Komentáře knihy Sladká pomsta

orinka3
10.05.2026

Jedinečná, mně se moc líbí autorovy nápady a hlavně humor. Ty stručné glosy, které se tu v rozhovorech ozývají, situace, kdy se masajský šaman, vydává do Evropy v sandálech a tradičním oblečení s oštěpem a kyjem....... atd. Mizera Viktor, šejdíř, který pro peníze udělá cokoliv. Firma s názvem Sladká pomsta je výtečný podnik, který prosperuje a který dá dohromady všechny aktéry příběhu. Aby se Viktorovi citelně pomstili a oplatili mu všecko, čeho se na nich dopustil. S tou kozou, to byl nápad opravdu skvělý, to zabralo a znemožnilo. Jo, a je tam i mrtvola a vyšetřující policista 4 dny před důchodem. Těšte se na ztřeštěnou knížku, u které se dobře pobavíte.

bohdy_s
21.04.2026

Jonasson si Staříkem a Analfabetkou nastavil sám laťku opravdu hoooodně vysoko, pak se zdá, že pokračování Staříka a Anders a bohužel i Sladká pomsta nejsou tak povedené, ale ony jsou. Stále zábavné, překvapivé, nečekané zápletky a kotrmelce děje udržují čtenáře ve střehu a pořád hýří novými nápady - no prostě Masaj na letišti - úplně to vidím.

weny1
17.04.2026 audiokniha

Jsem rád, že jsem zvolil audioknihu, protože v tom množství dějových odboček bych se při klasickém čtení nejspíš ztrácel. Nejde o autorovo nejsilnější dílo, ale jako fanoušek jsem si ho nemohl nechat ujít.
Typická směs absurdity a nadsázky funguje i tentokrát spolehlivě a právě v těch největších nesmyslech tkví její kouzlo. Postava masaje Oleho s vrhacím kyjem patří k těm, které si člověk zapamatuje nejvíc — byla mi vyloženě sympatická a příběhu dodala další rozměr.
Celkově tedy nejde o vrchol autorovy tvorby, ale stále o velmi zábavné čtení (či poslech), které fanoušky jeho stylu rozhodně nezklame.

withoutchild
15.04.2026

Ze začátku to bylo takové nápadité a zábavné, ale zhruba od poloviny kvalita nějak upadla. A to tak, že jsem se skoro nemohl dobrat konce.
Celkově to byla fajn knížka, ale asi to znovu nikdy číst nemusím.

Sybelle
11.03.2026

Oproti stoletému staříkovi mě to tolik nenadchlo, ale i tak to bylo pěkné čtení. I když některé události a situace měli vlastní řešení a hlavní postavy ať plánovali cokoli do toho nedokázali zasáhnout. Ono to bylo do jisté míry i ve staříkovi, ale tady mi to přišlo trochu příliš, že se postavy vlastně jen vezou s příběhem a čas od času se do něj snaží zasáhnout. A Jenny si vysloveně za všechny své potíže mohla sama. Asi kvůli jejímu přístupu, jsem k ní nedokázala najít cestu. Ale pokud máte rádi tento typ humoru jako odpočinková četba to funguje.

mantikora
09.03.2026

Obvykle mi knihy Jonassona přijdou vtipné a nápadité, ale tentokrát se to nějak nepotkalo. Má to být komický román o tom, co se stane, když někdo začne prodávat pomstu jako službu a všechno se mu postupně vymkne z rukou. Nenasmála jsem se vůbec, čtení bylo tentokrát poměrně nudné, neoriginální a spíše působí jako zoufalý počin někoho, komu došly nápady.

Autor zde vykresluje záporáka, který je opak levicového liberála, který je proti nelegálním přistěhovalcům a různým dalším hodně levicovým tématům viz homosexualita. Autor se tak strefuje do postoje lidí s podobným smýšlením - respektive do lidí, kteří jsou více vyhranění názorově (což sám autor moc nezvládá a je spíš neutrální jako by se bál vyjádřit svůj vlastní názor). Zde však vše více vyhrotí do extrému, kdy z toho dotyčného udělá opravdu bezcharakterního muže, podobného nacistovi.

Kladné postavy mají být vpodstatě ti ostatní, ale upřímně při čtení příběhu to vypadá, že jsou většinově snad po lobotomii. Viz jejich rozhodování, absence promyšlenosti jejich zločinů a důsledků atd.

Obecně však v jeho knihách, co jsem tak četla je typické, že Jonasson nezesměšňuje jen jednu stranu. V jeho knihách bývají karikováni také: cyničtí podnikatelé, naivní liberálové, fanatičtí aktivisté, náboženští představitelé, politici obecně.

Sám autor pokud vím se v tomto moc neumí rozhodnout a jeho odpovědi na tyto otázky jsou vždy prezentovány formou jakési "nestrannosti", asi aby si nikoho neznepřátelil z řad svých čtenářů.

FerdaKraken
15.01.2026

Hrozná blbina, ale naprosto skvěle napsaná dokonalým Jonassonem a ještě lépe namluvena Martinem Stránským, který posunuje tuto humoresku na vyšší level. Tři hvězdy jsou adekvátním oceněním díla tohoto švédského šprýmaře.

druzickaster
24.12.2025

V knize se najde pár humorných situací, ale děj je takovylý plochý a bezzubý, náhod tak na deset příběhů a finální pomsta jako vážně? a vše je v poho jako by se nic nestalo? Myslím, že autor už vykrádá sam sebe a na ději je to bohužel znát.

xxtom
16.10.2025

V porovnání se stoletým staříkem mi tato kniha přišla už trošku moc zmatená.

mila2411
13.10.2025

Takové... malinko zbytečné, ale není to dlouhé a po celou dobu docela baví.

PPardinio
27.04.2025

Jednoduše stále ten stejný Jonas Jonasson a jeho styl, vycházející z mnohdy absurdních situací. Jako knížka na odpočinek příjemné čtení. To co mě ale bavilo u první knížky o stoletém staříkovi, mě již ale tolik neohromí v jeho SLADKÉ POMSTĚ. Fanoušci JJ ale jistě ocení jeho humor, postavy a všelijaké další podivnosti.

Modi666
23.02.2025

Potřeboval jsem oddych od vážnějších témat a to mi tahle knížka od talentovaného humoristy, poskytla. Jistě, je to vše podobné, jako nedostižný Stoletý stařík, ale autor má stále dost fantazie na to, aby dokázal pobavit. Určitě stojí za to se nechat touhle knihou pobavit.

aneryi
05.02.2025

Vtipná, humorná, ujetá kniha s neskutečným sledem událostí!!!!

Leído
01.02.2025

Na začátku jsem se trochu trápila. Pořád nové a nové postavy a jejich životní příběhy. Ale vyplatilo se vydržet, protože jakmile se tyto postavy propojily, začala neskutečná jízda, plná nečekaných situací protkaných geniálním humorem, která vám nedá vydechnout. Prvotní střet masaje s civilizací mi připomněl film Bohové musejí být šílení. I když to na první pohled vypadá jako primitivní humor, hlavně díky postavám, co zdánlivě neoplývají vysokou inteligencí, jako vždy se v knize vyskytují skutečné historické osobnosti a dílo se dotýká určitých témat.

"Jen považte, že žiju ve své vesnici celý život a nevím, že má souřadnice."

"Začal mluvit o tom, že by mi zvýšil výživné."
"Kolik vám platil?"
"Nic."
"A to chtěl zvýšit?"
"Tak ono se to těžko snižuje," vstoupil do rozhovoru Ole.

Briv
21.01.2025

Tak to bylo super. Četla jsem od autora všechny jeho díla a toto se mi líbilo nejvíc. Bavila jsem se od začátku do konce. Tolik neuvěřitelných zamotaných a propleteních situací! A navíc perfektně protknuté vtipem. Pobavilo mě to dost. Díky.

ondra1995
26.09.2024

Pořádně jsem ani nevěděl, co mě čeká. Ale nelituji. Opravdu vtipná oddechovka plná neuvěřitelných náhod a narážek na současné dění.

essene
24.09.2024

Zaujal mě nejprve název a obálka)-čtivě napsaaná,humorná)

TomHr
09.07.2024

Už samotná idea „firmy na pomsty“ je krásně praštěná a některé promyšlené pomsty by samotné vydaly alespoň na povídku, když ne na román. Autor, jak je jeho zvykem, všechno pořádně zašmodrchá, zapojí spoustu neuvěřitelných náhod a důkladně proplete osudy postav. A je z toho zábavná oddechovka, napsaná čtivě a s takovou lehkostí, až má čtenář pocit, že se to všechno přesně takhle doopravdy stalo.

Anikkk
08.04.2024

Zaujímavé, napínavé, veselé...ale neuveriteľné. Treba sa povzniesť nad niektorými absurdnosťami, ktoré nie sú reálne. Ale ako oddychovka môže byť.
Ako veľké pozitívum hodnotím, že som sa čo to dozvedela o expresionistoch. :)

Zdero
24.02.2024

Velmi čtivé, napínavé, absurdní náhody.
Četla jsem všechny knihy autora a budu i následující :-)))

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi