Kulový blesk

Kulový blesk https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410348/bmid_kulovy-blesk-Xwt-410348.jpeg 4 205 61

Divoce imaginativní scifi román od autora bestsellerové trilogie Vzpomínka na Zemi. V den oslavy svých čtrnáctých narozenin se Čchen namísto šťastného sfouknutí svíček na dortu stane svědkem smrti obou rodičů. Přímo před jeho očima je zabije kulový blesk, přírodní jev, jímž se dodnes zabývá mnoho vědců. Čchen se zatvrdí a rozhodne se zasvětit zkoumání kulového blesku celý svůj život. Čím víc toho Čchen ví, tím silněji si uvědomuje, že kulový blesk je jen špičkou ledovce úplně nových obzorů fyziky. Samotářský a odhodlaný vědec se díky svému úkolu setkává se spoustou lidí, kteří jsou stejně jako on hnáni kupředu nějakou posedlostí. Jako červená nit se Čchenovým příběhem linou poslední slova jeho otce: „Klíčem ke krásnému životu je okouzlení.“ Román Kulový blesk vznikl ještě před vydáním Liou Cch’-sinovy slavné ságy Vzpomínka na Zemi a lze jej číst nejen jako samostatné dílo, ale také jako předmluvu k této trilogii.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Host
Originální název:

Ball Lightning , 2004


více info...

VA_Krtek
VA_Krtek
20.11.2023 3 z 5

Kdo už od Liou Cch'-sina něco četl, pozná na první dobrou autorův rukopis. Oproti trilogii "Vzpomínka na Zemi" byl tento příběh znatelně jednodušší. Žádné skákání sto let tam a zpátky se tu neděje, takže jsem ani neměl problém orientovat se v postavách. Příběh začne relativně jednoduše, ale typicky Cch'-sinovsky se zamotá do absurdních stavů. Místy mě to bavilo, místy jsem měl dojem, že tam autor vkládá naprosto nesmyslné dialogy zřejmě jen proto, aby vysvětlil své vlastní myšlenkové pochody. Řekněme, že do dvou třetin to mělo hlavu a patu, člověk sledoval bádání dvou postav cože to vlastně ten kulovej blesk je, ale v poslední třetině se na scéně objeví Ting-I a ten hned z hlavy všechno ví a ve všem má pravdu. To si to teda Liou hóódně zjednodušil. Za mě to má za 3 z 5*

ArkAngel
ArkAngel
28.10.2023 4 z 5

Kulový blesk je takový Krakatit po čínsku. Máme tu vědce, který pracuje s novou technologií, kterou následně využije armáda pro masové zabíjení lidí. Novokoncepční zbraně jsou tak středobodem celé knihy, kdy se nepracuje pouze se silou blesku, ale zmíněny jsou také vraždící vosy nebo klasičtí bojoví delfíni. Kniha je velmi technická a vzhledem k autorově čínskému původu ukazuje úplně jinou mentalitu, než jak jsme zvyklí třeba z děl amerických nebo evropských tvůrců. Vědecky pak jde až k hranici šílenství. Původně jsem se rozhodoval mezi silnými třemi a slabšími čtyřmi hvězdami, ale tentokrát dám knize skóre vyšší.


andrej0867
andrej0867
12.05.2023 3 z 5

Cele je to take nejake novokoncepcne.
Knizka je tak tochu autisticky odosobnena az na hranicu morbidnosti (napr. napad s rukou). Pacil sa mi pokus preniest kvantovy mikrosvet do makrosveta, pouzitie kolapsu kvantoveho stavu a zdoraznovanie ze nic nie je nemozne, len niektore deje maju limitne nulovu pravdepodobnost.
Pohlad na fungovanie cinskej spolocnosti z pohladu pracovnika vojensko-vyskumneho komplexu je zvlastny.
Cinsky hrdinsky nacionalizmus je divny a ak je to bezny cinsky pohlad na svet tak v dlhodobom horizonte je to pre Zem nebezpecne.
Literarne 40%, pohlad na Cinu 50%, kvantova fyzika 80%, vysledok ***.

rick6410
rick6410
13.03.2023 5 z 5

Toto bola proste úžasná kniha, už dávno ma niečo tak nebavilo. Autor vymyslel úžasný príbeh, a opiera sa o vedecké poznatky. Znovu krásne ukazuje rozdielnu mentalitu medzi Amerikou a Čínou.

PETERYY
PETERYY
01.02.2023 5 z 5

Modlím se , aby autor publikoval dal, já ty jeho díla čtu klidně měsíc , možná dva , ale ponesu si to cely život. On umí udělat něco jineho, něco co má hloubku. Možná ji to má jen rádoby , a nebo taky jen pro někoho - mě to však zasahuje.
Kvantová růže na konci mě rozbrecela :)

E_Lan
E_Lan
18.01.2023 3 z 5

Byl jsem nadšen z autorovi trilogie a námět, se kterým jsem tuto knihu pořizoval mě neskutečně lákal. Bohužel celkově je to pro mě zklamání, byť kniha je kniha velmi čtivá a zábavná. Chybí jí lepší pointa a především pak v druhé části je technicky příliš překombinovaná. Takže celkově dobré, ale rozhodně ne výborné...

Alma5
Alma5
14.12.2022 3 z 5

Přečetla jsem, ale s obtížemi, kniha je poněkud suchopárná. Všechny postavy jako by byly jenom figurky, které slouží k posouvání děje dopředu. Fyzikální náměty byly zajímavé, ale tomu zas natolik nerozumím. Oproti Temnému lesu a Vzpomince na zemi, které pro mně byly čtenářským zážitkem roku 2020 je toto o dost slabší kus.

tomas8334
tomas8334
08.12.2022 5 z 5

Knihu mi půjčil kamarád - vůbec nic jsem o ní ani o autorovi nevěděl, anotaci jsem nečetl, takže jsem netušil, do čeho jdu. Na začátku mě polekala čínská jména, ale naštěstí tam těch hlavních postav moc není, takže se mi nepletla.
Navzdory pomalému tempu vyprávění se mi kniha četla dobře a příběh mě bavil. Je to zase něco úplně jiného, než obvykle čtu.
No a teď jdu na Problém tří těles :-)

smazenaryba
smazenaryba
24.10.2022 3 z 5

Dejovo príliš roztrieštené a nekonzistentné. Udalosťami pospájané nápady a teórie, kde dej a postavy zanikajú, dokonca aj hlavná postava sa v tej vedeckej hatmatilke občas úplne vytráca. Problém som mal aj s istou morálnou necitlivosťou, pre autora je tu na prvom mieste nekonečné rozvijanie jeho teórií a svet žijúcich ľudí je len akési pokusné laboratórium, kde ich testuje. Autorova predstavivosť je aj tu pôsobivá, no ako celok to zďaleka nefunguje tak dobre ako pri jeho ďalších knihách.

Disease
Disease
18.10.2022

Nedočteno, vzdal jsem to někde na 90+ stránce, takže nehodnoceno. Přišlo mi to literárně i vědecky někde na úrovni J. M. Trosky a přece jen už mi není 12. Díky lazarovi za terminus technicus WikiBrak, to naprosto sedí.

markal
markal
20.09.2022 4 z 5

Skvělá kniha. Pomalejší rozjezd, ale konec se čte jedním dechem.

Adhara
Adhara
27.06.2022 3 z 5

Čítala som až po prečítaní série Spomienka na Zem, na smolu tohto diela. Táto knižka sa mi napriek niekoľkým zaujímavým a odvážnym nápadom javí nesporne slabšia ako spomínaná trilógia. Trilógia mala vysokú pestrosť tém aj štýlov, odborné výklady striedali hlboké emócie. Guľový blesk síce prestupuje melanchólia, ale nijako hlboká. Emočne je plochšia a nevyváženejšia, výkladov a opisov je viac než pocitov či samotného deja. Čo však nechýba v oboch príbehoch, sú nelogizmy, hlavne ku koncu. Aj motivácia hlavného hrdinu, po väčšiny knižky zrozumiteľná, zrazu z ničoho nič zmizne a vedie k absurdnému zakončeniu.

majklus
majklus
10.06.2022 3 z 5

Po Toulavé Zemi, dočtené minulý týden, jsem si dal Kulový blesk. Bezprostředně po dočtení mám pocit, že autor měl zůstat u povídkové tvorby, která byla skvělá, nápaditá, čtivá. On tedy Kulový blesk je taková "povídka", jen roztažená na 400 stran. Těch prostředních cca 200 je totiž docela zbytečných. A je to velká škoda.

Nebudu se vrtat v autorově vnímání fyzikální teorie - ale opravdu to není "lahůdka pro studenty a absolventy Matfyz a ČVUT", jak tu někdo psal - pro lidi co měli alespoň pár semestrů kvantovky či jiné pokročilejší fyziky je to naopak velké utrpení a musí se na dílo koukat prostě jako na pohádku pro dospělé. Musím konstatovat, že relativitu ve Vzpomínce na Zemi pochopil autor o dost lépe, než kvantovou fyziku v Kulovém blesku. Ale za to bych body netrhal, je to knížka pro "mejnstým".

Co mě ale zklamalo je vlastní dynamika a styl podání příběhu. Spousta postav je jednoúčelově plochých, hlavní hrdina na mě působil emočně prázdně, a to i přes trauma v dospívání a poněkud svérázně osamělou cestu životem. A to je opět škoda.

Dalším problémem je tempo. Prvních řekněme 50 stran jako rozjezd ujde, pak však přijde ten již zmíněný cca dvousetstránkový mrtvý chod. Ke konci se tempo zvedne a kniha se díky tomu dočíst dá celkem dobře.

Možná už jsem prostě té Číny plnej, všech těch soudruhů majorů, divných jmen a poněkud despektního pohledu na okolní svět. Dám si teď od Lioua oraz, pořídil jsem Stephensonův Anatém, tak pokud to dám, určitě se pochlubím subjektivním srovnáním.

Není to brak, ale autor má lepší knihy. Ale téma pro mě zajímavé....

60%

Latral
Latral
10.12.2021 5 z 5

Autorův styl se tak výrazně odlišuje od všech, že nemá jinde žádnou obdobu. Proto mi jeho knihy připomínají zlato. Jsou neuvěřitelně přitažlivé a je jich málo.

Aprilek
Aprilek
07.07.2021 5 z 5

Zajímavé, hezké fyzikální popisy

Metroušek
Metroušek
01.04.2021 2 z 5

Naprostá lahůdka pro studenty a absolventy Matfyz a ČVUT. My ostatní si bohužel moc nepočteme. (:-))

Ales.BD
Ales.BD
31.03.2021 3 z 5

Hlavně divoké nápady kolem kvantové fyziky. Hodně Sci, podobně jako první díl Vzpomínky na Zemi. Kulturní odlišnost je znát a místy jsou motivy a chování postav i společnosti těžko pochopitelné. Také by mohlo být kratší. Během závěrečného vysvětlování co se vlastně stalo (to by asi v dobré knize být nemělo), jsem si pořád říkal, že už by mohl být konec.

ZaS
ZaS
20.03.2021 3 z 5

Hodnotit tuto knihu je velmi těžké. Z čistě literárního hlediska je to těžký podprůměr. Jde zjevně o kombinaci více faktorů, které styl ovlivňují, nicméně velmi se na kvalitě podepsala i úroveň překladu.
Co ale schází na literárním prožitku, to kompenzují autorovy spekulace založené na fyzice. V některých pasážích mě u četby udržela jenom zvědavost jak dopadne "bádání" hlavních hrdinů.
Pokud bych měl použít srovnání s jeho slavnou trilogií, pak první polovina svou plochostí připomíná třetí a dle mého mínění nejslabší díl. Ve druhé části autor popustil uzdu své nejsilnější stránce - fyzikálním teoriím, což ve výsedku připomíná Problém tří těles a závěr tomu nasadí korunu ne nepodobnou nejlepšímu a dechberoucímu Temnému lesu.
Ergo nečekejte od toho zázraky, ale dočtěte do konce :-)

david8843
david8843
31.01.2021 3 z 5

Když porovnám s trilogií "Vzpomínka na zemi", tak se stále jedná o dost kvalitní sci-fi založené na moderní vědě (i když znásilněné), ale něco tomu prostě chybí. Postavy nejsou nijak výjimečně zajímavé, ke knižnímu světu si člověk neudělá pouto a celé je to prostě trochu plitké. Přesto přečtení nelituji, utíkalo to dobře.

puczmeloun
puczmeloun
18.01.2021 2 z 5

Jako by Kulový blesk ani nebyl od autora mnohovrstevnaté brilantní série Vzpomínka na Zemi. Vyprávění je ploché a do celé poloviny knihy bez reálného vývoje. I dál je ale lineární a bez odboček, s výjimkou dvou pohledů do minulosti v úplném závěru, které jsou ale jen nuceným přehozením sledu času. Není přitom důležité, že dochází ke světové válce, nebo k nejvýznamnějším a nejnepředstavitelnějším vědeckým objevům. Text je plný čistých až prkenných popisů, podobné jsou i jednorozměrné hlavní postavy. Vět, odstavců i kapitol vybočujících z průměru je jako šafránu. Mnoho slov, málo naznačování, zábavy, emocí i "potravy" pro mysl.

To na co se čtenář Liou Cch’-sina nejvíce těší, tedy na originální myšlenky, přijde až někdy po polovině knihy. Přesto je to stále jakési na sílu, nepřirozené. Na hlavní myšlenku se, ke konci až ad absurdum, roubují jisté fyzikální zákony (teorie), ale přirozenost a pocit, že by to tak (jako ve Vzpomínce na Zemi) mohlo být, prostě nepřichází*. Stejně jako nějaké uspokojení ze závěru, který prostě dojde na konec a vyšumí.

*Nebo dokonce očividně dosavadním výzkumům přímo odporuje (resp. bere je "na první dobrou" bez pochopení jejich podstaty). Viz např. kolaps vlnové funkce, který v knize slouží k mnoha pointám, oproti realitě je ale přetvořen v něco docela jiného.

Štítky knihy

kulový blesk

Autorovy další knížky

Liou Cch'-sin
čínská, 1963
2018  82%Problém tří těles
2017  89%Temný les
2018  89%Vzpomínka na Zemi
2019  75%Kulový blesk
2020  57%Věk supernovy

Kniha Kulový blesk je v

Právě čtených7x
Přečtených286x
Čtenářské výzvě34x
Doporučených10x
Knihotéce156x
Chystám se číst108x
Chci si koupit49x
dalších seznamech3x