Mrs.Depp Mrs.Depp komentáře u knih

☰ menu

Jak to celé přežít a nezbláznit se Jak to celé přežít a nezbláznit se Denisa Cziglová

Málokdy se mi stane, že knihu nedokážu odložit. U této knihy se mi to ale stalo. Ani nevím, odkud Denisku znám, možná z Instagramu nebo z článků, kde se psalo o její nemoci. Po přečtení její knihy je mi ještě mnohem víc smutno z toho, že už několik týdnů není mezi námi tak úžasný člověk, který to nikdy nevzdával, ani když byly všechny prognózy už hodně pesimistické. Je mi smutno z toho, že se tyhle věci musí stávat mladým lidem a ještě víc, když si vzpomenu, že odešla maminka malé holčičky. Deniska pro mě bude navždy inspirací v mnoha směrech, inspirací, že nic se nemá vzdávat a máme bojovat za svůj život a za své blízké, inspirací změnit svůj životní styl a žít zdravěji. Je škoda, že druhou knihu už asi nestihla napsat. Kniha, kterou jsem četla už několikrát a je pro mě asi nejkrásnější a nejvíce inspirující a vždy se k ní ráda vracím je pro mě Vždy s láskou, Petra od Petry Němcové, teď se k ní přidá i tato knížka. Jsem ráda, že do ní Deniska přidala i své recepty, některé chci určitě vyzkoušet. Deniska odešla na nemoc, která mě děsí každý den, protože jsem podstoupila IVF (i přes ten strach z nemoci byla touha stát se maminkou silnější) a moje maminka si rakovinou prošla už 3x. Každý den bojuju sama se sebou, abych se tomu strachu nepoddávala, ale věřím, že každý svůj osud máme daný a nepomůže nám stresovat se tím. Co se má stát, to se stane a mrzí mě, že někdy je ten osud opravdu náročný, ale nezbývá, než žít a užívat si každý den, jen tak jednou můžeme odejít šťastní..

24.04.2024 5 z 5


Budování citového pouta: : Jak probouzet lásku v hluboce traumatizovaných dětech Budování citového pouta: : Jak probouzet lásku v hluboce traumatizovaných dětech Daniel A. Hughes

S touto knihou se mi opět potvrdilo, že pečovat o opuštěné děti a dát jim domov, rodinu a lásku má ten největší smysl Skvělá kniha, která dopomůže k pochopení terapeutického rodičovství.

16.04.2024 4 z 5


Cítit rozumem, myslet srdcem aneb Příběh karmy Cítit rozumem, myslet srdcem aneb Příběh karmy Petr Casanova

Kniha je úžasná v tom, že vám v mnoha směrech otevře oči a třeba i přinese určitou úlevu, pokud bojujete se strachem a úzkostí jako já. Co mi ale vadilo bylo to, že jsem měla z knihy pocit, že autor sesbíral své oblíbené citáty a vytvořil z nich knihu, jako by je vydával za své a taky na mě až příliš ezo pojmy jako dvojplameny, stříbrná šňůrka apod. a to, jakým způsobem jsou v knize používány. Způsob, jakým autor radí mi moc nesedí, ale ostatním může, ale vlastně díky této knize pochopíte spoustu věcí, i když se čte těžko, proto jsem nemohla dát nižší hodnocení.

11.03.2024 4 z 5


Louskáček Louskáček Rachel Elliot

Krásný a milý příběh pro děti, krásné ilustrace, princezna Klárka a její princ Louskáček, věřím, že malé holčičky si příběh zamilují.

05.02.2024 4 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Když jsem poprvé četla tuto knihu, psala jsem tady ne příliš nadšený komentář a myslím, že autorovi dlužím obrovskou omluvu. Absolutně jsem tehdy knihu nepochopila. Nechápala jsem, co zrovna na této knížce tolik lidí uchvátilo. Právě proto, že ji miluje tolik lidí, rozhodla jsem se jí dát šanci po čase znovu a tehdy jsem se do ní i já zamilovala. Teď jsem ji četla potřetí, tentokrát v dětském, ilustrovaném vydání a už vím, že si ji chci přečíst ještě spoustukrát, protože je v ní tolik moudrosti a tolik krásy. Asi u této knihy více než kde jinde platí, že správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné. A je důležité ji číst nejen s otevřenýma očima, ale i srdcem.

A můj oblíbený You become responsible forever for what you have tamed.

A mohla bych tady vypsat ještě desítky neméně nádherných citátů, které by si měl čas od času připomenout každý, ale to už nechám na Vás, jestli si přečtete příběh o Malém princi, Lišce a dalších, které na své cestě potkal.

04.02.2024


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Miluju životopisy. Miluju Přátele a miluju Chandlera a Monicu. Vůbec jsem ale netušila, jaké má Matthew Perry celoživotní problémy se závislostí a je mi to moc líto.

Na začátku knihy Matthew píše, že ji můžeme brát jako jeho vzkaz ze záhrobí. Když ji psal asi netušil, že to tak opravdu bude a mnoho lidí si ji přečte až po jeho smrti. Když se na to člověk takto dívá, je to opravdu strašidelné, jak to ten život někdy vymyslí. V knize píše, že nechápe proč se po vážné nemoci mohl vrátit zpět do života, když další pacienti, kteří byli napojeni na ECMO ne. Věřím, že to bylo proto, aby napsal tuto knihu a pomohl tak spoustě lidí. Je úžasné, že může pomáhat, i když už tady nemůže být a věřím, že by si to tak přál. O to víc je mi líto, že nikomu se nepodařilo pomoci jemu.

Přiznám se, že Chandler a Monica mi vždy připomínali mě a mého manžela. Náš vztah vznikl po několikaletém přátelství, nejčastěji se hádáme kvůli úklidu :-D, můj manžel neustále vtipkuje, až mě tím někdy přivádí k šílenství :-D a nebyli jsme ušetřeni ani náročné cesty za miminkem jako měli Chandler s Monicou. Stejně jako je, i nás tato cesta spojila a pomohla mi pochopit, že mám vedle sebe člověka, se kterým chci strávit zbytek života.

S Chandlerem a Monicou jsem se smála, fandila jim, plakala i byla smutná. Ale taky jsem se radovala a byla dojatá, když se jejich rodina konečně stala kompletní. A věřím, že to ještě mnohokrát dělat budu. Cesta adopce je sice jiná, než když se vám miminko narodí, ale je neméně nádherná a když si pak pochováte ten Váš vymodlený zázrak, víte, že to za všechno trápení stálo.

Životní příběh Matthewa byl hodně těžký, doufám, že odcházel smířený a v klidu, šťastný a spokojený a moc mě mrzí, že sám se svého vytouženého potomka nedočkal.
Stejně jako on znám tu nejistotu a obavy, které prožíval a je mi líto, že ho dovedly až k závislosti.

Je úžasné, jak někdo může ovlivnit váš život i když jste ho nikdy nemohli poznat osobně a já na Matthewa budu vždy vzpomínat v dobrém, jeho trápení ani v nejmenším nezměnilo můj pohled na něj a pokud ano, tak jen v pozitivním slova smyslu. Už vždy se na něj budu dívat jako na člověka, který bojoval za svůj život a že opravdu bylo za co bojovat.

30.01.2024 4 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

V knize je spousta přínosných informací, ale musela jsem se prokousat 90 % textu a najít si v ní těch svých důležitých 10 %. Četla jsem ji asi měsíc a půl, protože můžu teď číst většinou jen po večerech a večer už se mi ji otevírat nechtělo.
Přesto jsem si díky ní uvědomila, co dělám v našem manželství špatně a na co si musím dávat pozor, protože je to u nás častá příčina hádek. Zjistila jsem aspoň přibližně svůj i manželův jazyk lásky a určitě se radami budu snažit řídit, protože u nás opravdu platí, že 7. a vlastně i 8. rok vztahu je kritický, tak jsem ráda, že jsem si díky knize uvědomila, co je u nás špatně a co se s tím dá dělat.
Jsem moc ráda i za popis jak jazyky lásky fungují u dětí a jsem ráda, že jsem si ji přečetla teď, když je naše dcera ještě malá a mám snad čas si s ní udělat krásný vztah.

15.01.2024 3 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Marka Dvořáka sleduju na Instagramu už dlouho a jeho příspěvky jsou opravdu přínosné, proto jsem se nemohla dočkat na tuto knihu a hned od první chvíle jsem věděla, že ji prostě musím mít. Stejně jako ostatní knihy série, chybí mi už jen jedna a všechny jsou skvělé.
Myslela jsme si, že jako zdravotník zvládnu přečíst všechny příběhy z knihy úplně v pohodě a nic to se mnou neudělá, přesto mě to rozházelo víc, než bych čekala, hlavně příběhy o dětech, které nedopadly dobře a i ty, které dobře dopadly. Na druhou stranu je to pro mě připomenutí toho, že děti opravdu nesmíme spustit z očí a vysvětlovat, vysvětlovat a vysvětlovat.
Díky Bohu, že máme kolem sebe tak schopné a zkušené doktory, jako je MUDr. Dvořák a kteří nám jak on říká kryjí záda.

27.12.2023 5 z 5


My jsme svět My jsme svět Tereza Kratochvílová

Nejkrásnější příběh o tom, že některé děti si své milující rodiče musí opravdu vybojovat a naopak. O to krásnější je to potom pocit, když své vymodlené miminko můžete konečně obejmout. A o to více si potom vážíte toho, že můžete být konečně spolu. Knížka napsaná adoptovanou Terezkou, která ví o čem mluví. Je psaná formou básničky a Tereza naprosto vystihla to, co adoptované děti prožívají. Nezapomíná ani na "původní" maminku, které adoptivní rodiče vděčí za život svých dětí. Knížka je vhodná nejen pro adoptivní rodiče, ale i pro všechny rodiče, kteří chtějí svým dětem vysvětlit, že jsou miminka, které neměly tolik štěstí, aby se svými rodiči mohly být od první chvíle, ale přesto jsou tyto děti úžasné a láskyplné, jen potřebují trochu jiný přístup.
Přála bych moc všem adoptovaným dětem, aby našly rodinu a zázemí a měly se v životě už jen dobře.

27.12.2023 5 z 5


Heidi, děvčátko z hor Heidi, děvčátko z hor Marie-José Maury

Moje nejmilovanější knížka z dětství. Znala jsem ji nazpaměť a četla ji neustále dokola. Jako jedinou ze všech svých dětských knížek jsem ji schovala, když mi bylo asi deset let s tím, že ji jednou dostane má dcera a budeme si ji číst spolu. To jsem ještě netušila, jak moc si budu muset svoji malou princeznu vybojovat. Teď o spoustu let později jsem ji přečetla své holčičce, která má sice teď období, že ji nebaví ležet a poslouchat, ale věřím, že jednou si ji zamiluje stejně jako já. Příběh pro mě za ty roky neztratil své kouzlo, naopak. Ilustrace jsou nádherné a příběh kouzelný a věřím, že si ho s malou ještě nejednou spolu přečteme.

27.12.2023 5 z 5


(Re)design rodiny pro 21. století (Re)design rodiny pro 21. století Vratislav Hlásek

Knížka obsahuje spoustu tipů, které určitě jsou po každého rodiče užitečné, ještě se k ní jednou chci vrátit a vypsat si ty, které oslovily mě.
Přesto se najde pár věcí, které bych knize vytkla. Občas mi přišlo, jakoby se Alžběta potřebovala pochlubit, jak jsou skvělí rodiče, ale to je jen můj pocit. Co mi vůbec nesedlo bylo "dělání si legrace s dětmi" chápu, že je to potřeba, ale já to určitě budu dělat jiným způsobem, než že půjdeme po ulici a budu dělat dřepy, abych pobavila dítě apod. To bych si připadala jako blázen.
Obecně myslím, že je to kniha, kde si každý vybere to svoje, ale je potřeba se nad tipy zamyslet, které chcete ve výchově využívat a které ne. Ale je v ní určitě shrnuto spoustu užitečných tipů.

30.11.2023 4 z 5


Rok v pohádce Rok v pohádce Maciej Szymanowicz

Nádherná knížka, které jsem se dlouho snažila odolat, protože naše malá má teprve 5 měsíců, ale stejně jsem dlouho odolávat nevydržela a koupila ji. Už teď vím, že jsem udělala dobře, naše princezna si ji se zajmem se mnou prohlíží, takže opravdu zaujme i ty nejmenší děti a zároveň i dospěláky. Navíc je to leporelo, takže ji děti jen tak nezničí. Chystám se postupně dokoupit i další díly ze série, jen mě trochu mrzí, že jsem pro začátek nevybrala třeba Rok v lese nebo na horách. Tento formát, kdy sledujeme postavy postupně během celého roku se mi moc líbí a už se těším, kolik zábavy si s knížkou užijeme.

16.11.2023 5 z 5


Kontrastní zvířátka 2 Kontrastní zvířátka 2 Lukáš Bohdan

Prohlížíme si s dcerkou a moc ji baví hodnocení naší malé 5*

15.11.2023 5 z 5


Náhradka Náhradka Barbora Postránecká

Kniha, kterou by si měl v ideálním světě přečíst úplně každý, kdo se setkává s dětmi v náhradní rodinné péči a to jak adoptivní rodiče, pěstouni, jejich blízcí, rodiče spolužáků, kamarádi těchto rodin, sociální pracovníci, biologičtí rodiče a podobně. Prostě úplně každý. Mě dala hrozně moc a určitě se k ní budu vracet. Je skvělá pro pochopení toho, co děti v NRP prožívají a tím jim můžete hodně pomoci. Moc doporučuji a nemůžu se dočkat na druhý díl.

05.11.2023 5 z 5


Medvídek Pú (20 příběhů) Medvídek Pú (20 příběhů) A. A. Milne

První kniha, kterou jsem přečetla naší holčičce a začala tak (snad dlouhou) tradici společného čtení. V dětství mě pohádky o Medvídkovi Pú nějakou záhadou úplně minuly (nebo si je nepamatuju, přestože jsme ho samozřejmě znali a měla jsem ho moc ráda) a tak jeho příběhy neznám a byly pro mě nové. Pohádky v této knížce jsou milé, ale protože mi u ní dcerka vždy po chvíli usnula, četla jsem je ke konci už na vícekrát a v příbězích se někdy ztrácela. Naše první a snad ne poslední knížka o Medvídkovi Pú. Na to, že je to kniha pro děti jsem ale čekala barevné ilustrace, to je ale moje chyba, příště budu vybírat pečlivěji. TODAY IS MY FAVOURITE DAY

23.10.2023 3 z 5


Najdi Rebeccu Najdi Rebeccu Eoin Dempsey

Musím se knížky zastat, příběh je krásný a zajímavý. Je pravda, že nejsem náročný čtenář a u beletrie hledám hlavně únik z reality a odreagování se. Když se chci vzdělávat, přečtu si knihu zaměřenou na seberozvoj apod. Souhlasím s tím, že závěr se mi nelíbil, autor začal zničehonic přeskakovat celé roky a místo láskyplného znovushledání hlavních postav, které očekáváte každou stránkou snad od začátku knihy dostanete něco úplně jiného. Musím ale říct, že mě moc baví příběhy, které popisují život postav po dlouhé časové období. V této knize mi jako čerstvé mamince nedělaly vůbec dobře jakékoliv zmínky o utrpení dětí a to jak se celé rodiny musely rozdělit (neumím si představit, že bych to někdy dokázala) chápu ale, že v té době to tak bylo a je důležité na to nezapomínat. O to vděčnější jsem, že dnes podobné věci zažívat nemusíme a doufám, že už ani nikdy nebudeme muset.
Zkrátka mě se kniha líbila a klidně si někdy přečtu i další autorův román. Jinak myslím, že popisovat tady děj je celkem zbytečné, protože to udělalo už nespočet lidí přede mnou.

18.10.2023 5 z 5


Můj syn feťák: skutečný příběh Můj syn feťák: skutečný příběh Eva Hacalová

U této knihy mě překvapilo, jaké psychické stavy může drogově závislý člověk zažívat, dřív jsem si to neuměla představit. V mém okolí byla jedna žena, která jak se později ukázalo, byla také závislá na drogách a její podrážděnost, agresivita, hádavost, půjčování peněž od všech, kdo je ochotný půjčit, únava a spaní v práci na stole byly přesně takové, jak v knize popisuje Honza a jeho maminka. Je mi smutno z toho, že předtím, než spadla do závislosti to byla super, chytrá, pracovitá holka, kterou jsem měli všichni rádi a letos jsem ji dokonce potkala ve městě v takovém stavu, že mi jí bylo opravdu líto. U těchto lidí, kterým se ostatní snaží nesčetněkrát pomoct nezbývá než doufat, že tu pomoc jednou přijmou. Proto už chápu, že závislému se nedá pomoct, dokud to on sám nechce. V knize je vše napsáno tak, jak to opravdu je.
Tato kniha je opravdu užitečná, pomáhá pochopit nejen trápení člověka, který spadne do pasti drog, ale také trápení jeho rodiny, ukazuje situaci z různých úhlů a pokud se něco takového stane NIKDO to nemá jednoduché. Nezbývá mi než si přát, abychom naši dceru zvládli dobře vychovat a aby se drogám vyhnula obloukem.

23.08.2023 5 z 5


365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka 365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka Lukáš Hejlík

Miluju knihy, ze kterých se dozvím něco poučného a zajímavého. Tahle knížka není úplně na čtení, ale spíše na prohlížení a plánování výletů a dovolených u nás v Republice. Nás teď čekají pár let spíše dovolené u nás, než v zahraničí a s touhle knížkou mě to bude bavit. Dokonce jsem tam našla 2 restaurace z našeho města, v jedné jsem dokonce ještě ani nebyla, tak je asi čas to napravit. Navíc jsou v knížce Tipy na 3 gastromísta kam bych se chtěla podívat . Esku v Praze, Kafe Smetanku v Plzni a Entreé v Olomouci. Knihu jen zatím jen zběžně prolistovala, takže se těším, jaké zajímavé místa ještě objevím :-)

25.07.2023 5 z 5


Mapy. Atlas světa, jaký svět ještě neviděl Mapy. Atlas světa, jaký svět ještě neviděl Aleksandra Machowiak Mizielińska

Tuhle knihu jsem se chystala koupit několik let, ale říkala jsem si, že ji jednou objednám pro naše miminko. Minulý měsíc konečně nastala ta chvíle a ze smutné holky se stala nejvděčnější maminka na světě. Mapy jsou jedna z prvních knížek, které jsem pro naši vymodlenou holčičku koupila a i když ještě pár let uběhne, než si ji spolu budeme prohlížet, teď na ni ve volných chvílích budu koukat já.
Jak tady někdo psal v komentářích Mapy jsou ve stylu map mořeplavců a objevitelů a měl pravdu, pří prohlížení jako bych se přenesla mezi Piráty z Karibiku :-D Sice tam nejsou všechny státy, zato zpracování je nádherné.
Já osobně jsem hned hledala Dánsko, které mám na Travel listu a marně, přesto nebo právě proto mě zrovna tato knížka navede jaké informace si mám o této zemi zjistit. Věřím, že tahle velice poučná knížka pomůže jednou naší holčičce ve škole a i já si doplním své mezery ze zeměpisu. Všem moc doporučuji a budu se k ní často vracet.

25.07.2023 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Stejně jako kniha Mé cesty do hlubin mozku i tahle od stejného autora opravdu stojí za to. Dozvíte se spoustu věcí o vyšetřování vražd i o práci detektiva, pro mě např. byla novinka rozdíl mezi vyšetřovatelem a operativcem, jaká je pracovní doba na oddělení vražd, ale i spousta dalších věcí.
Doporučuju si určitě poslechnout i rozhovory s panem Marešem na Youtube a já jsem se konečně dostala po několika letech odkládání ke sledování seriálu případy 1. oddělení a chci kouknout i na Devadesátky a Docenta.
Spousta případů, které se v seriálu objevily je popisována i v knize.
Už se těším, až si přečtu další knihu ze série tentokrát o práci pilota Mluví k vám kapitán.

11.06.2023 5 z 5