mirek93 Online mirek93 komentáře u knih

☰ menu

Silo Silo Hugh Howey

Hodně zajímavý nápad. Celkem pěkné napsané, ale řekl bych, že poměrně zdlouhavé. Škoda je, že se více nevyužil potenciál samotného Sila a všeho kolem něho. Nějaký finální spád u knihy nebyl vše až do konce jelo stejným tempem.
Nevím, jestli je konec uvěřitelný vzhledem k mocenským strukturám v Sílu, ale fajn.

30.04.2024 3 z 5


Dražebník Dražebník Joan Samson

Kniha je vystavěná na postupném budování napětí a strachu. Nápad to má asi celkem dobrý, ale prostě bych asi čekal něco více, nějaké větší vystupňování události a na konci asi i o něco lepší konec s větším zakončením.

28.03.2024 2 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Jedná se o první knihu od čínského autora a také jsem neměl ani vysoká očekávání, ale jsem příjemně překvapen. Je to opravdu originální, nikdy jsem nic takového ani nečetl ani neviděl jako film.
Kniha je i zajímavá, protože psána z čínského prostředí, což nebývá až tak často. Jedinou nevýhodou jsou dost těžko zapamatovatelná čínská jména, ale dalo se to zvládnout.
Měl jsem pocit, že v dějí bylo několik zkratek bez vysvětlení, jak na to dotyčný vlastně přišel, ale jinak super.
Na úplném konci, mi popis jedné technologie přišel sci-fi až příliš s hraničící s magií, ale kdo ví co je vědecky možné v daleké budoucnosti.
Rozhodně bych knihu dále doporučil.

17.03.2024 5 z 5


Argylle Argylle Elly Conway

Celkem pěkná knížka. Příjemný tým kladných postav a celkem dobrý padouch, který mohl být trochu více využitý.
Určitě mohu doporučit dále.

04.03.2024 4 z 5


Kladivo Boží Kladivo Boží Eric Schumacher

Kniha se mi líbila. Mužů dále jedině doporučit. Hned jsem si koupil dvě další pokračování.

19.02.2024 4 z 5


Bratři Karamazovi Bratři Karamazovi Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Podle mě je tato kniha opravdové mistrovské dílo. Jedná se o první knihu, kterou jsem měl tu čest si od Dostojevského přečíst a rozhodně nebude tou poslední.
Určitě bych chtěl pochválit překlad, který je v knize od vydavatelství Rybka i vazbu a celkové provedení knihy spolu s ilustracemi. Jediná nevýhoda této edice knihy je její velká hmotnost. Dost těžce se drží a při položení sama sebe rozmačkává a ohýbá. Po prvním přečtení už vypadá mírně poškozeně.
Zpátky k překladu. Překlad a forma češtiny, kterou je kniha napsána jsou naprosto úžasné. Užíval jsem si čtení samotné už jenom tím, jak krásně je to napsané.
Kniha je poměrně složitá a dozvíte se spoustu informaci, což rozhodně neberu jako mínus. Děj je celkem komplikovaný, ale zajímavý a bavil mě. Zajímavé jsou i dobové zvyky, myšlení tehdejších lidí a jejich chování. Je zde i spousta různých myšlenek z teologie a filozofie, takže vám to dá i něco více než jen děj.
Určitě se nenechte odradit délkou a hmotnosti této knihy. Já jsem z ni měl velký respekt a četl jsem ji jeden a půl měsíce, ale stálo to za to. Rozhodně mohu dále jedině doporučit.

25.01.2024 5 z 5


Plyšákokalypsa Plyšákokalypsa Carlton Mellick III

No nevím, co si o této knize myslet. Četl jsem už Dům na tekutých píscích a ten byl úžasné, ale zároveň zvláštní sci-fi. Tohle bylo jen zvláštní.
Děj a vše co se v knize děje je hodně přehnané a nereálné. Je to taková pohádka dá se říct, ale rozhodně ne pro děti.
Je to psané celkem čtivě, ale prostě mě to nějak nenadchlo. Konec knihy mi přijde divný a jakoby autor nevěděl, jak to ukončit.

13.12.2023 1 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Po dlouhé době jsem četl knihu od českého autora a dovedu díky tomu i asi více ocenit dobrý příběh z českého prostředí.
Příběh byl vyprávěn z pohledů tři postav během 3-4 časových linií, které se občas překrývaly.
Příběh byl poměrně zajímavý a bavil mě. Každý byl svým způsobem o něčem jiném a každá z postav měla jinou povahu a jiné životní cíle. Určitě zajímavá část byla i ta v koncentráku, protože tentokrat tu postavu znáte celou knihu a díváte se potom jinak na jejich utrpení, než když příběh začíná rovnou tam.
Určitě knihu mohu dále doporučit.

11.12.2023 5 z 5


Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

Nápad knihy se mi moc líbil. V knize byl obrovský masakr, při kterém vypadá zápletka z Draculy jako pohádka.
Asi první třetina knihy je pozvolné seznámeni s postavami v knize. Bylo jich poměrně hodně, takže už se mi pak i trochu pletly. Konec byl na druhou stranu celkem rychlý. Ono se dost těžko představuje, jak to rozumně zakončit, když si uděláte tak silného padoucha.
Určitě poměrně dobrá kniha, kterou mohu doporučit.

27.11.2023 4 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Pěkná kniha. Půlka knihy je psána Kingovým pomalejším stylem, který ale na druhou stranu navozuje skvělou atmosféru a umožňuje čtenáři poznat postavy v knize.
Dovedu ocenit kvality jeho psaní. Úroveň je mnohem vyšší než z novějších knih, bych řekl.
Zajímavý nápad knihy. Postupně stupňování napětí a nakonec velké finále.
Rozhodně doporučuji a už se těším na filmové zpracování, které jsem ještě neviděl.

02.11.2023 4 z 5


Konec dětství Konec dětství Arthur Charles Clarke

Nápad knihy byl rozhodně zajímavý a věřím tomu, že na svou dobu revoluční. Vidím, že byl mnohokrát přepoužit i u filmů a dalších knih, ovšem s mírnými úpravami.
Děj je většinu knihy plný tajemství, které se postupně odkrývají. Rozhodně si dovedu představit i větší rozvedení příběhu v určitých pasážích. Děj je totiž poměrně krátký. Trochu mě závěr knihy zklamal, nepřipadá mi to jako něco zrovna možného, ale kdo ví?
Kniha je už poměrně stará, takže některé autorovy názory a přesvědčeni se ukazuji jako dost mimo, ale i tak je to spíše úsměvné a je to takový pohled do mysli člověka z po válečné doby. Navíc bych řekl, že celkem pokrokářského.
Kniha se mi líbila a určitě bych ji i doporučil.

10.09.2023 4 z 5


Astrofyzika pro lidi ve spěchu Astrofyzika pro lidi ve spěchu Neil deGrasse Tyson

Kniha byla napsána celkem čtivě. Nejzajímavější byla pro mě asi první polovina knihy.
Dozvěděl jsem se jinak spoustu věci , které jsem předtím nevěděl, a které mi změnili trochu pohled na věci spojené s vesmírem a astrofyzikou. Nicméně, některé věci mi nebyly úplně jasně ani tak. Takže jsem používal při čtení jako pomůcku internet.
Autor má neuvěřitelný přehled z fyziky a chemie a možná i dalších oborů, což mu mužů dozajista závidět.
Knihu určitě mohu doporučit k přečtení.

21.08.2023 4 z 5


Ztracena v bílém šumu Ztracena v bílém šumu Javier Castillo

Velmi čtivá a napínavá kniha, která mě vtáhla do děje. Zajímavé byly skoky v čase mezi jednotlivými kapitolami, ale na druhou stranu mě to někdy i mátlo, protože jsem pár krát nevěděl, kdy přesně se nějaká událost stala. Nakonec, ale do sebe všechny časové linky zapadnou a utvoří celistvý obraz.
Určitě doporučuji. Určitě si nenechám ujít další knihu od pána spisovatele.

12.08.2023 4 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Kniha je o jednom starším muži Ove, který je nepříjemný na všechny ve svém okolí. A o jeho nečekaném a nepravděpodobném spřátelením se s nově přistěhovanou rodinou do sousedství, které mi přišlo težko uvěřitelné.
Celý příběh je strukturován řekneme do dvou časových linií. První je současnost a druhá je minulost, ve které autor libovolně přeskakuje tak, aby vysvětloval Oveho chování a jeho životní příběh a tím čtenáři ospravedlnil Oveho chování.
Oveho postava mi byla i přesto nesympatická. Nejsympatičtější mi byla postava Parvanah. Ostatní postavy jsou poměrně nezajímavé.
Řekl bych, že žádná hlavní zápletka v knize není. Je to jen takový příběh bez žádného cíle.
Kniha se odehrává v moderním Švédsku, takže nemohou chybět migranti z blízkého východu ani zástupci LGBT komunity. A hlavně je pozoruhodná vstřícnost člověka k těmto lidem, který jinak všemi kolem sebe opovrhuje.
Kniha je nicméně napsána čtivě. Akorát mi chyběla nějaká hlubší myšlenka nebo nějaká hlavní zápletka. Dále je kniha plná nejrůznějších klišé a stereotypů, ale pouze v korektní míře. Dle mého skromného názoru je kniha hodně přeceněna. Měl jsem nutkání několikrát knihu odložit, protože po 200 stránkách jsem nevěděl na co vlastně čekám.

02.08.2023 1 z 5


Drakula Drakula Bram Stoker

Rozhodně zajímavá kniha. Děj byl nepředvídatelný a poměrně mě bavil.
Jedinou nevýhodou byl asi trochu archaičtější překlad a jiný způsob mluvy.
Každopádně je to legendární kniha, která definovala jeden celý žánr, ze kterého čerpají spisovatelé a scenáristi dodnes. Rozhodně doporučuji.

19.07.2023 4 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Krásná kniha, která mi navíc rozšířila i vědomosti.
Určitě doporučuji.

07.07.2023 4 z 5


Dům na tekutých píscích Dům na tekutých píscích Carlton Mellick III

Opravdu velmi překvapivě dobrá kniha. Nečekal jsem, že mě tak nadchne.
Příběh je originální a nepředvídatelný.
Rozhodně doporučuji.

01.07.2023 5 z 5


Ústav Ústav Stephen King

Nápad knihy se mi velmi líbil. Přišlo mi to zajímavé a děsivé zároveň.
Děj mi přišel nicméně trochu přehnaný a dost těžko uvěřitelný. Například to jak byl supertajný ustav zabezpečen. Místy mi to přišlo zbytečně zdlouhavé, i když chápu, že je to napsané stylem Kinga, akorát tady mi to nějak celkové nesedlo a některé pasáže mi přišly zbytečně dlouhé.
Překlad je prostě strašný, připadá mi to jak strojově překládané. Navíc netuším proč každý člověk ze všech oblasti spojených států mluví pražským dialektem.
Mám z této knihy smíšené pocity. Chtěl bych, aby se mi líbila, ale až tak moc mě to neoslovilo. A navíc ten překlad

25.06.2023 3 z 5


Druhá Nadace Druhá Nadace Isaac Asimov

Kniha plna zvratů, překvapení a logických zdůvodňování.

Podle mě dobrá kniha, která klade důraz především na dialogy, stejně jako i u předešlých dílu. Povedený díl. Doporučuji.

07.06.2023 4 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Skvěle napsána kniha. Je o mladíkovi co žije na jedné stanici metra a je to v podstatě jeho cely svět a nikdo mu kvůli jeho bezpečí nedovolí opustit svou domovskou stanici a z nějakého důvodu, který nechci zde říkat, musí projít celé metro. Potká se se spoustou lidi, každý člověk má svůj příběh a své názory a legendy o metru, které hlavnímu hrdinovi předává a ten se snaží z nich si vytvořit obrazu o pro něj tajemnému světu metra a světa na povrchu.


Metro se skládá ze spousty stanic, z nichž je každá naprosto jiná - jiný režim, úroveň žití, apod. Na cestě zažije spoustu dobrodružství i nebezpečí, o kterých se mu předtím ani nezdálo.


Zdálo se mi přehnané do jaké úrovně živočichové po radiaci zmutovali. Dle nějakých věci co jsem o tom četl, je to asi nemožné. Kde furt lidi berou všechno vybavení - kulky apod i po tak dlouhé době v metru. Vím co se píše v knize, ale k tak se mi to proste jeví nepravděpodobné. Nebo mi přijde divné kolik různých speciálních a rozdílných režimů by se v relativně malém Metru vytvořilo, ale chápu, že autor chtěl zde právě aplikovat nějaké své filozofické úvahy.


Rozhodně, ale knihu doporučuji. Má skvělý příběh i filozofický přesah. I když jsou pokračování celkem špatně hodnocené, uvažuji, že si přečtu i je.

30.05.2023 5 z 5