markal markal komentáře u knih

☰ menu

Lískový les Lískový les Melissa Albert

Trochu rozvláčná kniha trochu nevyužívající potenciál, který nabízí úvodní zápletka. Celkově bych řekl, že pro děti je moc temná, pro dospělé zase trochu nudná. Jestli jste někde mezi tím, možná se vám bude líbit.

10.08.2023 3 z 5


Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Poměrně krátký příběh se zajímavou zápletkou. Kniha je napsána čtivě a upoutá vás.

15.03.2023


Zpěv drozda Zpěv drozda Walter Tevis

Od skoro 40 let staré sci-fi jsem moc neočekával. O to příjemnější bylo překvapení. Zajímavý příběh, který rozhodně stojí za přečtení.

17.02.2023 5 z 5


Věk supernovy Věk supernovy Liou Cch'-sin

Kniha se zajímavou zápletkou, ale bohužel dějem, který v některých momentech nedává smysl. Liou Cch'-sin má rozhodně lepší kousky k přečtení.

08.01.2023 3 z 5


Kulový blesk Kulový blesk Liou Cch'-sin

Skvělá kniha. Pomalejší rozjezd, ale konec se čte jedním dechem.

20.09.2022 4 z 5


Zátopek Zátopek Jiří W. Procházka

Od knihy, která popisuje legendu českého sportu jsem čekal víc. Plochý příběh se čte o to hůř, že jednotlivé kapitoly neustále přeskakují 20 let dopředu a zpět, přičemž děj mezi sebou nemá žádnou souvislost. Film jsem neviděl, ale kniha mě neoslovila.

03.06.2022 2 z 5


Sladká pomsta Sladká pomsta Jonas Jonasson

V podstatě stejné jako tři předchozí knížky, ale o něco míň vtipnější.

05.04.2022


Dívka, která musí zemřít Dívka, která musí zemřít David Lagercrantz

Ale jo, celkem důstojný poslední díl (zatím) série. Jen to měli pojmenovat „Historie rodiny Zalaščenků“.

05.11.2021 4 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Po prvním díle je tento mnohem akčnější. Oproti prvnímu dílu dostává velký prostor Lisbeth. Skvělá kniha, která vás přinutí co nejrychleji si obstarat třetí díl.

30.06.2020 5 z 5


Vetřelci komplet - svazek 5 Vetřelci komplet - svazek 5 Diane Carey

Nastavovaná kaše co chutná jako nastavovaná kaše. Pokud jste fanoušek kaše, tak si ji stejně dáte.

30.06.2020 3 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Jestli jsem měl po prvním dílu pocit, že jsem přečetl skvělou knížku, tak druhý a zejména třetí díl tento pocit znásobil. Absolutně skvělá trilogie. Maximální počet hvězdiček.

30.06.2020 5 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Skvěle bezchybné perfektní. Úvodních dvě ste stran poskytnou poutavý úvod do příběhu a vykreslení hlavních postav. Dalších tři sta stran je jízda kterou přečtete jedním dechem. Jediné co se dá vytknout jsou nezapamatovatelne názvy švédských měst a příjmení. Posledni větu samozřejmě nemyslím vážně :)

30.12.2019 5 z 5


Oblázek na obloze Oblázek na obloze Isaac Asimov

V dnešní době už takové trochu retro sci-fi, ale nápadů obsahuje na pět knih a dobře se to čte.

19.08.2019 5 z 5


Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Kdybych odečetl nezajimave mistrovstvi sveta ve famfrpálu, bradavický ples a starosti dospivajicich adolescentů, byla byla to zajimava cca 200 strankova kniha. Takhle je to trochu utahana 700 strankova kniha, kdy Rowlingová místy jela na autopilota. Rozhodně ale stoji za prečtení a samozřejmě vás naláká na další díl.

19.08.2019 4 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Od Browna jsem čekal přiznam se víc. Počátek není jeho nejlepší kniha. Kdyby kniha nebsahovala podrobný popis vsech památek kolem kterých se hlavní hrdina jen mihne, mohla mit polovinu stran a větší spád. Závěrečné odhalení ke kterému kniha spěje není zrovna prevratna. Není to vyloženě spatne. Brown umí psát, ale čekal jsem víc.

02.06.2019 3 z 5


Vetřelec - Covenant: Počátek Vetřelec - Covenant: Počátek Alan Dean Foster

Skalní fanoušci si knihu tak jako tak přečtou, ale pokud s vetřelci začínáte, raději s knížce vyhněte a to z několika důvodů:

1) Nejsou v ní vetřelci a není o vetřelcích. Autor za vetřelce označuje například zloděje, kteří vniknou do kanceláří Wayland/Yutani, pak zase vojáky, kteří obsazují vesnickou usedlost. O reálných vetřelcích to opravdu není, je to spíše taková béčková detektivka s předvídatelným koncem — nakonec je to prequel, takže je jasné, že Covenant odstartuje.

2) Nečetl jsem originál, ale čeština na mnoha místech knihy drhne a dává tušit, že v originále byl význam trochu jiný. Nečte se to tak dobře jako například trilogie od Lebbona.

3) Kniha je zbytečná. Vlastně se v ní nedozvíte nic kromě toho proč v Covenantu chybí druhý přistávací modul (jestli vás to zajímá, jedna se o naprosto izolovanou epizodu zabírající cca 10 posledních stránek knihy a se zbytkem knihy nemá nic společného). Nedozvíte se bohužel nic moc ani o lidech, městě, civilizaci v té době — pořád se mluví jen o počasí, mlze, smradu, smogu. Co je v něm a nějaké podrobnosti o fungování společnosti v té době se nedozvíte.

Perlička na konec: úvod každé kapitoly obsahuje obrazek Facehuggera, aniž byste se kdekoli v knize dozvědeli kdo to je, proč tam je a jakou má souvislost s knihou.

03.08.2018 1 z 5


Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Hodne zdlouhave vypraveni. Nebylo by to ke skode, kdyby na konci prislo nejake grandiozni vyvrcholeni, ale ono nic. Stejne jako serial, zustava kniha trochu za ocekavanim. Od Kinga bych cekal vic.

19.12.2017 3 z 5


Královna Královna Steve Perry

Jakoby tuto knihu nepsal Perry (on ji taky asi ani nepsal — uprimne si myslim, ze to psala jeho dcera a sam Perry tomu propujcil jmeno jen kvuli tomu, aby se prodavala). Plna rozboru toho jak se citi zena, ktera miluje androida, jak se citi zena ktera zjisti ze je android, o cem se zda zenam cestujicim mezi hvezdami. Akce pomalu a celkove to ani nedavalo smysl (ani na te nejnizsi urovni, kterou vyzadujete od akcni sci-fi).

15.11.2017 1 z 5


30 vteřin 30 vteřin Ondřej Souček

Skvělá knížka, plná malých příběhů a podpříběhů. Velmi snadno se čte a navíc je vtipná. Ondřej Souček hezky napsal to, co mnozí z nás na vlastní kůži zažili a zažívají :)

11.08.2016 5 z 5