i hodinové zpoždění a pak náhle přijde - výbuch jásotu a potlesku. Přesně tak jsem se cítil, plný očekávání, nadšení a v tomto případě i pln nostalgie. To vše se ve mě mísilo nespočet měsíců a už je to konečně tady.

Kniha je rozdělena na 3 části:
1) Předmluva pana Foglara
2) Komiksy
3) Něco z kuchyně, jak se příběhy tvořily, poznámky a podobně

Moje očekávání nebylo zklamáno a není divu, že se knihy vyprodávají takovým tempem. Kdo miluje vše okolo pětice mládenců čistých jako okvětí bílé lilie, tak brzy napravte váhání s koupí, dokud se tohle krásné dílko dá sehnat.

11/10 :)

30.06.2021 5 z 5