Z pera knihomolů: 11 povídek od českých a slovenských knižních blogerů

Z pera knihomolů: 11 povídek od českých a slovenských knižních blogerů https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513867/bmid_z-pera-knihomolu-11-povidek-od-cesk-ErL-513867.png 4 90 28

Čeští a slovenští knižní blogeři v roli spisovatelů Jsou to knihomolové, kteří nejen čtou, ale také svoji lásku ke knihám sdílí s ostatními prostřednictvím blogů a sociálních sítí. Znáte je jako čtenáře, kteří literaturu hodnotí, ale tentokrát máte příležitost poznat je v novém světle – jako autory. 11 povídek o lásce, dospívání, hledání svého místa ve světě a přijetí sama sebe je doplněno jedinečnými barevnými ilustracemi od tvůrců aktivních v české a slovenské online knižní komunitě.... celý text

Přidat komentář

petulkapeta
31.03.2024 4 z 5

3 povidky bych uvitala jako knihy jinak pekne početní...

mataaskorice
22.02.2024 4 z 5

Přestože nejsem úplně cílovka, respektive jsem už kapku za zenitem,musím říct, že se povídky četly dobře. Některý text mě oslovil více, jiný méně. Něco jsem si přečetla už podruhé, něco působí jako taková "lepší školní slohovka". Co se mi ale líbí, je to, jak jsou jedna povídka vedle druhé vymazlené. Každý text je součástí celku a zároveň svébytným prostorem. Každý definuje jiné barevné orámování, jiný typ ilustrací. Jednotliví autoři tak pouští do světa nejenom svůj kratičký text,ale kousek ze sebe sama. Aspoň ten pocit z knížky mám.


veriszv
16.02.2024 4 z 5

Jsou to povídky, takže klasicky něco mě bavilo, něco ne. Nejvíc mě oslovily příběhy Uvidíme se v pekle, Roztáhnout křídla a Uvidíme se. Oceňuju, že to zahrnuje opravdu širokou škálu témat, se kterými se dnešní mladí lidé potkávají. Navíc je kniha opravdu nádherná jako předmět a je vidět, že je prostě vymazlená.

ComposeAdela
09.02.2024 4 z 5

Celkový dojem z této knihy: rozmanitost. Každá povídka je úplně jiná, takže si v ní své může najít každý - ale zase ne každému musí všechno sednout. Přestože jsem některým povídkám udělila poměrně nižší hodnocení, nemyslím si, že by byla některá vysloveně špatná, spíš mě jen osobně tolik nezaujaly tématem nebo stylem psaní.
A musím vyzdvihnout krásné grafické zpracování, které výborně podtrhovalo jedinečnost jednotlivých povídek.

Knižní_Molka
31.10.2023 4 z 5

miluji knizni blogery a tohle bylo hezke <3
moje oblibena povidka je od elisky, sary a sol

Librorumistka
17.10.2023 4 z 5

Musím říct, že osobně povídkové sbírky moc nemusím, nicméně zde mě hodně zaujalo téma. Povídky totiž nemají takřka nic společného kromě toho, že je napsali knižní influenceři. Povídky byly velmi rozmanité a všechny byly zajímavé. Některé se mi líbily více, jiné méně, ale nebyla zde ani jedna, která by se mi vyloženě nelíbila. Nejlepší povídkou za mě rozhodně byla “Uvidíme se, těsně za ní se umístila “Všechna moje pluska. Povídky v sobě ukrývají různá důležitá témata, která k dospívání patří a ve většině z nich byla i romantická linka, přičemž právě romantika mi v knize celkově přišla slabší. Rozsah povídek je podle mě úplně ideální, každý den jsem si jednu povídku přečetla. Za mě je tohle velmi povedená (a po grafické stránce naprosto nádherná) povídková sbírka, která ukazuje, že knižní influnceři umí daleko více než jen hodnotit knihy.

mnohoknih
11.10.2023 4 z 5

11 povídek o vztazích od knižních instagramerů a blogerů. Čili dost důvodů nemít raději žádná očekávání. A to jsem se kardinálně spletla. Čtení jsem si užila, přestože mi povídková forma většinou nesedí. Než si zvyknu na postavy, je konec. Ale tím, že kniha jako celek je o vztazích, ať už k sobě nebo navzájem mezi sebou, působila kompaktně. Autoři se dotýkají všech témat, která aktuálně rezonují společností, takže se při čtení jistě najdete. A tím pádem vám některá povídka sedne líp a některá míň. Mě nadchly Uvidíme se, Co když to (ne) vadí a Roztáhnout křídla. A vím jistě, že je to tím, že se podobají situacím v mém životě. Nebo pokud vás zajímá mytologie, LGBT , tranzice, dětské domovy, body pozitive, všechno tu najdete. Každá povídka má svého autora a ilustrátora (mnohdy v jedné osobě), takže si užijete i vizuální stránku. Směle do toho!

cestina_s_linus
01.10.2023 3 z 5

Vždy, když se mi do rukou dostane sbírka (je jedno, jestli básnická, nebo beletristická), tak je velmi těžké knihu ohodnotit jako celek. Musím uznat, že se autorky dotýkají témat, které hýbou společností. Ve výsledku na mě sbírka působí dost melancholicky a depresivně, což mě utvrdilo v rozhodnutí, že nebudu jednotlivé povídky blíže rozebírat (za ty hádky mi to nestojí). Zaměřím se na “provedení. Ve sbírce naleznete 11 unikátních povídek. Některé se četly lépe a mnohé byly (podle mého názoru) “nečitelné a kazí celkový dojem z knihy. Některé autorky mají cit pro psaní a u jiných jsem cítila, že to není ono a pomohlo by jim, kdyby se více vypsaly. Kvalita textu se projevila i v tom, že jsem necítila vztah k postavám, ani zájem o jejich příběhy, což mě trošku zamrzelo. Na druhou stranu - musím pochválit ilustrátory. Jejich ilustrace některé povídky zachraňují...

milovnice_knih_
18.09.2023 4 z 5

Od sbírky jsem neměla žádná očekávání, protože tím, že jsou to povídky, tak jsem měla spíš strach, že mě knížka zklame, ale jsem celkem mile překvapená.
Knížka v sobě skrývá 11 povídek od 11 knižních blogerek. Tím, že jsou to povídky, tak je docela pochopitelné, že ne všechny se mi úplně líbily, ale když jsem si jednotlivé povídky hodnotila, tak žádná neměla méně jak 3 hvězdičky, což vůbec není špatné.
Jelikož jsou to povídky, tak nemůžu úplně hodnotit - děj, postavy ani styl psaní, ale můžu knihu ohodnotit jako celek.
Co se mi na knížce určitě líbilo, je že každá povídka je originální a má své téma, kterým se zabývá. No a samozřejmě taky dokonalé grafické zpracování, které je opravdu skvělé.
Celkově knížku hodnotím pozitivně a můžu celkem doporučit. Bohužel, ale knížce nemůžu dát 5 hvězd, protože ne všechny povídky mě uchvátily.

sakyvanity
09.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Upozornění - MINI spoilery u povídek

Od knihy jsem neměla žádná očekávání - sáhla jsem po ní hlavně proto, že jsem trpěla solidní čtecí krizí a říkala jsem si, že sbírka různorodých povídek by mohla být to pravé, co mě z krize vytáhne.
Zpracování knihy je nádherné, i když za mě je plná zbytečných prázdných stran. Ilustrace jsou jedinečné a myslím, že každý si mezi nimi najde své oblíbené - stejně jako u samotných povídek.
K samotným povídkám - ke každé napíši jen svůj subjektivní názor a hodnocení, ať není tato "recenze" nekonečná.

2,5/5* Devět věcí - Sára Topinková
Jako soubor myšlenek fajn, ale celkový dojem ve mně text nezanechal.. bohužel věřím, že za týden si nevzpomenu ani na téma dané povídky, natož na nějaké konkrétní myšlenky. Chápu, že první rozchod je těžký, obzvláště je-li přes SMS nebo podaný jinou, neosobní formou. Bohužel mi celé smíření přišlo prostě moc uspěchané a hlavní hrdinka mi byla svým chováním nesympatická.

4/5* Roztáhnout křídla - Alena Štraubová
Tohle bylo již mnohem lepší. Cirkusové prostředí mě bavilo, leč nejsem příznivcem tohoto typu zábavy/atrakce. Autorce se i přes velmi krátký rozsah povídky podařilo popsat vztah hlavních protagonistů relativně věrně, což obdivuji. Moc se mi líbilo hlavní poselství, jelikož problémy, s nimiž se Fabián potýkal, jsou velmi běžné. Oceňuji i otevřený konec ponechávající prostor představivosti.

1/5* Co když to (ne)vadí - Karolína Skácelová
Káju jakožto "influencerku" mám moc ráda, líbí se mi její recenze a mluvený projev. Její styl psaní a samotná povídka mě bohužel vůbec nezaujala. Hlavní postava Bibi mi přišla na svůj věk ukňouraná, hysterická a nesympatická. Zbytečně věci hrotila a dramatizovala. Její řešení problémů mi taky přišlo vcelku zvláštní. Konverzace z Tinderu se povedly, byly výstižné a autentické, ale opět - Bibi reagovala přehnaně citlivě - za mě tedy, jedná se pouze o můj subjektivní pohled. A ten konec? Asi mi něco uniklo.

5/5* [Elen]a - Adéla Rozsípalová
Jsem moc ráda, že kniha otevřela i vážnější témata zahrnující problematiku LGBT. Měla jsem obavy, jak autorka tématiku zpracuje, ale byly zbytečné. Výborně, autenticky a realisticky popsané chování postav a popis jejich pocitů. Povídka by určitě zasloužila delší rozsah, jelikož konec mi přišel trošku useknutý, ale za mě se jedná rozhodně o nejlepší dílko z knihy.

4,5/5* Uvidíme se v pekle - Michaela Rodová
Skvěle zvolené prostředí hradu s úžasnou gotickou atmosférou a zmínkami o mém oblíbeném E. A. Poe-ovi. Originální příběh s mnoha zajímavými nápady. Hlavní "pointu" - dá-li se to tak nazývat - jsem odhadla již na začátku, ale i tak jsem si Míši styl psaní užívala až do konce. Vážně super, pro mě jedna z nejlepších.

Bez hodnocení - Konečně sbohem - Natálie "Sol" Jalovcová
Tuto povídku si nedovolím hodnotit, jelikož jsem ji asi vůbec nepochopila :-D. Za mě zmatené, zvláštní a s divnými skoky v ději. Určitě si najde své příznivce, ale já se mezi ně neřadím.

2,5/5* Neklidné duše - Zuzana Žáčková
Zajímavý nápad, ale jinak mě samotná povídka ničím nezaujala. Řeší sice důležité a velmi běžné problémy, avšak postavy mi přišly ploché a děj nijaký. Autorka nepíše vůbec špatně, nicméně bohužel mi její dílo nesedlo.

4/5* Květ ze všech nejkrásnější - Lea Stehelová
Tleskám za náročný výběr tématu, které se autorce povedlo zpracovat na výbornou. Jakožto milovník mytologie oceňuji věrné popisy hlavních postav a samotného děje. Na málo stranách se autorce zdařilo vytvořit autentický vztah a postavy, jimž čtenář fandí a snad si k nim najde cestu. Povídka mohla být klidně další, možná by jí to jen prospělo.

3/5* Všechna moje pluska - Marie Vystrčilová
Hezky zpracované téma body positivity, avšak za mě dost ošemetná problematika. Nejsem úplně jejím příznivcem, tudíž i tato recenze je čistě subjektivní. Oceňuji, že autorka zdůraznila, že extrémní obezita už s body positivity nesouvisí. Líbil se mi i milý konec. Povídka určitě pomůže mnoha lidem s vnímáním vlastního těla.

3,5/5* Uvidíme se - Evie Ilková
Tento krátký příběh se mi líbil, ale mám k němu své výhrady. Autorka krásně popsala sesterský vztah, avšak chyběl mi popis vztahu s rodiči, na něž si ani jedna ze sester pomalu za celou dobu nevzpomněla, což mi přijde vážně zvláštní. Samotné pojetí "nebe" je velmi specifické a mně se úplně nelíbilo, ale to je opět těžce subjektivní dojem. Nejlepší se mi zdál konec, který byl dojemný a příběhu dodal na vážnosti.

3,5/5* Něco mnohem lepšího - Eliška Hronová
Extrémně předvídatelný a přeslazený příběh, ale mně se celkem líbil. Autorka píše jednoduše, ale čtivě. Hlavní postavy byly fajn, přestože nebyl prostor pro vytvoření si užšího vztahu. Nejedná se o žádné převratné dílo, nicméně pojetí rozchodu se mi líbilo více než u první povídky a jakožto zakončení celé knihy se tato velmi roztomilá záležitost hodila. Nedoporučuji číst, aniž byste měli po ruce nějakou sladkost.

Verunka289
04.09.2023

Povídky obecně moc nečtu, protože mám pocit, že na těch pár stránkách není možné, aby mi něco předaly, většinou potřebuju víc času, abych se s postavami nějak "spřátelila", sžila se s nimi, udělala si na ně nějaký názor... Po knize jsem sáhla hlavně proto, že hlavní obálku ilustrovala Míša z Radši knihu a svou povídkou sem přispěly Kája Skácelová a Eliška Hronová, které sleduju na IG resp. YT.
Byla jsem moc překvapená, kolik mladých, nadějných autorů i ilustrátorů u nás žije. Neskutečně to obdivuju! Hlavně, když si vyhledám jejich profil na IG a zjistím, že mnohým nebylo třeba ani 20 let.... Já v té době chodila prostě jen ze školy, do školy, doma jsem se učila a lítala po venku s kamarády, večer si četla knížku nebo koukala na film či seriál. Ani ve snu se mi nezdálo, že bych mohla taky takto vytvářet nějaké hodnoty, v něčem se už v tak nízkém věku profilovat. Moc to obdivuju a vlastně lituju, že já jsem takové možnosti nebo možná i chuť a zapálení neměla!
Některé povídky se mi líbily míň, některé víc, ale asi žádná nebyla taková, že bych si řekla "ta se mi vyloženě nelíbila". Nejvíc mě zaujala asi povídka Něco mnohem lepšího od Elišky Hronové, taková milá, něžná romantika na závěr. Hodně mi sedl i jazyk té povídky. Zajímavá byla taky povídka [elen]a od Adély Rosípalové - téma pro mě bylo celkem nové, nikdy jsem ještě něco podobného nečetla.
Závěrem můžu rozhodně celou sbírku povídek doporučit, podle mě si tam každý najde tu svou oblíbenou.

Alethea_k
22.08.2023 5 z 5

Na tuto sbírku jsem byla neskutečně zvědavá, jelikož některé z autorů i ilustrátorů sleduji na sociálních sítích. A jsem neskutečně mile překvapená! Rozhodně všechny povídky nebyly na 5*, ovšem povedly se jako celek úplně neuvěřitelně! Poslední dobou čtu více povídky - a pokud mohu srovnat s jinými povídkovými sbírkami - tato z nich vychází bezkonkurenčně nejlépe! U většiny bych nepoznala, že se jedná především o knihomoly a nikoliv spisovatele. Ba co je na tom nejvíce překvapivé, povídky se mi ve většině případů líbily mnohem více než sbírky, ve kterých figurují jména těch nejpopulárnějších českých spisovatelů současnosti.
První povídky mne naprosto uhranuly, musela jsem číst dál a dál. Ilustrace byly všechny nádherné, je vidět, že nad vydáním knihy někdo doopravdy přemýšlel, a to jak po obsahové, tak po grafické stránce. A dle mého ani jedna část nepřevyšuje nad tou druhou.
Jediná povídka, která mi příliš nesedla, byla Konečně sbohem. Nemyslím si, že je to chyba autorky, téma je neskutečně důležité, o tom žádná. Pouze se to v čase čtení nesetkalo s mým rozpoložením (nejspíš) :-)
Jen tak dál! Od Sáry Topinkové si co nejdříve musím přečíst její knihu. Styl psaní je dokonalý! A doufám, že i zbylí autoři jednoho dne napíší něco dalšího. Např. Kája Skácelová zpracovala velmi aktuální téma. Tinder jsem si sice nestáhla, ale ty pocity jsem zažívala donedávna úplně stejné - jako hl. hrdinka. Postavy povídek byly na tak malém rozsahu výborně zpracované - jedno, zda se jednalo o LGBTQ+ postavy či nikoliv. :-)

Pepina19
08.08.2023 4 z 5

Kniha je opravdu krásně udělaná. Ilustrace k jednotlivým povídkám i úprava stránek se mi moc líbila. Povídky jsou určené spíš mladším čtenářům, ale i mně se některé hodně líbily jako třeba Roztáhnout křídla, Uvidíme se, nebo Něco mnohem lepšího.

Janinkniznisvet
21.06.2023 4 z 5

Sbírka povídek od knižních blogerů. Četla se docela rychle. Některé povídky by mohli být celá knihy. V některých příbězích jsem se sama viděla. Všem knihu mohu jen doporučit. Knihu jsem dostala v rámci spolupráce od Ya čtu, za to jím moc děkuji. Nejlepší povídky : A co když to (ne)vadí. Uvidíme se, Roztáhnout křídla, Něco lepšího.

Grohlinka
19.06.2023 2 z 5

Jsem velice mile překvapena, kniha je vzhledově nádherná a velice kvalitně zpracovaná. Po obsahové stránce je dobrá, místy vtipná, místy smutná, ale co víc, v několika povídkách najdeme i nějaké to ponaučení. Samozřejmě jako u všech povídkových knih je kvalita jednotlivých povídek různá, ale žádná nebyla vyloženě špatná.
Osobně se mi nejvíce líbila povídka Co když to (ne)vadí. Sympatická hrdinka, vtipná a poučná povídka, na tak málo stránek, vážně dobrá práce.

Knihyvsudekolem
01.06.2023 4 z 5

Jedenáct povídek od jedenácti českých a slovenských knižních blogerů - prostě lákadlo od A do Z :)
Během čtení, které mi nakonec nevydrželo příliš dlouho, neb jsem hltala jednu povídku za druhou, jsem si tak pro sebe jednotlivé příběhy řadila podle toho, jaké ve mně zanechaly pocity. A o první příčku se stále přetahuje povídka Uvidíme se a (elen)a. Jeden den bych "korunovala" tou nejlepší jednu, druhý den zase tu druhou. Obě si doteď velice živě vybavuji a jen tak na ně nezapomenu.
Tím samozřejmě má chvála nekončí. I ostatní povídky byly zajímavé a já jsem se na několika málo stránkách dokázala ponořit do jejich světů.
Nesmím opomenout ani ilustrace, které úžasně dokreslily celé dění.

Ocásek
01.06.2023 5 z 5

Já nejsem moc povídkový člověk, ale Z pera knihomolů jsem si rozhodně nemohla nechat ujít, protože jsem byla zvědavá na povídky i ilustrace lidí, které tady na bookstagramu ráda sleduji.
A musím říct, že jsem nadšená - ještě jsem totiž nečetla povídkovou sbírku, kde by mě oslovily úplně všechny povídky, které ve sbírce jsou! Každá povídka je úplně jiná, a to jak tématem, tak i žánrově, ale všechny byly skvělé a žádná mě vyloženě nezklamala!
Kromě úžasného grafického zpracování, které se YA čtu zase neskutečně povedlo, bych přece jen chtěla vyzvednout hned čtyři povídky, které mě oslovily úplně nejvíc:

~ Roztáhnout křídla - Alena Štraubová
~ [elen]a - Adéla Rosípalová
~ Všechna moje pluska - Marie Vystrčilová
~ Něco mnohem lepšího - Eliška Hronová

Fortuna7
17.05.2023 5 z 5

Já jsem vážně neskutečně překvapená, jak moc se mi tyto povídky líbily a vlastně i dotkly. Každá povídka je originální a předává důležité poselství. Vlastně ani nedokážu říct, která byla ta top a která naopak nejslabší, já jsem prostě a jednoduše unešená.
No a samozřejmě musím vyzdvihnout i grafické zpracování knihy, které je nádherné. Nakladatelství YA čtu má své knihu neskutečně propracované a já jsem velice ráda, že obohacuje náš český knihomolský rybníček :-).

kalinkacz
10.05.2023 4 z 5

Z pera knihomolů pro mě bude vždy srdcovou a osobní záležitostí.
Bylo mi nesmírnou ctí se podílet na dalším skvělém projektu, který propojuje mladé autory a ilustrátory.
Tato povídková sbírka nemá žádné společné téma a přesto společně funguje. Každý text je jedinečný a jiný. Některý vás dojme, jiný vás donutí k zamyšlení...
Ve sbírce najdete povídky duhové, napínavé, emotivní i zamilované.
Za sebe musím vyzdvihnout povídku Sáry Topinkové, s tou jsem se dokázala maximálně ztotožnit a málem jsem přejela stanici metra, jak moc jsem ji chtěla dočíst.
Za sebe tedy určitě sbírku doporučuji, myslím si, že každý si v ní najde to své.

Akléda_
05.05.2023 5 z 5

Asi nemá moc cenu tu rozepisovat názor na každou povídku, jelikož po sescrollování dolů si můžete jednotlivé povídky rozkliknout a vidět jak jejich hodnocení tak komentáře ke každé zvlášť. Co ale chci říct je to, že jsem extrémně nadšená. Jasně, je to pořád povídková sbírka a nejspíše vám nebudou sedět všechny povídky do jedné, ale i tak si myslím, že je tohle skvost. Ještě nikdy jsem nečetla povídkovou sbírku, kde by nebyla žádná vyloženě špatná povídka a vlastně všechny byly fajn, až do teď. Navíc je tahle knížka fakt vymazlená po všech stránkách, takže si jí užijete i z vizuálního hlediska. Když jsem zprůměrovala hodnocení jednotlivých povídek, vyšlo mi celkové hodnocení 4,5* ale já se rozhodla dát těch 5*. Tahle knížka si to totiž fakt zaslouží a i když už je to nějaká doba, co jsem jí dočetla, pořád na ní myslím. Nedivila bych se, kdyby to byla jedna z nejlepších knih tohoto roku. Na závěr za sebe vyzdvihnu dvě povídky: elen[a] a Květ ze všech nejkrásnější. Ty se mi zaryly do paměti nejvíce a věřím tomu, že se k nim ještě s radostí vrátím.