Nildon2022 Nildon2022 komentáře u knih

☰ menu

Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Kniha celkem dlouho čekala na přečtení. Vůbec se mi do ní nechtělo a ani po první kapitole mne neohromila, ale na chatě už jsem dočetla všechno jiné co šlo, tak na mne zbyla. Dobře jsem udělala, že jsem se do ní pustila naplno, během 2 dnů jsem ji přečetla. Člověk je vtažen do příběhu a nemůže se vymanit. Evelyn byla v knize opravdu skvostná. Od autorky jsem nic jiného nečetla, což bych ráda změnila.

26.08.2023 5 z 5


Pět set mil od tebe Pět set mil od tebe Jenny Colgan

Má oblíbená autorka tentokráte vzala trochu vážnější téma hned z kraje. Pro mne zajímavá změna. Celkově se mi námět zamlouval, jen mne trochu zklamal konec, jak už tu v recenzích zaznělo. Autorka to vzala hopem a přitom poznávání se dvou hlavních postav mělo větší potenciál. Také jsem byla zvědavá na příběh bohatého narkomana (víc ani muk)..... Mně se to líbilo, je to pěkné pokračování dvou předchozích knih ze série Skotské knihkupectví, objevily se zde postavy, se kterými jsme se již potkali (milé). Pátou hvězdu přidávám za legrační ilustrace, u kterých jsem se zasmála :).

26.08.2023 5 z 5


Obchodník s hudbou Obchodník s hudbou Rachel Joyce

Nesmírně zvláštní kniha. Jak už tu bylo zmíněno, z kraje zas až tak nenadchne, ale rozhodně druhá půlka a konec stojí za to! Jsem muzikantka a vystudovaná houslistka, o to víc mne hlavní postavy nadchly.

Kdo má rád hudbu, neměla by ho kniha minout.
Příběh smutku se šťastným koncem? Jak se to vezme... Každý si na to musí přijít sám...

18.05.2023 5 z 5


Hudební nástroje jinak Hudební nástroje jinak Jaromír Synek

Velice zdařilá publikace, která může sloužit jako skvělá pomůcka pro pedagoga (nejen v hudební výchově). Ráda využívám návody na tvorbu netradičních hudebních nástrojů z domácích a dobře dostupných materiálů pro své workshopy na školách a ve výuce na ZŠ. Je možné krásně propojit s enviromentální výchovou (mj. udržitelnost). Lze takto vybavit i hudebnu, když škola nemá finance. Děti to baví a nástrojů si více váží , protože vynaloží k tvorbě více energie. Doporučuji také knihu Hudební hry jinak.

03.03.2023 5 z 5


Muž, který už nikdy nebude spát vedle mě Muž, který už nikdy nebude spát vedle mě Silvia Arazi

Já jsem to vůbec nepochopila... Už vím, že nejsem cílová skupina. Rozvod jsem nezažila a pravděpodobně proto mi ta kniha přišla dost zvláštní. Na mě už ty kapitoly byly opravdu krátké a celkově mě to nebavilo. Neodkládám knihy, dočetla jsem, ale opravdu jen tak tak. Věřím, že si čtenáře najde, ovšem já těch 171 stran přetrpěla. Ani "konec" mě neuchvátil...

16.10.2022 2 z 5


Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Focení, Japonsko, čaj ... Při čtení jsem se sama dostávala do klidu, který z knihy čišel. Autorčina tvorba vysloveně vybízí k cestování a zážitkům. Nenajdeme zde přehršel jmen a postav, což poslední dobou bývá nešvarem některých knih. Pokud jsem knihu odložila, při následném čtení jsem se zase rychle vpravila do děje.
Milé, oddechové, pohodové... bonusem je cestovatelské okénko, kde má čtenář možnost nahlédnout do jiné kultury (tradiční autorčin počin).

27.09.2022 4 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Nezapomenutelné...
Kniha, která by nikdy neměla vypadnout z povinné četby....
Útlá knížečka se silným obsahem.

17.09.2022 5 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Je zde už mnoho výstižných komentářů, že je asi zbytečné sem cokoliv dalšího rozepisovat, jen... knihy této autorky jsou slaďoučké jako jejich příjemné, hřející obálky. Velmi předvídatelné, ale čtivé. V dnešní době (plné špatných zpráv) je to milé pozastavení a odpoutání se na chvilku od reality (odpovídá tomu i název série :)). Opět zmíním jen ty překlepy, které holt už k tomu asi patří (mohlo by jich být ale méně) a občas krkolomný překlad (slovosled) bych pozměnila. Překlad M. Klevisové (tuším 4., 5., 6. díl této série) je nepřekonatelný.

17.09.2022 4 z 5


Leon Leon Roman Bureš

Byl to můj první historický román z tohoto období, proto nemohu hodnotit pomocí srovnání apod. Mně se ale kniha líbila (žádný seriál ani film jsem neviděla). Občas jsem ve vlaku při čtení uronila slzu. Doba je těžká, ale rozhodně bych neměnila s touto ;). Chybičky v rozdělování slov, ale to přisuzuji technice. Opravdu jsem mile překvapena, mělo to spád, čtivé.
Nejsem historik a nerada bych se vrtala v přesnostech informací, je to román a já si ho užila...

03.09.2022 5 z 5


Doručovatelky Doručovatelky Alex Smith (p)

Jednoduše: líbilo :).
Autor má tři dcery a určitě situace v knize alespoň trochu vycházely z jeho osobního života (to dodává lidskost, skutečnost a hlavně humor:). Samotné téma je tu již v jiných komentářích zmíněno (a s tím se ztotožňuji). Únosy osob a ještě navíc dětí jsou vždy vážným tématem. Četlo se mi to ale příjemně (2 dny na chatě s výpadkem el. proudu), na rozdíl od tvorby Seb. Fitzeka jsem si dovolila číst i večer (přeci jen mám toaletu do schodů a přes terasu - okolí řeka a les, osvětleno úplňkem - jak vyšité z hororu :DD).
Chystám se na druhý díl, zajímá mě pokračování...

16.08.2022 5 z 5


Zavěšená pizza Zavěšená pizza Vítězslav Jareš

Hned v úvodu se musím zmínit o velkém zklamání nad překlepy a hrubkami. U českého autora mě to mrzí o to víc. Shoda podmětu s přísudkem ... No, nečekala jsem to...
Je to má první kniha od tohoto spisovatele a rozhodně se pustím do nějaké další. Na krimi v jeho podání jsem velmi zvědavá (četla jsem recenze a těším se).
Co se týká Zavěšené pizzy, souhlasím s komentáři, kde se zmiňuje podobnost s filmem Láska nebeská - několik lidských příběhů obyčejných lidí se společným znakem, skončí to dobře:) až na jeden smutnější moment, ale z jiného úhlu pohledu to pro dotyčného končí také příjemným pocitem. Jak název napovídá, v knize se objeví i zajímavý nápad s pizzou. Nenáročné čtení na letní pobyt na chatě - své čtenáře si kniha jistě najde. Příště jen (prosím) bez tolika chyb ;).

16.08.2022 4 z 5


Láska z Paříže Láska z Paříže Alexandra Potter

Až nyní jsem zjistila, že této knize předchází díl o hlavní hrdince Ruby (možná chyba, že ho neznám a od toho se odvíjí i hodnocení). Od této autorky jsem četla 3 knihy. Nemohu si pomoci, ale asi nejsem její správný čtenář. Ovšem jakožto milovnice psychotrillerů Sebastiana Fitzeka si ráda přečtu i nějakou letní pohodovku. Kdosi mi srovnával tuto autorku s Jenny Colgan a J. Caplin. Sáhla jsem tedy po ní a nemohu si pomoci, tohle je už opravdu příliš přeslazený "cajdák" a se zmíněnými autorkami bych opravdu já osobně nesrovnávala. Samá náhoda a konec raději nekomentuji. Námět je ovšem zajímavý (pohled do historie) abych zase nekřivdila. V překladu mi vadila často používaná věta "Čert aby to vzal!" v blízkosti po sobě. Mám trochu odstup - recenzi jsem neměla možnost (bez internetu) napsat, proto se zmíním o slově, které je v knize možná v jiném tvaru, ale na můj vkus opět příliš často používané - bohorovný... Nevím proč, ale u některých knih mne takové slovo zaujme a už si ho fixuji, pak si celkové použití počítám.
Nějaký ten překlep by se našel, ale to už v dnešní době bývá, ne však v překladu M. Klevisové (za což velmi děkuji) - zmínila jsem to již v recenzi na knihu Hotýlek na Islandu (J. Caplin). Dělám si malou osobní analýzu a hledám v beletrii knihy bez chyb, ovšem i v naučné se kolikrát objeví zajímavý překlep :D.
Kdo má rád slaďáky od A do Z, tak tady nešlápne vedle ;). Velmi jsem zvažovala hvězdičky, původní plán byl **, ale za ten nápad bych dala alespoň 2 a půl, tak zaokrouhlím na *** prosím za prominutí fanynek, ale není to můj šálek kávy. Zkusím ještě nějakou její tvorbu a třeba se to změní. Nikdy neříkej nikdy...

15.08.2022 3 z 5


Lovec očí Lovec očí Sebastian Fitzek

Jak již bylo zmíněno, určitě bych také doporučila přečíst nejdříve 1. díl, souvislosti budou dávat větší smysl. Tohoto autora jsem objevila náhodou v knihovně. Nemá se koukat na obal, ale Terapie se mi líbila a zkusila jsem. Od té doby ho vyhledávám a postupně bych ráda přečetla všechnu jeho tvorbu. Knihy jsou napínavé do poslední stránky. Máte-li rádi prostředí se zabarvením psychologie, psychiatrie a s těmito obory spojených případů, sáhněte po některé z knih. Přejete-li si dobrý konec, možná se objeví, ale možná také ne... Nenechte se mýlit ;)

04.08.2022 5 z 5


Něco skutečného Něco skutečného Erin Watt

Knížka pro adolescenty, kde je přizpůsoben mírně i jazyk tomuto období. Vadí mi opět chyby v českém textu, kterých není mnoho, ale jsou tam. Pro mě je velmi zajímavý fakt, že se pod pseudonymem "schovávají" rovnou dvě autorky (Kanaďanka a Američanka korejského původu), moc by mne zajímalo jak vypadá spolupráce při psaní.
Závěr tohoto příběhu je předvídatelný. Pohybuji se v hudebních kruzích a představovala jsem si "skutečné reakce" některých celebrit (ovšem o mnoho menšího významu, než byla hlavní postava mladíka v příběhu) a rozhodně by některé situace vypadaly jinak, ale o tom je také psaní - fantazie, přání a představy. Kam jinam utéci k milé pohádce se šťastným koncem :)? (A třeba výjimky opravdu existují i v moderním hudebním světě, fanynky nevzdávejte to, jen pozor na házení vajíček apod., nedělá to dobrý dojem :DDD.)
Vzhledem k mému věku již soudím knihu trochu přísněji, ale mladším by se mohla líbit, jen bohužel pro některé čtenáře je již "příliš tlustá" (autentická reakce v knihovně). Přidávám hvězdu za přiblížení života celebrit, který není jednoduchý a nikdy bych s nimi neměnila. Jsem ráda, že pouze doprovázím (takových si nikdo nevšímá - díky za to :D). Ps: využito do výzvy, neobsahuje písmeno "a" ;)

06.07.2022 3 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Ach ten překlad.... Nejdříve se ke mně dostala 4. kniha této série - Hotýlek na Islandu - s opravdu hezkým (bezchybným troufám si říci) překladem M. Klevisové... Ovšem zde se Jana Chartier opravdu nepředvedla v tom nejlepším světle. Slovo "pitoreskní" jsem v životě takhle často v jedné knize neviděla :D. Slovosled mě občas dočista zraňoval (jako milovnici českého jazyka). Vím, že za to autorka knihy nemůže, ale na 5* to není. Kniha se nemá soudit podle obalu, ovšem tady je to opravdu vyzývající kus (stejně jako všechny další díly) k vychutnání si teplého nápoje a soustředění se na plně romantickou záležitost v příjemném prostředí (kavárny, křesla s dekou u ohně či ve stínu palmy na dovolené se sklenkou MOJITA... co je komu nejbližší).
Mezi díly jsem si musela dát vždy pauzu, protože mi připadají např. 4. a po něm hned čtený 1. díl dosti podobné. Stejný problém mám i u autorky Jenny Colgan. Příběhy romantické, hezké... ale já konkrétně je nemohu číst hned za sebou...
Má-li někdo potřebu vypnout a ponořit se do příjemného čtení, kde člověk nemusí příliš přemýšlet, tak obě autorky doporučuji. (Pohlazení po duši a hezky vykreslená města, ostrovy, krajiny....)

03.05.2022 3 z 5


Kavárnička na pobřeží Kavárnička na pobřeží Jenny Colgan

Knihy od této autorky mám moc ráda, obzvláště ty dvě (zatím) poslední (série Skotské knihkupectví). Tady ovšem volím pouze 3 hvězdičky a knihu bych zařadila mezi její slabší dílo. Zkusím ale i druhý díl, mám nějakou představu, tak jsem zvědavá, jestli se alespoň v něčem shodnu s autorkou v následujícím díle :)

27.02.2022 3 z 5


Knihkupectví u jezera Knihkupectví u jezera Jenny Colgan

Příjemné oddechové čtení. Stačil k tomu víkend. Překvapila mne postava Niny, se kterou jsme se mohli potkat již v prvním dílu této série. Tady vystupovala pod vlivem hormonů a nepůsobila na mě příliš přátelsky a sympaticky jako v předchozí knize. Děj pěkně ubíhal, co mi ale opravdu vadí jsou chyby - překlepy v textu (do str. 70 tuším tři, pak jsem to přestala raději počítat). Za to bych strhla hvězdičku, ale autorka originálu za to nemůže, a tak nechám 5* :). Pro svou potěchu bych v závěru přidala trochu více stran (alespoň vět) o vzplanutí a průběhu nového vztahu hlavních postav. Jinak kniha mne bavila a s chutí jsem si ji přečetla.

06.02.2022 5 z 5