maze maze komentáře u knih

☰ menu

Příště spadni líp! Příště spadni líp! Ivan Pilný

Kniha je sestavená z krátkých dvoustránkových zamyšlení a glos na téma business, podnikání, technologie. Takto je to asi fajn rozsah do sloupku v časopise, ale do knihy je to bohužel až příliš zkratkovité. Nedá se říct, že by autor neměl co říct, že by se pár zajímavých myšlenek nenašlo, autor má spoustů reálných zkušeností, jen ten formát tomu prostě nesvědčí.

04.08.2019 2 z 5


Pod Annapurnou svítá modře Pod Annapurnou svítá modře Jiří Fišar

Tahle kniha, to je takový seberozvojový beletristický cestopis, po slabším úvodu následuje horská část příběhu s několika opravdu hezkými a emotivními okamžiky. Ve finále příjemné čtení.

30.06.2019 4 z 5


Škorpilova škola běhu Škorpilova škola běhu Miloš Škorpil

Na rozdíl od autorovy knihy "Modrá knížka o běhání a o životě", která je hlavně o životě a běhání, nakopávací, motivační, tato kniha je primárně opravdu o běhání, technice, stravě, plánech tréninku na půlmaraton i maraton, zraněních atd. Je to trochu učebnice a je možná dobré k ní tak přistupovat, vracet se k ní, protože na jedno přečtení je tam informací opravdu hodně.

30.06.2019 5 z 5


Cestou domů - sny jako průvodce na cestě k sebepoznání a celistvosti Cestou domů - sny jako průvodce na cestě k sebepoznání a celistvosti Olga Plíčková

Tato kniha není snář, je to učebnice, která vysvětlí pár psychologických souvislostí a odhalí způsob, jak se ve svých snech aspoň trochu vyznat.

09.04.2019 4 z 5


Born to Run - Zrozeni k běhu Born to Run - Zrozeni k běhu Christopher McDougall

Výborná kniha, o běhání, o životě. Umí pro vás odhalit nečekané souvislosti, přivést k zamyšlení, motivovat. A taky je to skvěle napsaná reportáž. Je to jedna z těch knih, kterou když dočtete, máte pocit, že bylo skvělé být u toho, poznat skutečné osudy, zažít něco vyjímečného.

09.04.2019 5 z 5


Najděte si svého marťana Najděte si svého marťana Marek Herman

Kniha se nečte úplně snadno, není to americká self-made kniha, formátem a stylem psaní jsou to spíš skripta. Ale když člověk tento fakt příjme a zvykne si, kniha obsahuje spoustu myšlenek, které za přečtení stojí

26.03.2019 4 z 5


Den, kdy jsem se naučil žít Den, kdy jsem se naučil žít Laurent Gounelle

Pár dobrých myšlenek o životě, ukrytých do několika, realisticky a zajímavě, popsaných dějových linií, které se ve finále hezky propojí. Líbilo se mi.

23.02.2019 4 z 5


Vytrvalost: Pozoruhodný život a doba Emila Zátopka Vytrvalost: Pozoruhodný život a doba Emila Zátopka Rick Broadbent

Skvělá kniha, moc doporučuju! Příběh Emila Zátopka, o jeho počátích, nejslavnějším období na olympiádě v Helsinkách i krutém pádu po roce 1968. Není to kniha jen o Zátopkovi, ale o celé sportovní generaci běžců, soupeřů a Zátopkových přátel. A taky o hnusné politické situaci té doby, hrůzách, které se staly jemu i jeho přátelům. Strhující osudy, emotivní, skvěle sepsáno. Pardon, zrovna jsem to dočetl, tak i můj komentář je odpovídajícícm způsobem emotivní :-)

09.02.2019 5 z 5


Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Přiznávám, že zhruba první polovina knihy mě až tak moc nezaujala, dokonce jsem si říkal, čím to, že je tak oblíbená a odložil jsem ji. Ale po nějaké době jsem se k ní opět vrátil a začetl se do druhé poloviny a ta mě zaujala mnohem víc, nejsou to jen poskládané historky, je mnohem víc o životě a přemýšlení nad nim a v mnoha okamžicích umí chytit za srdce. A to za přečtení stojí.

03.02.2019 4 z 5


Malér lodi Markéta Malér lodi Markéta Jiří Čech

Poutavá kniha o lidech nadšených do námořního jachtingu, o tom, jaké to bylo a co obnášelo se za minulého režimu dostat a vyjet na loď na moře - na jachtu, kterou jste si museli doma sami postavit, protože jinak to nešlo. A taky o tom, jaké to je, být na lodi, jaké zážitky a pocity jachtař zažívá, jaká úskalí na něj čekají. Autor knihy, Jirka Čech, je vášnivý jachtař, na moři má desítky let zkušeností, které se v knize promítají. Pro někoho, kdo nikdy na lodi nebyl, to pro množství námořního slangu může být čtení chvílemi trochu složitější, ale stojí za to se tím prokousat. Já jsem to měl v tomto jednodušší, měl jsem to štěstí s Jirkou jednu plavbu zažít a tak při čtení knihy občas slyším jeho hlas a rád vzpomínám.

03.02.2019 5 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Název knihy je trochu šílený, což samo o sobě může odradit. Kniha je takovou zpovědí autora z jeho vlastního života, must-read kniha to není, ale pár zajímavých myšlenek se tam najde.

04.01.2019 3 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Varování: příspěvek může obsahovat spoiler.. Měl jsem možnost v poslední době číst knihy tří populárních českých autorů. Michala Viewegha (Vybíjená), Patrika Hartla (Prvok, Šampon, Tečka, Karel) a Radku Treštíkovou (Bábovky). Společným znakem všech 3 knih je systém psaní. Popisuje příběhy několika až většího množství hrdinů. Každá kapitola nese jméno jednoho z nich a ideálně z jeho pohledu příběh vypráví. Ač vypadají jednotlivé dějové linie relativně samostatně, v různých časových rovinách se více či méně vzájemně propojují. To mě zaujalo, skoro to vypadá jako recept na knihu v česku :-) Radka Třeštíková to v Bábovkách dotáhla z mého pohledu v tomto systému nejdál - vypráví příběh 12 hrdinek a nemalého počtu postav okolo nich a navíc je všechny opravdu zhusta až nepravděpodobně propojuje. Až tak, že jsem si ve čtvrté kapitole řekl a dost, už se v tom zamotávám, tenhle orloj si musím kreslit :-) Co z toho vylezlo můžete vidět na https://www.dropbox.com/s/xxpm5jmenc0k46i/babovky.jpg. Možná to zní trochu jako kritika, ale vlastně ne, kniha je vcelku zábavná a na dlouhé zimní večery ji klidně doporučím..

02.09.2018 4 z 5


Modrá knížka o běhání a o životě Modrá knížka o běhání a o životě Miloš Škorpil

Než se mi dostala do ruky tato kniha, četl jsem nějaký článek ze života Miloše Škorpila, o tom, s čím on sám se potýkal, jakými těžkostmi prošel a jak mu v tom běhání samotné pomohlo. A přesně z tohoto pohledu kontext této knihy vnímám. Autoři shrnují své postřehy o tom, jak je běhání skvělé a jak jim pomáhá v životě a zdaleka nejen v tom, udržet si zdraví a kondici. Ale i jak díky němu máte čas na sebe i poznáváte další lidi. Sám běhám a tak mi v tomto ohledu kniha sedla - a ještě k tomu, dostal jsem ji od kamaráda běžce...

02.09.2018 5 z 5


Co programátory ve škole neučí aneb Softwarové inženýrství v reálné praxi Co programátory ve škole neučí aneb Softwarové inženýrství v reálné praxi Petr Paleta

Souhlas s předchozím komentářem, četl jsem někdy okolo 2005. Dnes je již spousta popisovaných věcí úplně jinde (zejména různá zmíněná technologická doporučení), ale ve své době jsem knihu s chutí přečetl..

01.09.2018 4 z 5


Jak se domluvíme s počítačem Jak se domluvíme s počítačem Jiří Franek

Knihu jsem četl, když mi bylo asi 12 let a teď jsem ji v knihovně vyhledal, když jsem se snažil synovi vysvětlit, co je to vlastně počítač, počítačový program, jak jej počítač zpracovává atd. Autor v ní čtenáře provádí jazykem Basic, tehdejším základním jazykem osmi-bitových počítačů. Je psaná velmi srozumitelně, tak, aby ji děti pochopily a zároveň probudila o tuto oblast zájem. Na mně zafungovala skvěle a tak alespoň touto cestou děkuji a pana Fraňka, tam nahoru zdravím...

12.08.2018 5 z 5


Jak pálit a neukládat Jak pálit a neukládat Petr Novák

Většina článků, které jsem četl na téma jak zdravěji žít, hubnout, zlepšovat kondici apod. je postavena na popisu nějakého jednoho přístupu - jak cvičit, nejíst maso, nejíst mléčné produkty, omezit lepek, stát se vegetariánem, veganem apod.
Přístup autora je jiný, většinu času se věnuje popisu toho, jak lidské tělo funguje, při stresu, sportu, když zpracovává potravu, co způsobují a jakou funkci mají hormony, atd. Na tom pak staví argumenty k tomu co jíst, či jak efektivněji cvičit.
I tady určitě platí, že doporučené rady nebudou vyhovovat všem, ale pro přehled či inspiraci v této oblasti, je to dobrá kniha.

11.08.2018 5 z 5


Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka Alexandra Alvarová

Po již klasické Orwellově 1984, se mi do ruky dostala právě tato kniha A. Alvarové. Rozdíl oproti 1984 je, že autorka nepopisuje fiktivní budoucnost, ale naši dobře známou současnost. Kniha je do značné míry vysvětlením toho, proč je česká společnost v posledních letech tak rozdělená a rozhádaná a že to prostě nevzniklo jen tak samo od sebe, ale s bohatým přispěním pochybných zpravodajských webů šířících polopravdy či přímo lži a spoustou najatých diskutujících šířících navíc k tomu nenávist.
Výsledek můžeme dobře vidět na tom jak probíhaly poslední 2 prezidentské kampaně i volby. A je dobré na to myslet pokaždé, když člověk čte jakýkoliv internetový zdroj, diskusi a nevěřícně u toho kroutí hlavou.. Zaujala mě třeba tato myšlenka: "Smyslem dnešních falešných zpráv není kupodivu prosazení lži, ale prosazení světového názoru, že pravda neexistuje".
V poslední části kniha lehce ztrácí tempo, ale to nic nemění na tom, že stojí za přečtení.

11.08.2018 4 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Těžké a neuvěřitelně sugestivní. Již první část knihy je hodně temná, ale ta druhá, to je čisté zlo. Orwell to tam napěchoval takovým způsobem, že nejen, že nemůžete přestat číst, ale ani přestat nad tím přemýšlet, když to vše skončí.. 100% doporučeno..

23.07.2018 5 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Vyjímečná kniha, vtipná - v některých okamžicích třeskutě. A se spoustou originálních nápadů a aha momentů. Vlastně chápu některé negativné reakce zde. Knihu jsem četl poprvé asi v 90-tých letech, na základě doporučení jiných, přišla mi tenkrát docela fajn. Ale teď s odstupem času a na druhé přečtení mi příjde jednoduše skvělá - prostě i skvělé knihy potřebují ten správný čas a náladu...

03.07.2018 5 z 5


Čtyři roky v zemi nad Temží Čtyři roky v zemi nad Temží Martin Horský

Ač se jedná o autorovu prvotinu, kniha má spád a příjemně se čte. Je nejen zajímavým popisem toho, jak to v Anglii chodí a jaký je tam každodenní život, ale je i poutavou osobní zpovědí autora, v této pro něj důležité, životní etapě.

07.06.2018 4 z 5