Nikaa1 Nikaa1 komentáře u knih

☰ menu

Papírová srdce Papírová srdce Claire Contreras

(SPOILER) Nádech výdech. Jak mám tohle sakra napsat?

Ráda bych začala tím, že v poslední době nemám štěstí na kvalitní příběhy, kde je hlavní tématikou romantika. Colleen Hoover je vždycky jistota, ale v posledních letech na nikoho jiného, kdo píše příběhy, co dávají hlavu a patu, nejsem schopná narazit.

A tak, když jsem viděla tolik kladných hodnocení, jsem si řekla, že téhle knize dám šanci. Že mě třeba překvapí. Opak byl pravdou a já jsem zase zklamaná.

Kniha má obrovský potenciál - druhá šance, odpuštění. Líbil se mi rozdíl mezi hlavními postavami, kdy jednoho opustila matka a druhá měla normální rodinu. Z tohohle mohla autorka vytěžit víc a hlavně na konci, kdy Jensena neustále opouštěla Mia.

To, co mě však nejvíc štve a mrzí, je neustále střídání vlastností postav. V knihách, které v poslední době vychází, je to čím dál častější. A tím nemyslím pouze romantiku! Chování postav se bezdůvodně měnilo jako roční období a bylo to čím dál více chaotické. Když by se mě někdo nyní zeptal, jak bych charakterizovala postavy, tak bych pravděpodobně říkala, co mě napadne, protože bych absolutně nevěděla.

Mia se jednu chvíli vztekala a po jediném jeho pohledu Jensena veškerý její vztek záhadně zmizel. Ten se následně objevil o něco později, kde není on, ale celou knihu se lituje, nadává a tak dokola. A pak, když na něj ,,vyjede", tak začne slibovat, jak vše bude v pořádku a ona ihned obměkne. Trošičku mi to přijde humorné, neboť na začátku knihy mi přišlo, že Mia věděla, co chce a nechce. Stála si skálopevně za svým. Vlastně na to autorka poměrně jasně ukazovala.

Jak jsem zmínila před chvílí: Kniha má obrovský potenciál. Obrovský. Autorka by se klidně mohla rovnat Colleen Hoover. Ale nestalo se tak. Nevadí.

Dávám dvě hvězdičky - a to díky krásné obálce a stránkám ,,Svět podle Jensena". Ty mě ze všeho nejvíc bavily.

07.04.2021 2 z 5


Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

Absolutně netuším, jak napsat komentář tak, abych nikoho neurazila.

Ve chvíli, kdy na mě ze všech možných sociálních sítí křičí reklama, tak si samozřejmě říkám: ,,Sakra! To bude určitě pecka!" No, ale stačilo mi to u Šesti vran a dalších knížek. Takže jsem toho od Holubice a hada očekávala méně, než u předchozích knížek, ale také poměrně hodně.

V posledním roce si začínám všímat toho, že se stává jakýmsi trendem měnit charakter postav během pár kapitolek. Štve mě to a ihned ztrácím zájem, protože ten příběh mě zajímá právě kvůli postavám. Samozřejmě určitý vývoj postavy je důležitý, dle mého nezbytný, ale myslím si, že by byl lepší v dalším díle. Bylo by to přirozenější.

Zápletka byla průměrná. Knihu jsem ze začátku četla s velkým nadšením, líbily se mi kapitoly psané z pohledů Lou a Reida, což se mi moc nestává. Po chvíli mě to ale přestalo bavit. Dočetla jsem to především kvůli tomu, že mě zajímalo, jestli Redi zjistí, kdo Lou je. A hlavně kvůli tomu, jestli mě vlastně ten konec naláká na další díl.

Očividně ne.

Abych se nezaměřovala jen na to, jak zklamaná jsem, tak musím vychválit obálku jak prvního dílu, tak i toho druhého. Obě dvě jsou velmi nádherné a povedené. Prostě a jednoduše, ta krása vás přinutí po ní sáhnout.

A nebo taky instagram. :)

Ukončila bych to s tím, že moje očekávání nebylo naplněné, což se děje v poslední době často. Příběh je dobrý ze začátku, pak už ho čtete prakticky jenom kvůli kapitole, kdy Reid konečně zjistí, kdo Lou vlastně je. Zápletka je, jak jsem již zmínila, průměrná. Svět čarodějnic a lovců by mohl být lépe vymyšlený - a nebo by nám toho mohla autorka víc ukázat, nabídnout. Vlastně.. nabízí vám romantickou linku, která mohla být o hodně - O HODNĚ - lepší.

Jak už bylo zmíněno, kniha v žánru nijak nevyčnívá.

PS: Takové reklamy, jako byly na tuhle knihu, by se hodily na doopravdy povedené, promyšlené a čtivé příběhy, které se bohužel nedožijí přeloženého pokračování. Dráždí mě mít pouze dva díly ze tří.

10.09.2020 odpad!


Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Tohle je poprvé, co dávám knize od Colleen Hoover méně, než obvyklých 5 hvězd.

Hodně jsem od téhle knihy čekala. Nálepka psychothriller je zde naprosto zbytečná, nicméně prvky thrilleru zde jsou.

Colleen je výborná v psaní knih, které se zaměřují na romantiku - což v téhle knize bylo také. Více jsem se zaměřovala na linku mezi Lowen a Jeremym, neboť nic jiného mě celkově nezajímalo.

Děj byl dobrý, jde vidět, že to promyslela, ale nebylo to ono. Kniha vtáhne do děje, nevnímáte nic jiného. Jenže žádná temná atmosféra, či něco drsného zde prostě nebylo.

Musím říct, že autobiografie Verity byla přímo bezvadná. Ta mě z toho všeho zajímala nejvíce.

Celkově dávám 3 hvězdičky. Průměr.

28.06.2020 3 z 5


Temnota Temnota Kiersten White

Naprostá pecka!

Od autorky jsem četla Střípky duší, které jsem si velmi oblíbila a pochybovala jsem, že se jí podaří napsat něco lepšího, přesto musím přiznat, že tahle kniha mě příjemně překvapila!

Měla jsem na začátku problém se začíst, nicméně pak už to jelo jako z kopce. Kiersten má velmi zajímavý styl psaní. Popisovaní dějů, postav, období - celkově všeho - dokázala bravurně.

Nejsem fanoušek knih, kde se pohledy střídají, nicméně tady mi to nevadilo. Každá postava mě zajímala, chápala jsem jí a dokázala se do ní vcítit. V poslední době nenarážím na dobré a kvalitní knihy, které by tak perfektně dokázaly podat charakter. Musím dodat, že vývoj postav se byl reálný, lidský, normální. Za což dávám klobouk dolů.

Líbilo se mi také podané náboženství, které v knize má velmi důležitou roli. Ještě jsem se s něčím takovým nesetkala. :)

Závěrem.. Knihu doporučuji všemi pěti. Víc takových autorek a příběhů. Obálka je nádherná a obsah ještě víc. Romatická linka mi také nevadila a dokonce mi dávala smysl. Takže mi přišla reálnější a příjemnější. :)

Nemůžu se dočkat pokračování!

13.05.2020 5 z 5


Caraval Caraval Stephanie Garber

Musím říct, že jsem se na knihu těšila díky chválám a opěvováním.

Nicméně jsem pěkně zklamaná. Nápad rozhodně skvělý, ale podání strašné. Postavy mají jiný charakter skoro v každé kapitole, dle mě nepromyšlené. Konec bych uvítala realnější, takový, který by tuhle knihu alespoň trošičku pozvedl.

Zvraty v téhle knize byly dobré, ale to by nejprve děj musel dávat hlavu a patu. Takže chaos, který v knize panuje, je šílený.

Nechci se rozepisovat, ale mně to nesedlo. Vůbec. Ještě mi stále je ,,náct" ale tohle ne. Konec mě nenavnadil na další díl, takže u Caravalu jsem skončila.

30.04.2020 odpad!


Dcera nebes Dcera nebes Kristýna Pacovská

Sakra, to byla jízda!

Autorka má čtivý styl psaní, který musím ocenit. Postavy jsou promyšlené a Riley si nešlo neoblíbit. Musím říct, že děj je promyšlený. Takže za mě všech pět a těším se na pokračování. :)

30.04.2020 5 z 5


Diabolik Diabolik S. J. Kincaid

Musím říct, že ze začátku jsem byla dost skeptická.

Nicméně stačí se ponořit do čtení a knížka vás ihned vtáhne do děje. Intriky, politika, hry.. bezva. Nicméně jsem stále trochu zmatená s pojmem diabolik, hádám však, že se o tom dozvím více v dalším díle. :)

Tyrus je postava, která mě překvapila. Velmi. A musím říct, že si mě získal víc, než hlavní hrdinka.

Takže abych se nerozepisovala, tak rozhodně doporučuji. Dějství si oblíbíte a i postavy. Které jsou - sláva bohu - promyšlené. Jedna z velmi povedených sci-fi. Za mě pět hvězd a jdu na pokračování. :)

30.04.2020 5 z 5


Vzhůru k obloze Vzhůru k obloze Brandon Sanderson

Je to už nějaká doba, co jsem četla tak dobrou knihu, jako byla tato.

Sanderson píše skvěle - což mě překvapilo! Děj je čtivý, plynulý a promyšlený. Ze všeho nejvíc se mi však líbila hlavní postava - se kterými mám v poslední době problém - a musím říct, že mi přirostla k srdci. Chování u ní bylo naprosto pochopitelné a reálné - což v knihách, které v poslední době vycházejí, často nebývá.

Musím také zmínit to, jak se Sanderson nezaměřoval jen a jen na Spensu, ale i na ostatní. Nemazlil se s námi. Nikdo není dokonalý a také se na to zaměřil. Každá postava, která ze začátku byla arogantní, nafoukaná a nepříjemná.. prostě a jednoduše - Sanderson nám ukázal, že každý je nějaký a z důvodů, které nás jen tak nenapadnou.

Co se týče obálky.. TAK TA JE NÁDHERNÁ A NEMŮŽU SE PŘESTAT NA NI DÍVAT! Charlie Bowater sleduji na sociálních sítích a tahle obálka.. prostě zaujme a zalíbí se.

No a nakonec.. doufám, že vyjde i další díl. Protože TEN KONEC! Doufám, že nakladatelství se nechytne jakéhosi nepříjemného trendu u jiných nakladatelství a vydá jen jeden díl - což se ukazuje v poslední době jako časté.

Za mě pecka a kdyby šlo, tak hodnotím více než pěti hvězdičkami! :-)

03.03.2020 5 z 5


Válečná smršť Válečná smršť Victoria Aveyard

Milovala jsem tuhle sérii a stále miluji, vážně, ale tenhle díl mě zklamal.

Není to koncem, ten se mi líbil. Jde o to, že v téhle knize autorka zapomněla na důležité vlastnosti postav a měnila jejich charakter. Vývoje postav mám v knihách velmi ráda. Tady mi to přišlo nepromyšlenější, nepropracovanější.
Z Mare se v téhle knize stal opak dívky, kterou byla v předchozích dílech. Tady se prostě udělalo něco špatně. Blýskající holčička byla v téhle knize měkčí a pak chvilkami drsná - až mě to překvapovalo. Štvalo mě, jak v jejích pasážích se pořád dokola opakovalo, zda vlastně Cala má ráda, zda ho potřebuje nebo ne. Zda ho chce a pak že ho nechce.

Cal to samé. Na začátku jiná osoba, než nyní. Samozřejmě, zase vývoj, ale jak jsem psala, je to slabé a nedokázala jsem ho pochopit. Vžít se do něj - ani do Mare, mimochodem. Cal byl chvilkami milý, hodný a něžný - a chvilkami přesný opak. Názory střídal jako ponožky a v některých situacích se choval zbaběle a v některých odvážně. Nechápala jsem, kde se to v něm bralo, když pořád dokola se opakovalo, že je štěně.
A tím moje rozhořčení končí a já se můžu věnovat tomu, co se mi líbilo. Děj plynul a nebyl plný akcí, jak jsem čekala. Plus pro autorku - nechávala si to nejlepší na konec a že ten konec byl překvapivý. Kapitoly psané z pohledu Evangeline jsem si užívala. Ji si nešlo neoblíbit.
Z politiky, která se v příběhu vyskytovala, jsem byla nadšená. Víc než to.

Myslím si, že autorce jdou lépe psát záporné postavy, než kladné. A upřímně jsem za to vděčná. :-D

Hodnotím třemi hvězdami a těším se na Krutou korunu. :-)

01.02.2020 3 z 5


Královna povětří a temnoty Královna povětří a temnoty Cassandra Clare (p)

Poslední díl téhle úžasné série mě dostal.

Nemohla jsem se dočkat, až konečně nám Cassandra odhalí, co vlastně je ta kletba, která sužuje Juliana a Emmu. Je tam mnoho neuzavřených konců, nicméně myslím, že se uzavřou v další sérii.

Kniha je plná emocí a chvilkami jsem byla nadšená, chvilkami smutná. A to není rozhodně špatně! Cassandra Clare je fantastická autorka a nemůžu se dočkat, až se u nás vydá její další série Poslední hodiny.

Jediná věc, která mi vadila, byl vztah Mark - Cristina - Kieran. Čekala jsem, jak se nakonec rozhodnou.. ale ten konec, no nevím. Nerozhodnost je zde prostě viditelná a do očí bijící.

01.01.2020 5 z 5


Náš tajný příběh Náš tajný příběh Jessi Kirby

Téma knihy je zajímavé a odvážné.

Nicméně.. očekávala jsem toho víc. Hlavní postava se mi líbí, avšak lidé kolem ní ne. Jediným světlým bodem byl její bratr.
Určitě si u toho odpočinete, avšak není to nějaká velká pecka. Konec byl nečekaný, to ano. Jak jsem již psala - čekala jsem toho víc.

01.01.2020 4 z 5


Zrada vítězů Zrada vítězů Marie Rutkoski

V poslední době nemám štěstí na příběhy, které by mě uchvátily tak, jako právě tahle.

Po prvním díle se ocitáme ve Valu a už začátek mě drtil. Nemohla jsem se dočkat až se Kestrel s Arinem potkají. Ptala jsem se, jaké to bude. A sakra, Marie Rutkoski mě překvapila a dostala.

Děj je plný intrik, napětí a tajemství. Líbí se mi nová přezdívka Kestrel a sakra, hodí se to k ní. Celkově je to postava, kterou si bud zamilujete nebo ji začnete nenávidět. Je jiná, geniální a drsnější. Jde vidět vývoj postav a tohle, tohle přesně by v knihách mělo být.

Nuže, nemůžu se dočkat posledního dílu. Knihu si rozhodně přečtu vícekrát a můžu s hrdostí říct, že patří do mých oblíbených.

Doporučuji. :-)

01.01.2020 5 z 5


Zkouška věrnosti Zkouška věrnosti Julie Kagawa

Kniha si mě okamžitě získala. Celkově autorka.

Julie píše naprosto úžasně. Mrzí mě, že její knihy nejsou všechny přeložené. Rozhodně stojí za to!
Hlavní postava Ember je sympatická, neoblomná a divoká dívka. Nemůžu si pomoct, ale sakra, tu holku jsem si oblíbila. Děj je plynulý, čtivý a krásně napsaný. Nemohla jsem se odtrhnout od knihy. Dokonce mi nevadí vznikající milostný trojúhelník - ačkoliv je z celého srdce nemám ráda. Chápu postavy a líbí se mi, že kapitolky jsou i z pohledů Garetta a Rileyho.

Vrhám se na další díl. Rozhodně doporučuji - slibuji, že si příběh zamilujete. :-)

01.01.2020 5 z 5


To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

Nikdy se mi nestalo, abych tak moc plakala u knihy.

Trvalo mi delší chvíli, než jsem se dokázala vzchopit natolik, abych napsala tenhle komentář.

Colleen je autorka, které bych nejraději dala nějaké speciální ocenění. Jen a jen pro ni. Tenhle příběh mě ze všech příběhů dostal nejvíce. Téma, postavy Quinn a Graham a celkově, tohle všechno mě ohromilo a pohltilo.

Nikdy nepřestanu být vděčná, že Colleen se s námi - se sebou - nepárá a díky tomu promlouvá čtenáři do duše, do srdce. Zvládnu jen se slzami v očích poděkovat.
Děkuji, děkuji, děkuji.

Však já jí to stejně za chvíli řeknu.

02.11.2019 5 z 5


Na obtíž Na obtíž Colleen Hoover

Na knihu od Colleen se vždy těším.

Tato kniha mě vůbec nezklamala.. naopak! Překvapila mě. Miluji její knihy a to, co se snaží v každé knize předat mě vždycky dostane. A dnes mě dostala ze všeho nejvíc.
Její knihy jsou pokladem a tato kniha není výjimka. :-)
Nicméně se těším na její návštěvu v Praze. :-)
Rozhodně dávám všech pět.

21.09.2019


Pán stínů Pán stínů Cassandra Clare (p)

MÁŠ NELÍTOSTNÉ SRDCE, JULIÁNE.

Pán stínů, druhý díl téhle naprosto senzační trilogie, se povedl. Troufám si říci, že je to nejlepší kniha, kterou zatím Cassandra Clare napsala.

Děj se odehrává dva týdny po Půlnoční dámě. Emma se snaží držet od Juliána co nejdál, ale kvůli okolnostem se jí to moc nedaří. Blíží se totiž něco horšího, temnějšího než byla Temná válka. Staří hráči se vrací. Rodina Blackthornových se ocitá v jistém zmatku, jsou pod neustálým dohledem a nepřátelé se kolem nich seskupují.

V téhle knize se Cassandra se předvedla. Na začátku se nerozepisovala a nepopisovala svět - šla rovnou do děje po hlavě. Do čtení jsem se vžila během chvilky a kniha byla za mnou jako lusknutím prsty.

V téhle knize je mnoho ,,WOOOW EFEKTŮ", ze kterých jsem během čtení zvládala jen šokovaně mrkat. Na konci jsem dokonce nezvládla zadržet slzy.

Dávám pět hvězd a vřele doporučuji.

ps: Zbožnuji zdejší překlad. Děkuji, děkuji, děkuji!

29.04.2018 5 z 5


Zkáza a naděje Zkáza a naděje Leigh Bardugo

ODLOŽ SVOJI LAČNOST, ALINO.

Zkáza a naděje je nejpovedenější díl z celé série. Je plná překvapení, humoru a tajemství. Abych se přiznala, tak jsem si velmi oblíbila Harshawa s jeho Mačičkou.

Začátek byl otřesný. Nelíbil se mi - a ačkoli jsem fanoušek toho, že se autor nebojí začít z kopce dolů, tak zde se to nepovedlo. Jenže po začátku je kniha lepší a lepší a nedáte si pokoj, dokud ji nedočtete.

Alina, jediná postava, kterou jsem v celé sérii nepochopila a nedokázala se do ní vžít. Pořád mě napadá, že ani sama autorka nevěděla, kdo vlastně Alina je. Zda vlastně je hodná, či zlá. Proto jsem spíše považovala jako hlavní postavu Temnyje.

Ale. Zakončení celé série, poslední kapitolka, se mi vryla do duše. Autorka neudělala z Aliny carevnu, princeznu, či šlechtičnu. Vyrazilo mi dech, když jsem četla poslední větu. Leigh Bardugo si mě získala.

PS: České obálky celé série jsou nádherné! Děkuji, Fragmente!

31.03.2018 4 z 5


Zrádce trůnu Zrádce trůnu Alwyn Hamilton

Nový úsvit. Nová poušť.

Zrádce trůnu je plný akce, napětí a humoru. Při čtení jsem si připadala, jako bych se nacházela tam, kde Amaní a prožívala to tak, jako ona. Nejde si styl psaní neoblíbit.

Autorka se viditelně zlepšila oproti prvnímu dílu a udělala z Miradži svět plný pohádek a příběhů o džinech, které vypráví matky svým dětem. Avšak v tomto díle pohádky ožívají a stávají se z nich přehnaně krásní a sebevědomí tvorové.

Amaní je hrdinka, kterou si okamžitě oblíbíte díky jejímu ostrému jazyku a odvážné povaze. Také jsem si velmi oblíbila Šazád, Šíru a Rahíma. Jedna z věcí, která mi vadila, byla, že na můj vkus bylo Jina v knize málo. Autorčin záměr byl zdrcující, ale o to víc jsem si užívala kapitoly s ním.

Knihu hodnotím všemi pěti. Proč? Přečtěte si ji. A zamilujete si tuhle sérii jako já.

06.03.2018 5 z 5


Králova klec Králova klec Victoria Aveyard

VŠECHNO SHOŘÍ

Ačkoli mnoho lidí dalo Rudé královně po druhém dílu konec, já ne. Nelituji toho. Victoria Aveyardová ukázala, že umí psát, a že se nebojí udělat z oblíbené a kladné postavy někoho jiného - horšího. Ale i naopak.

Králova klec mě chvilkami donutila plakat, smát se, vztekat se a usmívat se radostí. Díky tomu jsem přehlížela drobné věci, které se nakonec ukázali jako dost důležité.

Příjemnou změnou pro mě bylo, že kniha není napsaná jen z pohledu Mare - ale i z dalších dvou! Některé věci jsem viděla jinak, než je viděla hlavní hrdinka.

Ale to nejdůležitější.. Králova klec mě donutila chtít další díl. Konec totiž nezlomil srdce jen Mare, ale i mně. Rozcupoval ho.

Poslední věta na poslední stránce? Potřebuji na vzduch.

18.11.2017 4 z 5


Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

KAM TO VŠECHNO POVEDENE, ALINO?

Abych se přiznala, tak tenhle díl jsem četla z pouhé zvědavosti - jak to bude vlastně pokračovat. První díl byl pro mě poněkud obyčejný a nudný. Ale tenhle? Tenhle díl je zatraceně úžasný!

Leigh Bardugo si mě nezískala Světlem a stíny nebo Šesti vranami. Ale tímhle. Chcete vědět proč? Odpověd je jednoduchá: Vším.

Tahle kniha je (opakuju, já vím) vším. Pohádky, moře, mýtický tvorové, úžasný zaporák, promyšlené postavy a hlavně, úžasně promyšlený svět. Také jsem si zde zamilovala zápletky!

A konec? Asi jsem na chvilku zapomněla dýchat.

07.10.2017 4 z 5