Jak vytvořit veganský svět

Jak vytvořit veganský svět https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390457/jak-vytvorit-vegansky-svet-Fc7-390457.png 5 5 3

V této podnětné knize opouští Tobias Leenaert prošlapané cestičky obhajoby práv zvířat a přichází s novým pohledem na strategie, cíle a komunikaci v rámci veganského hnutí a hnutí za práva zvířat. Zastává názor, že vzhledem k naší současné situaci, kdy je celá společnost závislá na využívání zvířat, potřebujeme zaujmout velmi pragmatický přístup. Kniha Jak vytvořit veganský svět obsahuje mnoho cenných nápadů a poznatků jak pro začínající, tak i již zkušené aktivisty za práva zvířat, vedoucí představitele organizací a dokonce i podnikatele.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Česká veganská společnost
Originální název:

How to Create a Vegan World: A Pragmatic Approach , 2017


více info...

Přidat komentář

Marcela23
12.05.2021 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Jak tu bylo zmíněno, doporučuji všem veganům, obzvlášť začínajícím, ale i lidem, kteří přemýšlí nad dopady naší spotřeby na planetu a životy zvířat. Kniha nabízí pragmatický přístup, kdy je důležitější efektivita než bezpodmínečný idealismus. Zajímavé postřehy ke komunikaci tématu (jak málo efektivní je morální apel a upomínání na podmínky zvířat) Poznatky, že daleko obtížnější je změnit své chování na základě zásad než změnit zásady, pokud už se začneme chovat jinak. O velkém počtu reduktariánů (flexitariánů), jejichž kupní síla má daleko větší dopad na přísun alternativních produktů do běžných obchodních sítí. Na jejich vývoj k lepší chuti i ceně. Veganství by mělo být inkluzivní, nikoli exkluzivní. Nemusí být nutně dogmatické. Každý malý krok neveganů ke snížení spotřeby živočišných produktů se počítá už proto, že jde o mnohem početnější skupinu, než jakou tvoří vegani. A nejdůležitější je zkrátka cíl- snížit utrpení zvířat a devastaci planety. Ač bydlím pár kiláků od Veganova, byla pro mě tato kniha obrovským přínosem.

Leusee
27.03.2021 5 z 5

Knížku, kterou rozhodně můžu doporučit zvlášť novým veganům, jelikož vím z vlastní zkušenosti , že být nový vegan v neveganském světě vám může tak trochu přerůst přes hlavu. Dozvěděli jste se všechny tyhle hrozné věci, co se dějí denně zvířatům a tak se to snažíte říct světu a lidem okolo vám, ale pouze zjišťujete, že velkou většinu to nezajímá a nehodlá se změnit. Jsou tam rozhodně dobré tipy na to být více pozitivním aktivistou a celkově vám to rozšíří rozhled o vzrůstu veganství.


whack
15.10.2020 5 z 5

Praktická príručka pre vegánskych aktivistov a aktivistov za práva zvierat. Nie je to kniha o nutričných hodnotách rastlinných potravín, ani o zdravotných a trendových aspektoch vegánstva, zaoberá sa výlučne rôznymi formami propagovania etického vegánstva. Nie je preto pre začiatočníkov rastlinného stravovania – pre tých odporúčam prečítať si najprv "Jak na veganství" od Pavla Houdeka.

Autor rozdelí rôzne formy aktivizmu do niekoľkých skupín (dogmatické vegánstvo, pragmatické, ideologické, nekompromisné, a pod.) a všetky tieto formy potom rozpisuje; že čo na nich môže byť pozitívne pri hľadaní nových záujemcov, a čo naopak môže byť kontraproduktívne a ľudí môže skôr odradiť. Popisuje aj napríklad negatíva nonkonformizmu vo vegánstve a na druhej strane pozitíva flexitariánstva.

Autor píše veľmi objektívne, triezvo a sebakriticky. K razantnejším a radikálnejším formám môžeme dospieť až v určitom bode. Niektoré krajiny ten bod už dosiahli, napr Izrael. Treba v každom mieste nájsť správne stratégie a taktiky. Táto kniha dáva priestor k zamysleniu sa, a to je fajn. Je to to najlepšie, čo v českom jazyku bolo vydané na túto tému.

Štítky knihy

práva zvířat, zvířecí práva veganství

Autorovy knížky

Tobias Leenaert
belgická, 1973
2018  100%Jak vytvořit veganský svět

Kniha Jak vytvořit veganský svět je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chystám se číst18x
Chci si koupit5x
dalších seznamech3x