Bílá nemoc

Bílá nemoc https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107477/bmid_bila-nemoc-QEh-107477.png 4 5865 599

Drama o třech aktech ve 14 obrazech. Jistou zemi napadla epidemie bílé nemoci. Lékař Galén proti ní vynalezl účinný lék. Lék vydá jen tehdy, když se vlády zaváží, že již nikdy nebudou válčit. Hlava státu, v němž bílá nemoc vypukla – výbojný maršál chce dobývat svět a před ničím se nezastavuje. Teprve na naléhání své dcery a mladého Kruga je ocho­ten uzavřít mír a splnit tak Galénovu podmínku, aby mohl být léčen. Čapkova divadelní hra je doporučenou školní četbou.... celý text

Přidat komentář

KajusaKil
29.03.2024 4 z 5

/povinná četba/ - ne až tak dobré jako R.U.R., ale stále skvělá česká kniha. Čapek se čte dobře.

Aleshgang
17.03.2024 5 z 5

K bílé nemoci mám velmi zvláštní vztah. Nejdříve jsem četl grafický román, potom se podíval na film s Hugem Haasem, a až teď jsem přečetl původní drama. Ve všech třech verzích se odehrává všechno (skoro) stejně, ale v jiném pořadí. Ale všechno to nakonec skončilo stejně. Mě se nejvíce líbil tento scénář. Ale záleží čistě na preferencích. Ale v každém případě to stojí za to.


zamilov.do.knih
10.03.2024 5 z 5

tohle byla další kniha z maturitní četba, která se mi moc líbila! nejen, že se snadno a rychle četla, ale hlavně mě její myšlenka přinutila se zamyslet a konec příběhu mě dokonce chytil za srdce. je teda pravda, že jsem měla takovou slabší chvilku, ale já jsem se nad tím koncem sakra rozbrečela v šalině. v šalině! nad bílou nemocí! jakože cítila jsem se pak trochu trapně, to uznávám, ale fíha, nikdy bych neřekla, že budu bulet nad čapkem. a ještě k tomu v šalině!
no dobře, šalin už bylo dost a recenze málo, když ale já ani nevím, co víc dodat. asi teda jenom dodám, že za mě to bxlo jedno z top děl, které máme v povinné četbě, a určitě si jej vezmu k maturitě. jo a čapek byl na svou dobu fakt borec! toť vše.

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Krátké, ale velmi silné Čapkovo dílo. Je až neuvěřitelné, kolik hlubokých a zásadních myšlenek dokázal autor do téhle útlé knížky zanést.
Zajímavé je, že prakticky kdykoli od napsání tohoto díla až po současnost se dá v událostech geopolitického významu najít nějaká paralela s příběhem popsaným v Bílé nemoci.
Také oceňuji tragické zakončení celého příběhu, je velmi osvěžující také někdy nemít happyend. Chvíli jsem se pral s tím, že jde o hru a tahle forma mi moc nesedí. Nicméně tady se povedlo mě vtáhnout do děje velmi rychle.

Twoo
25.02.2024 5 z 5

Je to tak kratke, ze to zvladnete, i kdyz klasiku nesnasite. A tohle fakt potrebujete.

Bafy
22.02.2024 5 z 5

Další nadčasové dílo autora jenž ukazuje jak jsou lidé pro tzv."elity" jen bezcenné figurky. Dialogy mezi postavami jsou leckdy tak absurdní a jejich absurditu jen podtrhuje fakt, že jsou vlastně stále reálné. Lidstvo i přes svou dlouhou pouť časem má stále potřebu bojovat. Ať už o území, o práva, bojuje za ochranu přírody i s nemocemi..... a stále nechápe, že boj tvoří jen další boj....

roman6788
13.02.2024 5 z 5

Známe dielo, kt. v svojom čase nahnevalo agresorov. Okrem telesnej choroby by som tam videl aj duševnú. Súvislosti s dneškom sú dosť podobné.
Aj keď som ešte film nevidel a viem, že v ňom hral Hugo Haas, tak tu jasne trčí z každej repliky. Karel Čapek mu, svojmu dobrému priateľovi, tú úlohu písal na telo.

Hanys_
06.02.2024 5 z 5

Člověk by si řekl, že Galén byl fakt naiva. A že Maršál byl až moc velký milovník válek, který by nikdy nemohl být skutečný. No ale o dva roky později nemohl být Čapek blíž pravdě. Tím, že tohle je přepis divadelní hry, odpadá popis krajiny a různých vlastně pro příběh ne tak důležitých věcí. Zůstávají jen dialogy. A v případě Bílé nemoci fakt silné dialogy.

ivetka859
25.01.2024 5 z 5

(SPOILER) na 120 stránkách dramatu mi autor dokázal vsadit nespočet brouků do hlavy, položit několik filosofických otázek o životě, válce a perspektivě názorů a schovat hádanky o historickém kontextu.
Třeba že dvorní rada poprvé referoval o nemoci již v roce 1923 - to v Německu proběhl Pivní puč, první pokus o státní převrat. Nebo srovnání pohledu lékaře a maršála na lidi ve válce - který z nich vidí ty vítěze a který hlavně ty raněné a mrtvé. A potřebuje skutečně lid válku a vítězství v ní, aby získal národní identitu a cítění?
Závěr mi přišel trochu náhlý, měla jsem pocit, že maršál se nechal přesvědčit na novou víru moc snadno. Drama je to nadčasové, myšlenky hluboké a rafinovaně poskládané. Čapek vyzdvihl spoustu paradoxů, otázek a uvědomění.

StrYke
22.01.2024 4 z 5

Bílá nemoc je mistrovské dílo varující před nastupujícím, sílícím nacismem v Německu. Vidět (a ne pouze číst) tuto divadelní hru musí být něco úžasného. K literární formě mám jedinou výtku: Některé monology jsou příliš dlouhé a vzájemné přemlouvání hlavních postav napříč celým příběhem se chvílemi stává otravné a frustrující (ale je také dost dobře možné, že to bylo autorovým účelem). Každopádně doporučuji každému.

milovnice_knih_
12.01.2024 4 z 5

Po knížce jsem sáhla díky maturitní četbě a jsem za to ráda, protože kniha není vůbec špatná.
Knížka mě zaujala už když jsme ji probírali ve škole a věděla jsem, že si ji budu chtít přečíst. Knížka se dobře četla, ale scény v nemocnici mi přišly trochu nudnější. Co se týče postav tak byly asi v pohodě, ale u těch scén v nemocnici se mi občas pletlo kdo to mluví, ale z žádnou postavou jsem neměla nějaký problém.
Celkově je knížka fajn, určitě ji můžu doporučit ať už do maturitní četby nebo jen tak.

Petr874
27.12.2023 3 z 5

Čapek ukazuje, co dokáže moc a snada o válku. Že chamtivost nic nedokáže zastavit. Úžasné drama, jen mi to přišlo zamotané.

dadulik
13.12.2023 5 z 5

Útla knižka, napriek tomu výborné čítanie. Čapkove knihy sú nadčasové.

Elea
12.12.2023 5 z 5

Čapek byl geniální spisovatel a ze stálé aktuálnosti knihy dost mrazí.

Janča1532
10.12.2023 5 z 5

Jako povinná četba my kniha moc neříkala.Nyní jako žena ve zralém věku, sem se do knihy začetla a moc se my líbila.V dnešní době hodně poučná,

Verouš23
04.12.2023 5 z 5

Naprosto úžasná kniha. Zatím mě Čapek neustále ohromuje. R.U.R., Továrna na Absolutno, Bílá nemoc, ... Vždy mě ke čtení navede film Člověk proti zkáze. Mám ho moc ráda a doporučuji ho stejně jako Bílou nemoc.
Tuhle tenkou knížečku jsem přečetla za chvíli, a hltala jsem každé slovo. Napínavá od začátku až do konce, který je neméně překvapivý. Rozhodně by si ji měl přečíst každý, aby se nad ní zamyslel a pochopil její význam.

Tomk0
03.12.2023 5 z 5

Hezká ukázka lidské povahy. Závěr byl skvělý. 82%

Štěpán88
17.11.2023 4 z 5

Pochází z Číny. Je neskutečně smrtonosný. Postihuje především starší lidi. Lék zatím neexistuje a ne není to nadpisek článku na TN CZ z března roku 2020. Kája Čapků v době kdy už se s tím moc nepáral, šel rovnou na věc a mně se to dost líbilo! Tah na branku skvělý (nebo spíše střela z voleje a to přímo na Hitlera). Jinak je to jednoduchá jednohubka vhodná k maturitě. 46/52

mila2411
05.11.2023 5 z 5

Klasika klasik. Když už víme, jak TO dopadlo a že autor MĚL sakra pravdu je to hodně hořké čtení...

SueD
27.10.2023

Nedávno jsem na tom byla v divadle. Celkem krátké ale dobré představení. A tak jsem se konečně dokopala k této knize. Je mi líto, že jsme ji nečetla dřív. Je absolutně báječná. Nenechte si ji znechutit povinnou četbou. Bude se vám líbit.