mochr mochr komentáře u knih

☰ menu

Artemis Artemis Andy Weir

Povedená kniha o životě na Měsíci. Mě to vážně bavilo, jsem v podobném věku jako Jazz, takže některé dialogy (i monology) plně chápu, občas se teda chová jako 16letá puberťačka, ale... Bylo to vtipné, svižné, spoustu detailů o technice (to můžu jako konstruktér a bastlič), a docela uvěřitelné. Pokud to Musk a spol dokážou mohlo by to dost pravděpodobně vypadat takhle i na Marsu. posledních asi 140stran sem dal na jeden zátah a nemohl jsem přestat.
Marťana jsem nečetl, zatím.

20.03.2019 5 z 5


Prach Prach Hugh Howey

Série Silo je pecka. Promyšlené, čtivé, vtipné, napínavé prostě super. I když sou knížky docela rozsáhlé, nejsou tu nudne pasáže. Děj se hrne kupředu a na odbočky nemá čas. Juliette je největší frajerka co znám, že Sóla se vyklubal frajer. Pantati ze sila č. 1 dostali co proto a....
Budu se opakovat: já chci film, kniha je tak dobře napsaná, že to vidíte před očima, ocelové silo, schody, mechanicky úsek, schody, it oddělení, schody, farmy, schody,

16.01.2019 5 z 5


Turnus Turnus Hugh Howey

Perfektně zvládnutý úvod do série Sila. Všechno mě tam sedělo a vymyšleno je to dokonale. Jak linka v sile 1 tak v 17(18) mě bavila jako bych tam byl s nimi. Musím se přiznat, i když nerad, že se mi to líbí o trošičku víc jak série Metro. A chci film, některé pasáže jsem si úplně představoval zfilmované, a v Sile 17 v druhé polovině by to mohlo být i pěkný psycho.

04.12.2018 5 z 5


Elon Musk Elon Musk Ashlee Vance

Po přečtení máte chuť být jako on a změnit svět. Chtěl zpřístupnit elektroauta, řikali mu že to nejde, a on dokázal opak. Chtěl zlevnit lety do vesmíru, tím že nosné rakety budou použitelné vícekrát( návrat na přesné místo, zkontrolovat, doplnit palivo a znova). Řekli mu že to nejde, a k dnešnímu dni (3.12.2018) má několik úspěšných přistání, několik opakovaných startů a lítá i několikrát z měsíc. Chce osídlit Mars, říkají, že to nejde....

03.12.2018 5 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Den trifidů byla jedna z mých prvních scifi (po pár knihách od J. Vernea) knih. Nalezena v domácí (netuším kde se tam vzala) knihovně, když mi bylo asi 14-15. malá nenápadná knížečka, o to víc zajímavá uvnitř.
Rozhodně si ji ještě přečtu, po 15 letech ji pochopím určitě jinak.
A od té doby (a filmu Mad Max) mám nejraději postapo žánr

28.11.2018 5 z 5


Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Mě se to vážne líbilo, idea přelidněné planety a jeden superstát. Přísná kontrola populace byla vymyšlena docela slušně. Jak je u pana Glukhovského zvykem, některé pasáže až moc natahuje, ale jako celek to fungovalo parádně. Místama sem se vžil do hlavního hrdiny a cítil jsem s ním.

22.06.2018 4 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Silo me neskutecne bavilo od zacatku az do konce. zadnou nudnou pasaz jsem nenasel, porad se neco delo.
//lehky spoiler//
Sila se zacala stavet kolem roku 2050 ( za cca 30 let) , nejaka nanotechnologie tam je ,ale samotne silo je jako by se stavelo prave ted ne li pred 10-20 lety. Uplne vidim ve filmu jak na pocitacich nepouzivaji klasicky "okenni system" ale pisou prikazy do konzole.
jednu postavu si oblibite a ona o par stranek dal umre, co uz...
silo ma cca 150 pater? kdyz budu brat v uvahu ze jedno patro ma prehnane 4 metry, vychazi vyska sila 600 metru, coz je po schodech dost, ale myslim ze za den by se to dalo zvladnout?
Konec byl docela rychly, ale musim rict ze vubec ne spatny
//Konec//

Ac nerad, musim rict ze me to bavilo o trosku vic jak Metro 2033.
Chvilemi jsem si nektere sceny predstavoval jako ve filmu, tak doufam ze film bude a bude dobry.

Hura na Turnus

20.03.2017 5 z 5


Astronautův průvodce životem na Zemi Astronautův průvodce životem na Zemi Chris Hadfield

Moc pekne napsane,
po precteni chcete by take astronautem. Hezky popsane jak se stat astronautem a co to vsechno obnasi. ISS je uzasna prace celeho sveta.

08.03.2017 5 z 5


Armada Armada Ernest Cline

Slabší než Ready player one, ale má mnoho psolečného. spoustu odkazů na scifi filmy a hudbu. Nápad není uplně špatnej a mě se to líbilo.

25.01.2017 5 z 5


Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

Perfektní propracovanost, několikrát jsem se zasmál nahlas. doporučuji

25.01.2017 5 z 5


Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Loading....
Press START to PLAY
Od první stránky napínavé a velmi čtivé. I když jsem ročník 91, našel jsem tam spoustu zajímavostí a vzpomínek na dětství (těch probdělých nocí s videohrama :) ). Systém OASIS je skvěle vymyšlený. Postavy jsou pěkně napsané a uvěřitelné. Halliday musel být bourák :).
Virtuální realita je aktuálně velmi diskutovaná oblast a takhle by to jednou mohlo/mělo vypadat. Už dnes například Secondlife nebo WOW je velmi podobné tomuto (aspoň myslím, nehraji to). Virtuální svět který Vás pohltí a již nepustí.
Parzival je obyčejný PC hráč, který je tak trochu na okraji společnosti, tak trochu jsem se v něm viděl i já sám.
Doporučuji přečíst
YOU WIN
GAME OVER

09.08.2016


Svoboda v oblacích - Osudy českého letce RAF Václava Bozděcha a jeho vlčáka Antise Svoboda v oblacích - Osudy českého letce RAF Václava Bozděcha a jeho vlčáka Antise Hamish Ross

Moje první kniha tohoto druhu.
Musím říct že to je napsané dobře, srozumitelně, spoustu detailů, a i když se o historii nezajímám tak mě to bavilo.

27.05.2016 5 z 5


Loutka Loutka Taylor Stevens

od knihy jsem nic nečekal, ale nějak me to nechytlo. Linka Bradforda mě absolutně nebavila, Michael byla docela slusna ale neco tomu chybelo.

12.02.2016 3 z 5


Asfalt Asfalt Štěpán Kopřiva

tohle bylo tak úchylné že si to musím přečíst ještě jednou.
Dokonale vymyšlené peklo

12.02.2016 5 z 5


To To Stephen King

BRR
četl jsem před několika lety ale i teď mi běhá mráz po zádech. Při čtení mě děsilo TO. kniha je opravdu dlouhá a zkracení by jí neuškodilo, některé pasáže jsou zbytečně roztahané.

12.02.2016 4 z 5


Setkání s Rámou Setkání s Rámou Arthur Charles Clarke

Velmi pěkně napsané a na konci jsme se nic nedozvědeli, ale Rámané všechno dělají třikrát...
Super vesmírné scifi s dokonalou vesmírnou lodí

12.02.2016 5 z 5


Mikro Mikro Michael Crichton

Mě se kniha líbila, zajimavý nápad a četlo se dobře. Díky zajímavostem z hmyzologie jste se i něco dozvěděli o těch malých pot....ch

12.02.2016 4 z 5


Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Od první stránky prožívám celý příběh 717 s ním. Dokonale propracovaná budoucnost se vším co k tomu patří. Viděl jsem spoustu scifi filmů, her i knih, ale tahle Budoucnost mi připadá reálná. Auto krásně popisuje mega město, kdo má fantazii, při čtení to město a prostředí prostě vidí. V knize najdete úplně všechno od akce, přes erotiku, napětí .... až po zklamání - které kupodivu přidá na příběhu:).
Metro 2033 bylo místama hodně popisující a roztahané, tady je to taky... ALE je to tak nějak jinak a prostě mě to bavilo od začátku až do konce, až sem si říkál, že je škoda, že už to končí. Pro mě je to kniha v TOP 3

12.02.2016 4 z 5


Kronika sci-fi Kronika sci-fi Guy Haley

Rozečteno
Dokonale zpracovaná kronika od počátku scifi po současnost. Samotna kniha vypadá jako něco víc, listy jsou na kvalitním tvrdém papíře, spoustu obrázků, časových os, zajímavostí. Dozvíte kdo od koho opisoval:), Co byl trhák, které dílo absolutně propadlo.
Od každého autora zobrazuje jeho díla. Významná díla mají svoji vlastní "kapitolu" kde jsou zobrazeny související díla - knihy, filmy, seriály, PC hry.

Pro fanoušky scifi rozhodně kniha, která by neměla chybět v jejich knihovnách (6/5)

12.02.2016 5 z 5


Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

Po přečtení Metra 2033 a 2034, jsem se začal zajímat o Černobyl a narazil na hru Stalker. po několika letech jsem si zahrál na PC hru a po zjištění kde se autoři inspirovali jsem si sehnal knihu Piknik u cesty.
Je to taková zvláštní kniha, relativně krátká ale příběh perfektní.
Rozhodně doporučuji přečíst. 5(5)

12.02.2016 5 z 5