Astronautův průvodce životem na Zemi

Astronautův průvodce životem na Zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234153/bmid_astronautuv-pruvodce-zivotem-na-zem-234153.jpg 4 117 33

Plukovník Chris Hadfield věnoval desetiletí astronautickému výcviku a ve vesmíru strávil více než čtyři tisíce hodin. V této knize plné zábavných a poučných příběhů, okouzlujících líčení vesmírných procházek i chladně klidných popisů krizí vysvětluje, jak lze s použitím selského rozumu dosáhnout úspěchu. Pravděpodobně nikdy nebudete stavět robot, řídit kosmickou loď ani provádět základní chirurgické úkony jako plukovník Hadfield, avšak jeho živé postřehy vás naučí, jak myslet jako astronaut – a možná zcela změní váš pohled na život na Zemi, a zvláště váš vlastní.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Vesmír

Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

An Astronaut´s Guide to Life on Earth , 2013


více info...

Přidat komentář

Divkazlesa
01.08.2023 4 z 5

Moudrá a velmi čtivá kniha, ze které si čtenář vezme poučení a zůstane po jejím přečtení i dobrý pocit.

drakamena
28.06.2023 5 z 5

Naprosto úžasná kniha, která s laskavým humorem popisuje přípravu astronautů na Zemi, lety do vesmíru, pobyt na ISS, ale i třeba to, jak se vypořádat s ukončením jedné etapy života, jak být členem týmu, jak neustále pracovat na zlepšování sebe sama i světa kolem atd. Krásná kniha a také krásná audiokniha, namluvená Ladislavem Frejem.


boxas
05.04.2023 5 z 5

"Očekávání problémů je ten nejlepší způsob, jak se jim vyhnout."
"Vedení znamená, že prošlapáváte cestu, ne že lidi nutíte dělat věci po vašem."
"Nikdy nezesměšňuj kolegu! A to ani ironickou poznámkou. Bez ohledu na to, jak lákavé to je nebo jak lákavá je pointa."
Chris Hadfield

Tahle kniha se vážně dost špatně hodnotí.
Na jedné straně spousta zajímavostí z "běžného" života na vesmírné stanici i z dlouhé přípravy na let tady na zemi, na druhé straně dost nudný patron, který opakuje, jak on, obyčejný devítiletý kanadský kluk, se rozhodl, že udělá všechno pro to, aby se stal kosmonautem.

Chvílemi jsem se dobře bavila. Víte např. co je jeden z největších problémů kromě ohně na vesmírné stanici?
Chvílemi jsem se poučila. Třeba, že člověk by měl mít sice svůj sen, ale neměl by být tímto snem posedlý. A také, že štěstí přeje připraveným.
Chvílemi mi ovšem Chris Hadfield přes jeho nesporné zásluhy a úspěchy připadal jako nudný patron, který rozdává moudra všem kolem.
Chvílemi jsem Chrise Hadfielda obdivovala. Byl nesmírně houževnatý, trpělivý, předvídavý, odhodlaný a cílevědomý.
Z knihy Astronautův průvodce životem na Zemi mám tedy rozporuplné pocity. Ovšem převažují ty kladné, Chris Hadfield se mi nakonec tak nějak dostal pod kůži a už jsem se ani moc nedivila, že s ním jeho obětavá žena vydržela, ale že ho i podporovala.
P. S. Tak co je velikým problémem na vesmírné stanici, srovnatelným s hořícím ohněm? No přece dobře fungující bezporuchový záchod.

R47
21.01.2023 4 z 5

Je to taková zvláštní motivační příručka, která ale na mě nepůsobila a daleko spíš bodovala jako populárně naučná knížka o kosmonautice, konkrétně běžném životě na ISS a výcviku kosmonautů. Nikde jinde jsem nenašel tak dokonalý, vtipný, a přitom detailní popis, co pobyt na stanici obnáší. Jinak autor mi přišel dost nesympatický a srší z něj taková ta snaha nebýt namyšlený a být pokorný. I když vůbec není. Pokud se ale od tohodle oprostíte, jako fanoušek kosmonautiky si knihu můžete užít.

nai.ivka
10.07.2022 4 z 5

Kniha je nabitá informacemi, ale místy je nudná až uspávací. Jen 280 stran mi přišlo asi tak 5x delší. Doporučuji všem kdo sní o účasti na nějakém komerčním turistickém letu. Zjistila jsem, že bych si to kvůli nevolnostem a jiným tělesným obtížím vůbec neužila.

lagina
15.01.2022

Ono se to blbě hodnotí, že jo, když vám někdo řekne - toto je nejlepší kniha mého života. Achjo, no mého ne :-)) Prvních padesát stránek jsem přečetla naráz, trochu jsem vzdychala a kroutila se. Pak už mi teklo do bot a musela ji vracet, tak jsem se ještě k tomu vrátila. Za těch pár chvil s touto knihou - chápu, komu sedne "americký styl psaní" najde v tom i nějakou tu myšlenku a koho zajímá vše o letectví či kosmu bude uchvácen... Já to nejsem. Pár myšlenek, říkám si že zkusím audioknihu a ještě tomu dám jednu šanci - protože mi někdo řekl, že je nej. A protože se v poslední době nemůžu soustředit.

tami1
28.01.2021 3 z 5

Kniha je skvělým návodem pro člověka, který se chce stát astronautem. Snad nikde jinde se nedozvíte tolik podrobností o životě těchto vesmírných kovbojů jako zde. Zjistíte, že let do vesmíru je jen třešínkou na dortu pro pár vyvolených šťastlivců, další tisíce celý život studují, trénují a své mety nikdy nedosáhnou. Velmi zajímavá byla část o pobytu na ISS nebo příprava v Rusku.
Plukovník Hadfield je jistě obdivuhodný člověk, ale je mizerný spisovatel. Snaží se působit skromně, ale v jeho podání to vyznívá falešně. Kniha je takový kočkopes. Trochu motivační, trochu biografie a trochu naučná. Velmi mi vadil styl, absence chronologického vyprávění a neustále opakování některých názorů.

E_Lan
01.11.2020 5 z 5

Jaké překvapení! Čekal jsem knihu o cestě a motivaci stát se kosmonautem a zatím jsem našel velmi moudrou knihu o životě nejen ve vesmíru, ale hlavně na zemi. Poučení o nulách a jedničkách mě pak velmi významně ovlivnilo. Jak příjemné čtení (doslova jedním dechem) a navíc namluveno panem Frejem, no lahůdka! Bravo!

Kolohnát
27.10.2020 1 z 5

Velmi nezáživné mudrování sebestředného člověka, posedlého svojí kariérou, vyjma pasáží s technickým popisem života na ISS.
Zajímavý komentář: Adhara

Adhara
08.10.2020 4 z 5

Štyri hviezdy za to, že kniha mi poskytla množstvo cenných informácií (aj) pre vlastnú tvorbu. Nikde inde v slovenčine som nevidela toľko podrobností o fungovaní kozmických agentúr, prípravách na let, a živote astronautov pred, počas aj po misii. Jednu hviezdu strhávam za neúspešný, rušivý motivačný rádoby presah. Ako každá motivačná kniha má v sebe hromadu protirečení (napr. keď je v podstate fajn aj neletieť do vesmíru, tak načo tam vôbec letieť?), nevysvetlených a ľahko napadnuteľných vecí. Nesadol mi ani štýl – hoci sa astronaut snaží pôsobiť ako veľmi prísny na seba aj na iných, jeho skromnosť vyznieva falošne, ako maska. Rušivé pre mňa bolo aj neveľmi chronologické radenie udalostí, skákanie od misie k misii, porovnávanie rôznych situácií v nich za účelom ilustrácie motivačných myšlienok. A pritom, keby len stručne a jasne napísal pekne zaradom o svojej životnej ceste s použitím vecných informácií bez rozčuľujúcich „presahov“, mohla to byť dokonalá kniha. Teda, ak by bola dobre preložená. Nad prekladom niektorých výrazov do slovenčiny sa mi totiž nožík vo vrecku otváral. Prečo nedali terminológiu skontrolovať nejakému odborníkovi?

Recidivista
13.04.2020 3 z 5

Už si presne nepamätám, čo bola pohnútka, ktorá ma minulý rok viedla ku kúpe tejto knihy, keďže tento typ literatúry čítavam iba sporadicky. Pravdepodobne išlo o kombináciu dobrých recenzií a milého videa s fúzatým astronautom hrajúcim na gitare, ktoré mi utkvelo v pamäti po tom, ako pred pár rokmi preletelo médiami po celom svete. Nie je to biografia, nazvem to, európskeho typu, naopak štýl je typický americký, navyše so silným presahom k motivačnej literatúre. A toto už vôbec nie je žáner, ktorý by som vyhľadával. Podobný problém som mal aj pri toľko vychvaľovanej knihe Hillbilly Elegy od D. Vanceho, ktorá mi prišla úplne priemerná a dokonca nebola ani tou sociologickou sondou, ktorá by mi pomohla pochopiť, ako je možné, že Trump zvíťazil v prezidentských voľbách.

Na rozdiel od autora knihy, ktorý bol od deviatich rokov presvedčený, že sa stane astronautom a bude sa raz na svet pozerať z výšky hviezd, moje ambície v tomto veku siahali iba do výšky kabíny smetiarskeho auta, ktorého šoférom som sa chcel stať. Takže mi určite neprináleží hodnotiť život tak úspešného a rešpektovaného človeka, akým je Chris Hadfield. Čo však môžem hodnotiť je kniha samotná, keďže som ju nakoniec dokázal prečítať celú aj napriek silnému nutkaniu preskakovať nudné pasáže, ktorých bolo najmä na prvých 200 stranách viacero. V podstate by sa dala zhrnúť do reťazca slov: trénuj – nevzdávaj sa – sústreď sa – trénuj - dbaj na detaily – neustále sa uč – opäť trénuj - buď pripravený na všetko a to stále dokola v miernych obmenách.

Chápem, že mnohým sa kniha páčila a určite sa nájdu ľudia, ktorých motivovala k splneniu ich cieľov a snov. Na mňa však takéto motivačné rečičky pôsobia skôr kontraproduktívne, zjavne nie som cieľová skupina podobných kníh, čo malo na moje hodnotenie výrazný vplyv. Toto Chris Hadfield pri písaní knihy nemohol veľmi ovplyvniť, možno iba tým, že by sa viac snažil, aby napísaný text nepôsobil tak umelo, strojene a chválenkársky, ale zvolil by ľudskejší prístup, ktorý by skôr viedol k získaniu čitateľových sympatií. Najsmutnejšie (pri každej knihe bez rozdielu) je, keď v nej absentuje jazyková korektúra. Ako je možné, že v slovenskom vydaní takmer na každej strane nájdeme preklepy, poprehadzované písmena a celé chýbajúce slová, ak podľa obálky tú knihu pred zaslaním do tlače čítali minimálne dvaja prekladatelia, redaktor, korektor a možno aj technická korektorka?

Mojim najobľúbenejším Hadfieldom tak aj po prečítaní tejto knihy naďalej zostáva James Hetfield zo skupiny Metallica.

Záverečné hodnotenie: 6/10

Metla
23.12.2019 5 z 5

Plánujete kariéru astronauta? Pak tuhle knihu berte jako povinnou četbu, protože se v ní dozvíte prakticky vše o životě lidí, kteří této práci zasvětili svou existenci. Ano, včetně úskalí močení ve stavu beztíže. Zjistíte, jaké schopnosti, dovednosti a charakter potřebujete, abyste vůbec měli šanci projít neskutečně jemným sítem vesmírného programu a co PŘESNĚ obnáší být astronautem, veškeré nároky, povinnosti, oběti v rodinném životě atd. Jde o důkladný návod, byť spousta z uvedených rad patří (cituji z jiného chytrého románu) k těm blbostem, co každý zná, ale málokdo je schopný se podle nich řídit. Ve zkratce: vždy se připravovat na každou eventualitu. Pilně. Opravdu pilně. Opravdu fakt superpilně a pořád!
Zvolili jste jinou kariéru, přesto vás téma letů do vesmíru zajímá? Zřejmě neexistuje lepší forma, jak získat seriózní informace, podané s patřičným nadhledem a v ohromném množství. Kromě toho většinu pouček uplatníte i v jiných odvětvích lidského konání.
Chris Hadfield je perfekcionista a srdcař, z jeho slov čiší vášeň pro jeho práci, rodinu, celý život... obdivuhodný člověk. Akorát mu měl někdo říct, že ten kartáč pod jeho nosem vypadá obludně :-). 85-90%

Janadvorackova
22.11.2019 5 z 5

Paráda :). Autor bude profíkem na všech frontách, protože nezapře ani vypravěčský um.
Kapitolky jsou podrobné a věcné, zároveň vtipné a svěží.
S lehkostí popisuje svou cestu, která začala, když mu bylo devět a viděl přistání Apolla 11 na Měsíci. A pokračuje přes "překážky" profesní a osobní, až ke třem cestám do vesmíru. Nevyhýbá se ani smutným stránkám výzkumu vesmíru a vzpomínce na posádku Columbie. Vesměs ale kniha popisuje autorovy vlastní zážitky a zkušenosti. Nejde ani tak o ryze faktografickou a naučnou literaturu, jako spíš o "hrozně dlouhou a strašlivě zajímavou přednášku" o životě astronauta.

Ono to totiž vypadá, jako by pro něj nebylo překážkou naprosto nic. Zdá se, že se v devíti letech vydal na cestu a prostě šel :), až došel na ISS :). Jenomže k tomu se váže pravdivé zjištění o síle negativního myšlení - v podstatě si nepředstavovat jenom výhry, ale zaměřit se na možné překážky, byť jsou třeba daleko, nebo o nich nic nenasvědčuje. A pak se po té cestě šlape měkce :).

Líbil se mi popis zážitku prvního výstupu do vesmíru -:))) - představa intenzity šoku pro nás, co se tam nepodíváme. A jo, hodně by mě to překvapilo, opravdu moc.

Je to super. Vlastně v kapitole, v níž popisuje vzájemnou spolupráci při plnění úkolů, jsem si něco uvědomila. A pak ještě něco. A nakonec to možná zatočí s mou nespavostí :).
Jsem ráda, že jsem, pro změnu na své cestě, o tuhle knihu "zakopla."
Takže mise splněna :).

ijacek.007
21.11.2019 5 z 5

Tahle kniha mě vážně bavila a je to jedna z mála které jsem dal plný počet bodů. Jednak popisuje reálný život reálného člověka. Také velice pěkně rozvádí myšlenku, co je potřeba udělat pro úspěch a co člověk musí překonat na cestě za svým snem. Navíc je ale kniha napsaná až s neuvěřitelnou pokorou. Moc krásně se čte. Za mě jde jednoznačně o výborný titul, který by neměl minout nikoho do alespoň trochu chce číst.

pismeno
16.08.2019 5 z 5

Když se rozhodnete být kosmonautem/astronautem v zemi, která v té době ještě neměla program pilotovaných letů a nevíte, jestli mít bude? Tak to by bylo potřeba asi změnit tu zemi, nebo rovnou svět, aby byl spravedlivější ne? nene, tudy na to Chris jako dítě nešel. Zeptal se sám sebe. Co bych já měl udělat, abych byl schopen tu příležitost využít, kdyby se náhodou naskytla?

I z videí působí ten pán jako zajímavá osobnost, což tak u některých kosmo/astro/nautů je, u některých ne.... lidský rozhled a přesah, u některých je, u některých neni. On jej má. Kromě celkem prokazatelných technických (je typem kosmo/astronauta letce a technika, nikoliv vědce) a týmových schopností. Navíc dar vyprávění.

Pro fanouška téhle oblasti jedním dechem. Troufnu si říct, že díky tomu přesahu by velmi dobré čtyři hvězdičky mohl dávat i někdo, kdo do té kosmonautiky tak zanořený neni. Já pět, jasně.

jaroiva
25.07.2019 5 z 5

Kam se hrabe Marťan, tohle je opravdové dobrodružství, nejen ve vesmíru. Je správně, že se kniha jmenuje "průvodce životem na Zemi". Jak se dovídáme, to, že se možná někdy na chvilku dostane i do vesmíru, je jen nepatrný zlomek astronautovy práce. Od Chrise Hadfielda se můžeme učit, jak přežít poezii všedního dne i my, i když nejsme kosmonauti. Základem je "být připraven", a to si myslím, že platí pro každého pozemšťana.
Výborná protistresová kuchařka, biografická, naučná, dobrodružná a motivační knížka zároveň. Mohu jedině doporučit.

Kattulli
10.02.2019 4 z 5

Audioverzi knihy jsem poslouchala v autě na cestě po Skandinávii. Dokreslovala krásně atmosféru cestování. Nikdy dříve jsem se nesetkala s reálným životem astronautů a díky této knize se mi ho podařilo sice teoreticky, ale docela podrobně poznat. A to nejen ty výjimečné chvíle, kdy se astronautovi podaří podívat se do Vesmíru, ale také vše, co tato práce obnáší na Zemi - složitá kvalifikace a výběrová řízení, celoživotní studium, cestování a stěhování se po světě, zdravotní komplikace, atd. Některé pasáže byly opravdu zábavné - člověk si například uvědomí, o kolik jednodušší jsou běžné každodenní úkony, když žijeme na Zemi v přirozených podmínkách a ne v kosmické stanici ve Vesmíru. Některé věci a situace v knize už mi přišly mnohokrát opakované a až moc podrobně popisované a možná i moc osobní. Celkově však jednoznačně poučné a zajímavé čtení.

Max671
07.11.2018 5 z 5

tato kniha je hodně moc zajímavá protože popisuje skoro každý moment života Chrise Hadfielda. Nato že kniha má 271stran tak se čte až moc rychle
tuhle knihu doporučuju komukoliv kdo se zajímá o kosmonautiku.

Soboll
04.10.2018 5 z 5

Neuvěřitelná cílevědomost , píle, připravenost a obrovské nasazení při splnění vlastního snu ,až z toho má člověk pocit ,že sám nic pořádného nedokázal :D (alespoň já) .
Zajímavé, vtipné ,motivační čtení .
Klobouk dolů před tímto Pánem

ibs
23.07.2018 5 z 5

Perfektna kniha, vtipna, mila, realna, velmi ozaj velmi dobre citanie:) 5 z 5 "hranaty kosmonaut, kulaty otvor"

Štítky knihy

vesmír kosmonautika

Autorovy další knížky

Chris Hadfield
kanadská, 1959
2014  87%Astronautův průvodce životem na Zemi
2023  81%Smrtící Apollo

Kniha Astronautův průvodce životem na Zemi je v

Právě čtených6x
Přečtených151x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených17x
Knihotéce49x
Chystám se číst67x
Chci si koupit33x
dalších seznamech2x