Návrat mistra
kniha od: František Niedl
KoupitKoupit eknihu
Pán Milána Gian Galeazo Visconti se nevzdává snahy získat vévodskou korunku, kterou mu však může udělit jenom Václav IV., král český a římský. A tak se musí Lukáš znovu vrátit do Čech, už jako vážený milánský mistr. Cesta je dramatická a Lukáš i za pomoci svého tajného strážce Sergia, který je též odchovancem Castella Nuova, hradu vrahů, několikrát sotva vyvázne životem......celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165177/big_navrat-mistra-g9N-165177.jpg 4.5395Platnéř 3.
Žánr:
Dobrodružné, Literatura česká, Historické romány
Vydáno: 2013, MOBA (Moravská bastei)
Komentáře (91)
Kniha Návrat mistra

Volné pokračování "Platnéře" a "Pavoučí sítě" je opět napínavě napsaná knížka, která však příliš nového nepřináší. Opakují se staré scénáře. Kdybych četl jednotlivé části trilogie s velkým časovým odstupem, tak bych je všechny hodnotil velmi pozitivně. Já je však přečetl v rychlém sledu za sebou, a to mi trošku pokazilo výsledný dojem. Přes veškerou akčnost se příběh platnéře Lukáše postupně stává trochu fádní, psaný na jedno kopyto. Méně by v tomto případě znamenalo více!

Pan Niedl zabrousil do vod young adult history. Platnéř Lukáš se ve třech dílech stává nedostižným superhrdinou, který zdolává 4patrové budovy, vykovává mithrilová brnění, klátí ženy všech vrstev, vyhrává rétorická klání... Do toho se občas vměstná infantilní dialog v duchu rytířské cti... Pokud chcete oddychovku k práci, je to ideální poslech načtený Matoušem Rumlem, který tomu ten půlbod přidává.

Po Spidermanovi a Supermanovi se z Lukáše v tomto díle stává James Bond pracující pro vyšší vrstvy. Snad to není žádný spoiler, když prozradím, že už na straně 29 přežije druhý pokus o vraždu. Četlo se to sice pořád dobře, ale oproti předchozím dvěma dílům už to bylo tak nějak bez šťávy. Divně působilo, že vše o své misi prozradil zbytečně nejméně dvěma ne moc spolehlivým osobám. A škoda že ani italský ani český papaláš nebyl žádný správný chlapík, který by si získal moje sympatie a kvůli kterému Lukášovi stálo za to nasazovat krk.

Závěrečný díl série příběhů platnéře Lukáše "Pavoučka", který se tentokrát odehrává jak v Miláně tak v Praze. Jedná se o fiktivní příběh zasazený do skutečných historických reálií konce 14. století, i když hlavně závěr příběhu už mi spíše připomínal pohádku :)

Moc hezké rozloučení se s Pavoučkem a jeho příběhem. Jsem ráda, že se kruh uzavřel a vrátili jsme se do Prahy a setkali se s postavami, se kterými jsme se v prvním díle museli rozloučit. Jako audiokniha brilantně načtené. Autor mě moc baví.

To už je konec? Chtěla bych další díly! Lukáše jsem se velmi oblíbila a celkově tato série se moc povedla. Příběh byl napínavý, svižný a zároveň vtipný.

Konec série o platnéřovi Lukášovi. Opět moc hezké poslouchání (poslouchala jsem jako audioknihu). Bavilo mě to, bylo to napínavé, i vtipné. Pan Niedl píše dobře.
Štítky
Lombardie Milán Praha Čechy napětí intriky 14. století Václav IV. řemesla historické romány
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
2006 | ![]() |