Tři novely

Tři novely https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61555/bmid_tri-novely-Tf8-61555.png 4 86 14

Pod názvem Tři novely vycházejí společně tři Hrabalovy prózy, jež jsou výrazem jednotlivých fází jeho tvůrčího vývoje. Představují autora nejen v jeho charakteristických zvláštnostech a odlišnostech, ale i v jeho celistvosti. Jako první jsou ve svazku zařazeny Ostře sledované vlaky, které hned po prvním vydání nadchly a překvapily literární veřejnost a jejichž filmové zpracování bylo vyznamenáno Oscarem. Další prózou souboru jsou Taneční hodiny pro starší a pokročilé. Je to novelka o jedné větě plynoucí uvolněným asociativním tokem. Autor v ní s radostnou svěžestí, originalitou a neutuchajícím pábitelstvím zachycuje kouzlo vypravěčství strýce Pepina. Jako třetí a závěrečná je uvedena próza Obsluhoval jsem anglického krále. Tento text je nanejvýš osobitou výpovědí o člověku a životě, výpovědí ojedinělou pojetím i tvarem v kontextu české beletrie i v kontextu tvorby Hrabalovy.... celý text

Přidat komentář

milovnice_knih_
09.03.2024

Z této knížky jsem četla pouze Ostře sledované vlaky - kvůli maturitní četbě, takže názor budu psát pouze na ně.
Příběh se mi celkem líbil, tedy až na ten konec, ten je smutný. Ale problém byl s tím, že jsem se občas v ději lehce ztrácela za což musím ubrat půl hvězdičky z hodnocení. Postavy byly sympatické, hlavního hrdinu jsem si oblíbila a je mi líto jak to s ním skočilo.
4,5*/5* Za mě je to jedna z lepších maturitních knih, kterou určitě můžu doporučit

Kabuky
01.01.2024 5 z 5

Vynikající soubor.


Ticiana
23.10.2023 4 z 5

Kdyz to zprumeruju tak mi to vychazi na 4*. Ostre sledovane vlaky jsem si dlouho chtela precist, a teda bylo to zajimave cteni. Stejne jako Tanecni hodiny a Obsluhoval jsem anglickeho krale. Hrabal ma zjevne osobity styl psani, bylo to na me zvlastni, ale cetlo se to docela dobre.

hell8939
27.06.2022 5 z 5

bomba, ke dvěma ze tří jsem teda přistupoval s tim že příběh už znam a četl jsem tu povídlu Kain jak inspirovala Ostře sledované vlaky, ale i tak to předčilo očekávání, akorát už mi Hrabal po čtyřech knihách začíná připadat trošku repetitivní, ale ve většině případů to ani není na škodu a užívam si stejnej symbol v jinym kontextu. jo a doslov je taky pecka

koukalovat
15.04.2020 4 z 5

Líbí se mi první věta druhé novely :D

engelbert
11.10.2019 5 z 5

Tato knížka byla mým prvním knižním setkáním s autorem, a zároveň mým vrcholem, protože všechny další Hrabalovy knihy mi byly těžší a těžší.

Renek
06.08.2018 5 z 5

"Vlaky" i "Krále" jsem četl za poslední roky několikrát, tudíž jsem věděl, co čekat a jako vždy jsem se královsky bavil. Nejinak tomu bylo u novely Taneční hodiny pro starší a pokročilé, jejíž forma se mi líbila. Mělo to spád a určitou tragikomičnost, která mi byla velmi blízká. Za mě perfektní každým coulem.

Luna7
08.07.2018 4 z 5

Ostře sledované vlaky ****
Taneční hodiny pro starší a pokročilé **
Obsluhoval jsem anglického krále *****
Když to zprůměruju jso to 4*.

Půca4
13.03.2018

Ostře sledované vlaky ****

Romanka89
18.04.2016 4 z 5

Ostře sledované vlaky: ****
Pro mě docela příjemné čtení na jedno odpoledne. Mnoho úsměvných momentů - razítkování pozdadí, natírání plotu, atd. Trefné příjmení hlavního hrdiny - Hrma ;-) Tragický konec mne docela překvapil.
"...nastavil jsem ústa a skrz ten natřený drát jsme se políbili, a když jsme otevřeli oči, ona měla na ústech takovou červenou kundičku a já taky, rozesmáli jsme se a od té doby jsme byli šťastni."

Taneční hodiny pro starší a pokročilé: ***
Z tohoto díla mám smíšené pocity. Zpočátku se to sakra blbě četlo, nebyla jsem schopná vůbec vnímat, ale nakonec to byl docela příjemný sled různých vyprávění, plynoucích bez přestávky. Představovala jsem si Jaromíra Hanzlíka, ja to vypravuje jako strýc Pepin z Postřižin a to mi docela pomohlo, abych text vnímala. Bavilo mě neustálé odkazování na jistý snář Anny Novákové, na spisek páně Batisty o pohlavní zdravovědě a taky odkazy na básníka Bondyho. Knihu si určitě nepřečtu znovu, protože to je skutečně čtenářský oříšek, ale zase tak hrozné to nebylo.

Obsluhoval jsem anglického krále: *****
Mě se Hrabalův styl vyprávění líbí, i když ne vždy je na něj nálada. Tato novela mi přišla zatím nejlepší spolu s Postřižinami, které jsem četla už hodně dávno. Ale chápu, že někomu nemůže sedět, občas se člověk v tom proudu vyprávění, dlouhých větách, minimu odstavců docela ztrácí.

Čtenářská výzva 2016: Kniha od českého autora.

Sandik
04.04.2015 5 z 5

Kniha obsahující tři novely Bohumila Hrabala (Ostře sledované vlaky, Taneční hodiny pro straší a pokročilé, Obsluhoval jsem anglického krále) "Vlaky" a "Anglický král" přitom osobně hodnotím nejen jako nejsilnější Hrabalovy texty, ale obecně jako jedny z nejlepších, které kdy v češtině byly napsány.

Marbo
31.10.2014 5 z 5

Komplet obsahuje možná to nejlepší z mistrova díla

Čtec
19.06.2014 5 z 5

Ostře sledované vlaky *****
Taneční hodiny pro starší a pokročilé ***
Obsluhoval jsem anglického krále *****

WEIL
26.06.2011 5 z 5

První vydání "Obsluhoval jsem anglického krále", poslední vrchol B. Hrabala.
Hrabala si stále vychutnávám.