Marcela23 Marcela23 komentáře u knih

☰ menu

Démon ze sídliště Démon ze sídliště Iva Hadj Moussa

Poslechnuto na rozhlase. Výborný zpracování. Příběh je svižný, mírně ponurý a dost vtipný. Sympatický hlavní hrdina, v jehož myšlenkovém proudu se člověk ocitá. Je to tak autentické, že na mě občas vykoukli i démoni mojí puberty, ještěže už je to tak dávno.

11.03.2024 5 z 5


Na zvířatech záleží Na zvířatech záleží Marc Bekoff

Kniha je čtivá a nabízí dobrý výčet toho, v jakých oblastech je důležité se zamyslet nad naším chováním ke zvířatům a zasahováním do jejich přirozeného prostředí. Nabízí i různé myšlenkové experimenty. Hvězdu ubírám pouze za to, že některá data jsou trochu zastaralá a v některých oblastech došlo aspoň k mírnému zlepšení. Ale tím se rozhodně nemá cenu utěšovat a člověk by se měl sám snažit, aby se stal svět lepším místem pro všechny živé tvory. K Bekoffově apelu, aby byl člověk více aktivní bych doporučila knihu Jak vytvořit veganský svět, kde je dobře vysvětleno, jaké strategie aktivismu mohou fungovat a jaké jsou naopak kontraproduktivní.

25.02.2024 3 z 5


Mrtvý muž Mrtvý muž Bianca Bellová

Svižný vypravěčský styl, který mi sednul. Sarkasmus, cynismus, humor, deprese. Nečekaná pointa. Jednu hvězdu ubírám za rozstřihané.... To bylo na mě moc))

27.07.2023 4 z 5


Revoluce rostlin: Rostliny jako inspirace pro budoucnost lidstva Revoluce rostlin: Rostliny jako inspirace pro budoucnost lidstva Stefano Mancuso

Tuto knihu jsem začala číst už před delším časem. Mezitím mi přistály další knihy a tak jsem jí dočetla až po velké pauze a shledala jí natolik zajímavou, že jsem začala znovu od začátku. Spousta zajímavých myšlenek, informací, experimentů. Jak vlastně vnímáme rostliny? Jaký je rozdíl mezi rostlinami a živočichy? Jsou pasivní? Ne. Navzdory absenci centrální nervové soustavy vykazují v experimentech paměť, schopnost vnímat obrazy ve svém okolí atd. Je to fascinující, čtivé, občas se člověk zasměje. Je fajn si pak vyhledat videa zmiňovaných rostlin, jako třeba semena pumpavy. Hodně mě zaujala kapitola o kolektivním rozhodování různých společenstev nebo o důvodech, proč si dobrovolně působíme bolest pomocí čili papriček.

10.03.2023 5 z 5


Kompletní návod k vytvoření Ekozahrady a rodového statku Kompletní návod k vytvoření Ekozahrady a rodového statku Jaroslav Svoboda

Za mě je to inspirativní čtení, i když autor je občas trochu otravný se svými ezo teoriemi a random filozofováním. Některé jeho názory a postupy mi přijdou trochu radikální a i když jsou mi sympatické, snažím se je brát s rezervou. Každopádně z jara se do toho pustím v reálu, a čas ukáže, které věci fungují. Těším se na to jako malá i díky téhle knize

11.02.2023 4 z 5


Ptačí domek Ptačí domek Eva Meijer

Chvíli mi trvalo se začíst. Čekala jsem více obsahu o ptácích, ale jak to bývá, očekávání plodí zklamání a tak poté co jsem k té knize přistoupila jinak, konečně mě oslovila. I když jsem z ní měla spíš pocit smutku, osamělosti, ať už z nepřístupné Len, tak z některých ptačích příběhů, jako byl ten Šedivky. Nakonec člověku dochází, jak se životy lidí i ptáků odvíjejí podobně. Pokud je sledujeme zpovzdálí, vypadají všechny stejně. Když se na ně zaměříme, vidíme jedinečné osobnosti a jejich osudy. Každopádně se jedná o fiktivní životopis skutečné postavy a já bych si ráda přečetla její vlastní autorské dílo.

11.02.2023 4 z 5


Proč spíme Proč spíme Matthew Walker

Autorovo zaujetí tématem je úžasný. Zdá se, že by spánkem řešil všechny strasti světa, ale velká část z nich by se jistě dala. Dost se mnou rezonovaly některé poznatky, jako třeba posunutý cirkadiánní rytmus adolescentů, kdy jsem si vzpomněla, jak jsem těkala v noci po bytě a ráno si při zvonění budíku přála být mrtvá. Zajímavé i když někdy trochu mrazivé jsou popsané experimenty a jejich závěry. No a pak budu muset přehodnotit, jestli si chci pamatovat, co si přečtu a nebo si dát večer víno. To je dilema. Každopádně skvělá kniha. A já si můžu dopřávat svůj odpolední výtuh bez výčitek svědomí. Díky Walkere.

29.08.2022 5 z 5


Tříska Tříska Vladimir Zazubrin (p)

Zvláštní kontrast děsivého krvavého tématu a zároveň poetického jazyka.

05.06.2022 4 z 5


Třetí šimpanz (Vzestup a pád lidského rodu) Třetí šimpanz (Vzestup a pád lidského rodu) Jared Diamond

Souhlasím s recenzí od thorira, některé informace už nejsou tak aktuální, ale přesto dávám plný počet za množství témat, jejich propojení, čtivost, podněty k zamyšlení. Nejvíc mě zaujaly kapitoly porovnávající nás s jinými druhy, téma vytváření umělých jazyků, genocidy jako součásti naší kultury. Určitě si přečtu i jeho další knihy.

06.03.2022 5 z 5


Vysoce citliví lidé mezi námi Vysoce citliví lidé mezi námi Rolf Sellin

Informace v knize velmi sedí s mojí zkušeností, aha momenty se dostavily hned několikrát. Také mi došlo, proč mi v určité momenty nepomáhá meditace, ve které se ještě víc rozpouštím, místo abych se uzemnila. Některé mentální cviky mi přijdou velmi dobré. Jinak je kniha i v novém vydání trochu krkolomná a člověk musí překousnout ten americký styl stálého opakování. Takže kniha celkem pomohla, ledacos mi docvaklo, ale dovedu si představit zajímavější zpracování tématu.

27.12.2021 4 z 5


Jak vytvořit veganský svět Jak vytvořit veganský svět Tobias Leenaert

Naprosto skvělá kniha. Jak tu bylo zmíněno, doporučuji všem veganům, obzvlášť začínajícím, ale i lidem, kteří přemýšlí nad dopady naší spotřeby na planetu a životy zvířat. Kniha nabízí pragmatický přístup, kdy je důležitější efektivita než bezpodmínečný idealismus. Zajímavé postřehy ke komunikaci tématu (jak málo efektivní je morální apel a upomínání na podmínky zvířat) Poznatky, že daleko obtížnější je změnit své chování na základě zásad než změnit zásady, pokud už se začneme chovat jinak. O velkém počtu reduktariánů (flexitariánů), jejichž kupní síla má daleko větší dopad na přísun alternativních produktů do běžných obchodních sítí. Na jejich vývoj k lepší chuti i ceně. Veganství by mělo být inkluzivní, nikoli exkluzivní. Nemusí být nutně dogmatické. Každý malý krok neveganů ke snížení spotřeby živočišných produktů se počítá už proto, že jde o mnohem početnější skupinu, než jakou tvoří vegani. A nejdůležitější je zkrátka cíl- snížit utrpení zvířat a devastaci planety. Ač bydlím pár kiláků od Veganova, byla pro mě tato kniha obrovským přínosem.

12.05.2021 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Děsivé varování před totalitou k níž vede dokonalá propaganda a represe. Nejsmutnější na té knize je, že jsou státy a systémy, kde se v různé míře toto odehrává. KLDR je toho asi nejdokonalejším obrazem. Takže, lidé bděte!

28.02.2021 5 z 5


Řád času Řád času Carlo Rovelli

Au, po přečtení zdejších komentářů je mé sebevědomí dost otřeseno, protože při četbě jsem si občas připadala jako někdo, kdo chce vyplavat nad hladinu, protože mu dochází vzduch a nemůže si vzpomenout, kde je nahoře a kde dole? Občas překvapivě srozumitelné, často mozek vařící čtení, zejména pokud šlo o teorii a vzorečky. Určitě to je snadnější četba pro někoho, kdo nechodil za školu v hodinách fyziky, takže bylo nutné si zopakovat termodynamické zákony a pár dalších pojmů. Každopádně je tam mnoho fascinujících informací, které mi nabídly jiný úhel vnímání reality.

31.12.2020 4 z 5


Neobyvatelná Země Neobyvatelná Země David Wallace-Wells

V první části jsou neradostné předpovědi, které nás pravděpodobně čekají. Zajímavé souvislosti kaskádových jevů, kdy jeden neblahý jev spouští druhý, dopady oteplení na ekonomiku, zdraví i chování lidí. Pod množstvím černých statistik už si člověk ani nedokáže představit, co to bude znamenat pro konkrétní osudy. Kniha se zabývá dopadem na lidskou civilizaci. Tím, že opomíjí osud zvířat a zbylé přírody a sleduje sebevražednou cestu našeho druhu by jeden skoro podlehl nihilistické myšlence na zasloužený armagedon. Možná to je právě dopad těch statistik. V další části se Wells rozepisuje o klimatické nespravedlnosti nebo předkládá teorie, proč jako lidstvo nejsme schopni pružně reagovat na sílící hrozbu. Líbí se mi okruh témat i různé pohledy na ně. Jen se obávám, že klimaskeptikům by mohl uniknout obsah kůli dráždivě prosakující "levicovosti " autora. Klimatická změna je z každodeního hlediska nenápadná a vzhledem k relativně klimaticky i geologicky stabilnímu prostředí v ČR tady budeme asi mít spoustu klimaskeptiků ještě v době zatopené Miami Beach.

21.12.2020 5 z 5


O meditaci srozumitelně O meditaci srozumitelně Henepola Gunaratana

Kniha je především velmi podrobný návod k meditaci vipassany, tedy být přítomen a pozorný. Uvedení do praxe je pak asi to nejtěžší. Ale kniha mi v tomhle pomohla a vracívám se k ní vždy, když překonám duševní lenost, protože meditace je jedna z těch opravdu fungujících věcí, kterými člověk může zlepšit svou existenci. Dobré je si k této knize přečíst i Tiché lesní jezírko.

30.08.2020 5 z 5


Zdivočelý kontinent: Evropa po druhé světové válce Zdivočelý kontinent: Evropa po druhé světové válce Keith Lowe

Válka neskončila kapitulací Německa. Evropou se dál valí vlna ideologických, nacionalistických a etnických bojů. Národy se snaží vyrovnat s kolaborací zničenou sebeúctou (příběhy dětí Německých vojáků, stříhání hlav žen...). Evropou proudí miliony nuceně nasazených různých národností, osvobozeneckých armád, nuceně vysídlených a hrstka přeživších Židů, která se vesměs dočká mrazivého přijetí. O Evropě poprvé v historii rozhodují světové velmoci a rodí se studená válka. Dopad na země sféry vlivu Sovětského svazu je žalostný. Je to silé, čtivé, fascinující a měla by to být povinná četba.

04.04.2020 5 z 5


Bojovali na všech frontách Bojovali na všech frontách kolektiv autorů

Je to kniha plná zajímavých příběhů statečných lidí. Některé jsou čtivé více, jiné méně podle toho, jak jsou vyprávěny. Každý jednotlivý osud by byl námětem na knihu nebo film, takže je to občas až moc zkratkovité. U některých vyprávění mi chyběla znalost konkrétních reálií, kdo je zná, bude to pro něj jistě poutavější. Jsou zde dojemné ( nalezení matky v táboře, otcova synem asistovaná sebevražda) i mrazivé momenty (pokračování některých osudů v padesátých letech). Jinak s touto tématikou mě o něco více zaujala kniha Židovský odboj. Každopádně stojí za přečtení.

23.02.2020 4 z 5


Židovský odboj: Povstání proti nacistům za druhé světové války Židovský odboj: Povstání proti nacistům za druhé světové války Paul Roland

Knihu hodnotím kladně z hlediska tématu, o kterém toho tolik nevyšlo. Je to silné a často překvapivé čtení. Jen kapitoly jsou dost zkratkovité, takže to beru spíš jako obsáhlejší seznámení s tématem, o kterém si pak člověk chce zjistit víc. Mě třeba naplnilo mírným pocitem satisfakce, že se všichni ti lidé nenechali bez odporu odvést. Zároveň je mrazivé, že až tehdy začli spojenci registrovat jejich situaci. Jsou zde i popsány situace, jak byli Židé oklamáni a demoralizováni a o kolik větší úsilí museli tím pádem vynaložit k jakékoli akci. Jen bych se ráda dozvěděla ještě z jiných zdrojů o vztahu Zemské armády v Polsku, řízené z exilu, k Židům. Z této knihy vychází jednoznačně negativně, ale jinde jsem narazila na trochu jiné inforace. Milé překvapení byl přístup bulharské společnosti, která se snažila chránit svoje spoluobčany.

15.01.2020 4 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Jedna z nejpřínosnějších knih, co se obrazu světa a jeho vnímání týče. Cenný dílek do mozaiky titulů od Noaha Harariho a Zimbardova Luciferova efektu. I sám autor zaznamenává, jak se přes veškerou obezřetnost sám stává obětí steretypního a pocitového vnímání nezakládajícím se na faktech. Tohle by měla být povinná četba, kdyby povinná četba neměla odstaršující efekt :)

11.04.2019 5 z 5


Štvanci touhy: Jak mozek ovlivňuje lásku, milování a sex Štvanci touhy: Jak mozek ovlivňuje lásku, milování a sex Milan Bauman

Z knihy jsem trochu rozpačitá. Je tam pár zajímavých informací, ale bohužel taky hodně balastu z internetu. Zpracování škodí, na můj vkus, přílišná bulvárnost. Téma je to zajímavé, hlavně co se týče chemie v těle a otázkám ohledně evoluce. Ale asi by se daly najít lepší publikace.

04.02.2019 2 z 5