NikkiJ NikkiJ komentáře u knih

☰ menu

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Moje první kniha od Jozefa Kariky (a po této zkušenosti rozhodně ne poslední), kterou jsem si koupila vlastně úplnou náhodou. Nevím proč jsem si zrovna já, člověk, který se na horor či podobné věci nepodívá ani přes klíčovou dírku, tuhle knihu koupila. Rozhodně ale nelituji (ale zároveň také lituji, protože jak jsem psala výše, rozhodně to nebude moje poslední kniha od Kariky).

Začátek se rozjíděl celkem pomalu, ale příběh si i přes to udržel moji plnou pozornost. Jako člověk milující záhady se mi sbírání a odtajňování dalších informací líbilo, snad jsem i Igorovi záviděla, že zažívá takové vzrůšo (závist mi ovšem nevydržela dlouho). Když začal příběh nabírat obrátek musím přiznat, že jsem knihu musela odložit. K této části jsem se totiž dostala až v pozdních večerních hodinách a pro dobro svého spánku jsem se rozhodla pokračovat až za bíleho dne. Finální část se mi líbila, s koncem jsem byla spokojená a k celému příběhu mi zapadl. Jak tady mnoho čtenářu píše, že byl příběh nuda tak musím uznat, že jejich názor naprosto chápu. V knize se neobjevují žádné nadpřirozené bytosti ani podobné věci, co by jste očekávali v lese, kde se dějí takovéto věci. Zároveň si ale myslím, že právě ta "obyčejnost" údálostí popsaných v knize jí dělá o to děsivější, alespoň pro mě, protože je to jen místnost nebo člověk, žádná obluda.

Pro mě byla kniha děsivá dost na to, abych se následujících pár let nevydala do lesa za tmy a do okolí Tribeče mě asi nikdo nikdy nedostane. Co kdyby to všechno byla pravda...

Závěrem musím tedy konstatovat, že se mi knížka moc líbila. Jsem zároveň ráda, že nám autor dokázal předat příběh bez toho, aby si on sám na tyto události vytvořil nějaký názor. Nedá se jinak než hodnotit plným počtem a až si zase budu někdy chtít vlít trochu adrenalinu do žil tak sáhnu po nějaké další knize od Jozefa Kariky.

03.02.2019


Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Této knize se povedlo to co málokteré. Naplnit moje očekávání. Největší předností knihy je její grafické zpracování, kdy se jen tešíte, jak bude pojmutá další stránka. Příběh i zápletky kvalitní, hrdinové mi byli sympatičtí. Doslova se vrhám na další díl. Přesně tohle mi v mé knihovně chybělo.

23.07.2018 5 z 5


Věž úsvitu Věž úsvitu Sarah J. Maas

Překvapení. Chaol ani Nesryn rozhodně nepatří mezi mé oblíbené postavy, takže jsem chvíli i uvažovala, že knihu vynechám. To by byla rozhodně velká chyba. SJM prostě umí a knížka se skvěle četla, nové postavy jsou sympatické. Linka s Nesryn mě ze začátku moc nebavila a taky mi v knize chyběly moje oblíbené postavy ze série a proto hodnotím 4 *.

23.07.2018 4 z 5


Běžecký klub na konci světa Běžecký klub na konci světa Adrian J. Walker

Vůbec nevím, co si o této knize myslet. Moje pocity jsou značně rozpoluplné. Nejhorší pro mě bylo, že jsem se vůbec nedokázala vcítit do hlavní postavy - Ed mi byl celou dobu hrozně nesympatický. Některé části knihy mi přišly hodně přitažené za vlasy. Myslím si, že by knížce neuškodilo mít tak o 100 stran míň. Přesto se mi některé části a myšlenky líbily, ale bylo jich pomálu. Za mě tedy převládá zklamání.

09.07.2018 2 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Výborné. Originální téma, skvělé pojetí, zápletka i postavy. Nemůžu si tuto knížku vynachválit. Přečetla jsem ji ani nevím jak. Nic jiného jsem od autora Bez šance ani nečekala. Jediný maličký kaz na kráse minimálně pro mě byl ten romantický/pseudoromantický vztah mezi hlavními hrdiny. Nebylo to potřeba, příběh by podle mě fungoval i na čistě přátelském vztahu.

02.06.2018 5 z 5


První život První život Gena Showalter

Čekala jsem víc. Námět zajímavý, postavy i děj průměrné a minimálně pro mě velice předvídatelné. Kniha měla svoje lepší i horší chvilky. Celkově průměrné YA, které nenadchne ani neurazí.

02.06.2018 3 z 5


Jádro Jádro Peter V. Brett

Bože jak já jsem se těšila. Tetovaný je v mých očích opravdovým skvostem a na celou sérii nedám dopustit, ale Jádro mě zklamalo. Čekala jsem neuvěřitelnou jízdu a místo toho jsem dostala neustále přeskakující příběh, což mi v minulých dílech nevadilo, ale tady mě to dohánělo k šílenství, především hlavně proto, že spousta linek se mi zdála neuvěřitelně nudná. Mé počáteční nadšení před začátkem čtení postupně opadávalo a nakonec jsem knihu na pár dní odložila, což se normálně nestává, zvlášť když jde o zakončení takovéto série. Jádro mě prostě nedostalo tak jako ostatní díly. Asi je to inevera. Až se k sérii za pár let vrátím, třeba změním názor, ale teď převládá zklamání.

27.04.2018 3 z 5


Zkáza a naděje Zkáza a naděje Leigh Bardugo

Slabší, ale v mých v očích důstojné zakončení povedené série. Rozuzlení bylo povedené a konec byl pro mě překvapením, jsem ráda, že autorka zakončila svůj příběh vcelku "obyčejně" a ne tak, jak jsem již od počátku (a myslím že nejen já) předpokládala.

27.04.2018 3 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Musím se přiznat, že tento žánr knih a obecně české autory moc nečtu. Proto jsem byla ráda, když mi kamarádka půjčila Hanu se slovy "to si prostě musíš přečíst". Do čtení jsem šla bez jakéhokoli očkávání a byla jsem neuvěřitelně překvapená, jak skvěla tato knížka je. Jednoduše jsem se od ní nemohla odtrhnout.

06.03.2018 5 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Ke čtení této knihy jsem se přemlouvala už dlouho a konečně jsem našla čas si ji přečíst... a nevím, co si o ní myslet. Ani nevím, jaký počet hvězdiček zvolit. To, jak je kniha rozdělená, jak je psaná, jak je každý příběh jiný a jinak psaný se mi líbilo. Líbilo se mi, jak byly jednotlivé příběhy vzájemně propojené, vždycky jsem se musela usmívat, když jsem v příběhu našla zmínku o tom předchozím. Co se jednotlivých příběhu týče nejvíce se mi asi překvapivě líbila Hrůzostrašná muka Timba Cavendishe, to pro mě bylo překvapením, protože ve filmu je to moje nejmíň oblíbená část. Ale tady neměla chybu. Dopisy ze Zedelghemu jsem si taky zamilovala, krásně se to četlo. Luisa, Sonmi a Zachry průměr, neurazili ani nijak extra nepotěšili. Tichomořský deník Adama Ewinga byl pro mě čiré utrpení. Dále mě zarazilo, jak byl film příběhově v některých případech (hlavně příběh Sonmi a Zachryho) docela dost odlišný od filmového zpracování, kterého jsem poměrně velký fanoušek.

Když si to tak po sobě čtu tak hodnocení vidím někde mezi třemi a čtyřmi hvězdami a já ráda zaokrouhluji nahoru takže dávám 4. Byla to zajímavá zkušenost a zajímavá kniha. Určitě doporučuji.

02.09.2017 4 z 5


Thorovo kladivo Thorovo kladivo Rick Riordan

Stejně dobré jako první díl a samozřejmě se nemůžu dočkat pokračování! Už aby to bylo. Od začátku jsem se bála, jak se mi tato série ze severské mytologie bude zamlouvat ale musím říct, že jsem unešená jako u všech autorových knih. Jsem , jak dopadne propojování jednotlivých světu a mám z toho trochu obavy ale i tak (nebo právě kvůli tomu) jsem velmi zvědavá na pokračování.

02.09.2017 5 z 5


Utajené orákulum Utajené orákulum Rick Riordan

Rick opět nezklamal a Utajené orákulum je naprosto skvělá kniha. Každý fanoušek bude jistě potěšen a spokojen. Nemůžu jinak než 5 hvězdiček.

02.09.2017 5 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Pro mě rozhodně jedno z velkých překvapení tohoto roku. První díl mě nijak extra nezaujal ale ani nijak neodradil, proto jsem se hned po přečtení prvního dílu vrhla na další. Ten mě oproti prvnímu dílu naprosto uchvátil. Feyre mi už byla mnohem sympatičtější než v prvním díle a v průběhu knihy jsem se i přistihla, že o ni mám opravdu starost, což jsem u prvního dílu rozhodně nezažívala. Všechny nové postavy mi ihned přirostly k srdci a celkově příběh byl velice dobře vymyšlený. To jsem nečekala. Jediné co mi trošku vadilo byly erotické scény, které se vyskytovaly hlavně ke konci knihy. Mohly být trošku cudnější nebo o pár stránek kratší. To, že byla prakticky jedna celá kapitola psaná v tomto stylu, podle mě nebylo úplně dobře. I tak nemůžu hodnotit jinak než 5 hvězdičkami a čekání na další díl bude nekonečné.

20.07.2017 5 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Něco tak skvělého jsem dlouho nečetla. Styl jakým je napsaná se mi líbí, jsem přívrženec psaní kapitol z pohledů různých postav. Téma je výborně vymyšlené, tak akorát temné a smutné. Popis rozpojení byl ... znepokojivý. Musela jsem se o ni podělit a rozpůjčovala jsem ji všem, kdo měl zájem. Všichni si ji vychvalovali za což jsem byla opravdu ráda. Jestli nakladatelství nevydá další díl tak vyvolám vzpouru!

15.07.2017 5 z 5


Sedmá pohroma Sedmá pohroma James Rollins (p)

Výborná. James se opět překonal a kniha byla úžasně čtivá a napínavá. Knihu jsem přečetla jedním dechem a než jsem se nadála byl konec.

15.07.2017 5 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Knihu jsem četla kdysi dávno a byla jsem z ní nadšená ovšem když jsem ji teď oprášila, díky skvělému seriálu, mé nadšení opadlo. Téma je opravdu skvěle vymyšlené ale styl vyprávění mi moc nesedl a to vůbec nemluvím o "vydařeném" zakončení knihy. Jak zde již někdo zmínil tak i pro mě seriál překonal knihu, což se nestává moc často.

15.07.2017 3 z 5