365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka

365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410653/bmid_365-gastromapa-lukase-hejlika-9df-410653.jpg 4 65 21

Jmenuje se 365, a to hned z několika důvodů – dělal jsem ji 365 dní, má 365 stran, ale především přináší 365 tipů ze všech českých luhů i moravských hájů. Podniky jsem rozřadil do 31 kapitol, kdy vás jedna vypraví na výlet, další zavede na snídani, na rychlý oběd, na jídlo z foodtrucku nebo za tím největším zážitkem! Ukáže vám místa, kde byste rozhodně žádný podnik nečekali, nebo vás nechá proletět se po těch nejlepších kuchyních světa. Tahle knížka jenom neradí, ona vám ty cesty plánuje!... celý text

Přidat komentář

Mrs.Depp
25.07.2023 5 z 5

Miluju knihy, ze kterých se dozvím něco poučného a zajímavého. Tahle knížka není úplně na čtení, ale spíše na prohlížení a plánování výletů a dovolených u nás v Republice. Nás teď čekají pár let spíše dovolené u nás, než v zahraničí a s touhle knížkou mě to bude bavit. Dokonce jsem tam našla 2 restaurace z našeho města, v jedné jsem dokonce ještě ani nebyla, tak je asi čas to napravit. Navíc jsou v knížce Tipy na 3 gastromísta kam bych se chtěla podívat . Esku v Praze, Kafe Smetanku v Plzni a Entreé v Olomouci. Knihu jen zatím jen zběžně prolistovala, takže se těším, jaké zajímavé místa ještě objevím :-)

Danafantom
18.04.2023

Když se chci dobře najíst, tak si dobře uvařím. Ani tato knížka mě do restaurací nenalákala :)


JancaMia
16.12.2022 5 z 5

Výborná kniha, brzo do mé knihovny poputuje i 555 . Lukáš je vynikající food pioneer a je super kolik lidí ho následovalo. Na gastromapě jsme s manželem téměř neustále a občas nám domu z gastromapy něco přifrčí přes wolt nebo damejidlo a poté souhlasně pokýveme hlavou že Lukáš mněl ve svém popisu dané lokace pravdu a že to byly dobře projedené nebo propité peníze .

Dámaskloboukem
31.01.2022 5 z 5

Výborný nápad, který u nás zoufale chyběl!!
Několikrát mi zachránil kůži ( spis teda břicho) na cestách.
A jestli kniha nebo appka, je docela jedno. Když doma přemýšlím, kam pojedu, tak si radši zalistuji v knížce. Je to napováženou, ale několikrát už jsem vybírala podle specialit a ne podle pamětihodností.
Když chodím po cizím městě a mám hlad, tak jednoznačně appka. Stejně většinou chodím podle mobilu :)
S naším národním pohostinstvím mám bohaté zkušenosti.
Dva roky zpátky jsme podnikli cestu obytňákem po vlastech českých. S tím, že se budeme stravovat, kde bude příležitost a nebudeme nic dopředu řešit. Chybně jsme vyrazili bez tradičních řízků na chlebu zabalených v alobalu.
Já, asi jako nejslabší člen výpravy, jsem odpadla už druhý den. Když jsem šla kolem restaurace - bufetu v jednom poměrně slušném jihočeském kempu a vdechla odér směsi opakovaně přepalovaného oleje s kdoví čím ještě, už jsem si tam nebyla schopna dát ani čaj. Povečeřela jsem suché rohlíky. Ostatní členové expedice se ke mně přidali následující den. Svorně jsme odhlasovali, ze jedeme domu uvařit si krupičnou kaši. Ta nám spravila chuť a mohli jsme pokračovat. Raději už ke známým do Beskyd.
Moje osobní zkušenost: pokud se u nás stravuji pouze po restauracích náhodně - kde co je nejblíž, tak po třech dnech se stávám kvalitní konkurencí toho velkého psa, co sežral Kočičce a Pejskovi dort.
Smutné je, že v zahraničí podobné problémy nemám. Možná je to tím, že neznají Čapkovu nejznámější pohádku :D

… a pak přišel Hejlík.

Zatím nikdy nezklamal.

Josh
31.01.2022 2 z 5

Opět mimo proud, žádné nadšení, ne-li unešení z této knihy. Nebýt sloučení gastro (každý potřebuje pít a jíst:o) s výlety a především sbíráním razítek tak pod-průměrná kniha. Nebýt členěná na kraje není extra přehledná. Dva úhly pohledu: 1, když vyrazíme na výlet nebudeme se „honit“ za Hejlíkem doporučeným tipem, ale prostě když na nějaké místo narazíme uvidíme…. 2, když vyrazíme za gastro-zážitky dle Hejlíka, tak se mnou rodina brzy nebude mluvit a ani náš bankéř....

MagdaLENKA89
24.08.2021 5 z 5

Od té doby, co jsem se odstěhovala z Prahy, se neustále potýkám s tím, že nevím, kam zajít v okolních městech na dobré jídlo. V Praze máte na výběr desítky restaurací do půl hodiny cesty MHD, ale jakmile bydlíte na malém městě, tak máte problém. Z toho důvodu jsem Lukáši Hejlíkovi vděčná, že dal dohromady toto dílo.

mala.bloncka
17.02.2021 5 z 5

Lukáš je prostě láska! Super kniha, beru všude s sebou na cesty a pak nadšeně dělam fajfky k podnikům, které jsme navštívili :) uvítala bych nějakou grafickou mapku s podniky (ale od toho je tu ta appka). Doufám, že brzy vyjde další kniha!!

LadyCotton
21.07.2020 4 z 5

Knížka je super (krásná grafika, text čtivý). Nějak ale nevím jak to autor myslel s tím, že to není knížka do knihovny ale knížka na cesty...
Vadilo mi totiž to, že kapitoly nejsou serazene podle místa (lokality).
Nemám Appku takže jsem od knížky čekala, že když treba pojedu na dovolenou na Šumavu, nalistuju kapitolu věnovanou Šumavě a tam si začnu číst kam vyrazit Na snídani, Na drink, Na sladký , Na burger apod. Nebo treba když budu chtít objevit v Praze nějaké nové podniky... takhle někam přijedete (musíte s sebou táhnout knížku skoro o 400 stranách) a pak listovat jestli v okolí náhodou není něco...
Ano, na konci je sice rejstřík podle města ale je tam jen město a název podniku (což vám nic moc neřekne). Je to velká škoda, protože jinak by byla kniha bezvadná.
Co rozhodně stojí za zmínku a pochvalu je fakt, že tam jsou skutečně podniky z různých koutů republiky.

Verrrunka
16.07.2020 4 z 5

Super nápad, moc hezké fotky a plno inspirace. Jak už tu bylo zmíněno, trochu mi nevyhovuje systém řazení podniků, pro vyhledávání konkrétní lokality to není moc uživatelsky přívětivé.

klaraskolkova
14.07.2020 5 z 5

Super inspirativní kniha, která poradí, kam zajít na oběd nebo třeba na dobrou kávu. Jak již bylo řečeno, zaujme zejména grafické zpracování a krásné fotky; vytknout je třeba (ne)řazení dle lokality, což v případě, že si s sebou vezmete knihu například na výlet a rychle chcete zkontrolovat, zda se v okolí nachází nějaká zajímavá gastro lokalita, značně ztěžuje užití. V kombinaci s aplikací, kde mapa nechybí, je to ale bezva!

HDosoudilová
16.06.2020 3 z 5

Graficky je Gastromapa strašně pěkně zpracovaná, najdete v ní spoustu super tipů na podniky v okolí i na dovolené. Vlastně zde najdete i spoustu tipů na výlety. Nicméně co se týče řazení podnik, bohužel mi to moc nesedlo. Přijde mi, že je těch kategorií zbytečně moc a nejsou moc přehledné. Jsem ráda, že jsem si knihu "jen" vypůjčila v knihovně.

JáraTym
17.05.2020 5 z 5

Skvělý nápad, čtivé a poutavé zpracování a skvěle vyfocené fotografie. Ideální na cesty. Velmi doporučuji!

5942
05.05.2020

Zdravím a děkuju všem za komentáře. To, co se nejčastěji překrývá je řazení kapitol. Ano, koncept vychází z toho, že aplikaci Gastromapa Lukáše Hejlíka má 150.000 uživatelů, kteří říkali na co knížku, když mám appku. Knížkou jsme jim ale nechtěli pomáhat na cestách, knížkou jsme je chtěli na cesty vyhnat. Témata, žánry se dramaticky prolínají. Chtěli jsme knížku do ruky, na cesty, abyste v ní museli hodně hledat. Ne se podívat na to, co tam mám ve středních Čechách a pak ji dát do knihovny. Takže, ano, pokud možná někdo nemá appku (kde je i navigace do místa, otevírací doba atd.) může to působit nepřehledně.

Opravdu skvěle funguje razítkování - to jsme nečekali, jak až dětinská interakce to bude! Hurá!

Paní, které tam chybí více moravských podniků by měla vědět, že jich tam je 160 z 365 - jestli si za něčím stojím, tak je to právě ten nepragocentrický pohled.

Ještě jednou všem moc díky, Lukáš Hejlík

Jana283
19.04.2020 2 z 5

Souhlasim se lenkaBajza. Líbí se mi grafika. Jinak nenadchla.

OldaB
11.02.2020 5 z 5

Super nápad a hezké zpracování. K téhle knize se budu průběžně rád vracet. Souhlasím, že rozdělení je občas nepraktické, když člověk něco hledá.

zuzana4587
10.02.2020 5 z 5

Když kniha vyšla, říkala jsem, na co potřebuju mapu míst, kde se dobře najíst. Před pár dny se mi kniha náhodně dostala do rukou a za dalších 20 minut už jsem měla svou vlastní :-) Je nádherně ilustrovaná, působí na mě hodně pozitivně. Leckterá místa lze zařadit do spousty kategorií, ale neřekla bych, že je kniha nepřehledná, když vzadu je seznam míst podle abecedy a podle měst. S přítelem jsme o víkendu hned vyrazili na brunch a dostali své první razítko. Jednoznačně 5*.

lenkaBajza
06.01.2020 2 z 5

Ja jsem bohuzel velmi zklamana. To,ze je v knize malo moravskych destinaci a gastrozazitky poskytuje nejvic Praha,je pochopitelne a nevadi mi to. Co mi ale vadi je,ze kdyz uz bych do te prahy jela,musela bych listovat celou knizkou a hledat,kde dat obed,pak hledat kde dat kavu... proste kdyby byla strana Praha a pod tim seznam podniku s doporucenim,je to mnohem vic super. Takto je to chaos a neda se podle toho moc ridit.
Graficka stranka super,jen jedna poznamka...proc je treba pod napisem kachna se zelim a br.knedlikem obrazek rizku s br.salatem??
Napad je to super,skvely,ale chce to uplne jiny princip razeni.

MadamC
22.08.2019 5 z 5

Hrozně jsem se těšila, až ji budu mít a budu s ní moci virtuálně i nevirtuálně slintat nad těmi nejlepšími jídli. Super výběr. V naší zemi je stále mnoho restaurací, které si zaslouží návštěvu, jsem ráda, že konečně existuje kniha, která nám to připomíná a pomůže nám v orientaci. I aplikace je super. Ideálně pro fajnšmekry.

Zuzaa
22.08.2019 5 z 5

Musí se nechat, že Lukáš Hejlík vystihl trend a obrovskou díru na trhu.
A kromě toho, že je kniha velmi užitečná, je ti perfektně graficky zpracovaná. Plus prostor na sbírání razítek, za návštěvy podniků, podporuje u cestovatelů i gurmánů sběratelskou vášeň. Ještě bych klidně nechala u každého podniku řádek na poznámku data návštěvy, pokrmu či dojmu.
Co bych vytkla, je rozdělení do zbytečně mnoha (31) kapitol, které se dost překrývají, protože to, co je na "Na výlet" by často mohlo spadat i do kategorie "Z farmy na stůl" "Na maso" "Do rodinného podniku" nebo třeba "S dětmi". Takovéto kategorie mi přijdou celkem zbytečné a nepřehledné.
No a jako největší nedostatek GastoMAPY vidím chybějící mapu. Rejstříky na konci jsou sice přehledné, ale chybějící mapu prostě nenahrají. Protože kdo zná polohu všech vesniček a malých měst?
Přesto je to skvělý, inspirativní počin, kterému moc fandím a podle kterého mě baví jezdit na výlety.

Chesterton
01.07.2019 3 z 5

Graficky velmi lákavá, stejně jako Darleen by mi víc vyhovovalo rozdělení místopisné, které by bylo při toulkách českou krajinou přehlednější a víc smysluplné. Jinak vtipný a originální nápad.

Kniha 365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka je v

Právě čtených5x
Přečtených86x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených5x
Knihotéce77x
Chystám se číst44x
Chci si koupit40x
dalších seznamech2x