Případ levoruké dámy

Případ levoruké dámy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481501/bmid_pripad-levoruke-damy-zGu-481501.jpg 4 149 21

Enola Holmesová série

< 2. díl >

Druhý díl napínavé série pro všechny mladé milovníky detektivek a viktoriánské Anglie. Enola se stále skrývá před svým bratrem – slavným detektivem Sherlockem Holmesem. Když ale objeví tajnou skrýš plnou brilantních kreseb, vyrazí po stopě jejich autorky, mladé lady Cecily, která beze stopy zmizela ze své ložnice. Enola se vydá do nočních ulic Londýna, kterými se potulují vrazi, aby rozluštila záhadu a zachránila talentovanou aristokratku před mocným padouchem. Riskuje však, že odhalí víc, než by měla...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Case of the Left-Handed Lady , 2007


více info...

Přidat komentář

Lovehorses365
27.01.2024 5 z 5

Milujuuuuu!
Kniha byla ůžasná a film též.
(Což se v mém případě moc často nestává jelikož si přečtu knihu a potom se koukám na film a říkám si: "všechno špatně....".)
Film už začíná být trochu moc sladký ale není to zas až tak moc přehnané.
A ty šifry jsou bombaaa!
(srdicko)

milovnice_knih_
07.08.2023 4 z 5

Po přečtení prvního dílu jsem od této knížky neměla žádné očekávání a musím říct, že jsem mile překvapená.
Tím, že tato knížka je úplně odlišná od filmu tak se mi děj velmi líbil, možná to bylo tím, že jsem knížku nesrovnávala s filmem - byl to prostě příběh, který jsem neznala. Děj knížky mě chytl už po pár kapitolách a bavil mě až dokonce. Líbilo se mi, že se v knížce objevují problémy, které byly v Anglii asi v 19. stol. (sice nevím, jestli to opravdu tak bylo, ale pokud ano, tak jsem ráda, že jsem se o tom něco dozvěděla). Enola mi byla více sympatičtější než v předchozím díle a o dost více mi sedla.
V tomto díle mi více sedl i styl autorčina psaní a kniha se velmi dobře četla. Kapitoly mají ideální délku, nejsou ani moc dlouhé, ale ani moc krátké, prostě ideální. Bohužel knížce nemůžu dát 5 hvězdiček, protože mi přišlo pár popisných částí trochu nudnějších a navíc si chci 5 hvězdiček nechat pro jistotu na další díly.
Celkově můžu knížku určitě doporučit.


Beheregis
30.05.2023 5 z 5

Super oddychové čtení.

broskev28
06.03.2023

Tak já se přidávám ke komentáři zlovlk - ve srovnání s prvním dílem jsem se knihou prokousávala a nacházela jsem spoustu věcí, které mi nesedly ani k Enole, ani k Cecílii (úvahy, kterých nejsou ani v dnešních časech mocni mnozí dospělí, natož náctiletí ve viktoriánské Anglii). Jelikož jsem levák, nepřekvapil mě ani tehdejší náhled na leváctví, ale chápu, že pro dětské čtenáře to mohlo být zajímavé, tady hodnotím kladně.
Méně už souhlasím se "shazováním" Enolina staršího bratra, to se mi fakt nejevilo. Chápu, že autorka chtěla ukázat, že dívky mohou být stejně chytré jako kluci, klidně i chytřejší, ale tohle bylo přes čáru. A ohledně Kapitálu: v roce 1886/87 vyšel první anglický překlad, vzhledem k dataci tohoto dílu Enoly je dost nepravděpodobné, že by se k němu Cecílie dostala tak rychle. Je to detail, já vím, ale proč dělat z dětí hlupáky, jak již bylo řečeno . . .
Suma sumárum, mě druhý díl zklamal a do třetího se určitě nepustím.

Medasek
22.01.2023 4 z 5

Tento díl mě bavil mnohem více než předchozí. Nemůžu se dočkat na další.

Dela90
30.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Enola je stále na útěku, schovává se před bratry. Má otevřenou detektivní kancelář pod smyšleným detektivem p. Ragostiem. Vydává se, za jeho manželku i asistentku Ivy. Snaží se spojit s šifrách s matkou, je však odhalena Sherlockem. Hledá lady Cecílii, která zmizela ze svého lože jedné noci a není k nalezení. Začíná pátrat v nočních ulicích Londýna, které jsou více než nebezpečné. A když objeví záhadné kresby, je na stopě něčeho velkého.

Musím podotknout, že jsem knížku četla kvůli filmu, který byl naprosto skvělý. Nicméně knížka je úplně o něčem jiném. Nicméně! Příběh je poutavý, obsahuje spoustu popisu, jak toho, co má Enola na sobě, nebo okolí a vy se můžete krásně vžít do příběhu.

Příběh je čtivý, není to, ale klasický Sherlock Holmes, na kterého jsem zvyklá. Je to prostě jeho mladší sestra, která toho, ale hodně pochytila a jde tak v jeho šlépějích, je mistr převleků a moc chytrá! A taky nádherně kreslí!

Jak se příběh rozplétal, byla jsem docela v šoku, jak se tehdy pohlíželo na lidi, kteří byli leváci. Prý rozdvojená osobnost nebo vaše zlé já?!
Je to skvěle vymyšlené. Ačkoliv nejsem úplně cílovka, bavila jsem se, jako oddechovka s přidanou hodnotou, ano!

EvikU.
01.10.2022 5 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem to přečetla na jeden zátah a u knihy se opravdově bavila, dávám plný počet.

Je to příběh pro mládež a je i tak psaný. Ale troufám si říct, že jako odpočinková četba je vhodný i pro dospělé nenáročné čtenáře.

Enola má další dobrodružství, založila si svou detektivní kancelář pod fiktivním mužským jménem, protože muži v devatenáctém století vládnou ženám. Žena by žádnou zakázku nedostala. A v kanceláři je převlečená za sekretářku, která zastupuje investigátora. Někdy se vydává i za mladou manželku detektiva. A v noci vyráží ven i jako řadová sestra.

Moc se mi líbí důvtip Enoly, která pátrá jak se to má s lady Cecilií, která se ztratila. Ke konci knihy oblafne i svého bratra, slavného detektiva Sherlocka Holmese. Který když to zjistí, musí se smát.

Líbí se mi, jak je statečná a hlavně chytrá. Jako cílová skupina bych je hltala snad ještě víc.

Druhý díl filmu natočený podle knihy bude v listopadu na Netflixu. Já se na něj rozhodně chystám.

kikikrat
06.04.2022 4 z 5

Druhý díl mě bavil stejně jako ten první. Mám ráda postavu Enoly je zajímavá, odvážná a hlavně skvělá detektivka. Tentokrát mi přišla kniha hlavně o Enole a méně o případu ale nakonec se vše tak krásně potkalo a já si příběh užila. Kniha je pro mladší čtenáře a tak se skvěle čte a utíká. Nakonec mě Enola přivedla k přečtení Sherlocka a za to ji jsem vděčná.

sgjoli
27.03.2022 3 z 5

Tenhle díl mne bavil ještě o trošku víc než ten první. Enola se opět vydává vstříc dobrodružství, zatímco se ukrývá před bratry, aby se nemusela vracet k nenáviděnému životu "poslušné ženušky", jak od ní očekává tehdejší společnost.
V ruchu londýnských ulic, zamořených uhelnými spalinami, se rozbíhá dobrodružný příběh, v němž Enola (nejednou ohrožena na životě) opět prokazuje svoji nebojácnost, odvahu a vynalézavost, kterou se směle měří se svým slavným bratrem-detektivem Sherlockem.
Autorka se tu opět věnuje tématu třídních rozdílů mezi bohatou aristokratickou vrstvou a vrstvou lidí žijících na okraji společnosti. Tentokrát je to téma však o dost výraznější, takže pokud vás tohle téma zajímá, tady byste si moli přijít na své. Stejně tak tu na přetřes přichází i téma postavení ženy ve společnosti v době viktoriánské, takže i o tomto se tu něco dozvíte.
Přesto je však stále potřeba počítat s tím, že se jedná primárně o dobrodružný příběh pro mládež, čemuž je to obsahem i formou uzpůsobené. Mně se ale tahle série vcelku líbí, bavím se u toho a dobře se mi u toho odpočívá. Převratné to asi není, ale na jedno přečtení proč ne. :-)

dagmar7365
11.01.2022 5 z 5

Detektivka dle mého gusta ;-) Žádné přehnané násilí a extrémní napětí, jako je trend detektivek pro dospělé. Současně dobře napsané, chytré, má to vtip. Enolu si nelze neoblíbit. Důkazem toho, jak mě to vtáhlo je, že jsem to přečetla za jeden den.

Zajímavost - str. 116: "Popíjela jsem čaj a četla si ranní noviny plné obvyklých děsů a hrůz. Dav lidí protestujících proti vakcínám v East Endu vyhrožoval obvodní sestřičce." Kniha vyšla poprvé v roce 2007.

CarolineAn
28.12.2021 5 z 5

Na druhý díl jsem se těšil jako malá, jsem ráda že jsem měla tu trpělivost čekat až do Vánoc . Knížka je stejně úžasná jako první díl a už se nemůžu dočkat až přeloží další. Doporučuji!

kolacky
21.09.2021 4 z 5

Mělo to švih a nápady, líbilo.

AnniePo
17.04.2021 5 z 5

Úžasná kniha! Napínavá, zajímavá a hrozně pěkná. Líbila se mi více než první díl. Je mi líto, že nepřeložili další díly...

Fortuna7
11.04.2021 4 z 5

Za mě lepší než první díl. Kniha se čte dobře, je svižná a má skvělou atmosféru. Moc mě bavil konec a celé rozuzlení knihy.
4,5/5⭐

lily_maleckova
10.03.2021 4 z 5

Kniha se mi moc líbila, je velmi čtivá a za mě lepší než první díl ❤️
4/5⭐

KydlochMoris
06.02.2021 5 z 5

Skvělé! Druhý díl byl pro mne o dost lepší, než první. Od začátku jsem se nenudila a vydrželo mi to až do konce. Škoda, že není pokračování...

Jarka_rybář
07.12.2020 3 z 5

Povedená knížka, ale slabší než první díl.

jaja1989
17.04.2015 5 z 5

1.díl mě nebavil ,ale tenhle je super,konečně nějaká holka, co srazila hřebínek arogantnímu Holmesovi.

Jjala1
06.07.2014 5 z 5

Velice povedená kniha, dost jsem se pobavila.

zlovlk
09.05.2012 2 z 5

Slabší než první díl. Ne nějak dramaticky, ale znatelně. Fascinace z toho, že Sherlock Holmes má mladší a bystřejší sestřičku, již pomalu vyprchává - a kromě tohoto faktu se v druhém případu neobjevilo nic, čím by se milovník bizarností mohl opájet.

Dokonce mám dojem, že jsem stál - ó milosrdná hrůzo! - tváří v tvář autorské lenosti. Víte, neměl bych naprosto nic proti tomu, kdyby Enola své slavnější bratry přelstila díky nějakým hodně promyšleným a důvtipným trikům. Naopak, byl bych tomu rád, dokonce bych se určitě smál, až bych se za srst na břiše tlamou popadal, a cizopasníky z oněch míst si tak vybíral. Autorka si naneštěstí rozhodlat ulehčit práci a místo vymýšlení nějakých skutečně brilantních nápadů, který by se v hlavě slečny Enoly mohly vylíhnout, prostě udělala z Velkého detektiva strašlivého prosťáčka. Ani nemůžu říci "prosťáčka od koz", protože kozy by pod takovým vedením odmítaly žrát trávu. Ano, uvědomuji si, že Případ lidumilné levačky je kniha pro mládež. Ale i děti bychom měli spíše přeceňovat než podceňovat. Je to myslím nejlepší způsob, jak z nich vychovat budoucí génie (jiný způsob je nacpat je do lahví, ale o tom si povíme jindy).

Příběh knihy se celou dobu pohybuje přesně na hraně mezi vcelku přijatelnou logikou a za kadeře přitaženými konstrukcemi. Dost pozoruhodný kejklířský kousek, že? Inu, provazochodectví. Každopádně musím ocenit, že zde nejde o vraždu, jak tomu bývá ve většině detektivek. Obor mordýřství je už natolik literárně vymačkán, že by vyžadoval skutečného umělce, aby ze sebe vydal několik dalších kapek oné mystické šťávičky, kterou my čtenářové tak rádi mlsáme.

Snad i proto držel Případ lidumilné levačky víceméně celou dobu moji pozornost, i když jsem nad ním občas trochu kroutil hlavou. Čtivost každopádně upřít nemohu, i kdybych byl ten nejkrutější démon z pekelných sfér literární kritiky. Pobavily mě občasné Enoliny úvahy nad demokracií nebo Kapitálem. Roztomilost sama. Škoda jen, že těchhle momentů se v knize našlo tak málo. Kdyby jich bylo víc, možná bych místo silných dvou hvězdiček hodnotil slabými třemi. Tak třeba u příštího případu, pokud u nás vyjde.