Škorpilova škola běhu

Škorpilova škola běhu https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198560/mid_skorpilova-skola-behu-5SU-198560.jpg 4 82 19

V roce 2014 oslaví nestor českého běhání a zakladatel Běžecké školy Miloš Škorpil šedesátku. Trenér a specialista na dlouhé běhy se proto rozhodl podělit se s námi o svou životní vášeň – běh. Speciální kapitola je věnována ultraběhům, kterými se Miloš Škorpil proslavil, nebo problematice výživy, tréninku, relaxace či přípravě na závody. V knize čtenář nalezne stovky osvědčených rad, tipů a nápadů, jak zapojit běh do života každého z nás, ať už chceme zlepšit výkon, zhubnout do plavek nebo se jen příjemně hýbat. Součástí knihy jsou tréninkové plány na 5 a 10 kilometrů, půlmaraton i maraton.... celý text

pocketka
pocketka
10.04.2022 3 z 5

Uvítala bych spíše jako audioknihu namluvenou přímo panem Škorpilem, jehož hlas mě v jeho podcastech velice uklidňuje.
Jsem začátečník - mírně pokročilý běžec a některé info bylo tak půl napůl, u některých pasáží já si řekla "ahaaaa" a jiné mě nudily. Takový střed.

daPhytCZ
daPhytCZ
22.01.2022 4 z 5

Vyčerpávající informace pro začínající i pokročilé běžce. Úroveň detailu mi v některých pasážích přišla zbytečně podrobná.


Crimble
Crimble
23.10.2020 3 z 5

Mně všecky ty návody na běhání a tréninky přijdou zbytečně komplikovaný, tuhle knihu nevyjímaje. Kdo si dává rozklus 3 km? Kdo si dělá nějaký pyramidový intervaly? Užitečné rady se tam najdou, ale všechno bych radikálně zjednodušil!

Ashi
Ashi
07.07.2020 4 z 5

Kniha je psaná trochu nezáživně, ale domnívám se, že obsahuje všechno, co je k běhu potřeba. Četla jsem i knihu "Běhání pro nechápavé", které je psané daleko zajímavěji, ale prolíná se do ní americký hype styl. Oproti tomu je tato kniha "serioznější". Souhlasím s ní.

pismenkovyJoe
pismenkovyJoe
05.06.2020 4 z 5

Ze začátku jsem se vylekal aby to nebyla zase kniha plná vědy ale už po pár kapitolách sem se dostal i k velmi praktickým a užitečným radám. Samozřejmě kniha obsahuje tolik doporučení, že řídit se tím vším, tak si z běhání udělám absolutně stresovou záležitost a některé doporučení se i vzájemně vylučují, ale to už si musí člověk sám určit jak na to všechno vlastně půjde. Velmi užitečná je kapitola věnovaná zranění a vyvarování se jich.

Hun
Hun
06.03.2020 4 z 5

V knize je spousta praktických tipů a líbí se mi, že autor je u každého tématu k věci a neutápí sdělení ve spoustě slovní vaty.

Kryštofka
Kryštofka
02.08.2019 4 z 5

Dobré tipy. Nejen co se běhání týká.

maze
maze
30.06.2019 5 z 5

Na rozdíl od autorovy knihy "Modrá knížka o běhání a o životě", která je hlavně o životě a běhání, nakopávací, motivační, tato kniha je primárně opravdu o běhání, technice, stravě, plánech tréninku na půlmaraton i maraton, zraněních atd. Je to trochu učebnice a je možná dobré k ní tak přistupovat, vracet se k ní, protože na jedno přečtení je tam informací opravdu hodně.

martin3683
martin3683
21.03.2018 3 z 5

Knihu jsem si koupil před lety v mé "vrcholné" běžecké formě, kdy jsem dával ročně několik půlmaratonů. Dalo by se tedy říci, že jsem už nebyl úplný začátečník. Knihu jsem si prolistoval a přišla mě zajímavá a poučná, ale nic mě v té době nedávala, tak jsem ji odložil na později.

Pár let uplynulo, z půlmaratonisty se stal obtloustlý fotřík a když jsem po vánocích ze sebe sklepal největší nános nových kil a vyležel z poslední zimní chřipky, co domů přitáhlo ze školky každý druhý týden dítě, shledal jsem, že nastal čas na Škorpilovu školu běhu.

Kniha je opravdu psaná pro začátečníky, ale nakonec celkem složitě, že nedokáže začátečníka moc nabudit a udržet. Nebudu to natahovat, je to takový manuál běhu a stejně jako většina manuálů docela nudný. Autor je odborník, bezesporu skvělý běžec a trenér, ale jako spisovatel to bude slabší. Já jsem čekal nějaké nakopnutí do běhu, nějaké začátečnické rady a šup si obout běžecké boty a ven, dokud je světlo. Nic takového jsem tam nenašel, za to bych teď mohl dělat trenéra :).

Vím, že se to nedá asi porovnat, ale pokud chce člověk získat přirozenou chuť odložit knížku a jít si zaběhat, i kdyby venku mrzlo nebo byla bouřka, je ideální kniha Born to run. Tam i bez technických rad jak pokládat nohu před nohu sálala ta radost z běhu a překonávání svých možností. Běhat jsem se donutil i bez této knížky a tu zase odkládám na neurčito.

jarox.podzime
jarox.podzime
24.08.2017 5 z 5

Fajn kniha, ke které se dá vracet. Ideální pro začátečníky.

KatkaB77
KatkaB77
05.06.2017 5 z 5

Pro příležitostné běžce, spousta zajímavých a užitečných rad. Měla jsem půjčeno z knihovny, ale vážně uvažuji o zakoupení do své knihovničky.

milan2310
milan2310
16.12.2016 5 z 5

Jako začátečníkovi mi kniha pomohla dát mému běhu řád.

Janin
Janin
13.11.2016 4 z 5

Zajímavá kniha,poučná.Jen místy zbytečně složitá,zvláště pro začátečníka.

Sméťa11
Sméťa11
11.11.2016 2 z 5

Miloše uznávám jako odborníka a člověka, který něco dokázal, nicméně.......nudil jsem se od první stránky a hlavně jsem po cca. 50 stránkách knihu odložil na neurčito a ještě po vice než 1,5 roce se k ní nevrátil. Pro začátečníky v běhu je ro dobrá kuchařka....

Merynkaw
Merynkaw
07.11.2016 4 z 5

Nevím, zda je vhodné ji označit jako přečtenou, protože se k ní určitě budu vracet. Budou mě opět zajímat způsoby tréninků, na co si dát při intenzivním běhu pozor při stravování, na co si dát pozor, abych se nezranila atd.

veneta
veneta
09.06.2016 4 z 5

Pěkné, praktické a na rozdíl od amerických je kniha i o tom, jak vyčerpání, přetrénování a zraněním předcházet.

Pawlisman
Pawlisman
12.02.2016 3 z 5

Tato kniha mě nenadchla a dovoluji si nedoporučit. Velké mezery v textu jako při diplomové práce, povětšinou povrchní obecné informace, nebo naopak informace pro začátečníky neužitečné. Na interenetu je dnes množství mnohem lepších informací. Také upřednostňuji papír, ale tato volba není pro začátečníky myslím dobrá. Knihu jsem přečetl/prolétl za 1 večer a mám pouze cca 5 zajímavých nových informací. A to jsem amatér, začátečník.

alexandr9324
alexandr9324
27.11.2015 5 z 5

Mezi všemi různými poučkami a články na internetu je Škola běhu jedinečná právě díky autorovi. Miloš Škorpil má za sebou neskutečné úspěchy v běhu a to v dobách, kdy se o běhu nic nevědělo. Všechny rady předává z vlastních zkušeností a proto jsou tak cenné. Pro jakýhokoli začátečníka naprostá nutnost!

Sklenička
Sklenička
29.12.2014 3 z 5

Po obsahové stránce není co namítnout. Snad jen spojení "jen 2 km výklusu na rozehřání/vychladnutí" může být pro běžce začátečníky trochu deprimující. Autor nezahlcuje čtenáře zbytečnými daty a odbornými termíny, vše vysvětluje přímo, někdy až drsně (obzvláště důvod, proč by dámy měly zapomenout na Popelčin střevíček a skutečně si koupit běžecké boty o číslo větší). Mohla by být více rozepsána kapitola o vhodném oblečení do různého počasí. Vadí mi však odfláklá práce na knize - celkem časté jsou překlepy a do očí mě praštily i hrubky typu "obuvy". Graf, který znázorňuje intenzitu a nasazení jednotlivých typů tréninku vzhledem k maximální tepovce, má zcela opačně zapsány hodnoty procent max. tepové frekvence. Tohle však není problém autora, ale editorů a korektorů (druzí jmenovaní zřejmě vůbec nebyli přítomni, jinak si to neumím vysvětlit).