Židovský odboj: Povstání proti nacistům za druhé světové války

Židovský odboj: Povstání proti nacistům za druhé světové války https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419048/bmid_zidovsky-odboj-povstani-proti-nacis-N3S-419048.jpg 4 15 6

Ve druhé světové válce hrozilo židovskému obyvatelstvu vyhlazení. Mnoho Židů odmítlo kráčet pod dohledem nacistů vstříc jisté smrti s rukama nad hlavou, ale nadechlo se k heroickým činům. Vězni v Sobiboru a Treblince zorganizovali úspěšná povstání, zatímco v Auschwitzu vyhodili do vzduchu krematorium i za cenu obětování vlastních životů. Za ostnatými dráty v táborech se stovky Židů podílely na francouzském odboji a tisíce bojovaly po boku partyzánů v okupovaných zemích. Jeden a půl milionu dalších sloužil ve spojeneckých ozbrojených silách. Neuvěřitelně dlouho trvalo nacistům, než si podmanili podzemní složky varšavského ghetta. Tato kniha odhaluje málo známou kapitolu historie a přináší mnoho příběhů o odvaze lidí tváří v tvář děsivému nebezpečí.... celý text

Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

The Jewish Resistance: Uprisings against the Nazis in World War II , 2017


více info...

Přidat komentář

simca9342
13.08.2023 5 z 5

"víkendovka"

Ne nijak hrubá publikace předkládá význam existence hnutí, odbojových skupin složených ze Židů- těch, co se postavili nacistům.
Stejně jako v knize děti Ireny Sendlerové i tady se kromě nejrůznějších informací z hospodářského a hlavně politického hlediska můžete dočíst o Varšavském povstání r. 1944 trvajícího misto pár dní dva měsíce.
Útlá kniha obsahuje také dobové fotografie a životní příběhy lidí, kteří se jakýmkoliv způsobem zapojili do boje proti svým vrahům.
Většina z nich se bohužel dočkala až posmrtného uznání, protože nepřežili mučení v zajetí.

Marek.Sc
13.06.2021 4 z 5

Kniha autenticky popisuje odboj od západu až po východ územia Európy. vyvracia mýtus o tom že židia sa vôbec nebránili. Opak je pravdou. Záškodnícka a diverzná činnosť malých jednotiek mala vplyv na rozkolísanie pomyselných váh víťazstva a prehry. Aj partizánske skupiny vykonávali úspešne svoju úlohu, hnané dopredu túžbou po pomste po vyvraždení svojich rodín. V krátkom období sa im efektívne podarilo prejsť do ofenzívy a pokiaľ sa dalo, urobiť nepriateľovi škody. V knihe je sú popísané dejinné udalosti odboja od Belgicka, cez Varšavské ghetto po Bielorusko. Daň, ktorú však odbojom zaplatili bola vysoká. Represie, popravy, vyhladzovanie a systematické znásilňovanie boli najkrutejším zločinom v tomto vojnovom období. Aj malé víťazstvá boli víťazstvami nad fašistickým režimom. Obete, ktoré povstalci podstúpili boli tie najvyššie. Aj tie, keď museli zabiť vlastné dieťa, ktoré plakalo v ghette, aby svojim nárekom neprezradilo úkryt ostatných členov povstaleckej skupiny. Kniha je pravdivá a spolu s vylíčením historických faktov, je napísaná bez servítkou pred ústami. Krutosť okupantov, beznádej ľudí odsúdených na smrť je skutočnosťou, pred ktorou si nesmieme zatvárať oči. A aj keď to bude znieť ako klišé, predsa je lepšie si pripomenúť vetu: aby sa niečo také už nikdy nezopakovalo. Knihu určite odporúčam prečítať všetkým, ktorí majú o tomto medzníku dejín polemiku, či pochybnosti.


Selve
12.01.2021 5 z 5

Kniha mě neuvěřitelně bavila. Toto téma sice záměrně nevyhledávám, ale měli bychom vědět, že se něco takového přihodilo. Poutavý, zajímavý příběh. Občas jsem při neměl úplně příjemný pocit až běhal mráz po zádech. Knihu vřele doporučuji všem, kteří se o dané téma zajímají.

Marcela23
15.01.2020 4 z 5

Knihu hodnotím kladně z hlediska tématu, o kterém toho tolik nevyšlo. Je to silné a často překvapivé čtení. Jen kapitoly jsou dost zkratkovité, takže to beru spíš jako obsáhlejší seznámení s tématem, o kterém si pak člověk chce zjistit víc. Mě třeba naplnilo mírným pocitem satisfakce, že se všichni ti lidé nenechali bez odporu odvést. Zároveň je mrazivé, že až tehdy začli spojenci registrovat jejich situaci. Jsou zde i popsány situace, jak byli Židé oklamáni a demoralizováni a o kolik větší úsilí museli tím pádem vynaložit k jakékoli akci. Jen bych se ráda dozvěděla ještě z jiných zdrojů o vztahu Zemské armády v Polsku, řízené z exilu, k Židům. Z této knihy vychází jednoznačně negativně, ale jinde jsem narazila na trochu jiné inforace. Milé překvapení byl přístup bulharské společnosti, která se snažila chránit svoje spoluobčany.

Anna27
16.11.2019 5 z 5

Spousta dalších nových informací od tohohle autora. Jeho knihy jsou zajimavé, čtivé a tahle byla opět výborná. Zmiňuje i povstání v ghettu ve Varšavě, kde získávali zbraně, o podzemním odboji, atd. O útěcích z Treblinky, Sobiboru,... Mám načteno na tohle téma hodně knih, ale i přesto jsem se dozvěděla další důležité údaje. Určitě doporučuji.

Killingjoke
14.09.2019 4 z 5

Tahle knížka je věnována židovskému odboji proti nacistům před a během 2.SV a v tomto ohledu jde o velmi chvályhodný čin. Vždyť pokud se danému tématu osobně víc nevěnujete, je pro většinu lidí tahle kapitola odboje velkou neznámou. Autor nás v několika kapitolách seznamuje s historickým pozadím a radikálnímu nástupu fyzického antisemitismu od roku 1933, kdy se k moci dostal Hitler a jeho fanatičtí poskoci. Jsme seznámeni s opravdu málo známými židovskými odbojovými skupinami na území Německa, Francie a vlastně celé západní i východní Evropy. Méně známé skutky jsou zde střídány s těmi známými, jako byla například činnost bratří Bielských v Bělorusku, povstáním ve Varšavském ghettu v roce 1943, kde malá skupinka židů dva měsíce neúnavně a s téměř holýma rukama vzdorovala výkvětu nacistického Německa, či slavné sabotáži v Osvětimi, kde skupinka vězňů vyhodila do vzduchu jedno ze zdejších krematorií a zpomalila tak celé to hrůzné průmyslové vraždění… Dobrá knížka pro základní seznámení s problematikou. Což je vlastně i její největší problém, protože informace na těch 150 stranách jsou docela dost stručné. Sic zachycují podstatu daných událostí, ale pokud vás téma opravdu zajímá, budete chtít prostě vědět víc a budete si muset sehnat knihy, kde je problematika popsaná podrobněji. Každopádně se knížka i přes svůj mnohdy chmurný obsah četla opravdu dobře a moc se mi líbila.