Šedý muž

Šedý muž https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470231/bmid_sedy-muz-3YG-470231.png 4 350 102

Šedý muž série

1. díl >

Bestseller, podle kterého Netflix chystá film s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem v hlavních rolích, vychází česky! Court Gentry je bývalý agent CIA a má pověst nejlepšího nájemného vraha na světě. Přezdívá se mu Šedý muž a kolují o něm legendy. Je to samotář bez rodiny, přátel i domova. Přijímá pouze zakázky, kdy má zlikvidovat zločince. Pohybuje se jako stín, splní nemožné a pak zmizí. A vždy zasáhne svůj cíl. Vždy. Jenže na světě existují síly smrtelnější než Gentry. Peníze. Moc. A lidé, pro které nic jiného hodnotu nemá. Pro ně je Šedý muž problém. A tak musí Gentry prokázat, že umí zabíjet nejen pro peníze, ale i proto, aby zůstal naživu...... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Gray Man , 2009


více info...

Přidat komentář

Xena1970
21.04.2024 4 z 5

Kniha fajna,film ujde

Jara.v
15.04.2024 5 z 5

Dobře napsaná kniha, která nenechá ani chvíli oddychu. Celou dobu jedna velká akce. Chvílemi asi trochu překombinované, ale jinak tomu nemám co vytknout.


Timkim
25.03.2024 5 z 5

Pane jo, to byl nářez. Martin Stránský fakt umí načíst knihu. Tak tohle mě neskutečně bavilo. Kombinace Chucka Norrise, Jamese Bonda a Mc Gyvera. Akce od začátku do konce. Super romantické cestování po Evropě se zmínkou o ČR. :-) jestli tohle je podle hodnocení nejslabší díl, už se těším na další. 100%

jarin58
19.02.2024 4 z 5

Kniha je napínavá až do konce,občas vtipné dialogy.To,že je hlavní postava nesmrtelná nevadí,od toho tam je.

jan7113
07.02.2024 4 z 5

Některé thrillery jsou spíš vlažné, zato z jiných (a tato kniha je zářným příkladem) akce přímo stříká. A tady doslova stříká i krev, a to zdaleka ne jen krev nepřátel. Autor musel svého nesmrtelného hlavního hrdinu od samého počátku dost nenávidět, soudě podle toho, jak se na něm vyřádil - průstřel, zlomené žebro, bodnutí nožem, pořezání od skla atd. Prostě pohádka pro dospělé, ovšem výborně napsaná a výborně čtivá. Jen se obávám stejného osudu, jaký v české kotlině potkal podobně akční hrdiny jiných autorů. V originále vycházejí další a další pokračování, v češtině jsou zatím tři.

bumble
24.01.2024 4 z 5

Když se člověk pustí do čtení takovéto knihy, je jasné, o čem to bude a nemůže, opravdu nemůže, se divit, že James Bond je proti Šedému muži, jen takové slaboučké a křehké ořezávátko :-).
Věděl jsem do čeho jdu a proto jsem si to užil. Akce střídala akci a to až do úplného konce. Závěr a vyvrcholení knihy.... to bych ale už prozradil moc, to si jistě rádi přečtete nebo poslechnete.

danazeskolky
01.01.2024 5 z 5

Není to běžně můj oblíbený žánr, ale sáhla jsem po audioknize a krásně se mi při jejím poslechu dělaly různé domácí kuchyňské práce. Hlavně se mi dobře pracovalo s nožem :-) Je to výborně namluvené. Jestli se o příbězích nájemného vraha, kde se to hemží profesionálními ostřelovači, dá napsat, že to je příjemné odreagování a oddechově strávený čas, tak to přesně tak cítím. A díky za ten konec.

cukrovka
24.11.2023 4 z 5

Posloucháno jako audio kniha, jejíž načtení se mi moc líbilo. Je to taková akční pohádka o skoro supermanovi, který přežije všechno a všechny.
Příjemné oddechové akční čtivo. Mile mě překvapilo, že malá část děje se odehrává v Praze.

TomHr
22.11.2023 4 z 5

Na borca můžete poslat kolik chcete vycvičených zabijáků, on je stejně všechny postřílí. Tak by se asi dala kniha shrnout. Děj čtenáře nenechá vydechnout, střídají se země a atraktivní prostředí, zbraně a skupiny padouchů, honičky, střílečky, napětí. K tomu nezlomný klaďas v hlavní roli, zachránce nevinných obětí. Sumasumárum: kniha má prostě všechny atributy bezceleru a správné oddechovky.

marco026
07.11.2023 3 z 5

Court Gentry je jeden z najlepších zabijakov na svete a stala sa z neho priam legenda. Po jednom atentáte je na jeho hlavu vypísaná odmena a musí čeliť hneď niekoľkým ozbrojeným komandám z krajín tretieho sveta, ktoré mu idú po krku. Okrem toho všetkého si ľudia, ktorí sa ho snažia dostať, zoberú ako rukojemníkov rodinu jeho zamestnávateľa. Gentry prezývaný aj Šedý muž sa ich rozhodne zachrániť.

Ak to porovnám s filmom od Netflixu, ktorý som videl (bohužiaľ), tak kniha s ním má jednu vec spoločnú. Príbeh je v podstate nulový, čo sa autor snažil vykompenzovať aspoň zaujímavými dialógmi, ale ani tie nie sú ničím pútavé. Napriek tomu ide o veľmi dobrú oddychovku, ktorá zaujme predovšetkým vynikajúco napísanou akciou. Veľakrát prehnanou a priam neuveriteľnou, ale nikdy to neprešlo až do takého extrému, že by mi to vadilo. Hlavný záporák je v rámci žánru celkom fajn a ostatné vedľajšie postavy tiež, no nie je ich tu veľa, pretože väčšinu tvoria bezvýznamní nájomní zabijaci, ktorých je tu celkom dosť. Gentry prežije to, čo by normálny človek v reálnom svete už nerozchodil, ale aspoň to nie je postava, ktorá likviduje jedného nepriateľa za druhým a jeho sa ani jedna guľka nedotkne. Potešili ma tiež lokácie, v ktorých sa dej odohráva (hlavne Praha a Zürich).

Kniha je v podstate dobrá akčná jednohubka, ale neponúka takmer nič naviac. Kto má rád akciu tak si príde na svoje, ale nejaké napätie, zaujímavý dej a zvraty nečakajte. Pokračovaniu sa asi vyhnem alebo sa doňho pustím až keď nebudem mať nič zaujímavejšieho na čítanie.

MaxQ
17.10.2023 4 z 5

Oddechové akční čtivo, v rámci svého žánru nadstandardní. Že je hrdina nesmrtelný ani moc nevadí, vlastně to od něj trochu očekávám. Film jsem neviděl, ale co jsem o něm četl, ani raději neuvidím. Nechci si kazit dobrý dojem z knihy.

ondrej.b
16.09.2023 5 z 5

Super kniha a skvělé téma, které mám rád. Hlavní hrdina prostě nesmrtelný, ale to mi nevadí. Občas je třeba vypnout a zakusit pořádnou řežbu, byť je Gentry nadčlověk.

chamyl
07.08.2023 3 z 5

Je fajn, že po Spidermanovi dorazil do Česka další americký superhrdina.
Souhlasím s ostatními komentáři, které to vidí podobně: je to druh literatury, ve kterém je nadsázka potřeba, ale hlavní postava by neměla působit nadpřirozenými schopnostmi zvládnout a vydržet cokoliv, protože jinak se stává nedůvěryhodnou, či místy až směšnou.
Příběh je v rámci daného žánru OK. Ztvárnění akčních scén, s ohledem na předvídatelný výsledek, ovšem pokulhává a ruší celkový dojem. Příště tedy pro mne více chytrosti či mazaného mistrovství a méně kulek.

pam225
25.07.2023 4 z 5

Knížka se četla dobře, hlavní hrdina skoro superhrdina. Akční, zajímavý na druhý díl se těším. (film tak dobrý není)

terinkha
18.07.2023 4 z 5

27/2023
Přemýšlím, jak tuhle knihu vlastně ohodnotit. Četla se mi dobře, zápletka byla už trochu moc nevěrohodná (ale ve výsledku proč ne), Courltand je nadpozemsky výkonný a efektivní zabiják, napsaný je to celkem chytlavě.
Trochu bych to přirovnala k Jacku Reacherovi a ten mě popravdě baví víc (možná je to tím, že se děje i něco kolem - sem tam nějaká ženská a děj i mimo hlavní linku). Tady je to jedna akce za druhou, Court se nikdy neunaví a nakonec pochopitelně vyhraje.
Dobrý nenáročný čtení, další díl si nejspíš přečtu jako oddychovku, ale že by mě to vystřelilo z kecek, to zas ne :-)
75 %, 4 ušmudlaný hvězdy!

Fortuna7
05.07.2023 4 z 5

Pro mě šíleně akční, lehce neuvěřitelná ale vlastně zábavná audioknižní oddechovka. Hlavní hrdina sice byl taková nesmrtelná Mary Sue, ale rozhodně jsem mu fandila. Zakončení knihy mi teda přišlo už trochu přehnané a absurdní, ale co už no, vždyť jsem to čekala a u poslechu jsem se vážně moc bavila. Audiokniha je skvěle zpracovaná a já se těším na další díly :-).

soupik2012
10.06.2023 3 z 5

Knihy s nevěrohodným dějem označuji za pohádky, ale jak označit nevěrohodnou pohádku? Schopnostmi James Bond se sedmi kočičími životy. To by snad ještě tolik nevadilo, ale dějově je to zkrátka horší než béčkový film. Začátek mě zaujal, ale s přibývajícím časem, kdy se příběh stává stále méně věrohodný, mě to začínalo stálé víc a víc nudit. Korunu všemu nasadil samotný závěr. Audiokniha je perfektní a tak jako pokaždé jí vynikajícím způsobem načetl pan Martin Stránský.

JBureš
05.05.2023 3 z 5

Tuhle knihu jsem nečetl, ale poslouchal jako audioknihu. Martin Stránský se jako interpret zase překonal. Nicméně zhruba od půlky mě to tak úplně nebavilo. Ne kvůli Martinovi, spíš za to může Mark Greaney. Mám sice rád tyhle knížky, které dobře dopadnou a kde slizký protivník na konci zemře v krutých bolestech a hlavní hrdina přežije, ale tohle bylo už trochu moc. V knížkách F.Forsytha, T.Clancyho, J. le Carré a dalších hitmakerů mají vždycky hlavní postavy tak akorát smůly i štěstí, aby byli uvěřitelní a skrze tuhle svou přesně vyváženou dávku mě vtáhnou do děje. A hlavní protivník je slizký jen trochu. Tady je hlavní slizoun jen slizoun bez mozku a hlavní hrdina má smůly kýbl. Čekal jsem taky na konec zajímavější rozuzlení. Třeba že jeden ze záporáků přejde ke klaďasům, protože mu šedý muž zachránil synovce atp. Ale to nepřišlo.

Boby17
26.04.2023 4 z 5

Skvěle vycvičený agent s velkým citem pro rozlišování dobra a zla, to je hlavní hrdina příběhu, povoláním nájemný zabiják. Byl tak skvělý a odolný, až jsem tomu přestával věřit. Tak jsem příběh pojal jako pohádku a četla se dobře. Akorát jsem si říkal, co se stane, když se například naše země stane terčem zloby nadnárodní společnosti. Konec konců, část příběhu se odehrála v Praze. Velké prachy ze zahraničí a asymetrické bojové operace klidně mohou vyvolat velký neklid ve společnosti a toto asi není ta pohádková část příběhu. Trojka je málo (dobro zvítězilo), tak hodnotím slabší čtyřkou.

kalache
24.04.2023 4 z 5

...jak těžké je zemřít,jste-li hrdina!...