milovnice_knih_ milovnice_knih_ komentáře u knih

☰ menu

Postřižiny Postřižiny Bohumil Hrabal

Po knížce jsem sáhla díky povinné četbě a jsem zklamaná.
Když jsme knížku probírali ve škole, tak mě zaujala, ale po přečtení jsem zklamaná.
Ke čtení jsem se musela nutit a těšila jsem se až knížku dočtu, protože mě knížka vůbec nebavila. Bavilo mě pár scén, ale to je tak všechno. Kniha se za mě neskutečně táhla. Postavy byly celkem fajn, ale k žádné jsem si nevytvořila bližší vztah.
Závěrečné hodnocení: Knížku za mě doporučit nemůžu, až na pár scén (za které dostala 1*) mě knížka vůbec nebavila.

07.04.2024 1 z 5


Tři novely Tři novely Bohumil Hrabal

Z této knížky jsem četla pouze Ostře sledované vlaky - kvůli maturitní četbě, takže názor budu psát pouze na ně.
Příběh se mi celkem líbil, tedy až na ten konec, ten je smutný. Ale problém byl s tím, že jsem se občas v ději lehce ztrácela za což musím ubrat půl hvězdičky z hodnocení. Postavy byly sympatické, hlavního hrdinu jsem si oblíbila a je mi líto jak to s ním skočilo.
4,5*/5* Za mě je to jedna z lepších maturitních knih, kterou určitě můžu doporučit

09.03.2024


Selekce Selekce Kiera Cass

Zhruba po pěti letech jsem si dala rereading této knížky a musím říct, že knížku stále miluju a stále bude patřit do top knih, které jsem kdy četla.
Příběh v této knížce je krásný a strašně čtivý. Postavy jsou dokonalé ,a i když vím co bude dál a jak to s postavami dopadne, tak musím říct, že ten vztah co mezi sebou mají, to jak se sbližují je kouzelné.
Navíc knížka má u mě jedno prvenství: jednalo se o mou první přečtenou YA knihu.
Miluju a určitě doporučuju.

03.03.2024 5 z 5


Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

Po knížce jsem sáhla již po druhé a musím říct, že v mém hodnocení nastaly změny.
Když jsem četla knížku poprvé, tak jsem ji hodnotila jako průměrnou, s tím že jsem nechápala co na ní ostatní vidí. Tehdy jsem dala šanci druhém dílu a stala se s toho závislost.
Po tomto druhém přečtení jsem se zamilovala i do tohoto dílu. Přišlo mi, že jsem ho tentokrát více pochopila ten děj a prostě jsem se do tohoto dílu zamilovala stejně jako do ostatních.
Velmi doporučuji!!!

02.03.2024 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Po téhle knížce jsem sáhla díky maturitní četbě a za mě je to průměrná knížky.
Příběh má velmi zajímavý námět, představuje kritiku režimu pomocí zvířat a nadřazenost určitého druhu zvířat.
Námět je opravdu zajímavý a i děsivý, že to tak někdy fungovala, ale bohužel jsem se musela do čtení chvilkami nutit, protože se mi nechtěla číst, ale když jsem se začetla, tak se pak knížka četla sama.
Co se týče postav tak tím, že je knížka tenká a hlavní postavy jsou zvířata, tak jsem si k žádné nenašla žádný hlubší vztah.
Ve finále je to tedy za mě průměrná knížka, která bude určitě fajn k maturitě.

02.03.2024 3 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Knížka mě zaujala hned jak vyšla, protože Marka Dvořáka sleduji na instagramu a jeho příspěvky jsou poučné a věděla jsem, že si tu knížku musím přečíst.
Jedná se rozhovor mezi Martinem Moravcem a Markem Dvořákem, který je rozdělen podle jednotlivých témat: Zásah, Den na záchrance, První pomoc, Pacienti, Urgent, Den na urgentu a Můj život, všechny témata jsou velmi zajímavá.
Nejvíce pro mě byla zajímavá část První pomoc, protože si myslím, že každý by měl mít nějaké základy první pomoci, hodně se mi také líbily různé příběhy, některé jsem znala už z instagramu a některé pro mě byly neznáme a celkově celá knížka byla skvělá.
Zároveň je toto moje první knížka od Martina Moravce a jsem si jistá, že líp jsem si vybrat nemohla, i když věřím, že i další knížky od autora jsou skvělé, tak tím, že Marka Dvořáka sleduji na instagramu, tak mi ta knížka přišla nějak bližší.
Knížka byla čtivá, v některých částech smutná, ale někdy i vtipná a můžu ji velmi doporučit a věřím, že se knížka dostane do top 10 knih roku, aktuálně je první na seznamu.
VELMI DOPORUČUJI!!!

17.02.2024 5 z 5


Kouzelnický svět J. K. Rowlingové: Filmová magie 2 - Neobyčejné bytosti Kouzelnický svět J. K. Rowlingové: Filmová magie 2 - Neobyčejné bytosti Ramin Zahed

Stejně jako první díl je toto nádherná knížka, která je plná zajímavostí o zvířatech a dalších bytostech např. Dobby ze světů Harryho Pottera a Fantastická zvířata. Zajímavosti jsou z natáčení, ale také i o samotných zvířatech a bytostech. Musím uznat, že z těch zajímavostí co v knížce jsou jsem jich znala minimum, takže to pro mě bylo skvělé zpestření filmů.
Knížka je strašně krásně grafický zpracovaná - je plná fotek a zajímavých grafických zpestření, které čtení příjemně zpříjemní. Velkým plus je plakát Kouzelné rostliny, který je k nalezení na konci knížky.
Musím říct, že tento díl se mi líbil malinko více než ten první, ale bohužel si nezaslouží pět hvězdiček, kvůli jedné zásadní chybě, kterou nedokážu odpustit. Ale jinak knížku můžu moc doporučit hlavně milovníkům Harryho Pottera nebo Fantastických zvířat . Tomu, že se mi knížka líbila nasvědčuje i to, že toto je rereading.
4,5/5

21.01.2024


Kouzelnický svět J. K. Rowlingové: Filmová magie 1 - Pozoruhodní lidé a kouzelná místa Kouzelnický svět J. K. Rowlingové: Filmová magie 1 - Pozoruhodní lidé a kouzelná místa Jody Revenson

Z knížky už se stala taková moje každoroční tradice, kterou čtu vždy na začátku roku, ne protože by mě tak bavila (celkem i baví), ale protože chci za rok přečíst celou sérii Harryho Pottera i s doplňkovými knihami co mám doma a zatím se mi to bohužel nepovedlo, tak snad se mi to podvede tento rok.
Ale teď už na recenzi:
Knížka je rozdělena do tří částí: první je úvod v druhé části se rozebírají Fantastická zvířata a v té třetí Harry Potter. Část o Harrym Potterovi je nejdelší za což jsem ráda, jelikož Harryho miluju.
V knížce se nachází zajímavé informace z natáčení nebo o postavách a místech, některé jsem už znala, jiné pro mě byly novinkou. Dále knížka obsahuje spoustu fotek z natáčení nebo přímo z filmů. Kouzelnou atmosféru doplnily malé grafické drobnosti, které knížku dělají kouzelnější.
Knížku můžu všem co milují HP filmy jen doporučit.
Hodnocení: Bohužel nedávám plný počet hvězd kvůli tomu, že si myslím, že by mohlo být o některých postavách (např. o dvojčatech) či místech více informací. Ale to, že je knížka pěkná můžu dokázat tím, že toto je rereading.
4,5/5

20.01.2024


Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Po knížce jsem sáhla díky maturitní četbě a jsem za to ráda, protože kniha není vůbec špatná.
Knížka mě zaujala už když jsme ji probírali ve škole a věděla jsem, že si ji budu chtít přečíst. Knížka se dobře četla, ale scény v nemocnici mi přišly trochu nudnější. Co se týče postav tak byly asi v pohodě, ale u těch scén v nemocnici se mi občas pletlo kdo to mluví, ale z žádnou postavou jsem neměla nějaký problém.
Celkově je knížka fajn, určitě ji můžu doporučit ať už do maturitní četby nebo jen tak.

12.01.2024 4 z 5


Brumbálova tajemství: Filmová magie Brumbálova tajemství: Filmová magie Jody Revenson

První přečtená knížka roku a bohužel jsem z ní lehce zklamaná.
Jelikož už jsem četla podobné knížky o Harrym Potterovi, věřila jsem, že se mi knížka bude líbit a že se dozvím zajímavé zajímavosti o natáčení třetího dílu Fantastických zvířat, ale to se bohužel pro mě nestalo. Neříkám, že v knížce nejsou zajímavé zajímavosti, ale bohužel některé ty zajímavosti pro mě nejsou tak zajímavé např. ty o kostýmech.
Ale abych knížku jen nekritizovala musím říct, že některé zajímavosti se mi velmi líbily nebo se mi líbilo vyjadřování samotných herců. Samozřejmě musím pochválit nádherné grafické zpracování, které se opravdu povedlo.
3,5*/5* tato knížka není zrovna můj šálek kávy, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Určitě ji můžu doporučit všem fanouškům Fantastických zvířat.

07.01.2024


Vánoční příběhy Vánoční příběhy Astrid Lindgren

Krásná vánoční knížka, kterou čtu každý rok v období Vánoc a užívám si její atmosféru. Můžu ji doporučit malým i velkým, zkrátka všem co se chtějí příjemně naladit na Vánoce.

25.12.2023 5 z 5


Veselé Vánoce s Myšákem Mickeym a jeho přáteli Veselé Vánoce s Myšákem Mickeym a jeho přáteli Walt Disney

Krásná vánoční knížka, z které jsem si udělala tradici, že ji každý rok před Vánocemi čtu. V knížce se skrývají příběhy myšáka Myckeyho a jeho přátel, které krásně navodí atmosféru Vánoc. Určitě doporučuji malým i velkým

23.12.2023 5 z 5


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Po knížce jsem sáhla díky maturitní četbě a musím říct, že za mě je to průměrná knížka.
První polovina knížky, kde pětice kluků zažívá dobrodružství a provádí lumpárny v jejich městě mě bavila a dobře se četla. Pak ale přišla druhá polovina knížky, ve které je popsán sen hlavního hrdiny, kde prožívají dobrodružství v Indii a to mě bohužel už nebavilo a spíš jsem se u čtení nudila a musela jsem se do čtení nutit.
Takže za mě je to průměrná knížka, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla.

18.11.2023 3 z 5


Případ zlověstných kytic Případ zlověstných kytic Nancy Springer

Velmi povedená knížka.
Stejně jako u druhého dílu jsem mile překvapená. Příběh je opět velmi napínavý a zajímavý. Knížka je čtivá a příběh vám mizí pod rukama. Opět se zde setkáváme s naší hlavní hrdinkou Enolou, která mimo řešení případu ztraceného doktora Watsona, řeší i její osobní problémy.
Na knížce se mi líbilo stejně jako ve druhém díle ty hádanky, ale taky to, že nám ukazuje jak se dřív žilo v Anglii (teda pokud to autorka píše alespoň trochu podle skutečnosti) což se mi velmi líbí.
Celkově je knížku hodnotím jako příjemnou oddechovku, kterou máte za den přečtenou.
Určitě můžu doporučit.

04.11.2023 4 z 5


Mimoňka Mimoňka Sarah Andersen

Bohužel mě komiks zklamal, oproti předešlým dílům mi nepřišel vůbec vtipný, u některých vtipů nebo scén jsem nepochopila pointu. Pořádně se mi líbily tak 2, v těch jsem se zároveň i viděla. Takže z tohoto hlediska za mě knížka ne.
Ale co se mi na knížce opravdu líbilo, byly krásné ilustrace, které určitě pochválit musím a které určitě knížce vylepšily hodnocení.
Takže za mě tuto knížku bohužel opravdu doporučit nemůžu.

22.10.2023 1 z 5


Recept na lásku Recept na lásku Jarrett Melendez

Po všech těch dokonalých recenzích jsem si komiks musela přečíst a jsem nadšená.
Už jen při pohledu na knížku jsem se začala culit nad krásnou ilustrací a hned po otevření jsem v culení pokračovala, protože začal úplně dokonalý příběh, který provázely boží ilustrace.
Příběh v knížce není vůbec složitý, ale je strašně roztomilý a odpočinkový. Všechny postavy jsem si od začátku oblíbila a byly mi sympatické, tím samozřejmě myslím i Watsona. A to dokonalé grafické zpracování, prostě skvělá oddychová knížka.
4,5*/5* - bohužel nemůžu dát plný počet hvězd, protože mi tam trochu chybělo kouzlo, které mají třeba Srdcerváči, ale i tak moc doporučuji.

18.09.2023


Z pera knihomolů: 11 povídek od českých a slovenských knižních blogerů Z pera knihomolů: 11 povídek od českých a slovenských knižních blogerů * antologie

Od sbírky jsem neměla žádná očekávání, protože tím, že jsou to povídky, tak jsem měla spíš strach, že mě knížka zklame, ale jsem celkem mile překvapená.
Knížka v sobě skrývá 11 povídek od 11 knižních blogerek. Tím, že jsou to povídky, tak je docela pochopitelné, že ne všechny se mi úplně líbily, ale když jsem si jednotlivé povídky hodnotila, tak žádná neměla méně jak 3 hvězdičky, což vůbec není špatné.
Jelikož jsou to povídky, tak nemůžu úplně hodnotit - děj, postavy ani styl psaní, ale můžu knihu ohodnotit jako celek.
Co se mi na knížce určitě líbilo, je že každá povídka je originální a má své téma, kterým se zabývá. No a samozřejmě taky dokonalé grafické zpracování, které je opravdu skvělé.
Celkově knížku hodnotím pozitivně a můžu celkem doporučit. Bohužel, ale knížce nemůžu dát 5 hvězd, protože ne všechny povídky mě uchvátily.

18.09.2023 4 z 5


Zvědavá lištička Zvědavá lištička Michal Belšán

Krásná dětská knížka s kouzelným příběhem.
Krásný příběh, který v sobě skrývá i něco víc - ukazuje nám, co by jsme měli dělat kdyby jsme nalezli zaklíněnou lišku nebo liščí mládě, najdeme zde tak pár zajímavostí o liškách. Jen mě mrzí, že se v knížce nevyskytuje více zachráněná lištička, to je jediná výtka, kterou ke knížce mám.
Knížka se velmi dobře čte, je napsána větším písmem, protože je určena primárně pro děti, takže když se do knížky začtete máte ji zachvíli přečtenou. Kapitoly mají ideální délku a celý příběh doplňují krásné ilustrace.
Bohužel knížce nemůžu dát 5 hvězdiček, protože je to knižka pro děti a pro mě je to spíš příjemné zpestření, ale i tak knížku můžu moc doporučit, hlavně mladším čtenářům.

07.08.2023 3 z 5


Případ levoruké dámy Případ levoruké dámy Nancy Springer

Po přečtení prvního dílu jsem od této knížky neměla žádné očekávání a musím říct, že jsem mile překvapená.
Tím, že tato knížka je úplně odlišná od filmu tak se mi děj velmi líbil, možná to bylo tím, že jsem knížku nesrovnávala s filmem - byl to prostě příběh, který jsem neznala. Děj knížky mě chytl už po pár kapitolách a bavil mě až dokonce. Líbilo se mi, že se v knížce objevují problémy, které byly v Anglii asi v 19. stol. (sice nevím, jestli to opravdu tak bylo, ale pokud ano, tak jsem ráda, že jsem se o tom něco dozvěděla). Enola mi byla více sympatičtější než v předchozím díle a o dost více mi sedla.
V tomto díle mi více sedl i styl autorčina psaní a kniha se velmi dobře četla. Kapitoly mají ideální délku, nejsou ani moc dlouhé, ale ani moc krátké, prostě ideální. Bohužel knížce nemůžu dát 5 hvězdiček, protože mi přišlo pár popisných částí trochu nudnějších a navíc si chci 5 hvězdiček nechat pro jistotu na další díly.
Celkově můžu knížku určitě doporučit.

07.08.2023 4 z 5


Jsme nevyhnutelní Jsme nevyhnutelní Nofreeusernames (p)

Knihu jsem si objednala už v předprodeji, protože jsem věděla, že tu knihu musím mít a hned jak mi přišla, tak jsem ji začala číst. Bohužel kvůli času, náladě a dalším problémům jsem knížku dočetla až teď (28. 7. 2023) a jsem nadšená, protože stejně jako předchozí knížky od Oly, tak ani tato mě nezklamala.
V tomto příběhu vystupují jako hlavní hrdinové Harper a Travis, postavy, které známe z předešlých dílů a oba jsou skvělí. Harper je prostě skvělá hlavní hrdinka se skvělými kamarádkami Charlee, kterou známe z Letní nocí a Izzy, kterou v této knížce poznáváme a je úplně úžasná. A Travis je dokonalý hlavní hrdina, který má dva skvělé kamarády Joshe a Shane a dvě skvělé kamarádky, které známe už z předešlých knih Mei a Avu.
Na rozdíl od předešlých knih jsou hlavní hrdinové na výšce a ne na střední, čehož jsem se ze začátku bála, ale nakonec jsem zjistila, že nemám čeho a že mi prostředí vysoké školy vlastně nevadí (protože tam ve výsledku nemělo ani tak velkou roli). Ale co jsem si moc užila bylo prostředí kapely a koncerty to bylo skvělé a samozřejmě vztah mezi hlavními hrdiny. No prostě děj, postavy i prostředí všechno bylo skvělé.
A co se týče stylu psaní autorky, tak je prostě stejný jako v předchozích dílech a stejně dobře se čte, kapitoly jsou tak akorát dlouhé. Stejně jako u ostatních knížek z této série musím i tady pochválit grafické zpracování, které miluju - chaty, fotky, stories a samozřejmě taky playlist, který je ke knize vytvořen. A i tady se vyskytují narážky na filmy a i když jsem ty filmy neviděla, tak mi tam nevadily, naopak mě na ty filmy nalákaly.
Hodnocení: 4,5*/5* stejné hodnocení jako mají předchozí knížky, protože všechny knížky jsou stejně skvělé

29.07.2023