Milosz Milosz komentáře u knih

☰ menu

Víra, naděje a masakr Víra, naděje a masakr Nick Cave

Bohužel většina knihy je o osudových, těžkých tématech, o náboženství, truchlení kvůli smrti syna, a různých duchovních zážitcích a zjeveních při psaní písní. Cave je dost velký fanatik a kdyby neměl hudební talent, byl by z něj určitě kazatel nebo vůdce sekty. Nějaké odlehčené historky tu sice jsou, ale málo. Spíš nedoporučuji. Ale pokud ulítáváte na albu Ghosteen, tak se vám bude líbit asi i tohle.

22.03.2024 3 z 5


Mijazaki a jeho svět Mijazaki a jeho svět Susan J. Napier

Ze začátku je to fajn a dozvíte se mnoho informací o Miyazakiho mládí. Jakmile ale začnou kapitoly věnované jeho filmům, tak se zčistajasna už skoro nevěnujeme Miyazakiho životu (ani se třeba nedozvíte, že se mu narodil syn), ani tomu, jak ty filmy vznikaly a jak se divákům líbily. Většina prostoru je věována rozboru těch filmů a hledání skrytých významů (často takových, které tam ani nejsou). Je to psané moc akademicky a nepříliš čtivě, prostě máte pocit, že čtete Kamila Filu. Škoda. Kupte si radši Ghibliotéku.

22.01.2024 3 z 5


Vzpomínky na úhoře Vzpomínky na úhoře Anna Cima

Lepší Murakami než půlka knih od Murakamiho. Kdyby hlavní hrdinka nebyla poloviční Češka, klidně byste uvěřili, že to napsal Murakami. Inspirace je zjevná, ale je to napsané sakra dobře. Trocha detektivky, trocha japonského mysticismu, a hlavně přirozené a dobře psychologicky vykreslené hlavní postavy. V předchozí knize Probudím se na Šibuji se autorka ještě trochu hledala, tohle je lepší po všech stránkách a jeden z nejlepších českých románů vůbec.

27.11.2023 5 z 5


Člověk v kočičím světě Člověk v kočičím světě Klára Nevečeřalová Vodičková

Je to sice jen taková lepší diplomka, ale dobré rady se tam najdou.

31.07.2023 3 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Teď se mi asi budete smát, ale je to strašně náročná literatura. Prokousával jsem se tím přes měsíc. Děje se toho tam strašně moc a je to strašně zhuštěné. Rodinná sága pokrývající tři generace a 80 let by jiným autorům stačila na pětidílnou sérii, Mornštajnová to zvládne za 300 stran. Někdo se s někým seznámí, na další straně je svatba, na další se narodí dítě, na další straně jde dítě do školy.... a tak to jde celou dobu. Kdyby to byla moje první kniha autorky, další bych už asi nečetl. U ostatních, i když jsou ve stejném stylu, mi to tak hrozné nepřišlo (Hana a Listopád jsou o několik levelů jinde). A ten násilný happy end na posledních pár stranách bylo jako co?

31.07.2023 3 z 5


Cizinec v cizí zemi Cizinec v cizí zemi Robert A. Heinlein

První a asi i poslední kniha, co jsem od tohoto klasika četl. Důrazné varování pro všechny! Tato kniha není sci-fi, ale alegorie, a není to román, ale divadelní hra. Asi tak 95 % textu jsou dialogy. To si nedělám srandu, to uvidíte na první pohled, když si zalistujete stránkami. Ono se to možná nezdá, ale ta užvaněnost je velice otravná. No a k samotnému obsahu: zápletka o muži vychovaném Marťany a zároveň vlastníkovi celého Marsu je ze začátku zajímavá a slibovala politický thriller ve sci-fi kulisách, ale nebylo z toho nic. Zhruba od půlky, kdy Mike opustí Harshawův dům, jde kniha do sraček neuvěřitelným způsobem a ocitneme se v prostředí amerického sektářství, začne se žvanit jen o náboženství a z Mika se stane Superman křížený s Ježíšem a vůdce sexuální revoluce. Dočteno rychločtením. Zde je názorný graf, jak moc mne kniha bavila: https://opu.peklo.biz/p/23/03/29/1680082294-b77c0.jpg

29.03.2023 2 z 5


Policie Policie Jo Nesbø

(SPOILER) K Nesbovi jsem se vrátil po několikaleté pauze, a dám si asi zase pauzu. Tohle je sice jeden z těch lepších dílů, a má hodně vypečený začátek, kdy prvních 40% knihy je něco jako Hamlet bez Hamleta. Bohužel mne autor namíchl, že jedna z mála sympatických postav, Beate Lonnová, už v dalších dílech nebude, zatímco lidský odpad jako Berntsen, Bellman a podobní, zřejmě přežijí všechno a budeme je trpět dalších 10 dílů..

17.01.2023 4 z 5


Ready Player Two: Nová hra začíná Ready Player Two: Nová hra začíná Ernest Cline

Čteno už v roce 2020 (kdo má čekat na překlady!), ale naštěstí se dochovala má dobová recenze:
Uběhlo pár let a máme tady pokračování dnes již kultovního hitu. Parzival se svými přáteli musí opět vyřešit rozsáhlý quest v OASIS, a v sázce je opravdu hodně. Základní zápletka je sice podobná jako v Ready Player One (a asi bychom byli naštvaní, kdyby tomu tak nebylo), ale nějaké odlišnosti tu naštěstí jsou. Většina knihy se odehrává během 24 hodin, neustále spěcháme dopředu a čas nás tlačí, což podobně jako třeba u knih Dana Browna vytváří podobný spád a napětí. OASIS je tu představena v pokročilé formě, která je k nerozeznání od reality, uživatelé ji vnímají všemi pěti smysly a je to vlastně jako matrix z filmu Matrix. Kromě Parzivala se vrátí Atr3mis, Aech i Shoto, ale objeví se i nové postavy, Parzival například získá novou sympatickou transsexuální kamarádku:)
Moc se nepovedl hlavní záporák a vůbec celá jeho motivace, která slouží jako spouštěč hlavní zápletky s hledáním artefaktů v OASIS. Je to přitažené za vlasy a jedné postavě z jedničky to dvakrát nelichotí.
Největší slabinou knihy jsou ale některé úkoly, které Parzival s kamarády řeší. Opět se týkají osmdesátkové kultury, ale výběr konkrétních děl se moc nepovedl. Například celý jeden úkol (tj. 4 kapitoly, cca 40 stran) se odehrává ve světě filmů Johna Hughese, které u nás viděl málokdo (dokonce ani já!!). Nejhorší je ale "hudební" úkol. Ernest Cline je samozřejmě sympaťák, ale hudební vkus má mizerný. To bylo vidět už v Ready Player One, kde se jeden úkol týkal jakési rockové kapely, o které jsem nikdy předtím neslyšel, a když jsem si to pustil na Youtube, tak jsem jen nechápavě kroutil hlavou, co je to za sra*ku. No, a v Ready Player Two je ještě něco horšího, a kapitoly s hudebním úkolem jsou tak doslova utrpení číst. Naštěstí hned další úkol se odehrává ve světě něčeho, co dobře znám (nebojte, vy taky), a najednou jsem si blaženě vychutnával každé slovo a všechny narážky pro znalce. Škoda, že takových úkolů nebylo víc.
Závěrečná bitva bohužel nedosahuje kvalit té z jedničky, ale úplný konec je docela fajn. Je jiný, než jsem očekával, a tváří se, že Ready Player Three asi nebude. Což by bylo dobře, ale jeden nikdy neví..
Takže když to shrnu, kniha nedosahuje kvalit jedničky, ale furt je lepší než Armada.

04.01.2023 4 z 5


Pytel kostí Pytel kostí Stephen King

(SPOILER) Silně podprůměrné. Strašidelný dům, bu bu bu. Tak ještě v první půlce mě trochu zajímala ta právnická zápletka, byl jsem zvědavý, jak to dopadne, když si King bude hrát na Grishama, jenže on to zčistajasna utnul. Musel jsem se nutit, abych to dočetl (u té snové kapitoly z matějské pouti před 100 lety, to jsem četl snad dvě hodiny, tak mě to nebavilo, že mi furt mysl utíkala jinam)

08.12.2022 2 z 5


Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Jedna z jeho nejlepších knih. Ten konec byl fakt masakr (tomu se vyrovná už jen konec Jizvy, Temného lesa a Vzpomínek na Zemi).
Bohužel seriál to úplně zazdil, s knihou má společného jen jména některých postav a to, že je tam kupole. Nedokoukána ani sezona.

08.12.2022 5 z 5


Hvězdolet Vltava Hvězdolet Vltava Tomáš Lipner

Na knihu jsem se těšil, protože autor je dlouholetý diskutér na Okounu, tudíž to slibovalo inteligentnější čtení než české braky od Kulhánků, Kotletů, Kopřivů a jiných autorů na K. V tomto směru nezklamal. Kniha je inteligentní, vtipná, se spoustou nostalgických a ironických vzpomínek na dobu minulou, a s uvěřitelnými technickými pasážemi. Pravá hard sci-fi. Jen je to až moc dlouhé. Část 3 už mě nebavila. Postavy (kromě cca 3 hlavních) mi splývaly. Ale i tak autorovi přeji úspěch a doufám, že prodá filmová práva do Hollywoodu.

08.12.2022 4 z 5


Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Docela fajn, ale čekal jsem víc. Další díly číst nebudu. A spíš než foglarovkami je to inspirováno Harry Potterem.

08.12.2022 3 z 5


Zápasy, které změnily můj život - Poločas první 1974-2004 Zápasy, které změnily můj život - Poločas první 1974-2004 Jaromír Bosák

Obsáhlá výpravná publikace, kde Bosák vzpomíná na důležité fotbalové zápasy a zároveň i vypráví o kontextu doby, co v té době dělal a tak. Napůl životopis, napůl průvodce fotbalovou historií. Čtivé a vtipné. Po Bílé vodě balsám.
Další díl bude až před EURO 2024 (info přímo od Bosáka, nakladatelství Pražské příběhy neodpovídá na dotazy (a taky nemá korektora, v knize je kupa chyb, včetně chybějícího kusu odstavce))

08.12.2022 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

700 stran, pocitově 2000. Kačka opojená úspěchem dočista ztratila soudnost a co fungovalo v Žítkovských bohyních, tady 1) nefunguje a 2) je to natažené na dvojnásobnou délku. Většina knihy je o tom, jak se žena přehrabuje dokumenty v ženském klášteře a rozkrývá, co se tam uplynulých 50 let dělo, ale až na občasné popisy mučení v lágru je to strašně nezáživné. Asi třetina knihy jsou dokumenty psané suchým úředním jazykem a já se na ně při čtení těšil, protože i tak byly zábavnější než zbytek knihy. Na konci nějaké to odhalení ve stylu vichru z hor. Věřící nechť si připočtou 30%, protože tolik filozofování o církvi a víře nebylo ani ve Jménu růže (které mám rád, uvádím jako příklad). Další knihu autorky za 10 let už číst nebudu.

08.12.2022 2 z 5


Šedý muž Šedý muž Mark Greaney

(SPOILER) Přečteno, protože podle toho v Praze točili akční velkofilm.
Kniha je ale tupá kokotina. Je to o supermanovi, po kterém jdou desítky profesionálních zabijáků, vždycky zneškodní jednu skupinku, přesune se jinam, kde ho přepadne další skupinka, a takhle asi 10x. Ze všech zranění se zázračně vyléčí během pěti minut, ze všech pastí se dostane jako kouzelník, všechny přepere, i když je postřelený, pobodaný a má zlomené kosti. A to všechno proto, aby zachránil dvě děti, co ani nejsou jeho.
Kdyby to aspoň bylo napsané nějak zábavně a s nadsázkou, ale kdepak. A už to má asi 10 dalších dílů...
A v Praze se odehrává asi 10 stran z 300 a je to jedna rvačka v metru. Takže všechny ty akční honičky, co se točily v pražských ulicích, jsou zcela vymyšlené.

08.12.2022 2 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Stylem (nepřekvapivě) stejné jako vždy, ale je to ozvláštněno tím, že se to odehrává v alternativní realitě, ve které revoluce 17. listopadu 1989 neuspěla, a režim ještě více utáhl šrouby. Takže je to vlastně sci-fi:)
Ještě větší depka a beznaděj jako její předchozí knihy. Líbilo.

08.12.2022 4 z 5


Prsa a vajíčka Prsa a vajíčka Mieko Kawakami

Něco jako Murakami, ale víc pro ženský. Pokud vás zajímají témata jako zvětšení prsou nebo umělé oplodnění, je to kniha pro vás.

08.12.2022 3 z 5


Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Vynikající, druhý a třetí díl trilogie jsou jedny z nejlepších věcí co jsem četl.

08.12.2022 5 z 5


Abych přežila Abych přežila Yeonmi Park

Kniha má tři části - život v KLDR, život v Číně, kde byla obětí obchodníků s lidmi (jako skoro všechny uprchlice), a život v Jižní Koreji a obtížné zvykání na to, že je svobodná bytost a může samostatně myslet (jako skoro všichni uprchlíci)
Nejvíc mě dostala pasáž, kde popisuje, jak byl nedostatek hnojiv a Kim vyhlásil kvóty na to, kolik hoven musejí lidi dodat, a lidi si pak navzájem kradli hovna a zamykali svoje kadibudky.

08.12.2022 5 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

První díl se mi moc nelíbil, ale tohle je super od začátku do konce. Prosím, Benioffe s Weissem, neposerte to :(

08.12.2022 5 z 5